Παγκόσμια αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής/κρίσης

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,787 μηνύματα.
Πάνω από 60.000 στις διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή στη Βέρνη

Τόσο μεγάλες διαδηλώσεις στην Ελβετία είναι σπάνιες

Πάνω από 60.000 άτομα συμμετείχαν σήμερα σε διαδήλωση στη Βέρνη καλώντας την κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερες πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τέτοιες μεγάλες σε όγκο διαδηλώσεις είναι σπάνιες στην Ελβετία και καταδεικνύουν την αυξανόμενη απογοήτευση των πολιτών για τον ρυθμό λήψης αποφάσεων σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή.

Οι παγετώνες στην Ελβετία έχασαν το 10% του όγκου τους κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ενώ ο Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί σε μια χώρα όπου η θερμοκρασία αυξάνεται με ρυθμό πάνω από τον διπλάσιο του παγκόσμιου ρυθμού.

Keine Zeit für kleine Schritte! Klares Statement an der #klimademo in Bern! @GrueneCH @GrueneZuerich @KlimaAllianzCH pic.twitter.com/xoTjLkPZMM
— Daniel Leupi (@danielleupi) September 30, 2023


«Πολλοί έχουν χάσει την ελπίδα τους επειδή η κυβέρνηση εγκρίνει την κατασκευή νέων δρόμων και καθυστερεί νομοθεσίες για το κλίμα. Σήμερα όμως ήμασταν πανίσχυροι», δήλωσε ο Γκέοργκ Κλίνγκλερ από τους ακτιβιστές της Greenpeace που συμμετείχαν στην πορεία.

Over 60'000 people are fighting for climate justice in Bern, Switzerland. We are many, we are loud. They can't stop us. #ClimateActionNow pic.twitter.com/FmoJOtAxND
— Klimastreik Schweiz 🔥 #FossileWelleBrechen (@klimastreik) September 30, 2023


Μετά την πορεία στους δρόμους της Βέρνης, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη πλατεία μπροστά το Ομοσπονδιακό Ανάκτορο, την έδρα της κυβέρνησης και της Βουλής.

15:40 - Der Demozug ist auf dem Bundesplatz angekommen. Was für ein Zeichen! #KlimagerechtigkeitJetzt pic.twitter.com/H0qCgeAcBa
— Klima-Allianz Schweiz (@KlimaAllianzCH) September 30, 2023


Το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο αύξησε τα ποσοστά του στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά δεν συμμετέχει στη σημερινή κυβέρνηση, εκτίμησε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 60.000 άτομα ωστόσο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βέρνης αρνήθηκε να δώσει μια συγκεκριμένη εκτίμηση.

Laut wars#Klimademo #klimastreik #Bern pic.twitter.com/XcEUyOkEce
— Maunti (@mauntiiii) September 30, 2023


«Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στις επόμενες εκλογές», τόνισε, αναφερόμενο στις εκλογές στις 22 Οκτωβρίου ο υποψήφιος των Πράσινων.

Οι μέχρι σήμερα πολιτικές της Ελβετίας χαρακτηρίζονται «ανεπαρκείς» από το Climate Action Tracker, μια ιστοσελίδα που καταγράφει τις ενέργειες των χωρών ως προς την υπερθέρμανση του πλανήτη.

➡️ Die #Klimademo beginnt!

Unsere Parlamentsmitglieder stehen auf der Strasse und im Parlament für Klimagerechtigkeit ein. ✊💚 pic.twitter.com/4rCBPkPzuq
— GRÜNE Schweiz (@GrueneCH) September 30, 2023


Με πληροφορίες του Reuters
 

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
τελικα δεν μας ειπες ποτε τι αλλαγες εχεις κανει και τι αλλαγες θα επρεπε να κανουν ολοι
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,787 μηνύματα.

Για την ταχύτατη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου ο επιστήμονας που είχε προειδοποιήσει για το φαινόμενο του θερμοκηπίου τη δεκαετία του '80.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται ταχύτερα από ό,τι είναι σήμερα κατανοητό ,και θα οδηγήσει στην υπέρβαση ενός βασικού ορίου θερμοκρασίας ήδη από αυτή τη δεκαετία, αποκαλύπτει η έρευνα με επικεφαλή τον Αμερικανό επιστήμονα Τζέιμς Χάνσεν, πρώην επιστήμονα της Nasa, ο οποίος απηύθυνε μια θεμελιώδη προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980.

Το κλίμα της Γης είναι πιο ευαίσθητο στις αλλαγές που προκαλούνται από τον άνθρωπο απ' ό,τι αντιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξαπολυθεί μια «επικίνδυνη» έκρηξη θέρμανσης που θα ωθήσει τον κόσμο να είναι κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από ό,τι ήταν, κατά μέσο όρο, στην προβιομηχανική εποχή μέσα στη δεκαετία του 2020, και κατά 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος μέχρι το 2050, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Αυτή η ανησυχητική αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία θα σήμαινε ότι ο κόσμος θα υπερβεί το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, ενέχει τον κίνδυνο ενός κόσμου «λιγότερο ανεκτού για την ανθρωπότητα, με μεγαλύτερα κλιματικά ακραία φαινόμενα», σύμφωνα με τον Χάνσεν.

Ο Χάνσεν συμπληρώνει στην έρευνά του πως σταδιακά θα έρθει μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, λόγω της συνεχιζόμενης καύσης ορυκτών καυσίμων και πως η Γη είναι «πολύ ευαίσθητη» στις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, συγκεκριμένα πολύ πιο ευαίσθητη από τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

«Θα ήμασταν ανόητοι και κακοί επιστήμονες αν δεν περιμέναμε επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», απαντά ο Hansen στο ερώτημα, αν ο ρυθμός της παγκόσμιας θέρμανσης που επιταχύνεται, έχει συζητηθεί έντονα μεταξύ των επιστημόνων φέτος εν μέσω μηνών θερμοκρασιών-ρεκόρ.

Ο Χάνσεν επισημαίνει μια ανισορροπία μεταξύ της ενέργειας που εισέρχεται από τον ήλιο και της ενέργειας που εξέρχεται από τη Γη, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά, σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Αυτή η αύξηση, προειδοποίησε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας για τις παράκτιες πόλεις όλου του κόσμου.

Η νέα έρευνα, από τον Χάνσεν και άλλους δώδεκα επιστήμονες, υποστηρίζει ότι αυτή η ανισορροπία, προκαλεί κλιμάκωση της παγκόσμιας θέρμανσης.

«Βρισκόμαστε στην πρώιμη φάση μιας έκτακτης κλιματικής ανάγκης. Μια τέτοια επιτάχυνση είναι επικίνδυνη για μία κατάσταση που βρίσκεται ήδη εκτός ισορροπίας. Πρέπει να ψύξουμε τον πλανήτη για τον σώσουμε», αναφέρεται επίσης.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, ο Hansen και οι συνάδελφοί του, προτείνουν τον ψεκασμό θείου στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να εκτραπεί η θερμότητα μακριά από τον πλανήτη και να μειωθεί τεχνητά η θερμοκρασία του πλανήτη.

Η λεγόμενη «ηλιακή γεωμηχανική» έχει επικριθεί ευρέως για την απειλή δυνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, αλλά υποστηρίζεται από μια μειοψηφία επιστημόνων που προειδοποιούν ότι ο κόσμος δεν έχει πλέον χρόνο και επιλογές για να αποφύγει την καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας.

Με πληροφορίες του Guardian

Οι ηλιθιοι βεβαια ακομα και τωρα ,που λενε δεν υπαρχει..δεν τους νοιαζει ή οτι τα ορυκτα καυσιμα ειναι οκ...κλπ..μαλακιζονται κανονικα.Τι να πει κανεις;
 

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
Οι ηλιθιοι βεβαια ακομα και τωρα ,που λενε δεν υπαρχει..δεν τους νοιαζει ή οτι τα ορυκτα καυσιμα ειναι οκ...κλπ..μαλακιζονται κανονικα.Τι να πει κανεις;
τελικα δεν μας ειπες ποτε τι αλλαγες εχεις κανει και τι αλλαγες θα επρεπε να κανουν ολοι

Ειναι νομιζω 6η φορα που το ρωταω αυτο. Αρχιζω να νομιζω οτι υπεκφευγεις.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,787 μηνύματα.
τελικα δεν μας ειπες ποτε τι αλλαγες εχεις κανει και τι αλλαγες θα επρεπε να κανουν ολοι

Ειναι νομιζω 6η φορα που το ρωταω αυτο. Αρχιζω να νομιζω οτι υπεκφευγεις.
Tα εχω γραψει κατα καιρους ΟΛΑ...και βεβαια δεν ειμαι υποχρεωμενη να σου απαντω καθε φορα που το ρωτας.Γενικα με εσενα κουβεντες δεν θελω.ΛΟΓΩ ΥΦΟΥΣ ΚΑΙ πολλων αλλων λογων...βλεπε κακοπροαιρετος παντα.
Ανετρεξε σε παλιοτερα μ ηνυματα μου σε παρα πολλα θεματα και θα τα βρεις.Δεν θα λεω ξανα και ξανα τα ιδια,ουτε ΕΣΥ εισαι ελεγκτης του τι κανω εγω.

ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ.
Ουτε θα κουνησω το δαχτυλο στους συμφορουμιτες να τους πω τι θα κανουν.ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΕΓΚΥΡΑ.Αυτο με ενδιαφερει.Το τι θα κανει ο καθενας ειναι ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ.Αν προσεξεις τον τιτλο θα δεις οτι λεει για την [ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ αντιμετωπιση της κλιματικης αλλαγης..ΟΧΙ ''θα σας πω τι να κανετε και τι οχι''

Τελεία..
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,787 μηνύματα.
Ολα καλα μην μου αγχωνεστε,,,παμε ολοταχως για φουνταρισμα!


Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα ήταν ακόμη χειρότερες εάν δεν δεν υπήρχαν οι ωκεανοί, οι οποίοι έχουν απορροφήσει το 90% της υπερβολικής θερμότητας που έχει διοχετεύσει η ανθρωπότητα στην ατμόσφαιρα.

Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι ήδη καταστροφική για τους οργανισμούς που ζουν σε αυτούς, όμως μια νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να ανησυχούμε. Οι αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών συμβάλλει στην καταστροφή των πάγων της Γροιλανδίας.

Το στρώμα πάγου που έχει χαθεί αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 17% της παρατηρούμενης ανόδου της στάθμης της θάλασσας μεταξύ του 2006 και του 2018.


Η Γροιλανδία χάνει 270 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως, σε σύγκριση με τους 150 δισεκατομμύρια τόνους της Ανταρκτικής. Στις βόρειες περιοχές της Γροιλανδίας, τα παγόβουνα που επιπλέουν στον ωκεανό αντί να στηρίζονται στη στεριά έχουν χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο του όγκου τους από το 1978, χάρη στο ζεστό θαλασσινό νερό που σκάβει τον κορμό τους. Τρεις από αυτές τις «παγοκρηπίδες» έχουν καταρρεύσει εντελώς από το 2000 και οι πέντε που έχουν απομείνει μειώνονται ραγδαία, αποσταθεροποιώντας με τη σειρά τους τους κοντινούς παγετώνες.

Παρ¨όλο που τα ίδια τα παγόβουνα δεν συμβάλλουν πραγματικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αφού ήδη επιπλέουν στον ωκεανό, λειτουργούν σαν φράγματα που ρυθμίζουν την ποσότητα του παγωμένου νερού που διοχετεύεται στον ωκεανό. «Παρατηρούμε ότι οι παγοκρηπίδες γίνονται όλο και πιο αδύναμες», δηλώνει ο ερευνητής Romain Millan του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ Αλπ. Ο ίδιος δηλώνει ότι αυτό το γεγονός σχετίζεται άμεσα με την υποχώρηση των παγετώνων και την απελευθέρωση περισσότερου πάγου στον ωκεανό.

Μέσω δορυφορικών εικόνων κατάφεραν να προσδιορίσουν τον συνολικό όγκο και την επιφάνεια του πάγου που έχει χαθεί με την πάροδο των δεκαετιών. Επιπλέον, καθώς οι παλίρροιες εισέρχονται και εξέρχονται, ο πάγος ανεβοκατεβαίνει, μια κίνηση που κατάφεραν να παρακολουθήσουν μέσω των δορυφορικών εικόνων.

«Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που σπρώχνει τα ωκεάνια ρεύματα έχει αλλάξει, και αυτό βοηθά στην εναπόθεση περισσότερου νερού υποτροπικής προέλευσης κατά μήκος των ακτών της Γροιλανδίας», δηλώνει ο Eric Rignot, επιστήμονας τηλεπισκόπησης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μπορεί να θερμανθεί εξαιρετικά γρήγορα.

Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας δεν απειλείται μόνο από την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών. Η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται επίσης τρομακτικά, καθώς η Αρκτική θερμαίνεται έως και τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Με στοιχεία από το Wired.
 

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
Tα εχω γραψει κατα καιρους ΟΛΑ...και βεβαια δεν ειμαι υποχρεωμενη να σου απαντω καθε φορα που το ρωτας.Γενικα με εσενα κουβεντες δεν θελω.ΛΟΓΩ ΥΦΟΥΣ ΚΑΙ πολλων αλλων λογων...βλεπε κακοπροαιρετος παντα.
Ανετρεξε σε παλιοτερα μ ηνυματα μου σε παρα πολλα θεματα και θα τα βρεις.Δεν θα λεω ξανα και ξανα τα ιδια,ουτε ΕΣΥ εισαι ελεγκτης του τι κανω εγω.

ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ.
Ουτε θα κουνησω το δαχτυλο στους συμφορουμιτες να τους πω τι θα κανουν.ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΕΓΚΥΡΑ.Αυτο με ενδιαφερει.Το τι θα κανει ο καθενας ειναι ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ.Αν προσεξεις τον τιτλο θα δεις οτι λεει για την [ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ αντιμετωπιση της κλιματικης αλλαγης..ΟΧΙ ''θα σας πω τι να κανετε και τι οχι''

Τελεία..
Εχεις γραψει 28.500 μηνυματα, αν ξεκινησω τωρα να διαβαζω και μου παιρνει 30 δευτερολεπτα το ενα, θα μου παρει ενα εργασιακο μηνα να τα διαβασω ολα. Δεν εισαι *υποχρεωμενη* να πεις τιποτα, απλα ειμαι περιεργος να δω τι ειναι αυτο που εσυ θεωρεις "τα παντα".

Εχεις AC? Οδηγεις? Τρως κρεας?
 

Eclipse

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Έκλειψις αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,674 μηνύματα.
Tα εχω γραψει κατα καιρους ΟΛΑ...και βεβαια δεν ειμαι υποχρεωμενη να σου απαντω καθε φορα που το ρωτας.Γενικα με εσενα κουβεντες δεν θελω.ΛΟΓΩ ΥΦΟΥΣ ΚΑΙ πολλων αλλων λογων...βλεπε κακοπροαιρετος παντα.
Ανετρεξε σε παλιοτερα μ ηνυματα μου σε παρα πολλα θεματα και θα τα βρεις.Δεν θα λεω ξανα και ξανα τα ιδια,ουτε ΕΣΥ εισαι ελεγκτης του τι κανω εγω.

ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ.
Ουτε θα κουνησω το δαχτυλο στους συμφορουμιτες να τους πω τι θα κανουν.ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΕΓΚΥΡΑ.Αυτο με ενδιαφερει.Το τι θα κανει ο καθενας ειναι ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ.Αν προσεξεις τον τιτλο θα δεις οτι λεει για την [ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ αντιμετωπιση της κλιματικης αλλαγης..ΟΧΙ ''θα σας πω τι να κανετε και τι οχι''

Τελεία..
Πάντως αντί να έγραφες όλο αυτό θα μπορούσες απλά να απαντησεις στο ερώτημα του @epote και hopefully να γινόταν μια ωραια επιστημονική συζήτηση… και εγώ θα ήθελα να μάθω την απάντηση σου στο ερώτημά του. Θα με ενδιέφερε.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,787 μηνύματα.
Πάντως αντί να έγραφες όλο αυτό θα μπορούσες απλά να απαντησεις στο ερώτημα του @epote και hopefully να γινόταν μια ωραια επιστημονική συζήτηση… και εγώ θα ήθελα να μάθω την απάντηση σου στο ερώτημά του. Θα με ενδιέφερε.
Το εχω κανει αγαπουλα Κια ξες ποια ηταν η απαντηση ναι;
-Οταν πχ λεω...κανω ανακυκλωση..γραφει..δεν λυνεται το προβλημα.
-Οταν λεω...δεν αγοραζω κανενα πλαστικο μιας χρησης..μου λεει..δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω..αγοραζω βιολογικα προιοντα λεει...δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω...αγοραζω πλαστικα ανακυκλωσιμα και σακουλες που ειναι βιοδιασπωμενες μου λεει ..δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω κλεινω την βρυση και σπαταλαω οσοτο δυνατον λιγοτερο νερο..μου λεει δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω οτι βζω πλυντηριο στους 30 βαθμους μου λεει..δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω οτι μαγειρευω σωστα και κλεινω αρκετα πιο πριν το ματι ή τον φουρνο μου λεει..δεν λυνεται ετσι το πτοβλημα.
-Οταν λεω...εχω μονο ενα πορτατιφ ανοιχτο το βραδυ σπιτι μου μου λεει..δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω οτι προσπαθω να αγοραζω προιοντα απο μικρες φαρμες μου λεει.,.δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω οτι αγοραζω καλλυντικα ελαχιστα και με ανακυκλωμενες και ανακυκλωσιμες συσκευασιες και δεν εχουν χημικα και δνε δομικαζονται στα ζωα μου λεει..δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω οτι παω ΜΟΝΟ στη δουλεια μου με το αμαξι που ειναι σε αλλη πολη και στην επαρχια δενε χουμε ΜΜΜ και στην πολη μου κυκλοφορω ΜΟΝΟ μετα ποδια..μου λεει οτι δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω οτι δεν πεταω [οτε χαρτια χωρις να τα εχω χρησιμοποιησει εντελως..(πχ απο λαθος εκτυπωση,εγω τα ξαναχρησιμοποιω)
-Κια ολα οσα μπορουμε και βασικα ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ..
Κια βεβαια ενας δεν λυνει το πρβλημα.Οταν ομως τα κανουμε ολοι μαζι..μαζι με τις αποφασεις των κυβερνησεων που εμεις ψηφιζουμε..ΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.

ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΞΕΡΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΞΥΟΠΝΑΚΙΔΕΣ.

Αλλα ο κακοπροαιρετος οτι και αν του πεις θα σου πει οκ..σιγα τα λαχανα..τιποτα δεν κανεις...δεν λυνεται ετσι το προβλημα.

Για αυτο και προρτιμω να μην απαντω ΠΛΕΟΝ σε αυτην την ερωτηση.

ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΩ.
Οποιος θελει να ανατρεχει στο θεμα να τα δει.
Ενα μονο να εκανε ο καθενας μας απο αυτα που εγραψα θα ηταν κατι/
Κια θα ξαναπω.
Προτιμω να μην λεω τι κανω..ουτε να κουναω το δαχτυλο.
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ.

Κια καλο θα ηταν να καταλαβετε οτι σε ενα φορουμ ΔΕΝ ειμαστε υποχρεωμενοι να συζηταμε με ολους.Μονο με οσους θεωρουμε οτι δεν ειναι κακοπροαιρετοι και θα εχει νοημα η συζητηση.
Θα απανταω οπου θελω και οταν θελω και οχι εκβιαστικα του τυπου..αφου δεν απαντας δεν κανεις τιποτα/ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟ ακομα και σαν υποννοουμενο.


Καληνυχτα.
Παρολα αυτα,αν και ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ οπως παντα,,διοτι ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΠΟΤ και δεν ειναι ομ μονος..σου απαντησα.
Κια βεβαια θα πεις τιποτα δεν κανεις.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.
ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΠΑΝΤΩΣ.

ΥΓ Επιστημονικη συζητηση με τον εποτε δεν μπορει να γινει ουτε μεκανεναν αλλον.Η κλιματικη αλλαγη και η αντιμετωπιση της ειναι ζητημα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ και οχι εσενα και εμενα.

Απλα εμεις αν θελουμε κανουμε κατι..αν δεν θελουμε μαλακιζομαστε απλα και το παιζουμε εξυπνακιδες.

Και ξανα εχω πει οτι σε αυτο το θεμα δεν διερευνατε αν υπαρχει κλιματικη αλλαγη..αυτο ειναι επιστημονικα δεδομενο και υπαρχει αλλο θεμα αμφισβητησης της πραγματικοτητας.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΛΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.Δεν ξερω γιατι σας ειναι τοσο δυσκολο να το καταννοησετε.
Τεέια.Κια παυλα θα ελεγα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

amarelia

Διάσημο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,518 μηνύματα.
Πάντως η ανακύκλωση στην Ελλάδα πάει κουβά απο οτι εχω καταλάβει και είναι δώρο άδωρο.
Στο εξωτερικό εχει κάδους ανακύκλωσης για το κάθε τι ξεχωριστά, ακόμα και έγχρωμα άχρωμα πλαστικά και μπουκάλια, διαφορετικά είδη χαρτιών κτλ.

Δυστυχώς αιώνες πίσω και σε αυτό.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,787 μηνύματα.
Πάντως η ανακύκλωση στην Ελλάδα πάει κουβά απο οτι εχω καταλάβει και είναι δώρο άδωρο.
Στο εξωτερικό εχει κάδους ανακύκλωσης για το κάθε τι ξεχωριστά, ακόμα και έγχρωμα άχρωμα πλαστικά και μπουκάλια, διαφορετικά είδη χαρτιών κτλ.

Δυστυχώς αιώνες πίσω και σε αυτό.
Δωρο αδωρο δεν ειναι...τουλαχιστον σε ολες τις περιοχες.Εδω μια χαρα δουλευει.
Αλλα ξερεις γιατι παει κουβα;
Διοτι το μαλακιστηρι και μαλακισμενη..που δεν κανει ανακυκλωση παει και βαζει στον καδο της ανακυκλωσης φλουδες πορτοκαλια και ολα οσα ΔΕν πρεπει να βαλει.Ετσι καταστρεφεται η ανακυκλωση ,αναπτυσει μεγαλο μικροβιακο φορτιο.ΠΑΠΑΛΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.

Συν και την μαλακινση καποιων δημων που δεν αντικαθιστουν τους καδους .Αυτο ομως δνε μπορει να αποτελει δικαιολογια για να μην κανουμε/Κανουμε και διαμαρτυρομαστε αν κατι δεν κανει καλα ο δημος.

Και το κρατος καποτε να εφαρμοσει το συστημα της Μ Βρετανιας.Που εβαζε καδους εξω απο ΚΑΘΕ οικημα και πολυκατοικια...και οταν ελεγχονταν ο καδος και εβρισκαν μεσα πραγματα που δεν επρεπε..πληρωναν προστιμο ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ''ανηκαν'' σε αυτον τον καδο.
ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ/
 
Τελευταία επεξεργασία:

amarelia

Διάσημο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,518 μηνύματα.
Διοτι το μαλακισμτηρι που δεν κανει ανακυκωση παει και βαζει στον καδοι της ανακυκλωσης φλουδες πορτοκαλια και ολα οσα ΔΕν πρεπει να βαλει.
Το έχω δει, ακόμα και σε αυτό θα μπορούσαμε να κάνουμε κομποστοποίηση αλλά δεν νομίζω να φτάσουμε ποτέ ως εκεί. Το λέω απο τις φλούδες που ανέφερες και το επεκτείνω στην οργανική ύλη γενικά.

Εν τέλει πιστεύω πως η ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον οι πετρελαιοβιομηχανίες και τα εργοστάσια είναι στον μεγαλύτερο βαθμό υπεύθυνα για το τριμπούρδελο που καταντήσαμε τον πλανήτη, ωστόσο, προσωπικά δεν μπορώ να μην κάνω το κομμάτι μου όσο και όπου μπορώ ακόμα κι αν δεν είναι τέλειο.Που δεν είναι.

Η ισχυρή κρατική παρέμβαση και ο έλεγχος των ρύπων των προαναφερθέντων ωστόσο είναι κομβικό σημείο. Γιατι δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος αλλά στάχτη στα μάτια στον βωμό του κέρδους
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,787 μηνύματα.
Ολοι μαζι την κανουμε την ζημια.Σαφως βεβαια την μεγαλυτερη ζημια ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ...ασυζητητη αυτο,αλλα εχουμε μεριδιο ευθυνης με την ανευθυνοτητα μας πρωτα ,στο οτι καποιοι τους βολευει να πιστευουν οτι δεν υπαρχει προβλημα,καποιοι βολευονται να πιστευουν οτι εμεις οτι και να κανουμε δεν μπορουμε να κανουμε κατι..οποτε μεταθετουν ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ την ευθυνη και θα πω οτι ο καθενας ΟΦΕΙΛΕΙ να αναλαμβανει το μεριδιο που του αναλογει και να λεει κανω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ οτι μπορω...στις πραξεις που ειπαμε αλλα κσι την ενημερωση...την ψηφο μας και στην ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΣ.Ολα μαζι.

Η απαθεια και ο ωχαδελφισμος ειναι το μεγαλυτερο εγκλημα σε αυτο το θεμα.Κια οτι σιγα μωρε..εγω δεν μπορω να κανω κατι.
Αυτο για μενα ειναι απιστευτα εγκληματικο και καταπτυστο.
Για αυτο χαιρομαι για την απαντηση σου.
 

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
Το εχω κανει αγαπουλα Κια ξες ποια ηταν η απαντηση ναι;
-Οταν πχ λεω...κανω ανακυκλωση..γραφει..δεν λυνεται το προβλημα.
-Οταν λεω...δεν αγοραζω κανενα πλαστικο μιας χρησης..μου λεει..δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω..αγοραζω βιολογικα προιοντα λεει...δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω...αγοραζω πλαστικα ανακυκλωσιμα και σακουλες που ειναι βιοδιασπωμενες μου λεει ..δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω κλεινω την βρυση και σπαταλαω οσοτο δυνατον λιγοτερο νερο..μου λεει δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω οτι βζω πλυντηριο στους 30 βαθμους μου λεει..δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω οτι μαγειρευω σωστα και κλεινω αρκετα πιο πριν το ματι ή τον φουρνο μου λεει..δεν λυνεται ετσι το πτοβλημα.
-Οταν λεω...εχω μονο ενα πορτατιφ ανοιχτο το βραδυ σπιτι μου μου λεει..δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω οτι προσπαθω να αγοραζω προιοντα απο μικρες φαρμες μου λεει.,.δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω οτι αγοραζω καλλυντικα ελαχιστα και με ανακυκλωμενες και ανακυκλωσιμες συσκευασιες και δεν εχουν χημικα και δνε δομικαζονται στα ζωα μου λεει..δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω οτι παω ΜΟΝΟ στη δουλεια μου με το αμαξι που ειναι σε αλλη πολη και στην επαρχια δενε χουμε ΜΜΜ και στην πολη μου κυκλοφορω ΜΟΝΟ μετα ποδια..μου λεει οτι δεν λυνεται ετσι το προβλημα.
-Οταν λεω οτι δεν πεταω [οτε χαρτια χωρις να τα εχω χρησιμοποιησει εντελως..(πχ απο λαθος εκτυπωση,εγω τα ξαναχρησιμοποιω)
-Κια ολα οσα μπορουμε και βασικα ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ..
Κια βεβαια ενας δεν λυνει το πρβλημα.Οταν ομως τα κανουμε ολοι μαζι..μαζι με τις αποφασεις των κυβερνησεων που εμεις ψηφιζουμε..ΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Συγγνωμη αλλα η κλιματικη αλλαγη τι σχεση εχει με το αν κλινεις τη βρυση, καλλυντικα χωρις "χημικα" (τι σημαινει χωρις χημικα οταν τα παντα ειναι χημικα αλλα οκ)?

Και αν καπου εχω απαντησει σε αυτα που λες "δεν δουλευει" ειναι γιατι ειτε οντως δεν δουλευει ειτε κανει κακο. Παραδειγμα η "οργανικη" καλλιεργεια κανει κακο στο περιβαλον


Oσον αφορα τα πλαστικα μιας χρησης πχ οι πλαστικες σακουλες ειναι overal καλυτερες για το περιβαλον απο οτι οι χαρτινες η ανακυκλωσιμες.


Το να κυκλοφορεις με τα ποδια οκ αυτο ειναι καλο (και για τη καρδια επισης).

Η διαφωνία μου με εσενα ξεκινησε αν δεν κανω λαθος στην χρηση πυρηνικης ενεργειας η οποια ειναι αποδεδειγμενα ταξεις μεγεθους πιο συμφερουσα για το περιβαλον απο οτι να εχεις μονο μια λαμπα ανοιχτη καθε βραδυ - αυτο γιατι το εργοστασιο λυγνιτη δεν ειναι σαν το φουρνο να αυξανεις και να κατεβαζεις τη θερμοκρασια. Ειτε εχεις 1 λαμπα ειτε ολες εσυ και ολη σου η πολη το εργοστασιο το ιδιο καρβουνο θα καιει.

Και ο λογος που διαφωνησα ειναι το γεγονος οτι βαυκαλιζεσαι με τα μικροπραγματα που κανεις, καποια εκ των οποιων μαλιστα κανουν κακο αντι για καλο και ετσι αρεις την πραγματικη ευθυνη του να κανεις κατι ουσιαστικο.

Και μην το παιρνεις τοσο προσωπικα, δεν αναφερομαι σε εσενα συγκεκριμενα, δεν σε ξερω αλλα ειμαι σιγουρος οτι εισαι πολυ ευχαριστος ανθρωπος, αναφερομαι σε ολο αυτο το τρομολαγνικο κινημα της κλιματικης αλλαγης που ειναι υποκριτικο γιατι ολοι οσοι ειναι υπερμαχοι του θεωρουν σωστο και επαρκες μονο αυτο που δεν επηρεάζει παρα πολυ την άνεση τους.

Κατσε ολο το χειμωνα χωρις θερμανση και αυτο θα βοηθησει το περιβαλον 1000 φορες περισσοτερο απο οτι να μην πετας χαρτια, αλλα αυτο δεν θα το κανεις βεβαια.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,787 μηνύματα.
Κατσε ολο το χειμωνα χωρις θερμανση και αυτο θα βοηθησει το περιβαλον 1000 φορες περισσοτερο απο οτι να μην πετας χαρτια, αλλα αυτο δεν θα το κανεις βεβαια.
Λες κατι που εκ των πραγματων ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ..οποτε αναιρεις την οποιαδηποτε προσπαθεια..απλα και μονο για να νιωσεις εσυ ομορφα που δεν κανεις τιποτα.
Βρισκεις αρθρα του κωλου που σε κανουν να νιωθεις οτι οκ...μια χαρα ειμαι που δεν κανω τιποτα..τα απομονωνεις και νομιζεις οτι ολα οκ.

Με επιβεβαιωσες ΑΠΟΛΥΤΑ.
ΣΗΜ Η θερμανση μου ειναι ελαχιστη και με κλιματιστικο.
Καθολου δεν γινεται και το ξερεις.
Ας εκανες τα μισα απο οσα κανω εγω και θα ειμασταν καλυτερα..αλλα απλα επειδη ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ..βαυκαλιζεσαι να βγαζεις ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΣΠΗΛΙΑ...ΟΥΤΕ ΝΑ ΒΑΣΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ...ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!
Ευχαριστω!!

Για αυτο και λεω ποσο κακοπροαιρετος εισια και εννοειται δεν σου απανταω ξανα.
Για αυτο και δεν σου απαντουσα.
Χαιρομαι πραγματικα που ξαναεδειξες και σε οσους δεν ηξεραν, γιατι δεν σου απαντουσα..το γιατι...ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑ. :clapup:
Καλα τα υπολοιπα που λες απλα ειναι καραφεηκ και γελοια και ειναι ηλιθιο να κατσω να σου απαντησω.
Ακομα ποιο γελεοιο να μην ξερεις τι κανουν τα χημικα στην κλιματικη αλλαγη καισ το λεριβαλλον οπως και η οικονομια στο νερο.ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ..αλλα που να το καταλαβεις;/
Εξαλλου εχουμε ξανακανει αυτη τη συζητηση.ΚΑΙ ΗΞΕΡΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΡΩΤΟΥΣΕΣ ΞΑΝΑ.

ΕΣΥ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ...ΑΣΕ ΜΑΣ ΕΜΑΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΟΥ ΤΟ.
ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΗΛΑΔΗ.


Οποτε καμια συζητηση πλεον μαζι σου και θα σε παρακαλουσα πολυ να μην λερωνεις το θεμα που ειναι καθαρα ενημερωτικο.Κια ειναι πολυ σημαντικο. ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟ ΠΡΟΒΟΚΑΡΕΙΣ ΠΛΗΖ.
Την επομενη φορα απλα θα κανω ανφορες στην ΟΔ να σε απομακρυνουν ως κακοβουλα και εκτος θεματος μηνυματα.
Ευχαριστω.
Εξαλλου δεν περιμενα τιποτα καλυτερο απο ατομο που λεει οτι ειναι οκ η πυρινικη ενεργεια οταν ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.Οταν βασικα λες να κανουμε ολη την γη ενα πυρηνικο αποβλητο.Ενας ανθρωπος που χεστηκε για τις επομενες γενιες λογικο να εχει αυτην την σταση.
ΓΕΙΑΑΑΑΑΑ!


Οι επιστήμονες ανησυχούν: «Καμπανάκι» για την αύξηση της θερμοκρασίας – Μεγάλο «αγκάθι» η ξηρασία​



Λειψυδρία- ξηρασία
Φωτογραφία: Unsplash.com

Ανησυχητικά «σημάδια» δείχνουν ο καιρός και το κλίμα. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει όλο και περισσότερο η επιστημονική κοινότητα αναφορικά με την αύξηση της θερμοκρασίας και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται καταρρίπτουν εκατοντάδες ρεκόρ, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το 2023 αναμένεται να είναι το πιο θερμό έτος στα χρονικά για όλον τον πλανήτη.
Ο καιρός «τρελάθηκε» – Copernicus: Ο θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη

Ήδη, ο φετινός Οκτώβριος ήταν εξαιρετικά θερμός για αρκετές περιοχές παγκοσμίως και καταγράφηκε ως ο θερμότερος Οκτώβριος από το 1979, αποτελώντας μάλιστα τον 5ο συνεχόμενο μήνα (μετά τον Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2023) που καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά παγκοσμίως για το 2023.
«Είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει παρατηρηθεί ποτέ, σε όλο τον πλανήτη. Η προηγούμενη χρονιά δεν ήταν τόσο ζεστή σε σχέση με αυτήν, είναι μία μακροπρόθεσμη τάση του κλίματος. Είναι αλήθεια ότι είμαστε σε μία τάση όπου υπάρχει μία αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι του χρόνου θα βιώσουμε το ίδιο», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υδρολόγος και ομότιμος διευθυντής έρευνας στο ερευνητικό γαλλικό ινστιτούτο για την ανάπτυξη, και μέλος της ερευνητικής ομάδας για τις υδροεπιστήμες στο Μονπελιέ, Πιέρ Σεβαλιέ.

Ο κ. Σεβαλιέ δηλώνει σχετικά απαισιόδοξος για τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ενώ τονίζει ότι χρειάζεται να ληφθούν παραπάνω μέτρα για να κερδηθεί αυτό το στοίχημα. «Είναι θέμα εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης. Υπάρχουν εργαλεία. Χρειάζονται τοπικές δράσεις όπου και οι τοπικές αρχές αλλά και οι Περιφέρειες θα συμμετέχουν, ενώ είναι ανάγκη οι νέοι να έχουν ενεργό ρόλο σε αυτές», τονίζει χαρακτηριστικά.

Για εκείνον ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της ξηρασίας καθώς, όπως εξηγεί, οι περίοδοι ξηρασίας διαρκούν περισσότερο πλέον. «Η ξηρασία είναι το πιο δύσκολο που πρέπει να διαχειριστούμε. Έχουμε πιο μακρές περιόδους με ξηρασία. Είναι αλήθεια. Πρέπει, ωστόσο, να φροντίσουμε να έχουμε καλές καλλιέργειες σε καλό έδαφος», υπογραμμίζει και προσθέτει πως χρειάζεται πριν καλλιεργήσουμε κάτι να ελέγχουμε το έδαφος: «Πρέπει ουσιαστικά να καλλιεργούμε τα σωστά φυτά στο σωστό έδαφος».
Παράλληλα, σημειώνει ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το πρόβλημα απορροής και διοχέτευσης του νερού που προκύπτει κατόπιν έντονων βροχοπτώσεων, ενώ προσθέτει ότι τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που έζησαν πολλές περιοχές της Μεσογείου τον φετινό Σεπτέμβριο θα τα βιώσουμε ξανά, δίχως ωστόσο να είναι εφικτό προς το παρόν να προβλεφθεί το πότε και το πόσο συχνά.

«Από τη δεκαετία του 1970 και μετά βλέπουμε ότι κάθε δεκαετία ήταν πιο ζεστή από την προηγούμενη. Το 2023 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχουμε γνωρίσει έως τώρα», δήλωσε από την πλευρά της η κλιματολόγος Φρανσουάζ Βιμέ, σε διάλεξή της στο πλαίσιο της «1ης Γιορτής της Επιστήμης: Το νερό στη δίνη της κλιματικής κρίσης», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος από τις 9-16 Νοεμβρίου.
Όπως είπε, η κυρία Βιμέ «στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο παρατηρείται ότι εδώ και 30-40 έτη η Ευρώπη υπερθερμαίνεται πάνω από δύο φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο». «Αυτή η υπερθέρμανση που παρατηρούμε είναι άνευ προηγουμένου. Η ταχύτητα και το εύρος της αλλαγής είναι άνευ προηγουμένου τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι κατά τον 21ο αιώνα παρατηρείται η εντατικοποίηση της ξηρασίας.

«Μια ανάσα» από το όριο των +1,5 βαθμών Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού βρίσκεται ο πλανήτης, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο. «Μέχρι το πρώτο δεκάμηνο του 2023 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι στο +1,4 σχετικά με την προβιομηχανική περίοδο. Πλησιάζουμε πολύ κοντά πλέον στο όριο του +1,5. Πολύ σύντομα το φτάνουμε», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος.

Επιπλέον, ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει πως στην Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας είναι πιο μεγάλος. «Τα τελευταία 30 χρόνια που διαπιστώνουμε ότι η θερμοκρασία στη χώρα μας αυξάνεται, παρατηρούμε ότι στην Βόρεια Ελλάδα αυξάνεται πιο γρήγορα από άλλες περιοχές. Ο ρυθμός αύξησης δηλαδή της θερμοκρασίας στη χώρα μας είναι πιο μεγάλος στα βόρεια απ΄ ότι στα νότια», αναφέρει.
Σύμφωνα, δε, με την σελίδα climatebook και με στοιχεία από την υπηρεσία Copernicus, στην Ελλάδα η θερμοκρασία τον Οκτώβριο του 2023 κυμάνθηκε αρκετά πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, καταγράφοντας έναν από τους θερμότερους μήνες Οκτωβρίου των τελευταίων 30 ετών.
 
Τελευταία επεξεργασία:

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,929 μηνύματα.
Εξαλλου δεν περιμενα τιποτα καλυτερο απο ατομο που λεει οτι ειναι οκ η πυρινικη ενεργεια οταν ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
Τα πυρηνικά απόβλητα δεν αποτελούν πρόβλημα. Τα θάβεις και τα ξαναχρησιμοποιείς σε πιο εξελιγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
 

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φυσικός. Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
Βρισκεις αρθρα του κωλου που σε κανουν να νιωθεις οτι οκ...μια χαρα ειμαι που δεν κανω τιποτα..
το nature και το mit αρθρα του κωλου? wtf?

τωρα απο που συναγεις οτι δεν κανω τιποτα δεν ξερω. Οδηγω ηλεκτρικο αυτοκινητο, σε ολες τις επιχειρησεις μου το περιβαντολογικο τελος το αποροφω για να μην το μεταφερω στον πελατη και καλυπτω μερων των ενεργειακων απαιτησεων τους με φωτοβολταικα (με δικα μου εξοδα).

Βεβαια αυτα τα κανω κατα βαση γιατι εχουν οικονοικο νοημα αρχικα και μετα για την κλιματικη αλλαγη αλλα τεσπα.
Ακομα ποιο γελεοιο να μην ξερεις τι κανουν τα χημικα στην κλιματικη αλλαγη καισ το λεριβαλλον οπως και η οικονομια στο νερο.ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ..αλλα που να το καταλαβεις;/

Δεν διαβασες τα papers που παρεθεσα...oh my.

Εχεις ακουσει για ενα χημικο, ονοματι DHMO (dihydrogen monoxide), ενα χημικο που ειναι πανισχυρος διαλυτης, τοξικο για τους περισσοτερους οργανισμους, χρησιμοποιητε κατα κορον στην βιομηχανια ΕΝΤΕΛΩΣ αλογιστα χωρις κανενα ελεγχο στην διαχειρηση του ως αποβλητο? Κανεις κατι για αυτο?

ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

πλιζ ενημερωσου λιγο, αυτα ειναι λυμενα προβληματα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

ΕΎΓΕ! Το Νόμπελ Φυσικής είναι δικό σου!

Αφου δεν ξερεις ρε μαν σε τι αναφερεται γιατι πετας τη παπαρια σου?

Παντως θα παιξω το παιχνιδι σου, ο νομπελιστας φυσικος carlo rubbia σχεδιασε τον πρωτο αντιδραστιρα θοριου. Σου κανει αυτο?
 

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,778 μηνύματα.
πλιζ ενημερωσου λιγο, αυτα ειναι λυμενα προβληματα.
Υπάρχουν λογικές χώρες ακόμα.

 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,628 μηνύματα.
Εχουν κλειστες τις σήραγγες στα Τέμπη και το κτελ πάει από μέσα στα Τέμπη όπως παλιά. Είναι όμορφα ακόμα Αν και νομίζω το γνωστό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής πλέον δεν είναι επισκεψιμο λόγω των πρόσφατων πλημμυρών.

Και οι ανεμογεννήτριες πόσο κακογουστες ρε παιδιά ασχημαινουν εντελώς το φυσικό τοπίο
20231117_130248.jpg
20231117_130225.jpg
20231117_130153.jpg
20231117_130233.jpg
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top