Πιστεύετε ότι η νέα γενιά είναι πολύ χειρότερη από τις παλιότερες;

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.062 μηνύματα.
Πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό αυτό το ερώτημα μπορούν να το απαντήσουν δάσκαλοι και καθηγητές που είναι πολλά πολλά χρόνια στις αίθουσες.
Δηλαδή πως ήταν η γενιά των 90s και πως είναι η γενιά των 2k20s - 2k30s.

Θέλω να πω, έχουν ήθος; Αρχές; Η νεανική παραβατικότητα έχει αυξηθεί; Είναι καλά ψυχολογικά τα νέα παιδιά σε σχέση με τις παλιές γενιές;

Δε νομίζω ότι παραδείγματα από το δικό μας οικογενειακό περιβάλλον (ανίψια, εγγόνια κτλ) επαρκούν σαν δείγμα.
Χρειάζονται κάποιοι που να έχουν σοβαρή τριβή με τη νεολαία και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Alessandra Eliza

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Alessandra Eliza αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Μαθηματικός και μας γράφει από Ιωάννινα (Ιωάννινα). Έχει γράψει 246 μηνύματα.
Δε νομίζω ότι παραδείγματα από το δικό μας οικογενειακό περιβάλλον (ανίψια, εγγόνια κτλ) επαρκούν σαν δείγμα.
Πέρα από το ότι δεν επαρκούν, τα άτομα από το περιβάλλον μας δεν είναι αντιπροσωπευτικό δειγμα, επόμενως δεν μπορείς να βγάλεις σωστό συμπέρασμα

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.062 μηνύματα.
Πέρα από το ότι δεν επαρκούν, τα άτομα από το περιβάλλον μας δεν είναι αντιπροσωπευτικό δειγμα, επόμενως δεν μπορείς να βγάλεις σωστό συμπέρασμα
Εγώ πάντως στα 90s - 00s δε μας θυμάμαι τόσο νορμάλ σαν νεολαία :P
Το bullying - εκφοβισμός (το οποίο δεν ξέραμε καν τι σημαίνει σαν λέξη τότε), η λεκτική και σωματική βία, ο ρατσισμός και η ομοφοβία πέφτανε σύννεφο. Για να μην πω ότι δεν ήμασταν και πολύ στα καλά μας και ψυχολογικά.

Κι εγώ δεν έχω επαφές με τη νεολαία πλέον και το iSchool ακόμα, δεν ήταν ποτέ αντιπροσωπευτικό δείγμα.

American Economist

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.844 μηνύματα.
Πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό αυτό το ερώτημα μπορούν να το απαντήσουν δάσκαλοι και καθηγητές που είναι πολλά πολλά χρόνια στις αίθουσες.
Δηλαδή πως ήταν η γενιά των 90s και πως είναι η γενιά των 2k20s - 2k30s.

Θέλω να πω, έχουν ήθος; Αρχές; Η νεανική παραβατικότητα έχει αυξηθεί; Είναι καλά ψυχολογικά τα νέα παιδιά σε σχέση με τις παλιές γενιές;

Χρειάζονται κάποιοι που να έχουν σοβαρή τριβή με τη νεολαία και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Η μητέρα μου είναι φιλόλογος σε γυμνάσιο-λύκειο εδώ και 15 χρόνια αρα έχει άποψη πάνω στο θέμα. Αυτό που μου λέει είναι ότι από το 2020 και μετά υπάρχει μια έκρηξη της βίας στα σχολεία, αυτά που λένε στα media είναι το 10% μπροστά σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Μιλάμε για μια γενιά η οποία δεν είναι σε θέση να γράψει ένα απλό κείμενο ενώ στο θέμα σφαιρικών γνώσεων υπάρχει επίσης σοβαρό θέμα με τα παιδιά να μην ξέρουν βασικές γνώσεις. Ok καμία γενιά δεν ήταν όαση όμως πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για βελτίωση στο άμεσο μέλλον.

Ξαναλέω ότι υπάρχουν και παιδιά που έχουν ήθος και γνώσεις όμως η γενική εικόνα είναι demoralizing από κάθε άποψη.

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.904 μηνύματα.
Η μητέρα μου είναι φιλόλογος σε γυμνάσιο-λύκειο εδώ και 15 χρόνια αρα έχει άποψη πάνω στο θέμα. Αυτό που μου λέει είναι ότι από το 2020 και μετά υπάρχει μια έκρηξη της βίας στα σχολεία, αυτά που λένε στα media είναι το 10% μπροστά σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Επειδή έχω εργαστεί και γω σε σχολεία δυο χωρών, θα συμφωνήσω με τη μητέρα σου, πως το 90% τψν περιστατικών βίας, τα ....σβήνει ο καλός εκπαιδευτικός πριν πάρουν διαστάσεις. Το 2020 σταμάτησα το σχολείο. Μην ξεχνάμε όμως πως η καραντίνες ήταν δολοφονία για τα παιδιά και τους εφήβους. Πως μπορείς να συγκρατήσεις την εφηβική τεστοστερόνη σε 4 τοίχους; Επίσης το κακό και ανάποδο σχολείο είναι απαραίτητο σε παιδιά και εφήβους. Το κλείσιμο των σχολείων ανάγκασε ταπαιδιά να <<αλητεύουν στο διαδίκτυο>>, να είναι μόνα, να μην έχουν έστω μια βοήθεια από κάποιον ειδιικό (εκπαιδευτικό), να μην έχουν <<κανόνες>>.
Νομίζω πως θα πρέπει να διαχωρίσουμε: νεολαία πριν κορώνα/νεολαία μετά κορώνα

Alessandra Eliza

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Alessandra Eliza αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Μαθηματικός και μας γράφει από Ιωάννινα (Ιωάννινα). Έχει γράψει 246 μηνύματα.

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11.436 μηνύματα.
Πως μπορείς να συγκρατήσεις την εφηβική τεστοστερόνη σε 4 τοίχους;
Ναι αλλά αυτά είχαν χαμποργκερ και τσίζμπεργκερ.
Αυτό με την καραντίνα πρέπει να κοπεί κάποια στιγμή. Έμεινε ο κόσμος κάποιους μήνες κυρίως εντός σπιτιού και κάνουν λες και πήγαν στα χαρακώματα και απέκτησαν μετατραυματικό σοκ...με τα παιχνίδια, και το netflix.

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.904 μηνύματα.
Οι γονείς τους που ήταν? Πάλι απόντες και αδιάφοροι
τα παιδιά θέλουν παιδιά.
Άλλος είναι ο ρόλος των γονέων. Η κοινωνικοποίηση, η συμμόρφωση σε κανόνες ομαδικής ζωής, οι φίλοι, το πρώτο χτυποκάρδι, τα όνειρα για το μέλλον, γίνονται στο σχολείο και στον αθλητισμό
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Ναι αλλά αυτά είχαν χαμποργκερ και τσίζμπεργκερ.
Αυτό με την καραντίνα πρέπει να κοπεί κάποια στιγμή. Έμεινε ο κόσμος κάποιους μήνες κυρίως εντός σπιτιού και κάνουν λες και πήγαν στα χαρακώματα και απέκτησαν μετατραυματικό σοκ...με τα παιχνίδια, και το netflix.
Πλάκα κάνεις; Τι σχέση έχουν τα χάμπουργκερ με όσα λέμε; Εγώ πάντως βρήκα τραγικό το χρόνο, που κλείστηκαν τα παιδιά σπίτια. Ίσως υπάρχουν και χειρότερα, τα παιδιά της Γάζας και της Ουκρανίας και κρύβονται σε κατακόμβες να μη σκάσουν βόμβες στα κεφάλια τους. Αλλά και μεις πόλεμο περάσαμε. Φοβόμασταν, πως αν αγκαλιάσουμε άνθρωπο κινδυνεύουμε να πεθάνουμε

Alessandra Eliza

Εκκολαπτόμενο μέλος

Μάλιστα, με αυτή την λογική μέχρι τα τέσσερα που δεν πηγαίνουν σχολείο δεν πρέπει να έχουν κανόνες και να φέρονται λες και βρίσκονται σε ξεφραγκο αμπέλι. Και πιστεύεις ότι κανονικά θα μάθουν να υπακούν σε αυτούς;

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11.436 μηνύματα.
Πλάκα κάνεις; Τι σχέση έχουν τα χάμπουργκερ με όσα λέμε;
Ζήνα meme, το καλύτερο της χρονιάς :bleh:.
Εγώ πάντως βρήκα τραγικό το χρόνο, που κλείστηκαν τα παιδιά σπίτια. Ίσως υπάρχουν και χειρότερα, τα παιδιά της Γάζας και της Ουκρανίας και κρύβονται σε κατακόμβες να μη σκάσουν βόμβες στα κεφάλια τους. Αλλά και μεις πόλεμο περάσαμε. Φοβόμασταν, πως αν αγκαλιάσουμε άνθρωπο κινδυνεύουμε να πεθάνουμε
Πάντα υπάρχουν χειρότερα, αλλά άλλο αυτό.
Τα παιδιά δεν νομίζω οτι το πέρασαν τόσο δύσκολα. Τα περισσότερα έχουν άγνοια κινδύνου σε τέτοια θέματα και αγνοούσαν τα μέτρα ούτως η άλλως. Τα μόνα που ήταν πιο συνειδητοποιημένα ενδεχομένως να ήταν αυτά που είχαν παππού ή γιαγιά στο σπίτι ή γονείς μεγάλης ηλικίας.

Το θέμα είναι, οτι δεν νομίζω οτι μια ολόκληρη γενιά απέκτησε βαθιά ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της καραντίνας. Ίσως να ευνόησε τις συνθήκες για την ανάπτυξη τους, αλλά όχι οτι τα προκάλεσε η ίδια.

touvlo

Διάσημο μέλος

Μάλιστα, με αυτή την λογική μέχρι τα τέσσερα που δεν πηγαίνουν σχολείο δεν πρέπει να έχουν κανόνες και να φέρονται λες και βρίσκονται σε ξεφραγκο αμπέλι. Και πιστεύεις ότι κανονικά θα μάθουν να υπακούν σε αυτούς;
όχι βρε!
Άλλοι οι κανόνες του σπιτιού, άλλοι του σχολείου.
Φυσικά υπάρχουν κανόνες της οικογένειας, άλλου είδους.
Πχ η μαμά δεν επιτρέπεται να είναι πάνω απ το κεφάλι του και να του λέει <<μη φωνάζεις στο Γιαννάκη, Δώσε το φτυαράκι>>. Αυτά μαθαίνονται κατα την κοινωνικοποίηση και γίνεται σε χώρο που υπάρχουν πολλά παιδιά.
Πιστεύεις πως το σπίτι μπορεί να αντικαταστήσει το σχολείο;

Τα παιδιά δεν νομίζω οτι το πέρασαν τόσο δύσκολα. Τα περισσότερα έχουν άγνοια κινδύνου σε τέτοια θέματα και αγνοούσαν τα μέτρα ούτως η άλλως. Τα μόνα που ήταν πιο συνειδητοποιημένα ενδεχομένως να ήταν αυτά που είχαν παππού ή γιαγιά στο σπίτι ή γονείς μεγάλης ηλικίας.
ναι, αλλά τα υποχρεώναμε να κάθονται σπίτι και αυτό ήταν ακόμη χειρότερο: Αγνοούσαν τον κίνδυνο και έπρεπε να υπακούσουν σε κάτι δίχως να ξέρουν το γιατί

Alessandra Eliza

Εκκολαπτόμενο μέλος

Φυσικά υπάρχουν κανόνες της οικογένειας, άλλου είδους.
Πχ η μαμά δεν επιτρέπεται να είναι πάνω απ το κεφάλι του και να του λέει <<μη φωνάζεις στο Γιαννάκη, Δώσε το φτυαράκι>>.
Οκ, τώρα κατάλαβα πως το λες.
Πιστεύεις πως το σπίτι μπορεί να αντικαταστήσει το σχολείο;
Όχι . Σε καμία περίπτωση. Αν γίνει αυτό καήκαμε

Kate1914

Διακεκριμένο μέλος

Η Kate1914 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 6.704 μηνύματα.
Μην ξεχνάμε όμως πως η καραντίνες ήταν δολοφονία για τα παιδιά και τους εφήβους. Πως μπορείς να συγκρατήσεις την εφηβική τεστοστερόνη σε 4 τοίχους;
Ε, όχι και δολοφονία. Άμα δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτό, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Και ούτως ή άλλως, και τώρα εγώ απ' ό,τι βλέπω, πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας δε βγαίνουν έξω και κάθονται πάνω από τις οθόνες. Απλώς τότε ίσως να ήταν εκνευριστικό το ότι επιβάλλονταν ως μέτρο, ενώ τώρα όχι.

GeorgePap2003

Διάσημο μέλος

Ο GeorgePap2003 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3.114 μηνύματα.
Εγώ προσωπικά τα πράγματα τα βλέπω κάθε χρόνο και χειρότερα-δεν ξέρω πως ήταν το 90-00 αλλά όταν εγώ ήμουν 10-15 ετών η μόνη μου έννοια ήταν : Το σχολείο-να παίξω με τους φίλους μου ποδοσφαιρο/μπάσκετ (ακόμα παίζουμε ακόμα κ στα 21) και γενικά να περνάω όμορφα...προφανώς υπήρχαν οι "τσακωμοί" στο σχολείο κ ενίοτε ξύλο κάποιες φορές (1-2 φορές είχαν ξεφύγει τα πράγματα με κάποιον μικρο-τραυματισμό) ΑΛΛΑ σε καμία περίπτωση δεν είχαμε : Βιασμούς σε τουαλέτες-μαχαίρια-να βγάζουμε βίντεο παιδιά που παίζουν ξύλο κλπ

Πλεον όλα τα βλέπω και το 2016-2019 που ήμουν έφηβος σαν συμπεριφορική ανάμνηση φαίνεται έτη φωτός μακριά σε σχέση με το πως είναι τώρα τα πράγματα...

Αυτό που μου λέει είναι ότι από το 2020 και μετά υπάρχει μια έκρηξη της βίας στα σχολεία, αυτά που λένε στα media είναι το 10% μπροστά σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Μιλάμε για μια γενιά η οποία δεν είναι σε θέση να γράψει ένα απλό κείμενο ενώ στο θέμα σφαιρικών γνώσεων υπάρχει επίσης σοβαρό θέμα με τα παιδιά να μην ξέρουν βασικές γνώσεις.
Πως κάποιος να αποκτήσει σφαιρικές γνώσεις όταν το 1ο πράγμα για το οποίο νοιάζεται ένα παιδάκι 12 ετών είναι για το πως θα αποκτήσει luxury αμάξι και στυλ σαν τον Σνικ και μιλάει για σεξ-ναρκωτικά κλπ όλη την ώρα...
Τρομάζω με τη σκέψη ότι αυτά τα άτομα θα ψηφίζουν σε 4-5 χρόνια...

Samael

Τιμώμενο Μέλος

ναι, αλλά τα υποχρεώναμε να κάθονται σπίτι και αυτό ήταν ακόμη χειρότερο: Αγνοούσαν τον κίνδυνο και έπρεπε να υπακούσουν σε κάτι δίχως να ξέρουν το γιατί
Δεν τα κατηγορώ.
Εδώ είχαμε θέμα με τους ίδιους τους ηλικιωμένους που είχαν άγνοια κινδύνου και δεν κατανοούσαν για ποιον λόγο έπρεπε να προστατευτούν. Θα καταλάβαιναν τα παιδιά ;

Κατά τα άλλα η δική μου παρατήρηση είναι οτι η νέα γενιά είναι πιο "αυθάδης". Όλες οι νέες γενιές είναι προφανώς, διαχρονική ιδιότητα του νέου. Αλλά στην τωρινή γενιά παρατηρείται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Η θεωρία μου είναι οτι για αυτό ευθύνεται το γεγονός οτι οι παλιότερες γενιές τα έκαναν σκατά σχετικά, οπότε οι νέοι έχουν μπει σε μια φάση άρνησης και απόρριψης οποιουδήποτε πράγματος έχει να τους πει η παλιότερη γενιά, ακόμα και εαν είναι όντως σωστό.

Τρομάζω με τη σκέψη ότι αυτά τα άτομα θα ψηφίζουν σε 4-5 χρόνια...
Πιθανότατα δεν θα ψηφίζουν...το οποίο αφήνει περιθώρια σε άλλους επιτήδειους να εκμεταλλευτούν την αποχή.

γιαννης_00

Επιφανές μέλος

Ο γιαννης_00 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 13.014 μηνύματα.
Εγώ άκουγα, κ ακούω ακόμα ότι δεν αφηναν κάποιους παλιούς (και τωρινούς) συμμαθητές που δε τους αφήνουν να πίνουν κόκα κόλα επειδή είναι λέει ψυχοτρόπος ουσία επειδή έχει μέσα καφεινη

ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ

Νόμιζα ότι αυτά είχαν μείνει στο δημοτικό
Ευελπη νεε μου η κοκα δεν ειναι κακη... εχει μεσα καφεινη..ναι ..η καφεινη στο μετρο που στην δινει η φυση ειναι καλη για ολα και για την καρδια που δεν σε αφορα και σε κανει και πιο καυλερο..
Εχει κοκαινη ...οκ και αυτη καλη ειναι ενεργητικη και εθιστικη ..με μετρο.
Το προβλημα ειναι το εξεις ..αν σου δωσουν αυτο το μαυρο νερακι αγλυκο και σου πουν βαλε μεσα στην πρεπουσα ζαχαρη να ειναι ιδια η γευση με αυτη που αγοραζει.... Εκει θα τρομαξεις με την ποσοτητα που θα βαλεις...το ιδιο ειναι και για τα αλλα αναψυκτικα.. Οι χυμοι ομως διαφερουν πολυ και ειδικα η Λακωνια.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 33.510 μηνύματα.

V@Per

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο V@Per αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 177 μηνύματα.
Είμαστε σίγουροι οτι αν πράξουμε συλλογικά θα έχουμε αποτέλεσμα;
Τουλάχιστον θα πράξουμε συλλογικά γτ αυτή είναι η φύση μας. Γιατί έτσι εξελίσσονται οι κοινωνίες. Τώρα πράττουμε ατομικά γτ μας έχουν πείσει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και ότι ήρθε το τέλμα. Δεν είναι δική μας επιλογή, αλλά επιλογή που μας την επιβάλλανε, η οποία βασίζεται στον φόβο μας. Γνώμη μου ότι όσο είμαστε/πράξουμε/ζήσουμε στο "εμείς" θα είμαστε/νιώθουμε ζωντανοί και όχι ζωντανοί - νεκροί όπως τώρα.

Scandal

Διαχειριστής

Πάντως επειδή έχω αρκετά ανίψια από γυμνάσιο μέχρι και 22 χρονών, προσωπικά δεν βρίσκω κάτι χειρότερο σε σχέση με εμάς τους 35 - 40. Επαναφέρω το θέμα καθώς βλέποντας πτυχές της ζωής και των χαρακτήρων των ανιψιων μου, θέλοντας και μη κάνω συνέχεια συγκρίσεις. Ίσως απλά οι ακραίοι (μικρη μεριδα) ανήλικοι να κάνουν χειρότερα όταν μιλάμε για νεανική παραβατικοτητα.

Cade

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Cade αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 856 μηνύματα.
Η ερώτηση αυτή εκτός απ' το ότι είναι μια άνευ όρων γενίκευση που δε λαμβάνει υπόψιν τις διαφορετικές συνθήκες κάθε εποχής είναι και βαθιά προβληματική. Τι σημαίνει πολύ χειρότερη;

Χρήστες Βρείτε παρόμοια