Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω και θέλω να δώσω ακόμα μία οπτική.
Ποτέ δεν ήμουν ούτε εθνικιστής ούτε καν πατριώτης. Επίσης, ποτέ δεν είχα κάποια ιδιαίτερη αγάπη για τον Νεοέλληνα. Ίσα ίσα, τον μέμφομαι συχνά. Παρόλα αυτά, έχω ιδιαίτερη αγάπη για αυτά τα χώματα (οκ, ακούγομαι λίγο γραφικός σαν ποίημα του Ελύτη εδώ, αλλά μιλάω μεταφορικά.)
Αγαπάω τη χώρα που γέννησε τον δυτικό πολιτισμό, τη χώρα που που ανακάλυψε τη φιλοσοφία (γιατί περί ανακάλυψης πρόκειται), που επηρέασε σε τέτοιο βαθμό την ιστορία, τις τέχνες και τις επιστήμες.
Εντάξει, θα μου πείτε τώρα ότι το σύγχρονο Ελληνικό κράτος απέχει παρασάγγας από τα παραπάνω και θα έχετε δίκιο. Ο Έλληνας έγινε ρωμιός, γραικός, για να ξανακαταλήξει Έλληνας. Σίγουρα όχι πολιτισμικά το τελευταίο, όπως και να έχει, όμως, βαριά ευθύνη ο χαρακτηρισμός «Έλληνας.»
Στο σήμερα τώρα και σε πιο πρακτικούς λόγους, συχνά ακούμε ανηλεές κράξιμο για την κατάσταση στην Ελλάδα και μια εξιδανίκευση του «έξω.» Δεν έχω ζήσει και εργαστεί εξωτερικό για να έχω ιδία άποψη. Ωστόσο, από όλα όσα έχω ακούσει, υπάρχει όντως διαφορά στα εργασιακά, στο κράτος πρόνοιας, στην οργάνωση, στις δομές κ.λπ.
Όμως οι λόγοι που επιλέγεις το μέρος στο οποίο θα ζήσεις δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι και αυτοί, είναι και κοινωνικοί, πολιτισμικοί και άλλοι. Προσωπικά, αγαπάω τα Ελληνικά έθιμα (πχ παρόλο που δεν είμαι Χριστιανός, λατρεύω το Ελληνικό Πάσχα, ειδικά στην επαρχία), τον χαλαρό τρόπο ζωής (εννοώ τη διασκέδαση, μιας και είμαι λίγο της κραιπάλης

), την Ελληνική οικογένεια (τα θετικά της) και γενικότερα, αρκετά στοιχεία της λαογραφίας μας. Νιώθω δεμένος με τον τόπο αυτόν.
Γι' αυτούς τους λόγους, κι επειδή είμαι πάντοτε της άποψης ότι δεν είμαστε μόνο η πάρτη μας, θεωρώ ότι, όσοι αισθανόμαστε πάνω κάτω έτσι, έχουμε μια ευθύνη να μείνουμε. Γιατί αν φύγουμε όλοι και μείνουν μόνο οι ηλικιωμένοι, κάποια στιγμή όλα αυτά θα χαθούν. Έχουμε, επίσης, την ευθύνη να πολεμήσουμε τα κακώς κείμενα, που κι αυτά είναι πολλά. Να αλλάξουμε, γιατί όλα όσα για τα οποία κατηγορούμε το Ελληνικό κράτος διαχρονικά, είναι και δικά μας χαρακτηριστικά.