Πιστεύετε οτι χρειάζεται αναθεώρηση το Ελληνικό Σύνταγμα;

Luke.

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Luke. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών. Έχει γράψει 196 μηνύματα.
Τέλειο θέμα!!! Συγχαρητήρια σε όποιον το άνοιξε. Το Συνταγματικό Δίκαιο με εξιτάρει αρκετά και είναι το πιο ενδιαφέρον μάθημα της νομικής. Συνοπτικά πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν τα εξής:1) Η διάκριση των εξουσιών, αν και αναφέρεται στο άρθρο 26 του Συντάγματος, στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Η εκτελεστική και για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός υπέρκειται όλων των άλλων εξουσιών. Η εκτελεστική εξουσία διορίζει τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων ενώ οι βουλευτές (νομοθετική) εύκολα καθίστανται υποχείριο της κυβέρνησης (εκτελεστική). Σε καμία περίπτωση μέλος της κυβέρνησης (πρωθυπουργός, υπουργός, αναπληρωτής υπουργός, υφυπουργός) δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι και βουλευτής. Είναι αδιανόητο ένα πρόσωπο να συμμετέχει παράλληλα και στις δύο εξουσίες. Βραχυλογικά θα μπορούσα να πω ότι έχουμε ένα είδος πρωθυπουργικής δικτατορίας.
2) Το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να ορίζεται με μεγαλύτερη ενάργεια στο σύνταγμα και όχι το κυβερνών κόμμα σχεδόν κάθε φορά να αλλάζει τον εκλογικό νόμο. Εννοείται πως το μπόνους των εδρών θα πρέπει να απαγορευτεί με διάταξη στο σύνταγμα (=αυξημένη τυπική ισχύ) ώστε να είναι πιο δημοκρατική η εκπροσώπηση των πολιτών στο κοινοβούλιο.
3) Ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου ή έστω ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου της Επικρατείας στον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα πρέπει όχι να έχει τη δυνατότητα να μην εφαρμόζεται ο αντισυνταγματικός νόμος κατά περίπτωση αλλά να τον καταργεί. Αυτό βέβαια που με προβληματίζει είναι ότι με την ίδρυση ενός συνταγματικού δικαστηρίου θα πάψει ο διάχυτος έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και θα γίνει συγκεντρωτικός. Με το υπάρχον σύστημα είναι πιο δημοκρατικός ο έλεγχος αφού όλων των βαθμίδων τα δικαστήρια ασκούν έλεγχο αλλά όχι τόσο αποτελεσματικός.
4) Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί.

Σε ευχαριστώ Jims. Είναι ένα θέμα που μου κεντρίζει και εμένα το ενδιαφέρον.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top