Καμία σύγκριση δεν είναι άκυρη, εξάλλου το έχουμε πει η μόνη ιδιότητα που έχεις σε αυτό το φορουυμ είναι να ειρωνεύεσε χωρίς να προσφέρεις κάτι στη συζήτηση. Το τμήμα μου συγγνώμη αν σε απογοητεύσω έχει μέσα μαθήματα στατιστικής τα οποία έχω περάσει με επιτυχία, εσυ από την άλλη δεν έχεις κάποια σχέση με τη στατιστική άρα εντάξει δεν μπορείς να έχεις αποψη επι του θέματος. Λες λοιπόν ότι η σύγκριση μου είναι άκυρη πάμε να δούμε γιατί δεν είναι άκυρη για κανένα λόγο.
•Πρώτο κύμα πανδημίας. Η Σουηδία κατάγραψε την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 90 χιλιάδες κρουσματα και 5 χιλιάδες νεκρούς σε αντίθεση με την Ελλάδα που είχε μόλις 4 χιλιάδες κρουσματα και 400 νεκρούς αν θυμάμαι καλά. Η χώρα μας τότε ήταν το πρότυπο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του COVID.
•Δεύτερο και τρίτο κύμα. Την περίοδο Νοεμβριου- Μαΐου η Ελλάδα καταγράφει 390 χιλιάδες κρουσματα και 12 χιλιάδες νεκρούς σε αντίθεση με την Σουηδία η οποία χωρίς κανένα σχεδόν μέτρο κατέγραψε το ίδιο διάστημα 9 χιλιάδες νεκρούς δηλαδή 3 χιλιάδες λιγότερους σε σχέση με εμάς.
Πρωτα πρώτα η οικονομία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το εμπόριο ηταν εγκληματικό που έκλεισε καθώς από τη μια η αγορά έκλεισε για 7 μήνες όταν όλοι μαζευόταν σε σπίτι ο ένας πάνω στον άλλον, βέβαια δεν περίμενα η επιτροπή να έχει το IQ ώστε να καταλάβει ότι από τη στιγμή που όλοι είμαι στους δρόμους δεν υπήρχε λόγος να παραμένει κλειστή η οικονομία. Για την εστίαση δεν μπορώ να είμαι σίγουρος καθώς στην εστίαση το χειμώνα θα ήταν δύσκολα τα πράγματα επειδη όλοι καθονται σε εσωτερικούς χώρους.
Ολοι λέτε για την μεγάλη έκταση της Σουηδίας, ναι αυτό είναι αλήθεια όχι όμως ολη καθώς το 50% της έκτασης της Σουηδιας δεν κατοικείται. Ο Δήμος της Στοκχόλμησ έχει 970.000 κατοίκους όταν ο Δήμος Αθηναίων έχει 700.000, ο Δήμος του Γκέτεμποργκ έχει 570.000 όταν η Θεσσαλονίκη έχει 320.000. Άρα οι Σουηδικες πόλεις έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού από ότι οι Ελληνικές. Επίσης, η Ελλάδα είναι τουριστική χώρα αλλά το 80% έρχεται το καλοκαίριτο χειμώνα η Σουηδία έχει περισσότερους τουρίστες από ότι η Ελλάδα και επειδή μιλάμε για το διάστημα Νοεμβρίου- Απριλίου δεν μπορούμε να λέμε για τον τουρισμο, ο τουρισμός έπαιξε ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων από τα 27 στα 300 την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σουηδία ενα μεγάλο μέρος των ατόμων μεγάλης ηλικίας ζει σε οίκους ευγηρίας σε σχέση με την Ελλάδα όπου το ποσοστό αυτό ειναι αρκετά μικρότερο επόμενος και πάλι η Σουηδία έχει πιο κίνδυνο για την εξάπλωση του ιού. Επιπροσθετως όσο αφορα τον καιρό το κλίμα της Σουηδιας είναι αρκετά πιο κρύο από της Ελλάδας πράγμα που σημαίνει ότι όλοι είναι μέσα στο σπίτι και σε εσωτερικούς χώρους όπου ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα σε σχέση με την Ελλαδα όπου λόγω του ζεστού καιρου είναι ανεκτό να κάθεσαι έξω ακόμα και Νοέμβριο μήνα. Τέλος, τα σχολεία της Σουηδιας είναι πολύ πιο μεγάλα σε αριθμό, στην Ελλαδα τα σχολεία έχουν 300-350 μαθητές οταν ο αριθμός αυτός στα Σουηδικά σχολεία ξεπερνά τα 500.
Απο την άλλη το Σουηδικο σύστημα υγείας είναι από τα καλύτερα στο κοσμο άρα διαχειρίζεται τους ασθενείς με πολύ μεγαλύτερη προσοχή από ότι στην Ελλάδα συν ότι πλέον η Σουηδια εχει εμβολιαστεί πλήρως το 72-76%του πληθυσμού όταν στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι στο 60%
Γενικα το lockdown στο εμπόριο δεν χρειάζονταν από την στιγμή που μπαίνεις μέσα με μάσκες όταν από την άλλη στα σπίτια γινόντουσαν πάρτυ με 20 άτομα ο ένας πανω στον άλλον και αυτό φάνηκε καθώς σε 10 μήνες καταγραψαμε 14 χιλιάδες νεκρούς πολυ περισσότερους από χώρες που δεν είχαν τόσο σκληρά μέτρα (πχ Σκανδιναβία).
Κοίτα, εγώ ένας απλός τειτζής είμαι και μια απλοϊκή τειτζήδικη στατιστική με 5 πέρασα. Είχα βέβαια και μία στο μεταπτυχιακό και μία στο διδακτορικό, χώρια που όλα τα πειράματα εν τέλη αναλύονται με στατιστική. Αλλά προφανώς, γνώμη δε μπορώ να έχω, γι' αυτό άλλωστε και δεν έβγαλα κανένα πόρισμα για το ποια χώρα διαχειρίστηκε καλύτερα την κατάσταση, αντίθετα με κάποιους άλλους ειδήμονες το φόρουμ. Τώρα αν εσύ ως αριστούχος 2oετής(?) Πανεπιστημιούχος, πιστεύεις ότι μπορείς να συγκρίνεις χώρες παρά τις διαφορές σε:
-Γεωγραφιά
-Κλιματολογία
-Κοινωνικές επαφές
-Eπαγγελματικές συνθήκες
-Ηλιακιακή κατανομή του πληθυσμού
-Υποδομές
-Ευσυνειδησία των πολιτών
-και οτιδήποτε άλλο δε μου έρχεται
κάντο ελεύθερα, αλλά μη περιμένεις να πάρει κανένα λογικό άτομο στα σοβαρά τους τυχαίους αριθμούς που πετάς. Σαν άτομο 5 χρόνια τώρα στη Σκανδιναβία (Σουηδία και Νορβηγία), μπορώ να πω ότι οι διαφορές με Ελλάδα είναι η μέρα με τη νύχτα. Αν θες να κάνεις μια τουλάχιστον πιο λογική σύγκριση, κάντο με χώρες που έχουν περισσότερες ομοιότητες μεταξύ τους, παρά διαφορές (π.χ Σκανδιναβικές μεταξύ τους ή μεσογειακές).
Για παράδειγμα, δε ξέρω πως κατέληξες ότι η πυκνότητα του πληθυσμού Αθήνας-Στοκχόλμης είναι ο ίδιος, χωρίς να βάλεις μέσα την έκταση των πόλεων (ένα γρήγορο γκουγκλ λέει πως αθήνα είναι περίπου 4 φορές πιο πυκνοκατοικημένη). Πέρα από αυτό, ποια είναι πχ η πυκνότητα του πληθυσμού στα σημεία συνωστισμού, όπως πχ το μετρό; Τι ποσοστό των συμφοιτητών σου μετακινείται μεταξύ σπιτιού και πανεπιστημίου με ποδήλατο, αντί για ΜΜΜ, σε σχέση με τους φοιτητές στη Στοκχόλμη;
Όταν μιλάς για Χ νεκρούς από κόβιντ, πώς έχει οριστεί ο νεκρός από τον ιό; Και οι δύο χώρες έχουν τον ίδιο τρόπο καταγραφής;
Όταν μιλάς για Χ τεστ, η κανατομή των ειδών των τεστ (πχ μοριακά vs αντισωμάτων) είναι η ίδια; Τα άτομα στα οποία έχουν γίνει τα τεστ είναι επιλεγμένα τυχαία ή ηταν στοχευμένα, πχ σε άτομα που ήδη είχαν συμπτώματα ή επαφή με κρούσμα; Εν ολίγοις, πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα σε κάθε χώρα;
Just my quick 2 cents.