Ποια είναι η έννοια του κρυφού σχολειού;

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
Τόσο κρυφό και τόσο φανερό, είναι το κρυφό σχολειό, ώστε σήμερα πιστεύω οτι η στιγμή είναι καλή για να αναλογιστούμε τι θα ήταν δίχως το κρυφό σχολειό η Ελλάδα.
Ομως, αν η γλώσσα η Ελληνική άντεξε σε τέτοιες συνθήκες, σήμερα οι συνθήκες είναι κατα πολύ ποιο δύσκολες.
 

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φυσικός. Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
Μπα! Οι ιστορικοί έχουν καταλήξει ότι "το κρυφό σχολείο δεν υπήρξε ποτέ". Δεν υπάρχει καμία απολύτως ιστορική μαρτυρία, πρόκειται απλά για θρύλο και πίνακα ζωγραφικής του Γύζη. Η αλήθεια στην οποία στηρίχτηκε ο μύθος είναι ότι στην υπόδουλη Ελλάδα κάποιοι ιερείς, σαν οι λίγοι γραμματισμένοι, είχαν στα χωριά και το ρόλο του δασκάλου. Αυτά για μαθητές που σκαρφάλωναν για τρεις ώρες βουνά μέσα στην άγρια νύχτα για να πάνε στο μοναστήρι κρυφά να τους μάθει ο καλόγερος κβαντομηχανική στο υπόγειο, είναι απλά τουριστική ατραξιόν.

Gizis_kryfo_skoleio.jpg
 

Gaspar

Περιβόητο μέλος

Ο Gaspar αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,101 μηνύματα.
Η θρησκεία μαζί με την γλώσσα ήταν η κιβωτός που κράτησε στους Έλληνες την ξεχωριστή ταυτότητα η οποία άντεξε έπι 400 χρόνια μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία.
Λειτουργική γλώσσα της εκκλησίας τότε όπως και τώρα ήταν η ελληνιστική κοινή.
Η ιστορία, οι ήρωες, οι παραδόσεις, η ελπίδα της απελευθέρωσης διασώθηκαν στην συνείδηση μέσω της εκκλησίας.
Αυτή είναι η έννοια του κρυφού σχολειού και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του έθνους όσο και αν αυτό ξινίζει στους σύγχρονους αποδομητές.

όπως έλεγαν και οι ίδιοι οι αγωνιστές...
«για του χριστού την πίστη την αγία, και της πατρίδος της ελευθερία»
και
«Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», στην Προκήρυξη της 24ης Φεβρουαρίου του 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,503 μηνύματα.
Η θρησκεία μαζί με την γλώσσα ήταν η κιβωτός που κράτησε στους Έλληνες την ξεχωριστή ταυτότητα η οποία άντεξε έπι 400 χρόνια μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Η γλωσσα έπαιξε τον ελάχιστο ρολο στην όλη υπόθεση.

Ο διαχωρισμός γινόταν βάσει θρησκείας κύριος.
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,842 μηνύματα.
Κακώς λεγόμαστε Ελλάδα. Έπρεπε να λεγόμαστε Βυζάντιο όπως λεγόμασταν όταν μας αιχμαλώτισαν οι Οθωμανοί.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,746 μηνύματα.
Λοιπόν, κρυφό σχολείο δεν υπήρξε ποτέ. Σε έγγραφα Γερμανών ταξιδιωτών που ήρθαν στην προεπαναστατική Αθήνα φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπήρχαν νόμιμα σχολεία τα οποία ελέγχονταν πλήρως από την Εκκλησία. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία υπήρχε και θρησκευτική ελευθερία. Άλλωστε το Πατριαρχείο Πόλης το άνοιξε μετά ο ίδιος ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Πορθητής και του έδωσε και διοικητικό χαρακτήρα ενώ όρισε έναν ανθενωτικό για πατριάρχη για να κόψει τις επιρροές της Καθολικής εκκλησίας ( ενίσχυση δογματικού χάσματος Ανατολής-Δύσης).

Η μόνη περίπτωση που ένας σουλτάνος θέλησε να εξισλαμίσει δια της βίας όλους τους υπηκόους της Αυτοκρατορίας ήταν ο Σουλτάνος Σελίμ Α' αλλά η πρόταση του απορρίφθηκε από τον Σεϊχουλισλάμη ( ο μοναδικός ρόλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ήταν στα χαρτιά ανώτερος του Σουλτάνου καθώς ήλεγχε αν οι εντολές και οι νόμοι είναι σε αρμονία με τα γραφόμενα του Κορανίου ) και έκρινε την απόφαση κατά του Ισλάμ ( οι πραγματικοί λόγοι ήταν ότι θα χάνονταν οικονομικά οφέλη μιας που οι αλλόθρησκοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πλήρωναν τον φόρο των απίστων, την Τζίζγια όπως λέει και στο Κοράνι ).

Το κρυφό σχολείο είναι επιδράσεις πατριωτικού αφηγήματος στην ιστορία. Η ιστορία πρέπει να εξετάζεται αντικειμενικά ασχέτως αν θίγει αισθήματα.

Κακώς λεγόμαστε Ελλάδα. Έπρεπε να λεγόμαστε Βυζάντιο όπως λεγόμασταν όταν μας αιχμαλώτισαν οι Οθωμανοί.
Ο όρος Βυζάντιο είναι ιστορική επινόηση. Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λέγονταν.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top