Θα κάνω μια πρώτη πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα βάση των polls, των historical results καθώς και βάση προσωπικής μου εκτίμησης. Θα κάνω μια επιπλέον πρόβλεψη του αποτελέσματος την επόμενη εβδομάδα όταν γίνει η τελευταία δημοσκόπηση.
• Popular Vote: Θεωρώ ότι η Harris θα νικήσει την ψήφο του κοινού με ποσοστά κοντά γύρω στο 49% ενώ ο Trump θα βρεθεί γύρω στο 47.5%, ποσοστό που θα είναι το μεγαλύτερο που έχει λάβει στην ιστορία του.
Swing States
•
North Carolina: Νίκη Trump με 1-2 μονάδες, είναι πολιτεία που ήταν Republican win both in 2016 and 2020. Δεδομένου ότι το εκλογικό κοινό φέτος θα στραφεί προς τα δεξιά θεωρώ ότι η συγκεκριμένη πολιτεία θα μείνει στα χέρια του Trump.
•
Georgia: Ίσως η πιο safe swing state για τον Trump, θεωρώ ότι θα νικήσει με διαφορά άνω των 2 μονάδων το λιγότερο καθώς είναι μια πολιτεία αρκετά Conservative. Το 2016 ο Trump είχε νικήσει την Georgia με 5 μονάδες διαφορά, κάτι τέτοιο ίσως γίνει και φέτος.
•Arizona: Μια πολιτεία που τα τελευταία χρόνια ψηφίζει Republicans, πλην του 2020, και μέχρι τώρα τα polls δίνουν προβάδισμα 2 μονάδων στον Trump.
•Pennsylvania: Ίσως η πιο εύκολη πολιτεία του Rust Belt για τον Trump, καθώς έχει υψηλά ποσοστά λευκού πληθυσμού, υψηλά ποσοστά Εβραίων καθώς και μεγάλα Suburban areas. Επίσης, είναι πολιτεία που έχει σοβαρά θέματα με τους παράνομους μετανάστες γεγονός που θα ευνοήσει τον Trump. Θεωρώ ότι οι Republicans θα νικήσουν οριακά με 1-1.5 μονάδα διαφορά.
•
Wisconsin: Επίσης μια καλή πολιτεία για τον Trump, καθώς έχει υψηλά ποσοστά λευκού και αγροτικού πληθυσμού. Θεωρώ ότι οι Republicans θα νικήσουν με διαφορά κοντά στην 1 μονάδα.
•Michigan: Η πιο δύσκολη πολιτεία του Rust Belt για τον Trump, καθώς διαχρονικά είναι liberal lean λόγω του Detroit και του Flint όπου ψηφίζουν Democrats σε ποσοστό άνω του 70%. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι η Harris θα νικήσει οριακά με διαφορά κοντά στην 1 μονάδα. Βέβαια τα polls δίνουν οριακά μπροστά τον Trump, όμως κάνω ένα Conservative projection και η λογική μου λέει ότι η συγκεκριμένη πολιτεία θα μείνει μπλε.
•Nevada: Και σε αυτήν την πολιτεία ο Trump έχει οριακό προβάδισμα 0.7%, όμως θεωρώ ότι η Harris θα επικρατήσει. Μιλάμε για μια πολιτεία που δεν έχει ψηφίσει Republicans από το 2004, ενώ ακόμα και το 2016 ο Trump δεν κατάφερε να νικήσει. Δίνω νίκη στην Kamala γύρω στις 2 μονάδες.
Βάση των παραπάνω ο Trump με τους Republicans αναμένεται να νικήσουν με 291 εκλέκτορες, για την νίκη χρειάζονται 270 στο σύνολο. Η πρόβλεψη μου είναι πιο Conservative από τα polls τα οποία δίνουν στον Trump 312 εκλέκτορες, καθώς προβλέπουν νίκη του τόσο στο Michigan όσο και στην Nevada.
Επόμενη και τελευταία εκτίμηση του αποτελέσματος από εμένα το επόμενο Σάββατο που κλείνουν τα Polls.
•
Electoral Map based on my projection
•Electoral Map based on pollsters estimates.