Στην Αμερική τα σχολεία είναι ιδιωτικά με εξαίρεση έναν θεσμό που λέγεται "charter schools" και είναι πάλι ιδιωτικά μεν αλλά με το κράτος να πληρώνει τα δίδακτρα των μαθητών δε. Οι ΗΠΑ κάνουν αυτό που νομίζω συμβαίνει στην Ιαπωνία, καταργούν το υπουργείο Παιδείας ως τε να δοθεί πλήρης ελευθερία στο κάθε σχολείο να καθορίζει μόνο του το τι θα κάνει χωρίς κεντρικό έλεγχο. Αυτό έχει κάποια θετικά (λιγότερη γραφειοκρατία και αποκέντρωση) αλλά έχει και πολλά αρνητικά. Αν εγώ κάνω επένδυση και γίνω λυκειάρχης ας πούμε έχω την ελευθερία να σας καθιερώσω πως στο δικό μου μαγαζάκι θα φοράτε όλοι Hugo Boss στολή των Ες Ες και αντί για πρωινή προσευχή θα έχει χαιρετισμό του Ήλιου με ανοικτή ανάγνωση από το Mein Kampf στα μεγάφωνα

. Δεν με εμποδίζει κανένας, δικό μου μαγαζί είναι το σχολείο. Εσύ έχεις απλά την ελευθερία να πεις όχι δεν θα τα στείλω τα παιδιά μου στο σχολείο του φασίστα θα τα στείλω στο παραδίπλα σχολείο που ο εκεί λυκειάρχης έχει έπαρση της πολύχρωμης σημαίας κάθε πρωί ξέρω γω και το curriculum περιλαμβάνει μαθήματα για το κοινωνικό φύλο

.
Το υπουργείο Παιδείας είναι για τα μπάζα και σε ΗΠΑ Και σε Ελλάδα αλλά θεωρώ πως αυτό το σύστημα των τόσο αποκεντρωμένων σχολείων είναι προβληματικό. Ο καθένας να διδάσκει ο,τι του καπνίσει. Τα σχολεία δεν είναι μαγαζιά. Η γενικότερη αντίληψη περί ιδιωτικής παιδείας για εμένα είναι εγκληματική.