Προγαμιαίο συμφωνητικό: Γιατί λέμε όχι;

iJohnnyCash

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 17,178 μηνύματα.
Πότε δεν κατάλαβα γιατί η Ελληνική κοινωνία λέει όχι στον προγαμιαίο συμφωνητικό. Σαφώς και ο έρωτας και η αγάπη είναι κάτι το ρομαντικό και τέτοιες νοοτροπίες δεν χωρούν ανάμεσα σε ένα ερωτευμένο ζευγάρι, ωστόσο το προγαμιαίο συμφωνητικό δεν αφορά το ζευγάρι, αφορά το τέλος του ζευγαριού. Αν δηλαδή τελειώσει η αγάπη, ο έρωτας.

Η αγάπη και τα οικονομικά είναι πολύπλοκα θέματα, πόσο μάλλον ο συνδυασμός τους. Και φυσικά δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό να προσπαθεί κάποιος να προστατεύσει τον εαυτό του. Τις προάλλες αγόρασα ομπρέλα , όχι επειδή μου αρέσει η βροχή ούτε επειδή εύχομαι να βρέχει. Αγόρασα στην περίπτωση που βρέξει.

Ξέρω πολλά ζευγάρια όπου όντως λειτουργούσαν σαν ομάδα, που όντως κάθε κατόρθωμα και επίτευγμα τους είναι προϊόν και των δύο. Επίσης ξέρω και ζευγάρι αν και η γυναίκα είναι απλά μια νοικοκυριά, ο άντρας δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα όρια. Έχουμε κοινή πολιτική για τον έρωτα, την αγάπη λες και ο καθένας αγαπά με τον ίδιο τρόπο. «Τον κακό μας τον καιρό», κάθε ένωση αγάπης είναι μοναδική και αν προσπαθούμε να γενικεύσουμε θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό όπως ακριβώς αν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε τον μέσο όρο από ένα τυχαίο σύνολο αρνητικών και θετικών αριθμών, κατά πάσα πιθανότητα ο μέσος όρος θα ήταν μηδέν.

Επίσης, αν ξεφύγουμε λίγο από στενά όρια του ζευγαριού και δούμε λίγο τους όρους «δίκαιο», «αξίζω» και «καλό για το κοινωνικό σύνολο». Έστω ότι έχουμε έναν καθηγητή πανεπιστημίου, σε ένα ταξίδι του σε κάποιο νησί ερωτεύεται μια πιτσιρίκα. Ο καθηγητής αν και μοιάζει εργασιομανής, αποφασίζει ότι είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξει την ζωή του, παρόλο που δεν του αρέσει που η πιτσιρίκα δεν φιλόδοξη, ωστόσο την θεωρεί πανέμορφη. Μετά από κάποια χρόνια ο καθηγητής μαζί κάποιους φοιτητές τους πατεντάρουν το προϊόν μιας έρευνας δημιουργούν μια εταιρία που μέσα σε ελάχιστο χρόνο απασχολεί όλα τα ΜΜΕ και ολόκληρη την Wall Street. Ερώτηση: Στην πιτσιρικά αξίζει κάποιο μερίδιο από αυτά τα κέρδη; Ας μην ξεχνάμε ότι όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με «βιογραφίες» εταιριών θα γνωρίζουν ότι η «εισβολή» συζύγων ήταν αρκετές φορές καταστροφικός παράγοντας. Δυστυχώς αυτό δεν αφορά με τα κέρδη, αλλά αφορά υπαλλήλους και ανάπτυξη μιας χώρας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας είναι ότι οι περισσότεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες επιλέγουν σαν συνέταιρους την οικογένεια τους.

Έχω ακούσει το «επιχείρημα», ότι η ευκολία που πλέον «βγαίνει» ένα διαζύγιο έχει μετατρέψει την οικογένεια από έναν ανθρώπινο, με ρομαντικές πινελιές, θεσμό σε έναν θεσμό που απλά αφορά την συμβίωσης και ότι κυνικότητες όπως το παραπάνω συμφωνητικό θα εξευτελίσουν και άλλο την οικογένεια. Αυτό όμως που ξέρω εγώ είναι οι άνθρωποι αλλάζουν ή επιδιώκουν την αλλαγή. Ο σχολικός χαρωπός έρωτας, μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη ή ο εκπληκτικά όμορφος σύζυγος μπορεί να μετατραπεί σε εκπληκτικά άσχημος και βαρετός σύζυγος.

Θυμάμαι, σε μια ενημέρωση για το AIDS όταν πίεσα τον γιατρό να μου πει πια είναι η πιθανότητα μετά από κάποιο One night stand στην Ελλάδα με Ελληνίδα, χωρίς την χρήση προφυλακτικού, να κολλήσω τον ίο HIV μου φάνηκε «αστείο» που γίνετε τόσο ντόρος για ένα μονοψήφιο νούμερο. Ίσως επειδή το μυαλό μου το ερμήνευσε ότι αυτό το μονοψήφιο νούμερο είναι η πιθανότητα η τάδε μετοχή να πέσει. Oh, τι ανώριμο!
Όπως και στο παραπάνω παράδειγμα, η ακύρωση ενός γάμου χωρίς την κατάλληλη προστασία μπορεί να μιλάμε για το ultimate disaster και από την στιγμή που η προστασία δεν κοστίζει κάτι είναι ανώριμο να μην εφαρμόζουμε. Εξάλλου τα «καλά» ζευγάρια δεν θα την χρησιμοποιήσουν πότε. Το προγαμιαίο συμφωνητικό δεν «κυνηγάει» τα «καλά» ζευγάρια, αλλά τις περιπτώσεις όπου «Η πρώην του τάδε τρώει τα λεφτά του στην Μύκονο».

Άσχετη-σχετική ερώτηση προς κάποιον δικηγόρο του forum: Στην Ελλάδα αν κάποιος έχει παντρευτεί σε χώρα που ισχύει το συμφωνητικό αυτό, έχει ισχύει; Επίσης αν κάποιος με την σύζυγο του υπογράψουν ένα Α4 χαρτί όπου λέει «αν χωρίσουμε μου χρωστάς μόνο το τάδε σπίτι, ισχύει»;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 16,117 μηνύματα.
Νομίζω οτι ένα προγαμιαίο συμφωνητικό διαλύει τη "μαγεία" του γάμου, με την προϋπόθεση οτι ο γάμος γίνεται για ρομαντικούς λόγους, οτι δηλαδή το ζευγάρι αγαπιέται και θέλει να περάσει τη ζωή ο ένας με τον άλλον, κι όχι για λόγους όπως μας πιέζει η μαμά, είμαι έγκυος, θα πάρουμε δάνειο για σπίτι κλπ. Είναι σαν να κάνεις τη βάπτιση του παιδιού σου και παράλληλα να κλείνεις και θέση στον οικογενειακό τάφο. Η διαφορά είναι οτι ο θάνατος είναι σίγουρο οτι θα συμβεί, ενώ το διαζύγιο θες να ελπίζεις οτι δε θα συμβεί.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lugar

Well-known member

Η lugar αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 54 ετών . Έχει γράψει 810 μηνύματα.
Ο γάμος είναι μια δήλωση πως θες να περάσεις όλη σου τη ζωή με κάποιον. Και η ζωή είναι απρόβλεπτη. Πέρα του ότι το να μπαίνεις σε ένα γάμο με το να συζητάς τι θα γίνει όταν το διαλύσουμε, που μου φαίνεται από μόνο του σπέρμα διάλυσης, τι θα μοιράσεις? Δεν ξέρεις αν ή πόσα παιδιά θα κάνεις, δεν ξέρεις τι σοκ θα περάσεις, δεν ξέρεις αν θα αλλάξεις τις επαγγελματικές σου προτεραιότητες, αν θα σε χτυπήσει καρδιακή προσβολή ή αν θα σου πέσει το λόττο. Ειλικρινά πέρα από τις/τους γλάστρες που παντρεύονται διασημότητες ή πάμπλουτους και δεν τεκνοποιούν (γιατί μετά μπαίνει το θέμα ότι δεν χωρίζεις το παιδί σου και πρέπει να του εξασφαλίσεις το επίπεδο ζωής που είχε πριν τον χωρισμό!?) δεν καταλαβαίνω που χρειάζεται ένα τέτοιο συμφωνητικό.
Οι άνθρωποι δεν είναι εταιρείες, δεν παράγουν ιδιοκτησία/χρήμα. Οι άνθρωποι παράγουν σχέσεις ζωής, και οι σχέσεις ζωής δεν μπαίνουν σε συμφωνητικά... Τι θα πεις σε έναν πατέρα πχ που πριν το γάμο ευκόλως έλεγε ότι σε περίπτωση χωρισμού δεν θα κρατήσει τα παιδιά αλλά αφού έζησε τι σημαίνει πατρότητα τα θέλει? Θα τον εκδικηθείς για την προηγούμενη ψεύτικη εικόνα του εαυτού του?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

prime

New member

Η prime αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,018 μηνύματα.
Άσχετη-σχετική ερώτηση προς κάποιον δικηγόρο του forum: 1)Στην Ελλάδα αν κάποιος έχει παντρευτεί σε χώρα που ισχύει το συμφωνητικό αυτό, έχει ισχύει; 2) Επίσης αν κάποιος με την σύζυγο του υπογράψουν ένα Α4 χαρτί όπου λέει «αν χωρίσουμε μου χρωστάς μόνο το τάδε σπίτι, ισχύει»;

1) Είναι ερώτηση ιδιωτικού διεθνούς δικαίου που ρυθμίζει ποικιλοτρόπως τα θέματα σχετικά με το γάμο, τις σχέσεις των συζύγων και το διαζύγιο. Αν όμως οι σύζυγοι αιτηθούν διαζυγίου σε ελληνικό δικαστήριο και κριθεί αυτό αρμόδιο, δεν λαμβάνεται υπ' όψιν το προγαμιαίο συμφωνητικό,θεωρείται δλδ ως μη γενόμενο.

2) όχι.

Εξαίρεση από τον κανόνα εισάγει το σύμφωνο συμβίωσης όπου ξεκάθαρα ορίζεται (άρθρο 6) ότι:
"Με το σύμφωνο συμβίωσης ή και με μεταγενέστερο έγγραφο μπορεί να ρυθμίζονται οι περιουσιακές σχέσεις των συμβληθέντων και ιδίως η τύχη των περιουσιακών στοιχείων που θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια του συμφώνου (αποκτήματα). Αν δεν υπάρχει συμφωνία για τα αποκτήματα, το κάθε μέρος έχει, μετά τη λύση του συμφώνου, αξίωση κατά του άλλου για ό,τι αυτό απέκτησε και με τη δική του συμβολή."
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

SPEIO

New member

Η SPEIO αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 21 μηνύματα.
Επίσης αν κάποιος με την σύζυγο του υπογράψουν ένα Α4 χαρτί όπου λέει «αν χωρίσουμε μου χρωστάς μόνο το τάδε σπίτι, ισχύει»;

Nομίζω,αν και μη ειδικός,ότι μπορείς να παρακάμψεις τον νόμο στην Ελλάδα συντάσοντας εκ των προτέρων ένα "συμφωνιτικό διαζυγίου".Όπως μου το έιχαν εξηγήσει συντάσεται πρίν τον γάμο έγγραφο στο οποίο ο/η σύζυγος συμφωνούν το τι θα πάρουν απο τον άλλο ,χωρίς όμως ημερομηνία, η οποία θα μπεί αν και εφόσον επέλθει η λύση του γάμου,και θα είναι η ημερομηνία της λύσης του γάμου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 7 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top