Ναι, ναι, πολύ αυστηρό. Έπρεπε ας πούμε πριν πας βόλτα με 15 φίλους σου να στείλεις ένα μήνυμα με το κινητό σου.
Πες μου πώς θα τηρηθεί η τηλεργασία σε κάποιο ποσοστό. Δηλαδή πώς το σκέφτεσαι. Αν εγώ είμαι μια επιχείρηση που δεν θέλω ή δεν μπορώ να βάλω τους υπαλλήλους μου σε καθεστώς τηλεργασίας, πώς θα με αναγκάσεις;
Αυτό θα σου πω, και συμβαίνει συνέχεια, από ό,τι λένε οι γονείς και οι γιατροί. Επίσης τα παιδιά του Δημοτικού δεν μπορούν να εμβολιαστούν, άρα είναι αφημένα στην τύχη τους.
Ναι, και;
Βασικά αν κλείσουν τα σχολεία, τα παιδιά θα περνάνε τα πρωινά τους διαβάζοντας και κάνοντας δραστηριότητες online, τα μεσημέρια τους παρακολουθώντας τα μαθήματά τους, και τα απογεύματα με τους γονείς τους, όπως δηλαδή και πέρσι τέτοιον καιρό. Δεν φαντάζομαι πως θα κλείσουν τα σχολεία και απλά θα κάθονται σπίτι με τους παπούδες.
Το τρίτο πιο αυστηρό ως προς το ποια ήταν τα μέτρα λέω. Αν δεν τηρήθηκαν, που δεν τηρήθηκαν, έρχεται σε αυτό που λέω.
Ότι δεν αρκεί να βάλεις μέτρα, πρέπει και να μπορείς να τα εφαρμόσεις.
Καλύτερα ένα πιο χαλαρό μέτρο που θα τηρηθεί σε μεγάλο βαθμό παρά ένα πολύ αυστηρό που θα τηρηθεί ελάχιστα.
Η τηλεργασία σε κάποιο ποσοστό θα τηρηθεί όπως τηρήθηκε και τις προηγούμενες φορές που επιβλήθηκε.
Ο εργοδότης υποχρεωμένος να δηλώσει ένα ποσοστό των εργαζομένων του σε τηλεργασία και αν σε έλεγχο κάποιος από όσους είναι δηλωμένος τηλεργασία βρεθεί να δουλεύει πρόστιμο.
Με τον ίδιο τρόπο που ελεγχόταν το αν απασχολούσες εργαζόμενο που τον είχες βγάλει σε αναστολή ή που ελέγχεται αν απασχολείς ανασφάλιστους.
Πάλι κάποιοι δεν θα το τηρήσουν αλλά οι σοβαροί δεν θα ρισκάρουν.
Για τα παιδιά σε ρωτάω, τα πρωινά και τα μεσημέρια που θα είναι σπίτι ενώ οι γονείς θα δουλεύουν ποιος θα τα προσέχει αν δουλεύουν οι γονείς;
Γιατί αν οι γονείς δουλεύουν κανονικά και περνάνε το απόγευμα με τα παιδιά ενώ τα παιδιά περνάνε όλο το πρωί με τους παππούδες φτιάχνεις άλλη αλυσίδα.
Ο γονιός φέρνει τον ιό στο σπίτι και το παιδί κολλάει τους παππούδες.
Που οι παππούδες κινδυνεύουν ακόμα και αν έχουν κάνει το εμβόλιο σε αντίθεση με τους γονείς.
Πρέπει επίσης να βρεις και τι θα κάνεις για όσους γονείς δεν έχουν κοντά παππούδες που μπορούν να βοηθήσουν. Θα αναγκάσεις τους εργοδότες να τους δώσουν άδεια όπως στο lockdown;
Δεν ξέρω ποιο από τα δυο σενάρια είναι χειρότερο, δεν έχω δεδομένα και δεν είμαι αρμόδιος να υπολογίσω.
Λέω ότι δεν είναι τόσο απλό να πεις κλείνω σχολεία και οκ.