Η παιδεραστία.
Ενα στα τέσσερα παιδιά στα πλοκάμια της...
Το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης παρατηρείται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από όσο γνωρίζουμε, όμως καλύπτεται από έντονη μυστικότητα. Τέσσερα στα 5 παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά, δεν θα μιλήσουν σε κανέναν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Ακόμη και στις περιπτώσεις που τα παιδιά μιλούν, ελάχιστα περιστατικά φτάνουν να απασχολήσουν την αστυνομία, τις κοινωνικές υπηρεσίες ή τους ψυχολόγους. Η παιδική κακοποίηση καταγράφεται από τις αρχές της ανθρώπινης ιστορίας, όμως πρόσφατα οι άνθρωποι άρχισαν να ασχολούνται, όσο ασχολούνται βέβαια_.
Σύμφωνα με έρευνες. 1 στα 4 παιδιά που αναφέρονται ως κακοποιημένα κακοποιούνται από το βιολογικό γονέα, ενώ τα 89% των δραστών είναι άντρες. Επίσης στο 22% των περιστατικών ο δράστης ήταν κάτω των 26 ετών. Τα κορίτσια κακοποιούνται με συχνότητα 3 φορές υψηλότερη από ό,τι τα αγόρια. Συνήθως μεγαλύτερο κίνδυνο να κακοποιηθούν σεξουαλικά αντιμετωπίζουν τα παιδιά από ηλικία 3 ετών και πάνω. Στις ΗΠΑ τα καταγεγραμμένα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που αναφέρονται είναι 2 στα 1000 παιδιά.
Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει παρενοχλήσεις με ή χωρίς άγγιγμα.
Με άγγιγμα.
*Το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων του παιδιού ή άλλων απόκρυφων σημείων.
* Το παιδί εξαναγκάζεται να αγγίζει τα σεξουαλικά όργανα του θύτη.
*Τοποθέτηση αντικειμένων, δάχτυλα, γλώσσα κτλ. μέσα στον κόλπο, τον πρωκτό ή το στόμα του παιδιού.
Χωρίς άγγιγμα.
*Το να δείχνει κανείς πορνογραφικό υλικό σε ένα παιδί.
*Το να επιδεικνύει κανείς τα γεννητικά όργανά του σε ένα παιδί.
*Το να ενθαρρύνει κανείς το παιδί ν` ακούει ή να παρακομουθεί σεξουαλικές πράξεις
*Το να παρακολουθεί κανείς ένα παιδί την ώρα που ξεντύνεται ή χρησικοποιεί την τουαλέτα.
Ϋποπτα σημάδια ότι ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά.
*Σεξουαλική δραστηριότητα με παιγνίδια ή αντικείμενα.
*Εφιάλτες, προβλήματα ύπνου.
*Απομάκρυνση ή έντονη προσκόλληση σε κάποιον ενήλικα.
*Ασυνήθιστη μυστικοπάθεια
*Ασυνήθιστος φόβος σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή άτομα.
*Ξαφνική απώλεια όρεξης.
*Να μην θέλει να μείνει μόνο με ένα συγκεκριμένο άτομο.
*Αυτοτραυματισμός (κάψιμο, κόψιμο)
*Τάση φυγής από το σπίτι
*Σωματικοί μώλωπες ή πόνοι.
*Ξαφνική ενούρηση τα βράδια.
Οπως αναφέρει μια μητέρα
«Η συμπεριφορά του παιδιού μου άλλαξε. Έκλαιγε δυνατά και κρεμόταν από πάνω μου, όποτε την άφηνα με την μπέιμπι σίτερ που είχαμε εδώ και μερικές βδομάδες.Αποδείχτηκε ότι η μπέιμπι σίτερ είχε αρχίσει να την κακοποιεί σεξουαλικά και της είπε ότι δεν θα την αγαπώ αν μιλήσει. Το καημένο φοβόταν να μιλήσει. Κοιτώντας πίσω βλέπω τώρα τα συμπτώματα. Μακάρι να γνώριζα νωρίτερα τι έπρεπε να προσέξω.»
Η βλάβη που υφίσταται το παιδί μετά τη σεξουαλική κακοποίηση είναι πολύ σοβαρή όχι μόνο στη συναισθηματική και σωματική του ανάπτυξη, αλλά και στην εμπιστοσύνη του προς τους ενήλικες, ιδιαίτερα αν ο δράστης είναι κάποιος που αγαπά. Όσο νωρίτερα εντοπίζεται η σεξουαλική κακοποίηση και αρχίσει η θεραπευτική διαδικασία τόσο το καλύτερο για το παιδί.
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά έδειξε ότι περισσότερα από το 40% των καταδικασμένων δραστών για σεξουαλική κακοποίηση σε παιδιά είχαν επίσης κακοποιηθεί και οι ίδιο ως παιδιά.. Κάποιοι δράστες έχουν κακοποιήσει περισσότερα από 70 παιδιά, μέχρι κάποιο από αυτά να μιλήσει. Αν ο δράστης είναι μέλος της οικογένειας, η γονέας, είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για το παιδί και ακόμη πιο δύσκολο να πει όχι. Μια άλλη μητέρα αναφέρει. «νόμιζα ότι ο Γιώργος ήταν η απάντηση στα όνειρά μου. Ένας υπέροχος άντρας που λάτρευε τα παιδιά μου. Πάντα έπαιρνε το γιο μου έξω γιατί το παιδί το χρειαζόταν, όπως έλεγε. Όταν ο γιος μου μου είπε ότι τον κακοποιούσε σεξουαλικά, δεν μπρούσα να το πιστέψω».
Υο προφίλ του παιδεραστή.
*Δεν αφήνει στα παιδιά προσωπικό χώρο.
*Εξαναγκάζει τα παιδιά σε υπερβολικά χάδια, φιλιά, αγκαλιές ακόμη και όταν το παιδί δεν θέλει.
*Δείχνει υπερβολικό ενδιαφέρον για τη σεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού
*Επιμένει συχνά να περάσει χρόνο μόνος με το παιδί
*Επιτίθεται λεκτικά στο παιδί
*Δείχνει υπερβολικό ενδιαφέρον σε ένα παιδί.
Από το περ. Check up
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.