Ναι οι διασωληνωμενοι μειωνονται επειδη ο κοσμος
εμβολιαζεται και αποτρεπεται 96% το hospitalization.
Θα σε παραπέμψω σε
post μου πριν 2 βδομαδες. Το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι ηδη πολλαπλασια χειροτερα από περυσι. Και επισης το καλοκαιρι εχεις περισσοτερες επαφες με κοσμο καθως ολοι ειναι εξω και ειδικα φετος που ειναι εμβολιασμενοι και εχουν κουραστει απο τα μετρα, οι ανεμβολιαστει ειναι στον μεγαλυτερο κινδυνο.
Ξαναλέω, αυτά τα ποσοστα (που δεν ειναι τοσο, ειναι ψηλοτερα πχ pfizer στη δελτα ειναι 88-92% αλλα εστω) αφορουν την αποτελεσματικοτητα στο να κολλησεις. Εναντι θανατου/σοβαρης νοσησης ειναι στο 96%. Παραθετω προχθεσινο
post μου. Πρώτα δηλαδη να σκεφτεσαι "το εμβολιο
τι μου προσφερει εναντι σοβαρης νοσησης και εναντι θανατου ?" (η χειροτερη περιπτωση) και μετα να βλεπεις γενικα ποσοστα εναντι νοσησης και τελος μολυνσης (ναι αλλο μολυνση αλλο νοσηση).
Φορας εναμιση χρονο μασκα και προσεχεις. Κι εγω το ιδιο κανω. Και μαλιστα συχνα με καθημερινο πηγαινελα μεσα σε αστικα. Μεχρι τωρα επισης ο κοσμος προσεχε καπως πιο πολυ και φορουσε μασκες εστω για τα τυπικα, ή επειδη ηταν ανεμβολιαστος προσεχε περισσοτερο. Σιγουρα αυτο θα συνεβαλε στο να μην κολλησεις. Πλεον σχεδον κανεις δε φορά εξω. Οπότε αν φορας απλη μασκα και παλι εισαι σε ρισκο. Οπότε καποια στιγμη φτανει ενα σημειο που λες πρακτικα φτανει, θεωρω οτι γυριζω στην κανονικοτητα. Για εμενα αυτο το οριο ειναι 2 βδομαδες μετα τη 2η δοση. Ναι θεωρητικα παντα εχεις πιθανοτητα να κολλησεις, ακομα και σε πληρη ανοσια με το καλυτερο εμβολιο, αλλά αυτο δε σημαινει "τοτε γιατι να κανω το εμβολιο, αστο και βλεπουμε". Δες για αυτα
post μου.
Κι εγω παρομοια τα σκεφτομαι ομως και προβληματιζομαι, δλδ εστω οτι ολοι το κανουμε και εχουμε ανοσια πληρη. Και παλι υπαρχει περιπτωση να νοσησουμε, μετα μπορει να υπαρξει κι αλλη μεταλλαξη χειροτερη (ηδη υπαρχει μια νεα delta-plus, σαν τα κινητα βγαινουνε παναθεμα τες) αρα και παλι τι, μετρα και μασκες? Αναλογα, αν το εμβολιο παρεχει ακομα επαρκη καλυψη εξαρταται απο τον καθενα η επιλογη να παρει το ρισκο. Αν σου πουνε "η νεα μεταλλαξη δεν καλυπτεται απο τα εμβολια και τοσο", ε τοτε ξανα μετρα και περιμενεις νεο εμβολιο/booster. Ειναι ενας συμβιβασμος που κανεις που λες οτι πλεον το οριο εφτασε για μενα πρακτικα και θεωρω οτι μπορω να ζησω οπως και πριν. Θελω να πω οτι παντα, μα παντα οσο υπαρχει ο ιος, η πιθανοτητα να σου τυχει θα υπαρχει, καθως κανενα εμβολιο δεν ειναι 100% αποτελεσματικο.