Πρώτο βήμα για είσοδο της Ελλάδας στη πυρηνική ενέργεια

back2967

Διάσημο μέλος

Ο back2967 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2.893 μηνύματα.
Γνώμη για αυτό;

Εγώ είμαι υπερ γιατί αυτή η τεχνολογία φαίνεται να είναι πολύ πιο ασφαλής, οικονομική και εύκολη σε σχέση με τους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Θεωρώ θα μπορούσε να αντικαταστήσει/μειώσει την εξάρτηση από το αέριο για την σταθερότητα του συστήματος. Δηλαδή κυρίως ΑΠΕ (ηδη είναι κάπου στο 50%) αλλά για όταν δεν έχεις ρεύμα από τις ΑΠΕ πχ βράδια από τα φωτοβολταικά μαζί με την αποθήκευση να υπάρχει αυτό αντι για τα ακριβά εργοστάσια αερίου.

Όμως θέλω δυο προυποθέσεις για να είμαι υπερ:

α) Αλλαγή στο μοντέλο κοστολόγησης. Σήμερα η πιο ακριβή μονάδα ορίζει την συνολική τιμη με αποτέλεσμα και το ρεύμα από ΑΠΕ να πληρώνεται στο ίδιο κόστος με το ρεύμα από φυσικό αέριο. Αν μείνει έτσι και με τα πυρηνικά δε θα κερδίσουμε απολύτως τίποτα από θέμα κόστους ρεύματος, πάλι το φυσικό αέριο από όποια έστω λίγα εργοστάσια αερίου θα λειτουργούν θα ορίζει το κόστος.
β)Πραγματικά αυστηρός έλεγχος και προδιαγραφές χωρίς βιολάντες και πάμε και όπου βγει. Όσο ασφαλή και αν είναι αν τα αφήσεις ασυντήρητα και δεν τηρείς τις προδιαγραφές σίγουρα θα μπορεί να γίνει ατύχημα.

Δε μιλάμε για το άμεσο μέλλον πάντως. Λένε ότι από τη στιγμή που θα το πάρεις απόφαση θα χρειαστεί καμιά δεκαετία για να λειτουργήσει, επειδή είμαστε Ελλάδα δε νομίζω ότι θα τα δούμε (αν) πριν περάσουν 15-20 χρόνια.

Συνολική απόθεση Cs-137 στην Ελλάδα μετά το ατύχημα του Chernobyl
Ο χάρτης αυτός έχει χαραχθεί χρησιμοποιώντας δημοσιευμένη μεθοδολογία [Petropoulos et al., 1996] , με βάση δεδομένα από τη Συλλογή Δεδομένων ΕΜΠ [Simopoulos, 1989]. Ο κ. Σιμόπουλος έφτιαξε, μετά από μετρήσεις που διήρκεσαν σχεδόν δυο μήνες, τον πρώτο ραδιενεργό χάρτη της Ελλάδας. Στην περιοχή της Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο χωριό Άγιος Θεόδωρος, σε μια έκταση ...σε μια έκταση περίπου 4 χιλιομέτρων, υπήρξε η μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδιενέργειας. Υψηλή ραδιενέργεια είχε εντοπιστεί επίσης, σε μια περιοχή κοντά στο Λιτόχωρο, αλλά και κοντά στη Νάουσα. Μετά από πολύχρονες έρευνες διαπίστωσαν ότι η υψηλή ραδιενέργεια σε αυτές τις περιοχές οφειλόταν στις βροχοπτώσεις εκείνης της περιόδου.Η ραδιενέργεια επηρέασε κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Το ραδιενεργό σύννεφο κινούνταν χαμηλά και έτσι ο Όλυμπος και άλλοι ορεινοί όγκοι προστάτεψαν κάποιες περιοχές, όπως την Ήπειρο και την και την Κρήτη. Μετρήσεις που έγιναν δυο δεκαετίες μετά το πυρηνικό ατύχημα, έδειξαν ότι οι εκπομπές του ραδιενεργού καισίου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έφταναν τα 65 κιλομπεκερέλ ανά τετραγωνικό με το όριο επικινδυνότητας να βρίσκεται στα 5 κιλομπεκερέλ. Αυτό συνέβη γιατί το καίσιο χρειάζεται περίπου 35 χρόνια για να αυτοκαταστραφεί, ενώ κατά άλλους επιστήμονες 80 χρόνια.

cs137_total.gif
cs137_corine.gif

Γνώμη για αυτό;

Εγώ είμαι υπερ γιατί αυτή η τεχνολογία φαίνεται να είναι πολύ πιο ασφαλής, οικονομική και εύκολη σε σχέση με τους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Θεωρώ θα μπορούσε να αντικαταστήσει/μειώσει την εξάρτηση από το αέριο για την σταθερότητα του συστήματος. Δηλαδή κυρίως ΑΠΕ (ηδη είναι κάπου στο 50%) αλλά για όταν δεν έχεις ρεύμα από τις ΑΠΕ πχ βράδια από τα φωτοβολταικά μαζί με την αποθήκευση να υπάρχει αυτό αντι για τα ακριβά εργοστάσια αερίου.

Όμως θέλω δυο προυποθέσεις για να είμαι υπερ:

α) Αλλαγή στο μοντέλο κοστολόγησης. Σήμερα η πιο ακριβή μονάδα ορίζει την συνολική τιμη με αποτέλεσμα και το ρεύμα από ΑΠΕ να πληρώνεται στο ίδιο κόστος με το ρεύμα από φυσικό αέριο. Αν μείνει έτσι και με τα πυρηνικά δε θα κερδίσουμε απολύτως τίποτα από θέμα κόστους ρεύματος, πάλι το φυσικό αέριο από όποια έστω λίγα εργοστάσια αερίου θα λειτουργούν θα ορίζει το κόστος.
β)Πραγματικά αυστηρός έλεγχος και προδιαγραφές χωρίς βιολάντες και πάμε και όπου βγει. Όσο ασφαλή και αν είναι αν τα αφήσεις ασυντήρητα και δεν τηρείς τις προδιαγραφές σίγουρα θα μπορεί να γίνει ατύχημα.

Δε μιλάμε για το άμεσο μέλλον πάντως. Λένε ότι από τη στιγμή που θα το πάρεις απόφαση θα χρειαστεί καμιά δεκαετία για να λειτουργήσει, επειδή είμαστε Ελλάδα δε νομίζω ότι θα τα δούμε (αν) πριν περάσουν 15-20 χρόνια.

Δεν χρειαζερται να πω πολλα..εκτος απο τα πυρηνικα δυστυχηματα και μαλιστα σε μια σεισμογενη χωρα οπως η ελλαδα και χωρια που εδω συγκρουονται τα τραινα μεταξυ τους ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ;Ολοι οι πυρηνικοι σταθμοι εχουν ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ...τα βυθιζουν με βαρελια σε δεξαμενες νερου...ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟ ΛΕΝΕ ΠΟΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕς ΛΥΣΕΙς ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ..ΔΕς ΕΔΩ ΤΙ ΣΚΕΦΤΗΚΕ Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. :whatever:

Τα πυρηνικα ειναι μια προσωρινη λυση και η καταστροφη της ανθρωποτητας.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.
Περαστικα σου.

Γνώμη για αυτό;
Σε μια χώρα όπου 2 τρένα με αντικρουόμενη πορεία συγκρούονται μετωπικά και που έκρηξη σε εργοστάσιο σκοτώνει 5 εργαζόμενες εσείς θέλετε πυρηνικά ;
Για να δούμε δεύτερο Τσέρνομπιλ;

Αυτά είναι για σοβαρές χώρες, όχι για καμμένα χαρτιά όπως η δική μας. Μακάρι να χρησιμοποιούσαμε πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά με την αντίληψη που έχουμε για τις υποδομές, ούτε για αστείο.

Αυτά είναι για σοβαρές χώρες, όχι για καμμένα χαρτιά όπως η δική μας. Μακάρι να χρησιμοποιούσαμε πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά με την αντίληψη που έχουμε για τις υποδομές, ούτε για αστείο.
Οσο χρησιμοποιούμε και τις ΑΠΕ για υποτιθεται φθηνότερο ρευμα;

Εχουμε τον μεγαλυτερο και πιο ασφαλη πυρηνικο αντιδραστηρα..ΤΟΝ ΗΛΙΟ.

Και μαλακιζομαστε αντι να επενδυσουμε ολη την τεχνολογια εκει..γιατι υπαρχουν τα λομπυ και τα συμφεροντα.ΞΕΦΤΥΛΕΣ.

Οσο χρησιμοποιούμε και τις ΑΠΕ για υποτιθεται φθηνότερο ρευμα;
Αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης (συγκεκριμένα η έλλειψη της) η απεξάρτηση των τιμών του ρεύματος από την τιμή που κινούνται οι υδρογονάνθρακες και το πετρέλαιο.

Ωστόσο, εγώ δεν εστίασα στην οικονομική βιωσιμότητα. Αντίθετα, θέματα ασφάλειας έθιξα.

Εχουμε τον μεγαλυτερο και πιο ασφαλη πυρηνικο αντιδραστηρα..ΤΟΝ ΗΛΙΟ.

Και μαλακιζομαστε αντι να επενδυσουμε ολη την τεχνολογια εκει..γιατι υπαρχουν τα λομπυ και τα συμφεροντα.ΞΕΦΤΥΛΕΣ.
Ο ήλιος και ο αέρας θα είναι το μέλλον ήδη έχουν πάνω από 50% στο μείγμα.

Μαζί με έργα αποθήκευσης για να αποθηκεύουμε το ρεύμα που περισσεύει (ήδη κάποιες ώρες περισσεύει πόσο μάλλον όσο συνεχώς μπαίνουν και άλλες ΑΠΕ) θα πάει πολύ παραπάνω.

Όμως οι ΑΠΕ δεν είναι προβλέψιμες, εξαρτώνται από τον καιρό.
Αυτή τη στιγμή χρειάζονται εφεδρείες για όταν δεν παράγουν οι ΑΠΕ πχ το βράδυ και ακόμα και αν/όταν θα επεκταθούν τόσο τα έργα αποθήκευσης που θα μπορούν να καλύψουν όλη τη κατανάλωση ρεύματος τις ώρες που δεν υπάρχει ήλιος πάλι θα χρειάζονται εφεδρείες για να μη ξεμείνεις από ρεύμα αν πχ έχει συνεχόμενες μέρες συννεφιά.

Παλαιότερα αυτό το ρόλο σε εμάς τον είχε ο λιγνίτης, πλέον το φυσικό αέριο.
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτό τον ρόλο τον έχει ακόμα ο λιγνίτης, σε άλλες το φυσικό αέριο, σε άλλες τα πυρηνικά εργοστάσια.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back