Τα κρούσματα όταν ανοίξαμε ήταν επίσης περισσότερα από ποτέ και όχι μόνο οι διασωληνωμένοι. Έπρεπε όμως να ανοίξουμε για να υποδεχτούμε τους τουρίστες. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους και είναι η πιο τρανή απόδειξη πως η ζωή μπορεί και πρέπει να προχωρήσει χωρίς lockdown.
Για πες ρε παλικάρι, πότε ανοίξαμε και τι έγινε με τα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες; Ίσως τα θυμάμαι λάθος.
Αν έχεις κάνει το εμβόλιο, κάνεις την 3η δόση όταν έρθει η ώρα, δεν είσαι ευπαθής και βάζεις μάσκα σε συνωστισμό ποιες είναι οι πιθανότητες να συναντήσεις τον δημιουργό σου; Δεν το βρίσκω κάπου αλλά δεν βλέπω να είναι και μεγάλες δεδομενου ότι ο ιος έχει ποσοστό θνησιμότητας 0,2-0,3% σε ανεμβολίαστους. Και εσύ λόγω του εμβολίου θα έχεις μειώσει κατά 70-80-90% όσο είναι τέλος πάντων το ποσοστό κάθε εμβολίου την πιθανότητα θανάτου και λόγω της μάσκας κατά πολύ και την πιθανότητα να κολλήσεις.
Μιλάμε για το γενικό ρίσκο του πληθυσμού. Μην μου τα αλλάζεις κάθε φορά όπως σε βολεύει. Lockdown δεν γίνεται για μένα που το ρίσκο μου είναι απειροελάχιστο αλλά για τον πληθυσμό γενικά.
Εγώ το έχω ξαναπεί, ότι για μένα δεν φοβάμαι αυτή τη στιγμή. Να στείλω ραβασάκι στον ΠΘ να μην πάρει άλλα μέτρα επειδή εγώ δεν φοβάμαι; Είμαστε και γνωστοί από τα χρόνια μας στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, σίγουρα θα με ακούσει
Εγώ προσωπικά είμαι οκ με αυτό. Κάποια μέτρα που επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την καθημερινότητα, εμβόλια, ατομική προστασία και ότι γίνει. Ναι κάποιοι θα πεθάνουν. Ναι ίσως κάποιοι να είναι συγγενείς/φίλοι αν και απίθανο αφού έχουν εμβολιαστεί και θα κάνουν και την αναμνηστική όταν έρθει η ώρα. Τι να κάνουμε. Πανδημία έχουμε, κάποιοι θα πεθάνουν όσο ωμό και αν ακούγεται. Ακόμα και αν κάνουμε για τα επόμενα 2 χρόνια συνεχόμενο lockdown πάλι κάποιοι θα πεθάνουν.
Δεν σχολιάζω. Ο καθένας με την άποψή του.
Καταρχάς αν το ανεμβολίαστο παιδί σου δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα πρακτικά δεν έχεις λόγο ανησυχίας. Τα παιδιά που ασθένησαν σοβαρά είναι ελαχιστότατα και ενώ έχουμε 16.600 θανάτους οι θάνατοι παιδιών μετριούνται στα δάχτυλα όπως φαίνεται παρακάτω στο γράφημα. Long covid σε παιδιά είναι πολύ πιο σπάνια από ενήλικες και συνήθως μικρότερης διάρκειας. Αλλά αν ανησυχείς τόσο πολύ μπορείς να κρατάς απόσταση από αυτό όσο γίνεται και εκτός του σχολείου να μην το στέλνεις σε καμιά άλλη δραστηριότητα και όποια φροντιστήρια κάνει να τα κάνει διαδικτυακά.
Αυτά τα λένε όσοι δεν έχουν παιδιά και δεν έχουν μιλήσει με παιδιάτρους. Έχω μαθήτρια που νοσεί, ασυμπτωματική μεν, χωρίς όσφρηση δε. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει επηρεαστεί με κάποιον τρόπο που δεν φαίνεται το ΚΝΣ? Πόσο βέβαιος είσαι πως το παιδί αυτό δεν θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή σε βάθος χρόνου; Εδώ ασυμπτωματικά παιδιά παρουσιάζουν long COVID 2-3 μήνες μετά. Αυτό δηλαδή γίνεται επειδή ο ιός δεν τα ακούμπησε; Δεν είμαι γιατρός, αλλά δεν νομίζω να λειτουργεί έτσι ο οργανισμός του ανθρώπου. Ο ιός της ιλαράς μένει κρυμένος έως 27 χρόνια και μετά εμφανίζεται και σε στέλνει στον άλλο κόσμο με υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα, αλλά οι γιατροί των πληκτρολογίων είναι σίγουροι πως τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. Εντάξει τώρα, ησύχασα.
Τώρα αν μου πεις ότι δεν μπορεί να κάνει διαδικτυακά μπαλέτο/πιάνο/μπάλα/ταεκβοντό ε θα σου πω ότι δεν θα κλειστούν όλοι για να νιώθουν οι γονείς περισσότερη ασφάλεια όταν κάνουν τα παιδιά εξωσχολικές δραστηριότητες.
Μια χαρά γίνονται τα περισσότερα από αυτά διαδικτυακά. Το πρόβλημα δεν είναι η δραστηριότητες (που τις επιλέγεις) αλλά το σχολείο (που ούτε το επιλέγεις, ούτε μπορείς να το ελέγξεις).
Εσύ στην τάξη αν έχεις κάνει εμβόλιο, κρατάς αποστάσεις από τα παιδιά, έχει n95/ffp2 μάσκα και αν θες και διπλή κομπλέ είσαι.
Να είδες τώρα, ο καθένας που δεν έχει ιδέα τι λέει, διατυμπανίζει την άποψή του ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ. Στην τάξη δεν μπορείς να κρατήσεις αποστάσεις από τα παιδιά, μάθημα είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις με FFP2 γιατί οι μάσκες αυτές δεν έχουν εφευρεθεί για ομιλία σε μεγάλο χώρο, και το εμβόλιο δεν με προφυλάσσει από νόσηση όταν όλοι γύρω μου είναι ανεμβολίαστοι και πιθανά "δούρειοι ίπποι" του ιού. Αλλά εγώ δεν έχω δικαίωμα να ανησυχώ γιατί προέχει να μην ζοριστεί ο 25χρονος που θα αναγκαστεί να φορέσει μάσκα όταν περπατάει στο δρόμο ή θα πέσει έξω η κοινωνική του ζωή άμα ας πούμε δεν έχει μουσική στη διαπασών το μπαρ που θα πάει.
Με το νοσοκομείο ναι, αν θα έχουν φρακάρει είναι θέμα. Από την άλλη βέβαια, ακόμα τουλάχιστον, τα προγραμματισμένα που είναι αναγκαίο να γίνουν δεν τα ακυρώνουν.
Τώρα δεν τα ακυρώνουν, σε 2 μήνες θα τα ακυρώνουν όμως γιατί αυτά τα 8.000 κρουσματάκια θα δώσουν διπλάσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Και δεν μου λέει κάτι να μην ακυρωθεί η προγραμματισμένη εγχείρηση, αλλά να βγει ο άνθρωπος κοβιντιασμένος ή με κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, η οποία από μόνη της γίνεται περισσότερο πιθανή όταν έχεις διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους και αρρώστους με μεταδοτικά νοσήματα σε διαδρόμους. Χώρια την κούραση του γιατρού που θα σε αναλάβει επειδή τρέχει να τα προλάβει όλα. Ο άλλος έπεσε κάτω την ώρα που μιλούσε στους δημοσιογράφους, αλλά εμένα ένας τόσο κουρασμένος γιατρός θα με κόψει με νυστέρι και δεν θα αγχωθώ. ΟΚ.
Αυτό το πράγμα που πρέπει να σας χτυπήσει το κεραμίδι κατακούτελα για να ανησυχήσετε δεν είναι αισιοδοξία πια, κάπως αλλιώς το λένε.