Ποιος κέρδισε το φλουρί στο σπίτι σας;

Δηλαδή σύμφωνα με το gentle parenting παιδαγωγικά σωστό είναι να στήνεις το φλουρί?
Αλλιώς το παιδί θα γίνει αυταρχικό και θυμωμένο?
Δεν ειναι gentle parenting ,ειναι αναπτυξιακή ψυχολογια piaget

Πάντως στο δικό μου που είναι 5 δεν βλέπω καμιά στεναχώρια όταν δεν κερδίζει το φλουρί. Απογοήτευση μικρή ναι αλλά το μάθημα που παίρνει είναι πιο σημαντικό...
Δεν γίνεται να νικάει πάντα, η απογοήτευση μέσα στην ζωή είναι.
Δεν μπορει ενα παιδι στο σταδιο της προ-λογικης σκεψης να καταλαβει την αξια της δικαιοσυνης .Εσυ απλα σε αυτο το σταδιο το μαθαινεις να διαχειριζεται την απογοητευση του ,τωρα με ποιο τροπο εσυ το ξερεις .
Αυτο γινεται στο μετεπειτα σταδιο 7-11 ετη .Αλλωστε ημουν πολυ συγκεκριμενη στο ηλικιακο φασμα !

Δεν ειναι δικες μου αποψεις ειναι καθαρα νευροαναπτυξιακες .
Βλέπω τα αποτελέσματα του gentle parenting σε αλλά παιδιά που είναι ανεξέλεγκτα και ουρλιάζουν για να γίνει το δικό τούς.
Και βλέπω και το δικό μου πως κατανοεί καταστάσεις και συγκρίνω.
Συμφωνω αλλα εκει τι γινεται ;
Υπαρχει διαστρεβλωση....πως έχουμε την υιοθέτηση του gentle απο γονεα ο ποιος δεν γνωριζει την δικη του αυτορυθμιση ;

Κοιτα πολλα παιδια ειναι ηρεμα και υπακουα ...
Το θεμα ειναι να δουμε αποτελεσμα ποια παιδαγωγικης;
Γιατι υπάκουο ειναι και ενα παιδι που μεγαλώνει με αυταρχισμο ...

Τωρα αν μεγαλωνω σωστα το παιδι μου , ως γονεας θα σου πω οτι τα ιδια μας τα παιδια θα μας το δειξουν οταν γινουν 18 και φυγουν απο το σπιτι !

Σιγουρα γνωριζω οτι κανουμε το καλυτερο που μπορουμε !

Δεν υπάρχει περίπτωση να με πείσει κανείς ότι μια μαμά που κάνει όλα τα χατίρια στο παιδί,και το μεγαλώνει με τις αρχές του gentle parenting κάνει έν τέλη καλό το παιδί.
Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες παίζουν μεγάλο ρόλο στον μετέπειτα χαρακτήρα του ανθρώπου.
Μα δεν ειπα αυτο !
Και δεν ειναι αυτη η παιδαγωγικη gentle ...
Γι αυτο και μιλησα για συγκεκριμενο αναπτυξιακο σταδιο !

Στα 5 χρονα μπορεις να ανακαλυψεις το οτιδηποτε μεσα απο το παιχνιδι ...
Φτιαξε μια πολιτεία με τα παιχνιδια του !Να εχει μεσα ζωακια ,ανθρωπους σε διαφορες ηλικιες και κατσε και παιξε μαζι του .Αφησε το να πλάσει την δικη του ιστορια και παρατηρησε πως μιλα και συμπεριφέρεστε ..

Αυτοματα εχεις μαθει τι εχεις χτισει ως γονεας απο θεμα πεποιθήσεων εφοσον αυτες ειναι μεχρι τα 6 !

Αν κατι δεν σου αρεσει προσπάθησε να το αλλάξεις μεσο της μίμησης ...Ανελαβε εσυ τον ρολο στο παιχνιδι και περασε του το διαφορετικο !

Πάντως, έξω από παιδαγωγικές φιλοσοφίες, πολλά πράματα αλλάζουν. Ο 2ος γιος μου από μικρός δεν ήθελε να χάνει, σε τίποτα. 'Ηταν πολύ ζαβολιάρης (θυμάμαι ζαβολιές και γελώ, πχ εξαφάνιζε πιόνια στο σκάκι) σε όλα τα παιχνίδια και όταν έχανε, είχαμε δράματα. Φοβόμουν και γω, όπως λέτε, πώς θα αντιμετωπίσει τη ζωή, που δεν έχει απλές χασούρες αλλά μεγάλες. Σας πληροφορώ, πως έχει γίνει θηριάκι και τα ...μούτρα του τρώει και ξανασηκώνεται και ζορίζεται και παλεύει. Σε αντίθεση με τον μεγάλο, που είναι ευαισθητούλης και δυσκολεύεται να ξανασηκωθεί.

Η άποψή μου είναι ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με Αγάπη, στοργή και τρυφερότητα. Θεωρώ ότι αυτοί που θέλουν μια άτεγκτη "δικαιοσύνη" στα παιδιά ή δεν έχουν ακόμα παιδιά ή τα νομίζουν φαντάρους σε ένα σπίτι στρατώνα.
1768486566820.png

Gentle parenting is for gentle kids!

Να ενημερώσω και εγώ ότι όλες οι καταστάσεις δεν είναι ίδιες και ότι η πιαζετική θεωρία έχει αναθεωρηθεί ως προς την απολυτοτητά του;
Φυσικα η παιδαγωγικη δεν βασιζεται μονο σε πιαζε αλλα ειναι θεμελιωδης γι αυτη !
Παιδαγωγικη χωρις νευροεπιστημη και modessori erikson rogers bowlby skiner και ποσοι αλλοι δεν υπαρχει

modessori erikson rogers bowlby skiner
τώρα μας έκανες ... πλήρη εξήγηση με το ...εγγλέζικο:crazy:
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Φυσικα η παιδαγωγικη δεν βασιζεται μονο σε πιαζε αλλα ειναι θεμελιωδης γι αυτη !
Παιδαγωγικη χωρις νευροεπιστημη και modessori erikson rogers bowlby skiner και ποσοι αλλοι δεν υπαρχει
1768487529283.png

Στον πατέρα μου έπεσε φέτος το φλουρί και είμαι περίσσια χαρούμενη γι΄αυτό.:)

Τώρα για το άλλο που συζητάτε, συμφωνώ ως προς το όλον αλλά όχι ως προς το μέρος.

Θέλω να πω ότι πράγματι οφείλουν να διδάξουν οι γονείς στο παιδί τους, έστω και με αυστηρότητα κάποιες φορές, την ηθική αριστεία και τον μόχθο που πρέπει να καταβάλει για βγει νικητής της ζωής αλλά τώρα το να κερδίσει ένα παιδάκι 2-3 χρονών το φλουρί και να χαρεί ακόμα και αν είναι στημένο, δεν το θεωρώ τόσο επιλήψιμο.

Προσωπικά, δεν θυμάμαι τι γινόταν στο σπίτι μας όταν ήμασταν τόσο μικρά.
Θυμάμαι ότι είχαμε κερδίσει το φλουρί και ο αδελφός μου και εγώ αλλά δεν θυμάμαι αν το κερδίζαμε εμείς κάθε χρόνο.
Εξάλλου αυτό που μας ξετρέλαινε ήταν τα δώρα του Αϊ-Βασίλη που βρίσκαμε κάτω από το δέντρο και μ΄αυτά ασχολούμασταν και όχι τόσο με το φλουρί.

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά.

Εγώ μίλησα για την απολυτότητα των σταδίων που χρησιμοποιείς στα κείμενά σου. Ο Πιαζέ έκανε αρκετά μεθοδολογικά λάθη. Είχε υποτιμήσει τα παιδιά και τις ικανότητές τους και αυτό φάνηκε στην πορεία με το πως αναθεωρήθηκαν τα πειράματα και της ποσότητας (πείραμα με το κέρμα π.χ) που ανέφερες και της προοπτικής (πείραμα τριών βουνών) ως κατά πόσο μπορούμε να βγάλουμε απόλυτα συμπεράσματα. Μπορείς να ψάξεις το policeman task και το angry bear εφόσον θέλεις να ασχοληθείς.

Το θέμα είναι για να επιστρέψω ως προς το φλουρί ότι δεν παίρνουμε μια γενική θεωρία και τρέχουμε, α εντάξει δεν καταλαβαίνει ας μη βάλω κανόνες γιατί έτσι δεν θα κάνει τίποτα γενικώς και θα βρεθεί σε πολλά περιβάλλοντα ακόμα και ως νήπιο που πρέπει να χάσει, να μοιραστεί, να νιώσει συναισθήματα για άλλους κτλ. Αν για οποιανδήποτε λόγο αποφασίσει η οικογένεια να του το χαρίσει ουσιαστικά είναι επειδή θέλουν να δουν τη χαρά του ή να αποφύγουν τα δράματα γιατί όντως ειδικά αν είναι μοναχοπαίδι και δεν αδικείς κάποιο άλλο παιδί δεν έγινε και κάτι συνταρακτικό. Μη το θέτετε όμως ως "παιδαγωγικά σωστό" ή ως απαραίτητο γιατί αλλιώς είσαι ο σκληρός γονιός. Μπορούν να διαχειριστούν την ήττα, έστω και με δυσκολία.

.
Το θέμα είναι για να επιστρέψω ως προς το φλουρί ότι δεν παίρνουμε μια γενική θεωρία και τρέχουμε, α εντάξει δεν καταλαβαίνει ας μη βάλω κανόνες γιατί έτσι δεν θα κάνει τίποτα γενικώς και θα βρεθεί σε πολλά περιβάλλοντα ακόμα και ως νήπιο που πρέπει να χάσει, να μοιραστεί, να νιώσει συναισθήματα για άλλους κτλ. Αν για οποιανδήποτε λόγο αποφασίσει η οικογένεια να του το χαρίσει ουσιαστικά είναι επειδή θέλουν να δουν τη χαρά του ή να αποφύγουν τα δράματα γιατί όντως ειδικά αν είναι μοναχοπαίδι και δεν αδικείς κάποιο άλλο παιδί δεν έγινε και κάτι συνταρακτικό. Μη το θέτετε όμως ως "παιδαγωγικά σωστό" ή ως απαραίτητο γιατί αλλιώς είσαι ο σκληρός γονιός. Μπορούν να διαχειριστούν την ήττα, έστω και με δυσκολία.
Τα κειμενα μου ειναι καθαρα διευκρινιστηκα εφοοσν οφείλω ως γονεας που διαβαζει αυτα που ειπωθηκαν για το φλουρι να μεταφερω πως το 2χρονο και το 3χρονο αντε 5 χρονο δεν μπορει να υιοθετησει αξιες οπως δικαιοσυνη κτ.λ. και πως αν επιλέγει ενας γονεας να προσφερει χαρα δεν θα γινει το παιδι του αδιαφορο και κακομαθημενο

Οπως και τον πιαζε τον ανεφερα γιατι ηρθε ως παιδαγωγικη του gente...

Τωρα ολη την υπολοιπη αναλυση σε εμενα προσωπικα περιττή εφοσον τα γνωριζω και by the book αλλα και το σπουδαιοτερο στη πραξη ! :)
Μπορείς να ψάξεις το policeman task και το angry bear εφόσον θέλεις να ασχοληθείς.
Ασχολουμε τα τελευταια 25 χρονια ευχαριστω παντως !

Τελευταία επεξεργασία:
Η άποψή μου είναι ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με Αγάπη, στοργή και τρυφερότητα. Θεωρώ ότι αυτοί που θέλουν μια άτεγκτη "δικαιοσύνη" στα παιδιά ή δεν έχουν ακόμα παιδιά ή τα νομίζουν φαντάρους σε ένα σπίτι στρατώνα.
1768486566820.png
Η αποψη σου ειναι αυτη που κανει τα παιδια μαμοθρεφτα ή κακομαθημενα.
Κια μαθε και τουτο.
ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ.
Αγαπη σημαινει τα διαπαιδαγωγω ετσι ωστε να μην γινουν αλαζονες ή βλαμενα..αλλα σωστοι και δυνατοι.
Το αγαπη λοιπον που λες δεν ειναι αγαπη.
Ειναι χάιδεμα.

Τελευταία επεξεργασία:
Και όλα αυτά...για ένα "στημένο" φλουρί ;; Που οι γονείς, άντε να το οργανώσουν μια ή - το πολύ - δυο φορές όταν το παιδί είναι μικρό ;

Έχει δίκιο ο @Dias...Είναι ωραίο το θέαμα να βλέπεις τα ματάκια τού παιδιού να λάμπουν και να χοροπηδάει από χαρά, επειδή το κέρδισε...

Δεν είπαμε να γίνεται σκοινί - κορδόνι...

Τί δικαιοσύνη, τί να μην του γίνονται όλα τα χατίρια, τί να μάθει να χάνει, τι θα γίνει κακομαθημένο κ.λπ...Το τραβάτε απ' τα μαλλιά......

Και όλα αυτά...για ένα "στημένο" φλουρί ;; Που οι γονείς, άντε να το οργανώσουν μια ή - το πολύ - δυο φορές όταν το παιδί είναι μικρό ;

Έχει δίκιο ο @Dias...Είναι ωραίο το θέαμα να βλέπεις τα ματάκια τού παιδιού να λάμπουν και να χοροπηδάει από χαρά, επειδή το κέρδισε...

Δεν είπαμε να γίνεται σκοινί - κορδόνι...

Τί δικαιοσύνη, τί να μην του γίνονται όλα τα χατίρια, τί να μάθει να χάνει, τι θα γίνει κακομαθημένο κ.λπ...Το τραβάτε απ' τα μαλλιά......
Το τραβατε απο τα μαλλια εσεις που λετε οτι αυτο το μικρο και τιποτενιο ειναι τοσο σημαντικο ωστε να το στηνουμε για να το παιρνει το παιδι.ΕΛΕΟΣ..ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΛΟΥΡΙ αν δεν του τυχει.
Αν ειναι δυνατον δηλαδη.
Αντιθετα απο ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΧΑΖΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΧΤΙΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.Απο που αλλιως θα τα μαθει;
Ελεος καπου.
Γιααυτο χαζευουν τα παιδια.

Το τραβατε απο τα μαλλια εσεις που λετε οτι αυτο το μικρο και τιποτενιο ειναι τοσο σημαντικο ωστε να το στηνουμε για να το παιρνει το παιδι.ΕΛΕΟΣ..ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΛΟΥΡΙ.
Αντιθετα απο ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΧΑΖΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΧΤΙΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΜΟΤΗΤΑ.Απο που αλλιως θα τα μαθει;
Ελεος καπου.
Γιααυτο χαζευουν τα παιδια.
Υπάρχουν ένα σωρό άλλα πράγματα για να χτίσει το παιδί προσωπικότητα...Υπάρχουν ένα σωρό άλλα παραδείγματα που θα το κάνουν/υποχρεώσουν - αναγκαστικά - να μάθει ότι στη ζωή δεν κερδίζουμε πάντα...

Ναι...ναι. Τα παιδιά χαζεύουν γιατί το παιχνίδι ήταν στημένο...

Είδα και στη δική μας τη γενιά που δεν τα έστηναν οι γονείς μας κάτι τέτοια, πόσο μάθαμε ότι δεν κερδίζουμε πάντα ή ότι δεν έχουμε πάντα δίκιο, κ.λπ..

Υ.Γ. Βλέπω το καταφχαριστιέσαι να χρησιμοποιείς το χεράκι...Είσαι στο στοιχείο σου...

Η αποψη σου ειναι αυτη που κανει τα παιδια μαμοθρεφτα ή κακομαθημενα.
Κια μαθε και τουτο.
ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ.
Αγαπη σημαινει τα διαπαιδαγωγω ετσι ωστε να μην γινουν αλαζονες ή βλαμενα..αλλα σωστοι και δυνατοι.
Το αγαπη λοιπον που λες δεν ειναι αγαπη.
Ειναι χάιδεμα.
Ακριβώς αυτό, τα είπες όλα.
Επειδή τα αγαπάμε θέλουμε να είναι έτοιμα για τον κόσμο.
Αλλιώς θα τα αφήναμε να νικάνε σε κάθε παιχνίδι, θα αγοράζαμε ότι ζητούσε, θα αφήναμε το παιδί να ρυθμίζει τα πάντα και να κάνει ότι θέλει.

Και μετά που θα βγει από το σπίτι θα πάει σχολείο και θα κάνει παρέες θα έρθουν τα προβλήματα.
Θα κόψουν πχ στην τάξη βασιλόπιτα και το παιδί θα ζοριστεί μέσα του γιατί έχει μάθει να νικάει..
Θα πάει σε γενέθλια άλλου παιδιού και θα θέλει αυτό να σβήσει τα κεριά..

Από παιδιά και παιδαγωγικά δεν είχα ιδέα, αλλά όπως το έχω ζήσει και το βλέπω, η προσχολική ηλικία μέχρι τα 6-7 είναι η πιο σημαντική στον χαρακτήρα του παιδιού.

Εγω οχι μονο τα εχω διδαχθει αυτα..αλλα τα ζω καθε μερα στο σχολειο.Βλεποντας τον γονιο.,καταλαβαινεις πως θα ειναι το παιδι...στο 99 % των περιπτωσεων.

Η ζωη ειναι ΑΥΤΗ.Τα μικρα και αυτα που θεωρουμε ανευ σημασιας..ΟΜΩΣ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.
Γιατι δεν ειναι μονο το φλουρι..ο γονιος που τοσο ηλιθια σκεφτεται μην στεναχωρεσει το βλασταρι του επειδη δεν θα του τυχει ενα κερμα...ετσι σκεφτεται και για ολα τα υπολοιπα θεματα.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΥΤΕ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΟ.Ειναι ο τροπος σκεψης του γονεα που φτιαχνει ή καταστρεφει το παιδι.

Αναρωτιέμαι ο ενήλικας που μιλα σε ολους με θυμο, υποτίμηση και χλευασμο αραγε τι παιδικα χρονια ειχε;

Σιγουρα οχι ικανα για να τον ορισουν εκεινο ως καταλληλο γονεα !

"Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις" ελεγε η γιαγια μου ,σοφη γυναικα !!!

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back