Πληρωμή με μετρητά ή με κάρτα;

ξεκάθαρα με κάρτα
πλεον τις εχω συνδεσει στο κινητο και NFC κατευθειαν, δεν τις κουβαλαω καν πανω μου

Οι Ελβετοί ψήφισαν προχθες κατοχυρώνοντας ως συνταγματική την δυνατότητα πληρωμής με μετρητά σε όλες τις συναλλαγές.

Η κίνηση αυτή προήλθε από το FBS (Movement for a Free Switzerland), το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 136.000 υπογραφές. Η βασική τους θέση είναι ότι τα μετρητά αποτελούν θεμελιώδες δικαίωμα και σύμβολο ελευθερίας.

Οι βασικοί πυλώνες της πρότασης:

Συνταγματική Κατοχύρωση: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα θα είναι πάντα διαθέσιμα σε επαρκή ποσότητα.

Εμπόδιο στο "Cashless Society": Κάθε προσπάθεια κατάργησης του φυσικού νομίσματος (π.χ. του φράγκου) θα απαιτεί πλέον υποχρεωτικά λαϊκή ψήφο.

Προστασία Ιδιωτικότητας: Τα μετρητά επιτρέπουν συναλλαγές χωρίς την ψηφιακή ιχνηλάτηση από τράπεζες ή το κράτος.

Στην Ελλάδα, το κράτος προσπαθεί να καταργήσει τα μετρητά. Ήδη απαγορεύεται να αγοράσεις κάτι αξίας 300€ και άνω με μετρητά, δηλαδή με πλήρη έλεγχο των τραπεζών.

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι με το ηλεκτρονικό χρήμα πατάσσεται το μαύρο χρήμα: ήδη στις μέρες μας δεν μπορείς να αγοράσεις κάτι άνω των 500 ευρώ χωρίς ηλεκτρονική πληρωμή και το όριο συνέχεια πέφτει και πιστεύω θα πέσει κι άλλο.

Το πολύ πολύ να "πατάξουν" τη φοροδιαφυγή των χαμηλών στρωμάτων όπως πχ τους καθηγητές ιδιαίτερων ή μικρο-γιατρούς που δεν κόβουν απόδειξη. :P

Αν κάποιος είναι νομοταγής πολίτης και πληρώνει τις υποχρεώσεις του, δεν ενδιαφέρεται αν το κράτος ή οι τράπεζες κοιτούν τις συναλλαγές του. Θα δει δηλαδή η ααδε ότι αγόρασα ένα στρώμα ή ένα ποδήλατο, και τί θα γίνει; Ποιος ενδιαφέρεται; Κάποιοι θέλουν να υπάρχουν στην κοινωνία χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς δηλώσεις, χωρίς κάρτες, χωρίς να λένε πού μένουν, ποιο είναι το κινητό τους ή πόσα λεφτά βγάζουν. Εγώ αυτά τα βρίσκω περίεργα και με κάνει να πιστεύω ότι είναι λαμόγια και θέλουν να κάνουν παρανομίες.

Η Μιση ελλαδα ζει απο το μαυρο χρημα. Δεν γινετε να εξαφανιστει το cash. Θα πεσει η οικονομια μεσα σε ενα μηνα. Καποι ζειτε σε αυταπατες μου φαινεται.
..

Αν κάποιος είναι νομοταγής πολίτης και πληρώνει τις υποχρεώσεις του, δεν ενδιαφέρεται αν το κράτος ή οι τράπεζες κοιτούν τις συναλλαγές του. Θα δει δηλαδή η ααδε ότι αγόρασα ένα στρώμα ή ένα ποδήλατο, και τί θα γίνει; Ποιος ενδιαφέρεται; Κάποιοι θέλουν να υπάρχουν στην κοινωνία χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς δηλώσεις, χωρίς κάρτες, χωρίς να λένε πού μένουν, ποιο είναι το κινητό τους ή πόσα λεφτά βγάζουν. Εγώ αυτά τα βρίσκω περίεργα και με κάνει να πιστεύω ότι είναι λαμόγια και θέλουν να κάνουν παρανομίες.
Καλο εβραιακι, ησυχο, υπακοο, πληρωνει και τη προμηθεια.

βρε συ τι λες
πλεον αν ακουσες λενε θα φορολογησουν το χαρτζιλικι
ο,τι μεταφερεται μεσω iris κλπ
τα ηδη φορολογημενα δηλαδη
σου δινει ο γονιος ξερω γω 100€, φορος
κανεις ανακατανομη απο λογαριασμο σου σε λογαριασμο σου, φορος
δινει ο γονιος στον φοιτητη το ενοικιο να το δωσει στον ιδιοκτητη, φορος
ε ελεος

Ναι σίγουρα για αυτό θέλουν να καταργήσουν το φυσικό χρήμα. Επειδή ο κυρ Τάσος που έχει το παντοπωλείο της γειτονιάς δεν κόβει αποδείξεις. Μιλάνε τώρα οι πολιτικοί που είναι μέσα στα σκάνδαλα και στις παρανομίες, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν μόλις το 1/3 του πραγματικού τους εισοδήματος. Πίστευα ότι μετά το σκάνδαλο Epstein θα βάζατε μυαλό μερικοί ως προς τι εστί πολιτική όμως τίποτα. Πάλι πιστεύετε ότι σας πλασάρουν, στην προκειμένη περίπτωση ότι το ψηφιακό χρήμα θα υιοθετηθεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Φοροδιαφυγής που ήδη έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με παλιά, άρα κανένας λόγος δεν υπάρχει να καταργηθεί το φυσικό χρήμα.

Απλά σκεφτείτε πως θα λειτουργήσει το ψηφιακό ευρώ και μετά μιλάμε. Πολύ απλά αν δεν υπακούς δεν θα έχεις χρήματα, ενώ σε μια πιθανή κυβερνοεπίθεση ή γενικού blackout η οικονομία θα καταρρεύσει.

Ακόμα και εγώ που είμαι full υπέρ του καπιταλισμού και των τραπεζών, λέω πόσο μαλακία και επικίνδυνη θα είναι η κατάργηση του φυσικού χρήματος. Πολύ απλά γιατί καταπατεί το δικαίωμα στην οικονομική ελευθερία κάθε πολίτη. Αυτο έλειπε να μου επιβάλει το κράτος πως θα κάνω τις συναλλαγές μου. Κράτος που ήδη με φορολογεί μέχρι θανάτου ώστε να κάνουν μίζες οι πολιτικοί. ΕΛΕΟΣ ΚΑΠΟΥ.​

για να μη μιλησουμε για τα αρνητικα επιτοκια, σε λιγο θα πληρωνουμε τις τραπεζες για να κρατανε τα λεφτα μας, σα να νοικιαζουμε θυριδα καταθεσης ξερω γω. Ειναι που ειναι τα επιτοκια στο 0.1-0.5% σε αποταμιευτικους, αν βαλεις μεσα τα 5-6€ το χρονο που τραβανε για να διατηρηθει ο λογαριασμος και συν τον πληθωρισμο, εγω μπαινω μεσα με το να δινω τα λεφτα μου στις ελληνικες τραπεζες. γιαυτο αναπτυσσοντια ταχυτατα οι ξενες συν επενδυσεις σε ETF κλπ

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back