Δηλαδή μας γράφεις ότι οι Ινδιάνοι ήξεραν τότε ανάγνωση (εκτός αν δεν κατάλαβα καλά).
Όπως καταλαβαίνεις αγαπητέ, αυτό δεν αποτελεί απάντηση στα γραφόμενά μου, πράγμα που ειλικρινά με λυπεί. Περισσότερο με υπεκφυγή μου μοιάζει, δυστυχώς...
Εν πάσει περιπτώσει, επειδή βλέπω ότι δημιουργούνται με αυτές τις συζητήσεις αντιπαραθέσεις, και δεν θεωρώ τον εαυτό μου άξιο για τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, προτιμώ να κάνω ότι και ένα άλλο μέλος έγραψε, να μην πολυσυμμετέχω σε αυτό το θέμα εκτός αν παραστεί ανάγκη να γράψω κάτι και αυτό μία απλή γνώμη.
Ξεκίνησα και έγραψα κάτι, και σε κάθε μήνυμά μου προβάλλονται δέκα νέα θέματα και δεν καταλήγουμε πουθενά.
Για το καλό του καλού κλίματος λοιπόν, εγώ έγραψα τις δικές μου απόψεις (που τις έγραψα μέσα από την Αγία Γραφή και όχι δικά μου λόγια), θα μου επιτρέψετε να σταματήσω για την ώρα με αυτό το θέμα.
...κι αυτό με άτακτη υποχώρηση! Δεν πιστεύω πως υπήρξε η οποιαδήποτε πηγή αντιδικίας, παρεξήγησης ή αντιπαράθεσης, οπότε θεωρώ την πρώτη σου παράγραφο τουλάχιστον ακατανόητη κι αβάσιμη. Μάλλον για αδυναμία απάντησης, σε απλά ή ακόμη κι απλοϊκά -παιδικά θα έλεγα- επιχειρήματα, πρόκειται.
Επίσης, δεν θα περίμενε κανείς από μια τέτοια συζήτηση να καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα επί της προσμονής και της πίστης στη Δευτέρα Παρουσία, οπότε και το επόμενο χωρίο σου, το θεωρώ εξίσου ακατανόητο κι αβάσιμο.
Φαίνεται τελικά πως επιβεβαιώνεται η πάγια θέση μου, ότι η παράθεση αποσπασμάτων από τα κείμενα των γραφών, αποτελεί ένδειξη αδυναμίας διατύπωσης προσωπικής άποψης. Τελικά πιστεύετε επειδή το έχετε ψάξει και φιλοσοφήσει, ή επειδή κάποιοι σας το εδίδαξαν τοιουτοτρόπως; Εάν είναι έτσι, το στέκι θα ήταν πρόθυμο να φιλοξενήσει την άποψη εκείνων.
Θα υπενθυμίσω ακόμη, σε όσους δείχνουν να το έχουν ξεχάσει, πως η αρνητική ψήφος δεν αποτελεί άποψη, παρά μόνο αποφυγή έκφρασης αυτής. Εάν η διατύπωση εύλογων αντιρρήσεων από την πλευρά μας σας φέρνει σε δύσκολη θέση, αυτό δεν καθιστά τα κείμενά μας "χαμηλής ποιότητας". Ειλικρινά, δεν είχα φανταστεί πως η συμμετοχή σας στο διάλογο θα προϋπέθετε την δική μου αποχή και απουσία...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα ήθελα εδώ, με την ιδιότητά μου ως editor να παρακαλέσω τον συνομιλητή Aipal, το ύφος των τελευταίων κειμένων του οποίου, αποτελεί παραφωνία στο καλό κλίμα της συζήτησης, να χαμηλώσει τους τόνους και να κατευνάσει ολίγον τα πάθη του. Λυπάμαι που υποχρεώνομαι να κάνω κάτι τέτοιο δημοσίως, όμως κι ο αξιότιμος συνομιλητής επέλεξε την ίδια δημόσια οδό για να εκφράσει την επιθετικότητά του προς συνομιλητές που έχουν μέχρι τώρα σεβαστεί πλήρως και με "θρησκευτική ευλάβεια" τη γνώμη του και το δικαίωμά του στη διαφωνία. Φράσεις όπως "
Φανερώνεις άνθρωπο που πατάει τα πλήκτρα χωρίς να σκέφτεται" και "
Θα σου απαντούσα εάν σε θεωρούσα σοβαρό συνομιλητή" είναι ανεπίτρεπτες στο στέκι, ειδικά δε μέσα σ' ένα θρεντ που έχει αποσπάσει έως τώρα κολακευτικότατα σχόλια για το υψηλό του επίπεδο. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο πήχης εδώ έχει τεθεί ψηλά...
Θα υπενθυμίσω δε για ακόμη μία φορά, ότι η στεγνή παράθεση αποσπασμάτων των γραφών και μάλιστα στα Αρχαία Ελληνικά δεν προσφέρει τίποτε το ουσιαστικό στο διάλογο και μάλλον αποτελεί τροχοπέδη στη συζήτηση.
Θα ήθελα να εξηγήσω, ότι σύμφωνα με μια βασική αρχή της λογικής, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το υπό εξέταση αμφισβητούμενο επιχείρημα, ούτε κάποιο πόρισμα που προκύπτει άμεσα ή έμμεσα από αυτό, προκειμένου να αποδείξει τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτό ονομάζεται "Κυκλικό Επιχείρημα" ή "Κυκλική Τεκμηρίωση" και αποτελεί το κυριότερο εργαλείο της λεγόμενης "σοφιστείας", για την επιστήμη δε, αποτελεί το απευκταίο. Συνεπώς, η αναμάσηση των στρυφνών αυτών κειμένων, χωρίς καμμία προσπάθεια μετάφρασης και πολύ περισσότερο σχολιασμού τους, μάλλον αποτελεί απόπειρα χρήσης κυκλικού επιχειρήματος παρά διατύπωση άποψης και θέσης.
Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι κάτι τέτοιο παραπέμπει σε προσπάθεια προσηλυτισμού, πράγμα που αντιστρατεύεται την γενικότερη πολιτική του e-steki κι επομένως αποδοκιμάζεται ισχυρά.