Δεν νομίζω. Ζούμε σε μια κοινωνία επιφανειακότητας, θεαθήναι και άσκοπης ενέργειας. Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε σήμερα τι είναι πιο σημαντικό, η Ιθάκη ή το ταξίδι, θα σου απαντήσει "το ταξίδι", πράγμα που είναι η μεγαλύτερη κλισέ μπούρδα ever. Το σημαντικό είναι το αποτέλεσμα. Να φτάνεις εκεί από όπου ξεκίνησες για να πας. Αν είναι να μην φτάσεις ποτέ κάπου, κάτσε σπίτι σου. Μην ξεκινάς καθόλου. Οι άνθρωποι απλά είναι εθισμένοι στο να κάνουν ανούσια πράγματα, απλά και μόνο για να δείξουν ότι "κάνουν κάτι". Συνήθως δεν υπάρχει κάποιος σκοπός. Κάποιος τελικό αποτέλεσμα το οποίο θέλουμε να πετύχουμε. Απλά "κάνουμε" ψυχαναγκαστικά, για να γεμίσουμε το κενό της ζωής μας. Ο ένας βλέπει νέτφλιξ. Ο άλλος δουλεύει όλη μέρα στο χωράφι, ο άλλος σπουδάζει κ.ο.κ. Αν πεις σήμερα σε κάποιον ότι βαριέσαι η απάντηση είναι "βρες κάτι να απασχοληθείς" λες και αν ξοδεύεις την ζωή σου όντας απασχολημένος με κάτι ανούσιο είναι για κάποιο λόγο ανώτερο του να μην κάνεις απολύτως τίποτα.
Στη ζωή οι περισσότεροι θέλουν να είναι casual players και το να είσαι casual player είναι κάτι το οποίο επικροτείται κοινωνικά. "Λίγο από όλα είναι το σωστό" , "όλα με μέτρο" και άλλα κλισέ. Ο casual παίκτης είναι αυτός που δεν έχει κανένα σκοπό στο παιχνίδι. Δεν παίρνει τίποτα στα σοβαρά, μπαίνει απλά για να σκοτώσει τον χρόνο του, επειδή έχει την ψευδαίσθηση ότι έχει άπειρο χρόνο στη ζωή για σκότωμα. Κοίταξε λίγο γύρω σου πως λειτουργεί ο κόσμος, η μία είναι μονίμως σε δίαιτα, χάνει 5 κιλά και τα ξαναπαίρνει, ο άλλος μονίμως προσπαθεί να κόψει το τσιγάρο και ξαναεπιστρέφει και ο άλλος μονίμως εδώ και 30 χρόνια "ψάχνεται" να βρει τον εαυτό του. Αυτά όλα είναι σημάδια ανθρώπων που δεν έχουν κάποιο σκοπό στην ζωή και επειδή οι άνθρωποι είμαστε εκ φύσεως procrastinators έχουμε αναγάγει κοινωνικά αυτό το πράγμα σε κάτι θεμιτό.
Το πρόβλημα τώρα με όλη αυτή την νοοτροπία του "ταξιδιού" είναι πως ποτέ δεν φτάνεις πουθενά, ενόσω η ζωή σου τελειώνει. Στα 20 και στα 30 είσαι ακόμη οκ με αυτό, διότι έχεις άλλα 50 χρόνια να σπαταλήσεις και η ζωή ουσιαστικά για εσένα είναι ατέρμονη. Όταν πατήσεις τα 70 όμως και βρεθείς πλέον στην φάση πως ίσως η επόμενη μέρα που θα ξημερώσει να είναι η τελευταία σου, τότε αναγκαστικά κοιτάς πίσω και αισθάνεσαι μια απελπισία γιατί σπατάλησες τόσο και τόσο χρόνο της ζωής σου εντελώς άσκοπα να κοιτάς εφήμερες απολαύσεις , να αναζητάς την κοινωνική αποδοχή και να δειχθείς και εύχεσαι να μπορούσες να πας τον χρόνο πίσω και να τα αλλάξεις όλα αυτά. Αλλά φυσικά δεν μπορείς. Αντίθετα όταν αφιερώνεις την ζωή σου να δημιουργείς πράγματα τα οποία έχουν πραγματικό νόημα για εσένα κοιτάς πίσω σου στα 70 όλα όσα φτιάξει σε αυτό το κόσμο, όλους τους ανθρώπους που βοήθησες και όλη την αλλαγή που έφερες στον κόσμο και αντί γα απελπισία έχεις ένα αίσθημα βαθύτατης ικανοποίησης. Για να το κάνεις αυτό όμως απαιτείται να είσαι είσαι hardcore παίκτης. Να έχεις τα μάτια σου στην μπάλα και να κοιτάς το αποτέλεσμα. Εκεί που όλοι οι άλλοι απλά "κάνουν" εσύ πρέπει να κάτσεις ήρεμος και να στεφτείς "τι πρέπει να κάνω?", "σε τι έχει νόημα να αφιερώσω τον χρόνο μου?" , "ποια είναι τα πραγματικά σημαντικά πράγματα στην ζωή μου που θέλω να καταφέρω?"
Κοίτα τους γύρω σου και πες μου, πόσοι κάθονται να θέσουν αυτά τα ερωτήματα και πόσοι κάθονται κλεισμένοι στον εαυτό τους μέχρι να τα απαντήσουν και μετά να αρχίσουν να τα καταφέρνουν, αντί απλώς να "κάνουν" επειδή όλοι αυτό κάνουν?