• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Πανδημία κορωνοϊού

Θα κάνετε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;
Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 223)
  • Ναι

  • Όχι

  • ΔΞ/ΔΑ


Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Από τον γιατρό Γιώργο Παππά:

1. Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για το ΝΕΟ επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον SARS-CoV-2, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού από τις 9 Σεπτεμβρίου 2024. Ευχάριστο ότι ξεκινάμε 5 εβδομάδες νωρίτερα από πέρυσι. Με την γνωστή διαδικασία κλείνετε ραντεβού.

2. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο στην Ευρώπη στοχεύει το στέλεχος JN.1, αυτό που κυριάρχησε την περίοδο Δεκέμβριος 2023-Ιανουάριος 2024. Αυτή την στιγμή κυριαρχούν οι απόγονοί του, κυρίως το KP.3, και λιγότερο το KP.2 (που ανήκει στα FLiRT που ακούτε συχνά). Στις ΗΠΑ, τα εμβόλια που διατίθενται στοχεύουν στο KP.2, επιθυμώντας να είναι όσο πιο κοντά στα τρέχοντα κυκλοφορούντα στελέχη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων/ ΕΜΑ όμως (το σκεπτικό του στα σχόλια) θεωρεί ότι υπάρχει επαρκής συγγένεια ώστε να καλύπτει το JN.1 εμβόλιο τα τρέχοντα στελέχη. Ας πούμε ότι το στέλεχος στο επικαιροποιημένο των ΗΠΑ είναι πρώτος ξάδερφος του ΚP.3 που επικρατεί τώρα, ενώ το στέλεχος του επικαιροποιημένου της Ευρώπης είναι παππούς του KP.3 (δείτε και γράφημα στα σχόλια). Το σκεπτικό του ΕΜΑ πάντως αφήνει ανοικτή την προσαρμογή τους επόμενους μήνες.

3. "Κόλλησα πρόσφατα, κλείνω ραντεβού;" Αν κάποιος νόσησε μέσα στο καλοκαίρι, προφανώς έχει νοσήσει από στελέχη KP.2 ή KP.3. Άρα επί του παρόντος δεν θα κερδίσει κάτι από τον εμβολιασμό. Κλείνοντας τουλάχιστον τρίμηνο από τη νόσηση, και ανάλογα με τα ατομικά χαρακτηριστικά του καθενός, προγραμματίζεται ο κατάλληλος χρονισμός σε συνεννόηση με τον προσωπικό σας γιατρό.

4. Μην μετράτε αριθμό δόσης, ο ιός είναι εδώ και θα μείνει μεταβαλλόμενος οπότε πρέπει κι εμείς να μεταβάλλουμε άμυνες. Όσοι νιώθουν κουρασμένοι από την συζήτηση για τον SARS-CoV-2 ας επισκεφτούν την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2021, για να διαβάσουν για τους 32 θανάτους από κορωνοϊό σε άτομα κάτω των 30 ετών και για τους 151 θανάτους από κορωνοϊό σε άτομα κάτω των 45 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα. (Κάποια στιγμή με αυτή την έκθεση να ανοίξουμε και την συζήτηση για την πολλαπλάσια θνησιμότητα που παρατηρήθηκε ειδικά σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και να θυμίσουμε σε κάποιους πανεπιστημιακούς που παιάνιζαν ότι η Δέλτα είναι ήπια, πώς Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2021 θρηνήσαμε τους περισσότερους ανθρώπους- ακόμη στην θέση τους είναι και διδάσκουν βέβαια, και μιλάνε ακόμη με θράσος).

5. Αν πάλι σκέφτεστε ότι “είναι ήπιος πια ο ιός, δεν σκοτώνει”, μπορείτε να επισκεφτείτε τις εβδομαδιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, όπου την τελευταία εβδομάδα καταγάφονται 39 θάνατοι (εκεί γύρω έχει σταθεροποιηθεί πλέον ο εβδομαδιαίος αριθμός των νεκρών), ενώ σε ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού είχαμε νέες νοσηλείες ατόμου 26 ετών αλλά και 2 ατόμων ηλικίας 30-39 ετών.

6. Είναι καλύτερο το επικαιροποιημένο των ΗΠΑ από το δικό μας επικαιροποιημένο εμβόλιο; Στοιχεία από παρουσιάσεις στην σχετική συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμού των ΗΠΑ έδειξαν (δεδομένα εργαστηρίου αναπόφευκτα) ότι αν στοχεύσεις το KP.2 όπως στις ΗΠΑ, φτιάχνεις πολύ καλύτερα αντισώματα απέναντι στο KP.3 που επικρατεί, σε σχέση με το να στοχεύσεις στο JN.1 όπως στην Ευρώπη- γράφημα στα σχόλια. Υπάρχουν επίσης και κάποιες δημοσιεύσεις που δείχνουν ότι μετά από λοίμωξη από JN.1 (όχι εμβολιασμό) τα αντισώματα απέναντι σε νεότερα στελέχη είναι χαμηλότερων επιπέδων σε σχέση με αυτά απέναντι σε JN.1 (το πώς ερμηνεύει κανείς το “χαμηλότερων επιπέδων” είναι το κρίσιμο…) .
Θα είχε ενδιαφέρον να ερωτηθούν οι αρμόδιοι του ΕΜΑ, και σε μικρότερο βαθμό οι υγειονομικοί υπεύθυνοι κάθε Ευρωπαϊκής χώρας για το πώς ερμηνεύουν αυτά τα δεδομένα και την διαφοροποίηση από τις ΗΠΑ. Επίσης να διευκρινιστεί αν κάποια χώρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για ΚP.2 εμβόλιο, και πότε αναμένει να παραλάβει τέτοιο. (Διευκρίνιση: τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ΚΑΙ τα δύο επικαιροποιημένα εμβόλια κάνουν δουλειά απέναντι στα στελέχη που επικρατούν, με βάση τα γραφήματα όμως ενδέχεται τα επίπεδα αντισωμάτων να είναι χαμηλότερα με το Ευρωπαϊκό, και άρα η προστασία από το να νοσήσεις να φθίνει γρηγορότερα. Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την συμπεριφορά και τις εκπλήξεις του ιού στο μέλλον).

7. Οι εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ έχουν μια μόνιμη προτροπή στους ευάλωτους να προσέχουν, και παράλληλα “συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες”. Κοινώς κινηθείτε ελεύθερα αν έχετε συμπτώματα, κολλήστε μη-ευπαθείς απρόσκοπτα (για την κατάσταση Long Covid που κυρίως προσβάλλει μη ευπαθείς, αλλά και για την μεσομακροπρόθεσμη νοσηρότητα που φτιάχνει νέους ευπαθείς από μη ευπαθείς, δεν γράφει κάτι).

FB_IMG_1725106848357.jpg
 

KleinosBrekias

Δραστήριο μέλος

Ο Μητσαρας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών, επαγγέλλεται Άεργος/η και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 525 μηνύματα.


Τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ του Εδιμβούργου και του Μπρίστολ, 3 από τα καλύτερα και πλέον πρωτοπόρα στην έρευνα πανεπιστήμια του κόσμου, διεξήγαγαν την μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για τις επιπτώσεις του εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε δείγμα 46 εκατομμυρίων ανθρώπων:

Συμπέρασμα: Η συχνότητα των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών ήταν χαμηλότερη μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε σχέση με πριν ή χωρίς εμβολιασμό. Η συχνότητα εμφάνισης ήταν έως και 27% χαμηλότερη μετά τη λήψη του εμβολίου AstraZeneca και έως και 20% χαμηλότερη μετά το εμβόλιο Pfizer/Biotech
Chester .
Μιλωντας για το Covid-19 .
Υπαρχουν ηδη χιλιαδες νοσοι . Για να παρακολουθησεις 46 εκ . ιατρικα ιστορικα - φακελους-δειγματα χρειαζεσαι ανθρωπινο δυναμικο , με ασιγαστη συνεργασια , ανω των 10.000 και δισεκατομμυρια εργατοωρες . Ενα κολοσσιαιο Dragnet . Αυτο πρακτικα σημαινει οτι οποια επιμερους ερευνα ειχαν πριν τη κορωνα , σταματησε εντελως και δεν εχει επανεκκινησει ακομα . Γιατι ο ογκος δεδομενων ειναι κατακλυσμιαιων διαστασεων ποσω δε μαλλον να βρεις ομοιοτητες ή διαφορες . Και μολις σε 4 χρονια . Δεν ειναι απιθανο να επιτευχθει .Τιμω ολα τα πανεπιστημια αλλα ειναι παρα πολυ νωρις για εξαγωγες συμπερασματων απο μελετες που καλλιστα στο εγγυς μελλον μπορει να διαφοροποιηθουν .
Ο δημιουργος και πρωτοπορος του γραμμικου κωδικα του αποτυπωματος του ανθρωπινου γενετικου υλικου , γενετιστης Δρ. Αλεκ Τζεφρεις του πανεπιστημιου του Λεστερ , το 1984 παρατηρωντας ενα προιον απο σουπερμαρκετ και μια ακτινογραφια κατεληξε οτι πρεπει να δοκιμασει τετοιου ειδους απεικονιση σε δειγματα αιματος προερχομενα απο την ιδια οικογενεια και εν τελει να αναγνωρισει σε ποιον ανηκει το καθενα . Οταν η συγκριση εγινε με τυφλα δειγματα γραφτηκε ιστορια . Του πηρε 15 χρονια και μια ακατανικητη περιεργεια καθολη τη διαρκεια του ταξιδιου .
Διεξαγονται παρα πολλα πειραματα ταυτοχρονως . Η ατερμονη φυση της επιστημονικης ερευνας σχεδον παντα βρισκεται εν εξελιξη . Για ολα τα εμβολια που εχουν προκυψει απο τις πρωτοποριακες ερευνες τους και μας προστατευουν ως και σημερα , για τη συγκεκριμενη περιπτωση χρειαζεται χρονος .
Η γνωση του αυριο δεν ειναι γνωστη σημερα
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Το ξέρετε ότι μιλάμε για ιό που κάθε εβδομάδα σκοτώνει 40 άτομα ετσι;
 

KleinosBrekias

Δραστήριο μέλος

Ο Μητσαρας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών, επαγγέλλεται Άεργος/η και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 525 μηνύματα.

KleinosBrekias

Δραστήριο μέλος

Ο Μητσαρας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών, επαγγέλλεται Άεργος/η και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 525 μηνύματα.

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Πολυ ωραια . Που οφειλεται αυτο ?
Στον ιό, στο ότι ο κόσμος δεν κάνει πλέον εμβολια και στα μέτρα που δεν λαμβάνονται από την πλειοψηφία

Σειρά μου να καμω κι εγω μια ερωτηση: γιατί να μην κάνει κάποιος το εμβολιο;
 

KleinosBrekias

Δραστήριο μέλος

Ο Μητσαρας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών, επαγγέλλεται Άεργος/η και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 525 μηνύματα.
Στον ιό, στο ότι ο κόσμος δεν κάνει πλέον εμβολια και στα μέτρα που δεν λαμβάνονται από την πλειοψηφία

Σειρά μου να καμω κι εγω μια ερωτηση: γιατί να μην κάνει κάποιος το εμβολιο;
Δυσκολη ερωτηση θετεις στο ατομο που δεν εμβολιαστηκε κατ επιλογη του . Δεν θα υπεραμυνθω για οσους επελεξαν το ιδιο πραγμα με εμενα .
Νοσησα δυο φορες . Η πρωτη πολυημερη στο σπιτι και η δευτερη ολιγοημερη σε δωματιο καραντινας νοσοκομειου .
Σιχαινομαι το ακαταπαυστο σπαμ και τη πρεμουρα . Επισης εχω μια ταση να αψηφω τις <<πατροναρισμενες φιγουρες>> εξουσιας
Πιστευω οτι ο αριθμος των ανθρωπων εκει εξω που φοβουνται τον οποιοδηποτε εμβολιασμο ισως ειναι μεγαλυτερος . Καποιοι αλλοι απλα αντεδρασαν στη αιωρουμενη υποχρεωτικοτητα .Ισως η φοβια να αντεστρεψε αποφασεις . Επισης δε ξερω το ζυγι οποιουδηποτε αλλου . Οπως και να χει τρεφω σεβασμο για τις επιλογες του καθενος
.
Προσωπικα ηθελα να εμβολιαστω για να <<προστατεψω>>την επιδεινωτικη πορεια της υγειας του πατερα μου . Μοιραζομασταν το ιδιο χωρο . Οταν απεβιωσε λογω επιπλοκων του σακχαρωδη διαβητη , δεν υπηρχε πλεον ο λογος .
Το μονο παραπονο που εχω , ειναι οτι κοπησαν μαχαιρι οι θερμοι εναγκαλισμοι με ατομα του στενου μου περιβαλλοντος , που εμβολιαστηκαν , οταν τους ειπα οτι δε θα το κανω .
Το πρωτο και τελευταιο λογο για το σωμα μου , τον εχω μονο εγω .Αν αποφασισα το λαθος οχι ,ο χρονος ειναι ο κριτης των παντων .
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
@giannhs2001
Σου έχω βιβλιαρα για τον κορωνοϊό, αξιόπιστη βιβλιαρα απο τις λίγες🤣😂
20241004_202206.jpg
20241004_202226.jpg

20241004_202239.jpg

-----------
@ilias90
Το είδα και σε σκέφτηκα
20241004_202424.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Γιώργος Παππάς:
Ημερολόγιο κορωνοϊού (και αναπνευστικών λοιμώξεων), 24-10-24: δεκατρία σημεία ενάντια στην επανάπαυση και την άγνοια:
1. Τον τελευταίο μήνα, με βάση τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα πέθαναν από κορωνοϊό 99 άτομα. Καθημερινά, 1500-2000 νέα κρούσματα δηλώνονται και 70-100 περίπου άτομα εισάγονται στο νοσοκομείο εξαιτίας λοίμωξης από SARS2. Χωρίς να έχουν κλείσει ακόμη τα παράθυρα και παρά τις προβλέψεις κάποιων ότι το θερινό κύμα θα είχε ατονήσει εντός του Σεπτεμβρίου. Οι Αυστραλοί που συστηματικά καταγράφουν τους “με COVID” και “από COVID” θανάτους σημειώνουν (1, όλοι οι σύνδεσμοι στα σχόλια) ότι το ποσοστό των θανάτων που είναι εξαιτίας COVID για το 2024 είναι τουλάχιστον 78%- η παραφιλολογία του “πέθαναν από κάτι άλλο” δεν ισχύει.
2. Το ευχάριστο είναι ότι ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο JN.1, αυτό που έχουμε στην Ελλάδα, δείχνει αποτελεσματικός απέναντι και στα στελέχη που αναμένεται να επικρατήσουν στο άμεσο μέλλον ανά τον κόσμο (όπως το στέλεχος XEC, υβρίδιο διαφορετικών απογόνων του JN.1), και μάλιστα προσφέρει επαρκέστατη ανοσία, περισσότερη ακόμη και από καλοκαιρινή λοίμωξη με νεότερα στελέχη, σύμφωνα με πρόσφατη προδημοσίευση (2).
3. Η μελέτη σε βάθος έως και 3 ετών ασθενών με SARS2 που νόσησαν πριν την έλευση των εμβολίων (3), έδειξε ότι η λοίμωξη από κορωνοϊό, ανεξαρτήτως βαρύτητας, είναι αυτή που επάγει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και θάνατο- ο κίνδυνος μεγαλύτερος σε άτομα που νοσηλεύτηκαν και μικρότερος σε άτομα με ομάδα αίματος Ο. Όπως σημειώνει και μια πρόσφατη ανασκόπηση από το Johns Hopkins με συμμετοχή των Παναγή Γαλιατσάτου και Πέτρου Καρακούση (4), η λοίμωξη από SARS2 ίσως θα πρέπει επίσημα να θεωρείται πλέον παράγοντας κινδύνου για αθηρωμάτωση και αγγειακή νόσο (όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία πχ).
4. Στο (πολυσυζητημένο) πείραμα προκλητής λοίμωξης από SARS2 σε νέους υγιείς ενήλικες, παρατηρήθηκε, σε βάθος έτους, αρνητική επίδραση της λοίμωξης στην μνήμη και σε εκτελεστικές/ επιτελικές λειτουργίες, όπως και στον χρόνο αντίδρασης σε κάποιο ερέθισμα (5). Οι παθόντες δεν είναι απαραίτητο ότι αναγνώριζαν αυτή την επίδραση, θα μπορούσε για παράδειγμα να έχουν επιβραδυνθεί τα αντανακλαστικά τους στην οδήγηση, χωρίς να το καταλαβαίνουν.
5. Πρόσφατη μελέτη από την Κίνα (6) σημείωσε ότι, σε σχέση με άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από SARS2, άτομα που είχαν μολυνθεί εμφάνιζαν στη συνέχεια στατιστικά σημαντική αύξηση λοιμώξεων από γρίπη, μυκόπλασμα και βακτήρια, ενώ μικρότερη αύξηση παρατηρήθηκε και για τον RSV, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Το “ανοσιακό χρέος” είναι “αγνωσιακό χρέος” δυστυχώς, για όσους το διακινούν.
6. Η μόλυνση από SARS2 το πρώτο δίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσει το νεογνό συγγενή καρδιοπάθεια σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από την Κίνα (7).
7. Η πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη παραμένει αυξημένη κατά 11%, μετά από λοίμωξη από SARS2, ακόμη και τον δεύτερο χρόνο από την λοίμωξη σύμφωνα με βρετανική μελέτη ( 8 ).
8. Για το 2023 στην Βρετανία, τα βρέφη παρέμεναν ο πληθυσμός με την μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστεί νοσηλεία μετά από λοίμωξη από SARS2- μόνο το 10% αυτών των βρεφών έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, και το 4,8% των νοσηλειών οδηγεί σε νοσηλεία σε παιδιατρική ΜΕΘ (9). Στην Ιαπωνία, για το 2022, οι θάνατοι παιδιών από SARS2 ήταν κατά πλειοψηφία σε παιδιά χωρίς υποκείμενα νοσήματα, και ήταν απότοκοι εγκεφαλοπάθειας, μυοκαρδίτιδας ή πνευμονίας (10). Η μελέτη RECOVER-Pediatrics, με έλεγχο 16-18 μήνες μετά από λοίμωξη από SARS2 (11), έδειξε σε παιδιά 6-11 ετών: πολλαπλάσια πιθανότητα για διαταραχές ύπνου, κόπωσης σε περπάτημα, ελαττωμένης ενέργειας, ζάλης, αισθήματος παλμών σε άσκηση, κεφαλαλγίας, γενικευμένου πόνου, και διαταραχών συγκέντρωσης σε σχέση με παιδιά χωρίς λοίμωξη. Σε παιδιά 12-17 ετών, παρατηρήθηκε αυξημένη πιθανότητα διαταραχών/ απώλειας οσμής και όσφρησης, και σε μικρότερο βαθμό κόπωσης, ζάλης, πόνου, διαταραχών συγκέντρωσης, και κεφαλαλγίας.
9. Στην χτεσινή συνεδρίασή της η αμερικανική συμβουλευτική επιτροπή για τους εμβολιασμούς (ACIP) πρότεινε (επιτέλους) ότι ο εμβολιασμός για SARS2 πρέπει να είναι ανά 6μηνο και όχι ετήσιος, σε άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με ανοσοκαταστολή. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν έδειξαν ότι στο 6μηνο η προστασία του εμβολιασμού από νόσηση που απειλεί την ζωή έφτανε μόλις το 40% [το οποίο βέβαια ήταν περισσότερο από αυτό όσων δεν εμβολιάστηκαν- μελέτη από την Αυστραλία κατέδειξε ελάττωση της θνησιμότητας από SARS2 κατά 75% σε άτομα άνω των 65 ετών που είχαν επικαιροποιήσει τον εμβολιασμό τους (12)].
10. Το ιικό φορτίο του SARS2 στα λύματα των Ιωαννίνων έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας, τουλάχιστον, την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ (13).
11. Να θυμόμαστε την πιθανότητα μετάδοσης SARS2 (και άλλων παθογόνων που μεταδίδονται με τον αέρα) σε ανελκυστήρες- πρόσφατη, ακόμη μία, μελέτη κατέδειξε πώς μπορεί να γίνουν παγίδες μόλυνσης (14).
12. Υπενθυμίζω την δυνατότητα εμβολιασμού για τον RSV, σε άτομα άνω των 75 ετών και ευπαθείς ηλικίας 60-74 ετών. Είναι εφάπαξ, με την προστασία απέναντι στην ανάγκη νοσηλείας να φτάνει στο 80% στις ΗΠΑ την περσινή περίοδο (73% σε ανοσοκατασταλμένους) (15) και να διατηρείται υψηλή και στο δεύτερο έτος (16).
13. Οι άνω των 65 ετών έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν με τα ενισχυμένα σκευάσματα κατά της εποχικής γρίπης- είναι πλέον η εποχή: Πρόσφατη αμερικανική μελέτη (17) κατέδειξε ότι ο εμβολιασμός με το ενισχυμένο εμβόλιο που περιέχει και ανοσοενισχυτικό προσφέρει επιπρόσθετη προστασία απέναντι στην ανάγκη νοσηλείας από γρίπη, κατά 61%. Επιπρόσθετη προστασία προσφέρει και το άλλο ενισχυμένο εμβόλιο, αυτό με την τετραπλή δόση, κατά 25%, ποσοστό που τεκμηριώθηκε και σε άλλη, γαλλική μελέτη (18).
 

Wonderkid

Διακεκριμένο μέλος

Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6.728 μηνύματα.
Γνωρίζουμε κάτι σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας για τα ρινικά εμβόλια ή έχουν παγώσει;
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32.797 μηνύματα.
Για παράδειγμα, στους άνω των 80 η Σουηδία πέτυχε εμβολιαστική κάλυψη 93,9%, η Δανία 88,6% και το Βέλγιο 64,6%. Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Βουλγαρία με 1,4%, η Μάλτα με 0.8% και η Ουγγαρία με 0,5%.
Μετά από αυτά που έπαθαν οι Σουηδοί τρέχουν πρώτοι πρώτοι να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα που ο ιός δεν είναι τόσο θανατηφόρος.
 

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5.820 μηνύματα.
Φαίνεται πως οι υγειονομικοί γύρισαν την πλάτη στον Covid-εμβολιασμό, μόλις το 4,4% συνεχίζουν.

1730389521608.png



1730389568002.png
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32.797 μηνύματα.
Μπορεί να μου εξηγήσει κανείς γιατί στην Σουηδία υπάρχει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού;
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Απορία, έχει κανείς σας υπόψιν κάποια έρευνα που να διερευνά κατά πόσο κολλάει ο κορωνοϊός εκτός από το στόμα και μύτη; Πχ από τα μάτια αν περνάει στος βλεννογονους και αν κολλας έτσι κλπ. Για παράδειγμα μια τέτοια έρευνα θα είχε προστασία εντελώς με ffp2/ffp3 μάσκα στο στόμα και μύτη και θα αφηνε ακάλυπτα τα μάτια, τα αυτιά, χερια, γενικά το υπόλοιπο σώμα. Για να δούμε τι ρίσκο παίρνει κάποιος αν είναι τυπικός σε όλα αλλά αφήνει τα μάτια ακάλυπτα, το οποίο ισχύει για όλους μας. Κανονικά στην αρχή λέγανε πως και από εκεί κολλάς, αλλά μετά δεν άκουσα κάτι για αυτό.

Επίσης ξέρει κανείς πόσο καλύτερη είναι η kn95/ffp2 σε σχέση με διπλή χειρουργική; Πιστεύω πως όλοι πλέον ξέρουμε πως η απλή χειρουργική δεν κάνει σχεδόν τίποτα στο να σε προστατέψει εσένα που τη φοράς από τους άλλους που έχουν τον ιο, ειδικά για μακροχρόνια έκθεση, οι οποίοι άλλοι δεν φοράνε καθόλου μάσκα. Ουσιαστικά η απλή χειρουργική είναι για να μην κολλήσεις εσύ τους άλλους. Ωστόσο η διπλή χειρουργική νομίζω πιάνει καλά επίπεδα προστασίας, αλλά δεν ξέρω πόσο πολύ ως προς το ffp2 επίπεδο.

Update:

Από,τι φαίνεται το double masking λένε πως πρέπει να γίνεται μεταξύ surgical mask και υφασμάτινη, οχι δύο χειρουργικές μαζί, και ούτε χειρουργική πάνω από kn95/ffp2. Βέβαια επίσημη οδηγία από CDC ή paper δεν βρήκα (δεν το έψαξα λεπτομερώς).
 
Τελευταία επεξεργασία:

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Κάνατε/θα κάνετε το φετινό επικαιροποιημενο εμβόλιο κορωνοϊου;
 

User2350

Δραστήριο μέλος

Ο Άκης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 404 μηνύματα.
Απορία, έχει κανείς σας υπόψιν κάποια έρευνα που να διερευνά κατά πόσο κολλάει ο κορωνοϊός εκτός από το στόμα και μύτη; Πχ από τα μάτια αν περνάει στος βλεννογονους και αν κολλας έτσι κλπ. Για παράδειγμα μια τέτοια έρευνα θα είχε προστασία εντελώς με ffp2/ffp3 μάσκα στο στόμα και μύτη και θα αφηνε ακάλυπτα τα μάτια, τα αυτιά, χερια, γενικά το υπόλοιπο σώμα. Για να δούμε τι ρίσκο παίρνει κάποιος αν είναι τυπικός σε όλα αλλά αφήνει τα μάτια ακάλυπτα, το οποίο ισχύει για όλους μας. Κανονικά στην αρχή λέγανε πως και από εκεί κολλάς, αλλά μετά δεν άκουσα κάτι για αυτό.
Η μετάδοση δια των ματιών γίνεται μόνο με τα μεγάλα σταγονίδια, δηλαδή αυτά που παράγονται κατά το βήχα και το πτέρνισμα. Υπάρχουν γυαλιά τύπου Stoggles που προστατεύουν από αυτό σε μεγάλο βαθμό. Αλλά γενικά αν τηρούμε αποστάσεις ή/και βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, ο κίνδυνος αυτού του τύπου μετάδοσης μειώνεται αρκετά. Για το αερόλυμα, το οποίο ευτυχως δεν αφορά τα μάτια, φυσικά δεν ισχύει τίποτα περί αποστάσεων τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους.
 

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.059 μηνύματα.
Εγώ πλέον ζω τη ζωή μου σχεδόν όπως προ-covid.
Δεν φοράω μάσκα στα μέσα και δεν ξανά εμβολιάζομαι.

Αν κάτι άλλαξα είναι άντε να επιδιώκω στο λεωφορείο να κάθομαι στη θέση πίσω ή δίπλα στον οδηγό (τις πρώτες θέσεις) και επίσης πάντα κάνω μπάνιο μετά από έξοδο με το φόβο ότι μπορεί να έχω κανένα μικρόβιο στα - λιγοστά :P - μαλλιά μου.

Κατά τα άλλα, χρήση αντισηπτικού κτλ έκανα πάντα.

Για κάποιο λόγο υποτιμάω τη μετάδοση ασθενειών μέσω του αέρα και υπερεκτιμώ τη μετάδοση από άγγιγμα επιφανειών με μικρόβια άλλων. Δεν μπορώ με τίποτα να νιώθω ότι άγγιξα κοινόχρηστη επιφάνεια κτλ. Και όπως έχω ξανά πει, σε μετρό και ηλεκτρικό δεν πιάνω τις μπάρες.

Χθες ήμουν και σε κάτι goodies όπου για την αναμονή της παραγγελίας σου δίνουν μια ασύρματη συσκευή που θα ηχήσει όταν είναι έτοιμα. Έβγαλα ένα αντισηπτικό μαντηλάκι hankies το πιο καλό κατά των ιών που υπάρχει και το τύλιξα - έπιασα. Άσε μας κυρά μου, για φαγητό ήρθα και θα πιάνω μια συσκευή που την έχετε πιάσει άλλοι σαράνταδώδεκα. :bounce:
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Εγώ πλέον ζω τη ζωή μου σχεδόν όπως προ-covid.
Δεν φοράω μάσκα στα μέσα και δεν ξανά εμβολιάζομαι.

Αν κάτι άλλαξα είναι άντε να επιδιώκω στο λεωφορείο να κάθομαι στη θέση πίσω ή δίπλα στον οδηγό (τις πρώτες θέσεις) και επίσης πάντα κάνω μπάνιο μετά από έξοδο με το φόβο ότι μπορεί να έχω κανένα μικρόβιο στα - λιγοστά :P - μαλλιά μου.

Κατά τα άλλα, χρήση αντισηπτικού κτλ έκανα πάντα.

Για κάποιο λόγο υποτιμάω τη μετάδοση ασθενειών μέσω του αέρα και υπερεκτιμώ τη μετάδοση από άγγιγμα επιφανειών με μικρόβια άλλων. Δεν μπορώ με τίποτα να νιώθω ότι άγγιξα κοινόχρηστη επιφάνεια κτλ. Και όπως έχω ξανά πει, σε μετρό και ηλεκτρικό δεν πιάνω τις μπάρες.

Χθες ήμουν και σε κάτι goodies όπου για την αναμονή της παραγγελίας σου δίνουν μια ασύρματη συσκευή που θα ηχήσει όταν είναι έτοιμα. Έβγαλα ένα αντισηπτικό μαντηλάκι hankies το πιο καλό κατά των ιών που υπάρχει και το τύλιξα - έπιασα. Άσε μας κυρά μου, για φαγητό ήρθα και θα πιάνω μια συσκευή που την έχετε πιάσει άλλοι σαράνταδώδεκα. :bounce:
εμβόλιο γιατί όχι ξανά;

παντως αυτο που περιγραφεις κι εγω το εχω αναπτυξει πλεον
και ναι καθε φορα που μπαινω σε αστικο ή ειμαι για ωρα εξω σε κοσμο, οταν γυρναω σπιτι πρωτη δουλεια βγαζω ρουχα και μπαινω για μπανιο, δεν μπορώ καθολου ετσι απεξω να παω παρα μεσα στο σπιτι, πες το ocd πες το μικροβιοφοβια δεν ξερω
και συνεχεια με μαντηλακια εξω αν τυχον πιασω καποια κοινοχρηστη επιφανεια
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top