Μου φαίνεται ότι δεν υπάρχει συναίσθηση του παρόντος, διάολε, ούτε καν του παρελθόντος. Ξέρετε τι λένε για το παρελθόν, πως όποιος δεν έχει μάθει από αυτό είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.
Με όση καχυποψία βλέπω τον Τσίπρα, άλλη τόση βεβαιότητα υπάρχει στη σκέψη μου πως η λύση Σαμαρά δεν είναι η σωστή. Και μόνο που δέχτηκαν να εκβιάζονται από τον κάθε μαλάκα ξένο υπουργό, πρέπει να καταλήξουν στο πολιτικό Καθαρτήριο.
Δε θα μιλήσω καν για πατριωτισμό ή οτιδήποτε. Θα μιλήσω με απόλυτα ορθολογικά κριτήρια. Ήταν και οι δυό τους (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) 40 χρόνια στην εξουσία. Έφαγαν, ξαναέφαγαν, διέλυσαν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Και τώρα που είμαστε στο χείλος του γκρεμού, έχουν αφήσει τον κάθε Ολλανδό και τον κάθε Γερμανό, να λέει τι θα έπρεπε να κάνουμε.
Αλήθεια, ο Ολλανδός τα χει τόσο καλά οργανωμένα μες τη χώρα του ή μήπως κι εκεί θα έχουμε κανα κανονάκι χρέους σύντομα; Ίσως πιό σύντομα απ' όσο νομίζουμε;
Αλήθεια, ο Γερμανός, δικαούται να μιλάει αφού μας πούλησε τα μισά κουτσουρεμένα υποβρύχιά του και τα άλλα μισά χαλασμένα φανάρια σήμανσης (τα οποία είναι της Ζίμενς); Δεν γνώριζαν που πούλαγαν;
Αν εμένα αύριο ο καλύτερος πελάτης μου, είναι στα πρόθυρα χρεωκοπίας, δεν είναι λογικό ότι θα τρέξω να του ξεπουλήσω ότι κι ότι για να αρπάξω και το τελευταίο ευρώ πριν αποδημήσει εις χρηματοοικονομικόν Κύριον; Κι έστω ότι με κυρίευε ξαφνικά ακόμα ένας μεγαλύτερος ορθολογισμός αντί της αρπαχτής που περιέγραψα, δε θα έτρεχα να σώσω τον πελάτη μου, βάζοντάς τον στην Εντατική, ίσα ίσα για να σιγουρέψω ότι αύριο θα συνεχίσει να μου τα σκάει; Ακόμα κι αν χρεωκοπούσε ο πελάτης μου, δε θα έπρεπε να βεβαιωθώ ότι ως πιστωτής θα μπορούσα να επιβάλλω τους δικούς μου όρους επάνω του, με ευχέρεια πίεσης πλέον, ώστε να εισπράξω τα βέλτιστα από τη διάλυση της εταιρίας του; (βλ. Μνημόνιο)
Αυτό που δεν κατάλαβαν οι πιό πολλοί Έλληνες, δεν είναι τα λεφτά που χρωστάμε πως αποτελούν το πρόβλημα. Είναι πρώτον, οι όροι των Μνημονίων, οι οποίοι σε περίπτωση διάλυσης της χώρας θα μας αποτελειώσουν, και δεύτερον ότι η διάλυση αυτή έρχεται τόσο λόγω χρέους αλλά κυρίως λόγω ελλείματος. Δανείζεσαι κι άλλα, για να πληρώσεις δάνεια που εξαρχής δεν συμφώνησες (σα λαός εννοώ) να πληρώσεις. Κι άμα δεν τα πληρώσεις, θα σου πάρουν και τα σώβρακα. Γι αυτό δανείζεσαι κι άλλα, για να κρατηθείς αρκετό χρόνο ζωντανός, για να μπορείς να υπογράψεις υπεύθυνα ότι θες να σου πάρουν τα σώβρακα. Ο νεκρός ξέρετε, δε μπορεί να υπογράψει. Γι αυτό και στους παππούδες με μαλάκυνση (ασθένεια) λίγο πρίν πεθάνουν, πάνε όλοι οι "καλοί" συγγενείς και πιέζουν να γράψει και να υπογράψει τη διαθήκη.
Το μνημόνιο ήταν μια πολύ πρόσκαιρη λύση, ίσα ίσα για να μη βρεθούμε με τους κώλους μας κρεμασμένους αναφορικά με τα ομόλογα και το δανεισμό του Δημοσίου. Δεν ήταν όμως λύση, ούτε για πολύ καιρό, ούτε και η καλύτερη. Η καλύτερη λύση ήταν η κύρηξη του χρέους ως επαχθές και η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, με κόψιμο των σπαταλών και της μασαμπούκας και με ταυτόχρονη αύξηση, ναι καλά διαβάσατε, αύξηση των δημοσίων δαπανών (για επενδύσεις). Με ποιό δικαίωμα κλείνεις τη στρόφιγγα του χρήματος στο λογαριασμό των δημοσίων δαπανών; Είναι οικονομική αυτοκτονία. Με ποιό δικαίωμα αφήνεσαι ως διαπραγματευτής του μέλλοντός σου, έρμαιο σε ξένα δίκαια υπέρ των δανειστών; Με ποιό δικαίωμα αναφέρεσαι στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας ενώ είσαι κυβέρνηση; (βλ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά στον Παπούλια και ύστερα Γ.Α.Π.) Και προσέξτε, εθνική κυριαρχία δεν είναι μόνο τα σύνορα και οι Σκοπιανοί και οι Τούρκοι και οι εξωγήινοι από το Άλφα Κενταύρου. Εθνική κυριαρχία είναι και η επιρροή που μπορούμε να έχουμε στην οικονομική μας ευημερία. Όταν δεν είσαι κυρίαρχος της τσέπης σου, είσαι τελειωμένος.
Αλήθεια, αφήστε τις σημαιούλες κάτω, κι ελάτε να κάνουμε συζήτηση, γιατί σημαιούλες κράταγα κι εγώ στα νιάτα μου όσο ήμουν φοιτητής και με πληρώνανε οι γονείς μου, αλλά όταν φίλε μου Άγγελε και Πατρεύ είδα τα χρήματα τα δικά μου να φεύγουν σαν τρελά για χαράτσια, για "ενοίκια" του ίδιου μου του σπιτιού, αποφάσισα να βάλω στα κόμματα τις σημαιούλες τους στον πάτο τους.
Για ελάτε... Σας παρακαλώ, βρείτε το θάρρος να με ακολουθήσετε στη συζήτηση....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.