Προεδρία Trump 2025

Θα οδηγήσουν οι δασμοί την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 26)
  • Ναι

Ψήφοι: 17 65,4%
  • Όχι

Ψήφοι: 5 19,2%
  • ΔΞ/ΔΑ

Ψήφοι: 4 15,4%

• Σύνολο ψηφοφόρων
    26
Άρα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ήταν στημένο όμως εσύ μιλάς με βεβαιότητα ότι το έστησε.
διάβασε το 3168. Δεν υπάρχει βεβαιότητα.
Τα έχουμε πει ξανά αυτά. Το ότι εσύ είσαι npc και θεωρείς ότι ο πλανήτης θα σωθεί με το να απαγορεύσουμε τα πλαστικά καλαμάκια, την ώρα που η Ασία μολύνει χωρίς κανένα περιορισμό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεθάνουμε στη φτώχεια.
δεν ξέρω τι θα πει npc, αλλά θα είναι κάτι καλό, πιστεύω.
Όμως με ρώτησες, τι κακό έκανε ο Τραμπ στον πλανήτη και σου είπα μερικά, που ξέρω. Ίσως υπάρχουν κι άλλα που δεν ξέρω.
Αν ρωτάς εμένα, αν πρέπει να σώσουμε τον πλανήτη με κάθε τίμημα, θα σου απαντήσω, πως, ναι, είμαι σύμφωνη, να το κάνουμε. Ίσα ίσα που τότε δε θα πεθάνουμε της πείνας, ειδάλλως δε θα έχουμε στ' αλήθεια κάτι να φάμε και τότε θα πεθάνουμε της πείνας στην κυριολεξία

Άρα τι γράφεις ότι ο Trump έπαιξε θέατρο τότε;; Σε συζήτησε να βρισκόμαστε;

Όμως με ρώτησες, τι κακό έκανε ο Τραμπ στον πλανήτη και σου είπα μερικά, που ξέρω. Ίσως υπάρχουν κι άλλα που δεν ξέρω.
Αν ρωτάς εμένα, αν πρέπει να σώσουμε τον πλανήτη με κάθε τίμημα, θα σου απαντήσω, πως, ναι, είμαι σύμφωνη, να το κάνουμε. Ίσα ίσα που τότε δε θα πεθάνουμε της πείνας, ειδάλλως δε θα έχουμε στ' αλήθεια κάτι να φάμε και τότε θα πεθάνουμε της πείνας στην κυριολεξία

Μία χαρά ξέρεις τι είναι NPC, απλά τώρα κάνεις τη χαζή (ως συνήθως) γιατί έτσι σε συμφέρει. Ξαναλέω επειδή εσύ έχεις λύσει τα οικονομικά σου προβλήματα όπως φαίνεται, αυτό δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει κάνει το ίδιο.​

NPC= No Plastic Calamakia !
Τα οικονομικά προβλήματα των άπληστων ανθρώπων δε λύνονται ποτέ. Απλά δε νομίζω ό,τι με το να πίνεις με πλαστικό καλαμακι σε πλαστικό ποτήρι καφέ, θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα κάποιου, πέρα απ τον βιομήχανο που θα παράγει πλαστικά ποτήρια.
Και έτσι πληροφοριακά στο λέω δηλ, άσχετο, αλλά δεν αγοράζω καφέ απ τα ταχυ/καφενεία για δυο λόγους: 1.Το πλαστικό ποτήρι και 2.γιατί δε διαθέτω τέτοιο ποσό σε τακτική βάση.

NPC= No Plastic Calamakia !
Τα οικονομικά προβλήματα των άπληστων ανθρώπων δε λύνονται ποτέ. Απλά δε νομίζω ό,τι με το να πίνεις με πλαστικό καλαμακι σε πλαστικό ποτήρι καφέ, θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα κάποιου, πέρα απ τον βιομήχανο που θα παράγει πλαστικά ποτήρια.
Και έτσι πληροφοριακά στο λέω δηλ, άσχετο, αλλά δεν αγοράζω καφέ απ τα ταχυ/καφενεία για δυο λόγους: 1.Το πλαστικό ποτήρι και 2.γιατί δε διαθέτω τέτοιο ποσό σε τακτική βάση.

Κλασικά τρικυμια εν κρανίω.

Μονη σου αποδυναμωνεις την θεωρια συνωμοσιας σου. Και αυτο επειδη δειχνεις οτι υπαρχουν αρκετοι τρελαμενοι εκει εξω απο ΜΜΕ, social media, dooming κτλ, που καλλιστα θα σκοτωναν των Τραμπ για τον εναν ή αλλον λογο (οικολογια, φασισμος, δικαιωματα, whatever). Ο λογος που το θεωρεις θεατρο, δεν ειναι επειδη εχεις καποια ουσιαστικη βαση για αυτό ή ακομα και καποια τελειως tinfoil hat θεωρια, αλλα επειδη αυτες οι αποπειρες λειτουργουν υπερ του Τραμπ, καθως δειχνει ποση τρελα υπαρχει εκει εξω και, εμμεσα, οτι ειναι εναντιον της και για αυτό τον μισουνε. Και επειδη πρεπει να πηγαινουμε παντα εναντιων του dorito hitler, ειναι θεατρο ολο αυτο

Κλασικά τρικυμια εν κρανίω.
μάλλον το λες, γιατί δεν κόλλησα καλά το παράδειγμα του καφέ. Θέλω να πω, πως δεν έχω λύσει τα οικονομικά μου θέματα, κάνω οικονομίες περισσότερες από σένα. Τα άλλα σίγουρα τα σύνδεσες.

Παράλογο ε;
Ελπίζω να ξες ότι προσπαθείς να βρεις λογική σε άνθρωπο που θέλει να μην υπάρχει καθόλου δημόσια εκπαίδευση. Τυπάδες που ενώ δεν ανήκουν σε τζάκια θα πλήρωναν ακόμα και τον αέρα που αναπνέουν μη τυχόν και πάρει λίγο και ο διπλανός τους.

μην τα μπερδευουμε, αυτα τα λεγαμε κατι μηνες πριν στο αλλο το thread για το περιβαλλον:
θεωρείς ότι ο πλανήτης θα σωθεί με το να απαγορεύσουμε τα πλαστικά καλαμάκια, την ώρα που η Ασία μολύνει χωρίς κανένα περιορισμό
τα πλαστικα καλαμακια και τα μπουκαλια με μη αποσπωμενο καπακι προφανως ειναι το λιγοτερο. Το οτι η Ασία μολυνει ναι, ομως πιο πολυ μας νοιαζει το cumulative pollution, το ποια χωρα εχει συνολικα μολυνει περισσοτερο απο το 1850 και μετα, ολα τα υπολοιπα ειναι καπως υποκριτικα. Στην κορυφη ειναι σαφως ΗΠΑ και Ευρωπη, οχι η Ασια. Η Ασια τωρα τελευταια αναπτυσσεται με τετοιους ρυθμους που μολυνει πολυ, ομως ΗΠΑ και Ευρωπη ειναι τα αθροιστικα θηρια ολες αυτες τις δεκαετιες/αιωνες. Αν ειναι να βαλεις φρενο σε Ασια, που ακολουθει την αναπτυξη που εκαναν προηγουμενως ΗΠΑ και Ευρωπη, πρεπει να εξαναγκασεις ΗΠΑ και Ευρωπη να πληρωσουν και αυτες το περιβαλλοντικο τιμημα ως αντισταθμισμα για να εισαι δικαιος. δεν μπορεις ηθικα να κατακρινεις την ασια που θελει να αναπτυχθει με τον ιδιο τροπο που κανανε ηπα και ευρωπη, ομως να κανεις τα στραβα ματια και την πάπια -και μαλιστα να χειροκροτας- την αμερικη και τον trump για το drill baby drill και να θαυμαζεις το πώς αναπτυχθηκε τοσο ομορφα η αμερικη, ενω ξερεις πολυ καλα ποσο πολυ εις βαρος του περιβαλλοντος το εκανε τον τελευταιο εναμιση αιωνα.
1777211753264.png

1777211821154.png

η Κινα τα τελευταια μόλις 30 χρονια είναι που αναπτυσσεται ραγδαια. την ιδια στιγμη ΗΠΑ και Ευρωπη παραμενουν οι νουμερο ενα polluters, ειδικα ΗΠΑ ειναι αθροιστικα εκτος συναγωνισμου. Αν πρεπει να μπει μια φορα φρενο στην κινα, πρεπει να μπουν δεκα φρενα στις ΗΠΑ. εκει γιατι δεν σε νοιαζει; αρα το κινητρο σου δεν ειναι ευγενές περιβαλλοντικο, αλλα ειναι καθαρα ωφελιμιστικο/οικονομικο υπερ της Αμερικης. να τα λεμε ολα.
δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεθάνουμε στη φτώχεια.
οχι, θα πεθανουμε πρωτα απο το περιβαλλον που καταστρεφουμε, το οποιο ειναι πραγματικο, οχι απο false gods οπως το χρημα που ειναι δικη μας εφευρεση.
Μα δεν έχει να κάνει με τον Trump αυτό. Πόσο βλήμα πρέπει να είναι κάποιος για να πιστεύει ότι ο πλανήτης θα σωθεί με το να απαγορεύσουμε τα πλαστικά καλαμάκια (ενώ το υπόλοιπο ποτήρι είναι full πλαστικό) και με το να χάσει όλη η Ευρώπη τη βιομηχανία της προς όφελος της Ασίας;​
οσο το βλεπεις ευρωπη vs ασια υπο το οικονομικο και βιοηχανικο πρισμα, θα εισαι παντα εκτος θεματος και στην λαθος πλευρα της ιστοριας. το πραγματικο ζητημα ειναι περιβαλλον vs οποιοσδηποτε/οτιδηποτε. παντα κερδιζει το περιβαλλον. ολα αυτα δεν τα κανουμε ουτε για την ασια ουτε για την ευρωπη ουτε για την αμερικη ουτε για την οικονομια ουτε για τις βιομηχανιες. το κανουμε για να σωθει πρωτα το περιβαλλον, μετα εμεις, και τελευταιες οι οικονομιες και βιομηχανιες. Αν τωρα για εσενα σημαντικοτερα ειναι τα λεφτα και οι βιομηχανιες παρα κατι πολυ πιο ευγενες, οπως η πραγματικη προστασια του περιβαλλοντος, τοτε ολοι καταλαβαινουμε τις προτεραιοτητες και με τι κινητρο γραφεις ο,τι γραφεις.

Τελευταία επεξεργασία:
Να συμπληρωσω πως το CO2 και πολλοί ρύποι δεν εξαφανίζονται αλλά συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα για δεκαετίες ή αιώνες. Η κλιματική αλλαγή που βιώνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα εκπομπών από το 1850 μέχρι σήμερα. Το να αγνοούμε το ιστορικό αποτύπωμα δεν είναι απλώς ηθικά αμφιλεγόμενο μα είναι επιστημονικά λανθασμένο. Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα πως ΗΠΑ και Ευρώπη κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ιστορικών εκπομπών. Η Κίνα παρά το ότι είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ετήσιος εκπομπός, υστερεί σημαντικά στο cumulative, και αν το διαιρέσουμε per capita με αναγωγη στον πληθυσμο της εκαστοτε χωρας, η εικόνα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη. Η φύση δεν ξεχνάει. Εμείς όμως ξεχνάμε πολύ εύκολα ό,τι δεν μας συμφέρει. Βέβαια ξέρω πως αυτά ειναι ψιλα γραμματα για τους υποστηρικτες του drill baby drill.

Η Κίνα σαφώς και μολύνει πολύ και πρέπει να σταματήσει, κανείς δεν είπε το αντίθετο. Η υποκρισία είναι τα ασύμμετρα μέτρα. Δεν μπορείς να κατακρινεις την Κινα, αλλά να επαινεις τον Τραμπ και το drill baby drill. Ο πλανητης δεν εχει χρονικα περιθωρια ουτε νοιαζεται για δικαιοσυνη. Θελει να σταματησουν οι ρυποι απο οπου και αν προερχονται.

μην τα μπερδευουμε, αυτα τα λεγαμε κατι μηνες πριν στο αλλο το thread για το περιβαλλον:

τα πλαστικα καλαμακια και τα μπουκαλια με μη αποσπωμενο καπακι προφανως ειναι το λιγοτερο. Το οτι η Ασία μολυνει ναι, ομως πιο πολυ μας νοιαζει το cumulative pollution, το ποια χωρα εχει συνολικα μολυνει περισσοτερο απο το 1850 και μετα, ολα τα υπολοιπα ειναι καπως υποκριτικα. Στην κορυφη ειναι σαφως ΗΠΑ και Ευρωπη, οχι η Ασια. Η Ασια τωρα τελευταια αναπτυσσεται με τετοιους ρυθμους που μολυνει πολυ, ομως ΗΠΑ και Ευρωπη ειναι τα αθροιστικα θηρια ολες αυτες τις δεκαετιες/αιωνες. Αν ειναι να βαλεις φρενο σε Ασια, που ακολουθει την αναπτυξη που εκαναν προηγουμενως ΗΠΑ και Ευρωπη, πρεπει να εξαναγκασεις ΗΠΑ και Ευρωπη να πληρωσουν και αυτες το περιβαλλοντικο τιμημα ως αντισταθμισμα για να εισαι δικαιος. δεν μπορεις ηθικα να κατακρινεις την ασια που θελει να αναπτυχθει με τον ιδιο τροπο που κανανε ηπα και ευρωπη, ομως να κανεις τα στραβα ματια και την πάπια -και μαλιστα να χειροκροτας- την αμερικη και τον trump για το drill baby drill και να θαυμαζεις το πώς αναπτυχθηκε τοσο ομορφα η αμερικη, ενω ξερεις πολυ καλα ποσο πολυ εις βαρος του περιβαλλοντος το εκανε τον τελευταιο εναμιση αιωνα.
1777211753264.png

1777211821154.png

η Κινα τα τελευταια μόλις 30 χρονια είναι που αναπτυσσεται ραγδαια. την ιδια στιγμη ΗΠΑ και Ευρωπη παραμενουν οι νουμερο ενα polluters, ειδικα ΗΠΑ ειναι αθροιστικα εκτος συναγωνισμου. Αν πρεπει να μπει μια φορα φρενο στην κινα, πρεπει να μπουν δεκα φρενα στις ΗΠΑ. εκει γιατι δεν σε νοιαζει; αρα το κινητρο σου δεν ειναι ευγενές περιβαλλοντικο, αλλα ειναι καθαρα ωφελιμιστικο/οικονομικο υπερ της Αμερικης. να τα λεμε ολα.

οχι, θα πεθανουμε πρωτα απο το περιβαλλον που καταστρεφουμε, το οποιο ειναι πραγματικο, οχι απο false gods οπως το χρημα που ειναι δικη μας εφευρεση.

οσο το βλεπεις ευρωπη vs ασια υπο το οικονομικο και βιοηχανικο πρισμα, θα εισαι παντα εκτος θεματος και στην λαθος πλευρα της ιστοριας. το πραγματικο ζητημα ειναι περιβαλλον vs οποιοσδηποτε/οτιδηποτε. παντα κερδιζει το περιβαλλον. ολα αυτα δεν τα κανουμε ουτε για την ασια ουτε για την ευρωπη ουτε για την αμερικη ουτε για την οικονομια ουτε για τις βιομηχανιες. το κανουμε για να σωθει πρωτα το περιβαλλον, μετα εμεις, και τελευταιες οι οικονομιες και βιομηχανιες. Αν τωρα για εσενα σημαντικοτερα ειναι τα λεφτα και οι βιομηχανιες παρα κατι πολυ πιο ευγενες, οπως η πραγματικη προστασια του περιβαλλοντος, τοτε ολοι καταλαβαινουμε τις προτεραιοτητες και με τι κινητρο γραφεις ο,τι γραφεις.

Δεν θα κάτσω προφανώς να απαντήσω σοβαρά σε ένα ακόμα κειμενάκι που έγραψες με τη βοήθεια Chat GPT. Δεν έχω το χρόνο εξάλλου να ασχολούμαι με κολλημένα άτομα που πετάνε γραφήματα χωρίς να ξέρουν καν τι λένε. Το μόνο που θέλω να διορθώσω είναι η παπάτζα που πέταξες σχετικά με το ότι η Κίνα μολύνει πολύ λιγότερο σε σχέση με Ευρώπη και ΗΠΑ. Είναι απίστευτο το πώς πέταξες ένα γράφημα ώστε να κάνεις προπαγάνδα ενάντια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και παρουσιάζοντας την Κίνα ως την “καλή της υπόθεσης”.

Ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ και Ευρώπη είναι πρώτες στο γράφημα αυτό είναι επειδή μετράει τα CO2 emissions από αθροιστικά εδώ και 300 χρόνια. Λογικο η Κίνα να είναι πιο κάτω όταν μέχρι πριν 30-40 χρόνια δεν είχε βιομηχανία, δεν παρήγαγε τίποτα, και ήταν τριτοκοσμικό κράτος. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν βιομηχανία εδώ και 200++ χρόνια σε τεράστια κλίμακα, λογικό λοιπόν να έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα όταν πριν 50 χρόνια ο τρόπος παραγωγής ενέργειας ήταν πολύ ρυπογόνος.

Όμως εσκεμμένα δεν έβαλες τι γίνεται σήμερα, και όταν λέω σήμερα εννοώ τα τελευταία 30 χρόνια. Τα τελευταία 30 χρόνια η Κίνα μολύνει σχεδόν 4 φορές περισσότερο από τις ΗΠΑ και 6 φορές περισσότερο από την Ευρώπη. Μάλιστα το οικολογικό αποτύπωμα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης έχει μειωθεί ραγδαία τα τελευταία 50 χρόνια και συνεχίζει να μειώνεται. Γιατί συμβαίνει αυτό; Λόγο της τεχνολογικής εξέλιξης. Μια μηχανή αυτοκινήτου μολύνει έως και 90% λιγότερο σήμερα σε σχέση με το 1970 λόγω των πιο σύγχρονων και αποδοτικότερων μηχανών. Μια μηχανή πλοίου καταναλώνει πολύ λιγότερο πετρέλαιο και μολύνει επίσης λιγότερο σε σχέση με 40 χρόνια πριν λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης. Και πολλά άλλα παραδείγματα με παρόμοια εξέλιξη. Έτσι μειώνεις το οικολογικό αποτύπωμα με επιτυχία, όχι ψηφίζοντας ανούσιους νόμους και επιβάλλοντας τεράστιους φόρους στα πάντα (τους οποίους πληρώνουν οι πολίτες) δήθεν στο όνομα του περιβάλλοντος. Και όχι μόνο ψηφίζεις εγκληματικούς νόμους, ο ίδιος συνεχίζεις (πολιτικά πρόσωπα) να ταξιδεύεις με το private jet σου και το τεράστιο όχημα σου μολύνοντας το περιβάλλον χωρίς αύριο.

Συνεπώς λοιπόν οι ΗΠΑ δεν είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη αυτή την στιγμή που μιλάμε. Η Κίνα έχει περάσει μίλια μπροστά, ενώ η Ινδία σε μερικά χρόνια θα περάσει δεύτερη. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά το οικολογικό τους αποτύπωμα λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης που έκανε τις μηχανές πιο αποδοτικές και πολύ φιλικότερες προς το περιβάλλον.

IMG_6487.png

IMG_6485.png

Δεν θα κάτσω προφανώς να απαντήσω σοβαρά σε ένα ακόμα κειμενάκι που έγραψες με τη βοήθεια Chat GPT. Δεν έχω το χρόνο εξάλλου να ασχολούμαι με κολλημένα άτομα που πετάνε γραφήματα χωρίς να ξέρουν καν τι λένε. Το μόνο που θέλω να διορθώσω είναι η παπάτζα που πέταξες σχετικά με το ότι η Κίνα μολύνει πολύ λιγότερο σε σχέση με Ευρώπη και ΗΠΑ. Είναι απίστευτο το πώς πέταξες ένα γράφημα ώστε να κάνεις προπαγάνδα ενάντια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και παρουσιάζοντας την Κίνα ως την “καλή της υπόθεσης”.

Ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ και Ευρώπη είναι πρώτες στο γράφημα αυτό είναι επειδή μετράει τα CO2 emissions από αθροιστικά εδώ και 300 χρόνια. Λογικο η Κίνα να είναι πιο κάτω όταν μέχρι πριν 30-40 χρόνια δεν είχε βιομηχανία, δεν παρήγαγε τίποτα, και ήταν τριτοκοσμικό κράτος. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν βιομηχανία εδώ και 200++ χρόνια σε τεράστια κλίμακα, λογικό λοιπόν να έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα όταν πριν 50 χρόνια ο τρόπος παραγωγής ενέργειας ήταν πολύ ρυπογόνος.

Όμως εσκεμμένα δεν έβαλες τι γίνεται σήμερα, και όταν λέω σήμερα εννοώ τα τελευταία 30 χρόνια. Τα τελευταία 30 χρόνια η Κίνα μολύνει σχεδόν 4 φορές περισσότερο από τις ΗΠΑ και 6 φορές περισσότερο από την Ευρώπη. Μάλιστα το οικολογικό αποτύπωμα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης έχει μειωθεί ραγδαία τα τελευταία 50 χρόνια και συνεχίζει να μειώνεται. Γιατί συμβαίνει αυτό; Λόγο της τεχνολογικής εξέλιξης. Μια μηχανή αυτοκινήτου μολύνει έως και 90% λιγότερο σήμερα σε σχέση με το 1970 λόγω των πιο σύγχρονων και αποδοτικότερων μηχανών. Μια μηχανή πλοίου καταναλώνει πολύ λιγότερο πετρέλαιο και μολύνει επίσης λιγότερο σε σχέση με 40 χρόνια πριν λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης. Και πολλά άλλα παραδείγματα με παρόμοια εξέλιξη. Έτσι μειώνεις το οικολογικό αποτύπωμα με επιτυχία, όχι ψηφίζοντας ανούσιους νόμους και επιβάλλοντας τεράστιους φόρους στα πάντα (τους οποίους πληρώνουν οι πολίτες) δήθεν στο όνομα του περιβάλλοντος. Και όχι μόνο ψηφίζεις εγκληματικούς νόμους, ο ίδιος συνεχίζεις (πολιτικά πρόσωπα) να ταξιδεύεις με το private jet σου και το τεράστιο όχημα σου μολύνοντας το περιβάλλον χωρίς αύριο.

Συνεπώς λοιπόν οι ΗΠΑ δεν είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη αυτή την στιγμή που μιλάμε. Η Κίνα έχει περάσει μίλια μπροστά, ενώ η Ινδία σε μερικά χρόνια θα περάσει δεύτερη. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά το οικολογικό τους αποτύπωμα λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης που έκανε τις μηχανές πιο αποδοτικές και πολύ φιλικότερες προς το περιβάλλον.

IMG_6487.png

IMG_6485.png

Δεν χρειαζεται να χρησιμοποιησω το τσατ για πραγματα που ξερω και εχω μελετησει. Εσυ το επικαλεισαι επειδη δεν μπορεις να διανοηθεις μαλλον πως καποιος μπορει να πει τετοια πραγματα απο μονος του. Δεν εισαι μονο εσυ ψαγμενος.

Κανείς δεν είπε το αντίθετο. Η Κινα ειναι ο τωρινος μεγαλος ρυπαντης ως προς τον ρυθμο μολυνσης. Το εγραψα παραπανω τι ακριβως εννοω και γιατι σου την είπα:

Η Κίνα σαφώς και μολύνει πολύ και πρέπει να σταματήσει, κανείς δεν είπε το αντίθετο. Η υποκρισία είναι τα ασύμμετρα μέτρα. Δεν μπορείς να κατακρινεις την Κινα, αλλά να επαινεις τον Τραμπ και το drill baby drill. Ο πλανητης δεν εχει χρονικα περιθωρια ουτε νοιαζεται για δικαιοσυνη. Θελει να σταματησουν οι ρυποι απο οπου και αν προερχονται.

Να συμπληρωσω πως το CO2 και πολλοί ρύποι δεν εξαφανίζονται αλλά συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα για δεκαετίες ή αιώνες. Η κλιματική αλλαγή που βιώνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα εκπομπών από το 1850 μέχρι σήμερα. Το να αγνοούμε το ιστορικό αποτύπωμα δεν είναι απλώς ηθικά αμφιλεγόμενο μα είναι επιστημονικά λανθασμένο. Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα πως ΗΠΑ και Ευρώπη κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ιστορικών εκπομπών. Η Κίνα παρά το ότι είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ετήσιος εκπομπός, υστερεί σημαντικά στο cumulative, και αν το διαιρέσουμε per capita με αναγωγη στον πληθυσμο της εκαστοτε χωρας, η εικόνα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη. Η φύση δεν ξεχνάει. Εμείς όμως ξεχνάμε πολύ εύκολα ό,τι δεν μας συμφέρει. Βέβαια ξέρω πως αυτά ειναι ψιλα γραμματα για τους υποστηρικτες του drill baby drill.

Η λογική σου είναι εκτός από άκυρη είναι και εξοργιστική. Είναι σαν να λες ότι οι Ιάπωνες και οι Γερμανοί του σήμερα πρέπει να πληρώνουν τον υπόλοιπο πλανήτη αιώνια για τα εγκλήματα που έκαναν οι πρόγονοι τους 80 χρόνια πριν. Και το πιο λυπηρό είναι ότι πιστεύεις αυτές τις παπάτζες που γράφεις.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη κάνουν το χρέος τους προς το περιβάλλον μειώνοντας σημαντικά το οικολογικό τους αποτύπωμα τα τελευταία 50 χρόνια. Το κατάφεραν μέσω της έρευνας και της τεχνολογίας, κάνοντας τις μηχανές περισσότερο αποτελεσματικές με μόλις το 10-20% της κατανάλωσης που χρειάζονταν πριν 40-50 χρόνια.​

Η λογική σου είναι εκτός από άκυρη είναι και εξοργιστική. Είναι σαν να λες ότι οι Ιάπωνες και οι Γερμανοί του σήμερα πρέπει να πληρώνουν τον υπόλοιπο πλανήτη αιώνια για τα εγκλήματα που έκαναν οι πρόγονοι τους 80 χρόνια πριν. Και το πιο λυπηρό είναι ότι πιστεύεις αυτές τις παπάτζες που γράφεις.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη κάνουν το χρέος τους προς το περιβάλλον μειώνοντας σημαντικά το οικολογικό τους αποτύπωμα τα τελευταία 50 χρόνια. Το κατάφεραν μέσω της έρευνας και της τεχνολογίας, κάνοντας τις μηχανές περισσότερο αποτελεσματικές με μόλις το 10-20% της κατανάλωσης που χρειάζονταν πριν 40-50 χρόνια.​
συνεχιζεις να μιλας προκλητικα και υβριστικα. Το ξαναβαζω εντελως ξεκαθαρα:
Δεν μπορείς να κατακρινεις την Κινα, αλλά να επαινεις τον Τραμπ με το drill baby drill, ειναι φουλ υποκριτικο.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Πολυ που με νοιαζει να "ξεπλυνω" την Κινα ουτε καν. Και τα δύο πρεπει να συνυπολογιζονται. Η cumulative αθροιστικη μολυνση εκπομπων για την ηθική ευθύνη του ποιος εχει επωφεληθει απο τη μολυνση του περιβαλλοντος, τα οικονομικα και πολιτικα κερδη, την χρηματοδότηση και την ιστορική δικαιοσύνη, ενω οι τωρινές εκπομπές αφορουν την επειγόντως πρακτική ανάγκη του τι θα κανουμε στο εδω και τωρα. Ειναι παραλογο ξαφνικα να ξεχναμε τα δεινα που προξενησαν στο περιβαλλον ΗΠΑ και Ευρωπη εδω και εναμιση αιωνα. Η τωρινη καταστροφη του περιβαλλοντος οφειλεται σε μεγαλο βαθμο απο τις παρελθοντικες εκπομπες. Οι προσφατες της Κινας θα φανουν πληρως σε βαθμο μερικων δεκαετιων. Ολες ειναι σημαντικες και όλες πρέπει να μειωθούν ραγδαία με τελικό στόχο το net zero.

Τελευταία επεξεργασία:
Δεν χρειαζεται να χρησιμοποιησω το τσατ για πραγματα που ξερω και εχω μελετησει. Εσυ το επικαλεισαι επειδη δεν μπορεις να διανοηθεις μαλλον πως καποιος μπορει να πει τετοια πραγματα απο μονος του. Δεν εισαι μονο εσυ ψαγμενος.

Κανείς δεν είπε το αντίθετο. Η Κινα ειναι ο τωρινος μεγαλος ρυπαντης ως προς τον ρυθμο μολυνσης. Το εγραψα παραπανω τι ακριβως εννοω και γιατι σου την είπα:

Η υποκρισία είναι να κατηγορείς συνέχεια τις ΗΠΑ και την Ευρώπη (συνεπώς και την χώρα σου) παρουσιάζοντας την πραγματικότητα όπως σε βολεύει. Υποκρισία είναι να θεωρείς ότι η επιβάρυνση του πλανήτη θα σταματήσει μέσω των ανούσιων μέτρων που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις και όχι μέσω της έρευνας και της τεχνολογίας. Υποκρισία είναι να λες ότι η ΗΠΑ μολύνουν περισσότερο, την ώρα που σε χώρες της Ασίας οι πολίτες κυκλοφορούν παντού με μάσκα καθώς ο αέρας είναι μολυσμένος και τα νερά επίσης εξαιρετικά επικίνδυνα για κατανάλωση. Υποκρισία είναι να δηλώνεις οικολόγος ενώ την ίδια ώρα να κυκλοφορείς με το ιδιωτικό σου Jet, κότερο, και τεράστιο αυτοκίνητο (αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα και celebrities). Υποκρισία είναι να φορολογείς μέχρι θανάτου τους πολίτες επειδή τόλμησαν να αγοράσουν αυτοκίνητο με βενζίνη, την ώρα που το κράτος έχει λεωφορεία 50 ετών που μολύνουν χωρίς κανένα όριο. Αυτά είναι υποκρισία και όχι επειδή μια χώρα τόλμησε να παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χώρα που εκτός από πετρέλαιο έχει επενδύσει σημαντικά και στις ΑΠΕ ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει εξαιρετικά το οικολογικό της αποτύπωμα.

συνεχιζεις να μιλας προκλητικα και υβριστικα. Το ξαναβαζω εντελως ξεκαθαρα:
Δεν μπορείς να κατακρινεις την Κινα, αλλά να επαινεις τον Τραμπ με το drill baby drill, ειναι φουλ υποκριτικο

Καθόλου υβριστικά δεν μιλάω, υβριστικά μιλάνε αλλά μέλη και μάλιστα με χυδαίο τρόπο. Όταν παρουσιάζεις μια πραγματικότητα που δεν ισχύει θα έχεις και τον αντίλογο όμως.​

Η υποκρισία είναι να κατηγορείς συνέχεια τις ΗΠΑ και την Ευρώπη (συνεπώς και την χώρα σου) παρουσιάζοντας την πραγματικότητα όπως σε βολεύει. Υποκρισία είναι να θεωρείς ότι η επιβάρυνση του πλανήτη θα σταματήσει μέσω των ανούσιων μέτρων που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις και όχι μέσω της έρευνας και της τεχνολογίας. Υποκρισία είναι να λες ότι η ΗΠΑ μολύνουν περισσότερο, την ώρα που σε χώρες της Ασίας οι πολίτες κυκλοφορούν παντού με μάσκα καθώς ο αέρας είναι μολυσμένος και τα νερά επίσης εξαιρετικά επικίνδυνα για κατανάλωση. Υποκρισία είναι να δηλώνεις οικολόγος ενώ την ίδια ώρα να κυκλοφορείς με το ιδιωτικό σου Jet, κότερο, και τεράστιο αυτοκίνητο (αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα και celebrities). Υποκρισία είναι να φορολογείς μέχρι θανάτου τους πολίτες επειδή τόλμησαν να αγοράσουν αυτοκίνητο με βενζίνη, την ώρα που το κράτος έχει λεωφορεία 50 ετών που μολύνουν χωρίς κανένα όριο. Αυτά είναι υποκρισία και όχι επειδή μια χώρα τόλμησε να παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χώρα που εκτός από πετρέλαιο έχει επενδύσει σημαντικά και στις ΑΠΕ ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει εξαιρετικά το οικολογικό της αποτύπωμα.​
συμφωνω σε αυτα, αλλο οικολογια ουσιας, αλλο οικολογια του φαινεσθαι. οσα λες ειναι αληθεια και συμφωνω. υπαρχει πολλη υποκρισια και εκμεταλλευση στο θεμα του περιβαλλοντος. δηθεν δρασεις με προσχημα την προστασια τελικα τα κανουν χειροτερα και η ουσια χανεται. ο τωρινος μεγαλυτερος ρυπαντης σε ρυθμο εκπομπων ετησιως ναι εχει βγει πλεον η Κινα αποσο γνωριζω. Η ενσταση μου ηταν στο οτι πρεπει να συνυπολογιζονται ολα, και οι παρελθοντικες εκπομπες οπου ΗΠΑ και ευρωπη ειναι πρωτες, μαλιστα ΗΠΑ κατα πολυ. Δεν ειναι απλως ενα τερτιπι για νουμερα και να πω κατι απλως για να πω κατι. Ειναι επιστημονικα σημαντικο επειδη οι παρελθοντικοι ρυποι εχουν διαμορφωσει την ασχημη κατασταση του σημερα. Την ασχημη κατασταση του αυριο θα την συνδιαμορφωσουν επιπροσθετα οι νεοι ρυποι της Κινας. Ολα ειναι σημαντικα και ολα πρεπει να σταματησουν. Δεν πρεπει να ξεχασουμε τον ρολο της καθε χωρας.

Αυτο που περιγραφω, στο διεθνες περιβαλλοντικο δικαιο ονομαζεται "Common but Differentiated Responsibilities and Respective Capabilities" δηλαδη "Κοινές αλλά διαφοροποιημένες ευθύνες". Σημαινει πως ολα τα κράτη έχουν κοινή ευθύνη για την προστασία του κλίματος, γιατί το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Αλλά δεν έχουν όλα την ίδια ιστορική ευθύνη, ούτε τις ίδιες οικονομικές/τεχνολογικές δυνατότητες να το αντιμετωπίσουν. Άρα δεν μπορείς να ζητάς ακριβώς το ίδιο βάρος από μια χώρα που βιομηχανοποιήθηκε επί 150–200 χρόνια καίγοντας άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και από μια χώρα που άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτο δεν αθωώνει την Κίνα ή την Ασία. Δεν λέει "επειδή η Δύση ρύπανε ιστορικά, οι άλλοι μπορούν τώρα να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα". Λέει ότι η παγκόσμια δράση πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένη, οι παλιοί μεγάλοι ρυπαντές έχουν μεγαλύτερη υποχρέωση σε χρηματοδότηση, τεχνολογία και ταχύτερη απανθρακοποίηση, ενώ οι σημερινοί μεγάλοι εκπομποί (όπως η Κίνα) επίσης πρέπει να μειώσουν άμεσα και σοβαρά τις εκπομπές τους.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back