Αν συνδυάσουμε όλες τις προφητείες που είχαν γραφτεί από διαφορετικούς ανθρώπους που έζησαν σε διαφορετικές εποχές, δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης σε οποιονδήποτε αντικειμενικό ερευνητή.
Για δες όμως ένα παράδοξο,
οι ίδιοι οι Εβραίοι, παρότι έχοντες τον πρώτο λόγο στην ερμηνεία των Ιερών τους Κειμένων,
δεν συμφωνούν ότι ο Ιησούς ήταν ο "Μεσσίας" των προφητών...
Όταν είχε πρωτοβγεί το εν λόγω ντοκυμανδέρ, προκάλεσε ιντερνετικό σάλο με την αποκαθήλωση του ιερού Ευαγγελίου που αποπειράτο. Και, επειδή ήταν τόσο επιτυχές,
...όπως γίνεται συνήθως, ο κόσμος
αντικατέστηκε το ένα Ευαγγέλιο με το άλλο.
Οπότε έφτασε, από ιντερνετικό φαινόμενο με απήχηση
σε έφηβους συνομοσιωλόγους
και όψιμους αρνησίθρησκους,
να γίνει ολόκληρο κίνημα (?_?). Και, όπως σε κάθε κίνημα, η "ιερή γραφή" έχει γίνει πια θέσφατο.
Δεν κρίνω το περιεχόμενο του Τζάιτγκάιστ. Ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει, και πραγματικά χαίρομαι τους ανθρώπους που πιστεύουν σε κουταμάρες, γιατί οι υπόλοιποι με τις "ακλόνητες αλήθειες" μου φαίνονται ανυπόφοροι. Θα κρίνω όμως το εξής. Αν το ντοκυμαντέρ είχε κάποια αξία, αυτή θα ήταν να πείσει τον θεατή να κλείσει τα φόρουμ και τα τσατ, και να να ψάξει ο ίδιος παραπέρα. Τι στην ευχή, μπορεί το νετ να είναι το μεγαλύτερο πορνοβιντεοκλάμπ του πλανήτη, μα παράλληλα είναι και η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη. Και όποιος ψάχνει, αναγκαστικά θα κρίνει, άσχετα αν από αυτή την στιγμή και μετά τα ενδεχόμενα παραμένουν ορθάνοιχτα. (Όπως είπε και ο ποιητής, σημασία έχει το ξύδι και όχι η Ιθάκη).
Με βάση τα προηγούμενα, έχω να προτείνω μερικά βιβλία που αντιμετωπίζουν το θέμα των επιρροών του Χριστιανισμού από προτύτερες θρησκείες, μα και των παραλληλισμών του
Μεσσιανικού συμβολισμού με θρησκείες πέραν της σφαίρας (και της
μάχαιρας) επιρροής των ιεροκηρύκων της Εκκλησίας. Δεν ζητάω να τα εμπιστευθείτε ούτε θέλω να ξεκινήσω διάλογο. Θέλω όμως να τα παραθέσω, γιατί είχα ασχοληθεί με το θέμα από τρυφερή και ψιλοανήσυχη ηλικία όπου δεν είχα την ευκολία και κατάρα του ίντερνετ, και γιατί από όσα βιβλία έτυχε να περάσουν από τα χέρια μου, το κάθε ένα από τα ακόλουθα στέκεται μνημειώδες.
* * *
...Να σας θυμήσω ότι καποια μπορεί να υπάρχουν στο νετ, και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τα κατεβάσετε. Μην το κάνετε!
Υπάρχουν...
Μην το κάνετε όμως.
* * *
- Graves,
Δεκαέξι Εσταυρωμένοι Μεσσίες των Παγανιστών.
- De Breuil,
O Zωροαστρισμός.
- Godwin,
Mυστηριακές Θρησκείες του Αρχαίου Κόσμου.
και ως ενδιαφέροντα διαβάσματα...
- Λουκιανός,
Ζεύς Ελεγχόμενος.
- Πορφύριος,
Κατά Χριστιανών.
- Holbach,
Περί τριών απατεώνων.
- Βakunin,
Αντι-θεολογισμός.
- Onfray,
Πραγματεία περί αθεολογίας.