Προσωπικά δεν βρίσκω την ποικιλία των αναγκών και ικανοτήτων στον κάθε άνθρωπο ως μια δικαιολογία για την κατάσταση ανισότητας και εκμετάλλευσης στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Το γεγονός πως είμαστε διαφορετικοί (από την εμφάνιση μέχρι τα ταλέντα-ικανότητες), δεν είναι επιχείρημα που πείθει πως θα πρέπει να διατηρηθεί το υπάρχον οικονομικό σύστημα.
Σημερα δεν εχεις μονο την επιδραση των διαφορετικων ικανοτητων, αλλα και αλλες. Το Point μου ειναι το διαφορετικο αποτελεσμα ουτε δειχνει κατι, ουτε αποτελει καποια αδικια απο μονο του
Στο κομμάτι των δικαιωμάτων διαφωνώ τελείως με την πρόταση που έγραψες : ''Απο την αλλη, αφενως αυτο εχει και μια διασταση entitlement (και τι εγινε που το θελεις)''. Θεωρώ ότι όλοι/όλες θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση τουλάχιστον σε βασικά αγαθά-δικαιώματα όπως της νοσηλείας, θεραπείας κλπ.
Επίσης διαφωνώ με την προσέγγιση που κάνουν πολλοί φιλελεύθεροι, ότι για τα δεινά που υπάρχουν, φταίει η κρατική παρέμβαση. Σε γενικές γραμμές, το συγκεκριμένο επιχείρημα βασίζεται στην μεταφυσική πίστη που έχετε για την ελεύθερη αγορά-καπιταλισμό, όπως είχα γράψει παλιότερα, το κράτος είναι ο διάβολος που τα καταστρέφει όλα. Αν πάμε σε παλαιότερες εποχές που ο καπιταλισμός άκμαζε (πχ Αγγλία) θα δούμε ότι η ζωή των εργατών ήταν απάνθρωπη. Επομένως, το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι κούφιο.
Σχετικά με την Ασία και γενικά με το πως χρησιμοποιώ την λέξη καπιταλισμός, εννοώ τον οικονομικό τρόπο με τον οποίο εχει οργανωθεί μια κοινωνία (ατομική ιδιοκτησία, μεγιστοποίηση του κέρδους κλπ). Τα περισσότερο κράτη του κόσμου έτσι λειτουργούν. Έχουμε πουθενά φεουδαρχικές σχέσεις παραγωγής και δεν το εχω πάρει χαμπάρι ; Απλώς εσύ θεωρείς πως δεν έχουμε πραγματικά καπιταλισμό όταν εμπλέκεται το κράτος. Μου θυμίζει αυτό που λένε κάποιοι αριστεροί, δηλαδή '' η Σοβιετική ένωση δεν ήταν πραγματικός κομμουνισμός'' αλλά από την ανάποδη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε μικτές οικονομίες, παρόλα αυτά, οι οικονομίες λειτουργούν με όρους καπιταλισμού (μισθωτή εργασία, ατομική ιδιοκτησία, μπλα μπλα μπλα).
Ο σκοπος σου δεν αγιαζει τα μεσα που χρησιμοποιεις, ουτε φερνει το αποτελεσμα που θελεις. Και οσα πιστευεις οσα δικαιουνται οι υπολοιποι ανθρωποι δεν ειναι υποχρεωτικο να ερθει απο την περιουσια ανθρωπων που μισεις, σηκω απο τον κωλο σου και γινε αγιος με τις δικες σου πραξεις, οχι εις βαρος αλλων.
Κανεις projection του τροπου με τον οποιο βλεπεις εσυ οτιδηποτε βαφτιζεις καπιταλισμο. Δεν λεω οτι φταιει για τα παντα το κρατος, προφανως δεν θα ειναι ολα τελεια και θα υπαρχουν προβληματα, παρα πολλα ομως απο τα ζητημα που υπαρχουν σημερα και παλαιοτερα προερχονται απο την κρατικη παρεμβαση. Προφανως εσενα δεν σε νοιαζει να κανεις αυτη την αναλυση, καθως αφενως συμφωνεις με αυτες τις παρεμβασεις που (παρουσιοαζονται οτι) "δαμαζουν τον καπιταλισμο", αφετερου εφοσον τα επιπροσθετα προβληματα κανουν τον καπιταλισμο να δειχνει χειροτερος εσενα σε συμφερει. Για την Αγγλια του 19ου αιωνα ειναι ανουσιο αυτο που γραφεις γιατι δεν λαμβανεις υποψη τις συνθηκες εκεινης τις περιοδου. Η κατασταση ηταν χαλια συγκριτικα με τι, εναν αιωνα πριν, αλλες χωρες την ιδια περιοδο, αυτα που εχεις στο μυαλουδακι σου? Παντως εγω βλεπω πολυ κοσμο σημερα, ακομη και αυτους που μισουν τον καπιταλισμο, να πηγαινουν τελικα σε χωρες που εχουν περισσοτερα στοιχεια του συγκριτικα με αυτες που φευγουν.
Νομιζω οτι χρησιμοποιεις ο,τι ορους θελεις, οπως θελεις. Αναρωτιεμαι γιατι και τη φεουδαρχια καπιταλισμο δεν την εχεις βγαλει ακομα
Άρα, επειδή θα περιοριστεί η ελευθερία των καπιταλιστών σε μια αναδιανομή, θα πρέπει οι λίγοι να κατέχουν τεράστιο πλούτο και οι πολλοί να ζουν με ελάχιστα, καταπίεση και εκμετάλλευση. It make sense.
Ενταξει, δεν μπορεις να κατανοησεις οτι δεν ειναι ολο το προβλημα το αν θα ξεβολευτει ο καπιταλιστης λιγο
Μια απο τις βασικές αρχές του Δαρβινισμού είναι η ότι τα διαφορετικά είδη ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την επιβίωση. ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ. Όλοι οι άνθρωποι ανήκουμε στο ίδιο είδος (homo sapiens sapiens), επομένως το σύστημα που ζούμε σήμερα (ή αυτό που φαντάζεσαι ως ιδανικό) είναι απλά αφύσικο. Επιβιώσαμε σαν είδος με την συνεργασία ολόκληρης της κοινότητας-ομάδας, όχι ως ανεξάρτητα άτομα. Είχα γράψει ότι μόνο μεγάλα αρπακτικά ζουν μόνα τους. Τα υπόλοιπα γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της αμοιβαίας βοήθειας.
Για τη διασταση της συνεργασιας το εχω διευκρινησει. Δεν υπαρχει ανταγωνισμος εντος του ειδους? Πριν 10χιλ.χρονια δεν υπαρχαν τριβες μεταξυ των διαφορων ανθρωπινων ομαδων ή ακομη και σημερα ομαδων ζωων? Σε αλλα στοιχεια "φυσικων" συμπεριφορων πως τα παμε?
Θα προτεινα να μην μπεκεις ιδεολογια με αλλα πραγματα
Γιατί πολύ απλά ο καπιταλισμός έχει συγκεκριμένους κανόνες που αν μια επιχείρηση πάει κόντρα σε αυτούς θα πτωχεύσει. Πάντως υπάρχουν παραδείγματα, όπως το Βιομε, το οποίο ειναι ενα αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Θεσσαλονίκη.
Θα δοσω μια πιο ωμη απαντηση, οτι δεν ειναι ανταγωνιστικο και αποδοτικο να τρεχεις εταιρεια με τον τροπο που εχεις στο μυαλο σου. Ολα αυτα που γραφεις ισως να ειναι ωραια απο την πλευρα του εργαζομενουν, αλλα απο την πλευρα του πελατη κανει το ελληνικο δημοσιο να φαινεται παραγωγικοτατο
Όλος ο ατομικισμός σε μια πρόταση, με ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός μου και τίποτα άλλο. Όταν έγραψα για καρκίνο το βρήκες υπερβολή.
Εσενα τι σε νοιαζει, απαιτω τιποτα απο εσενα, να χρηματοδοτεις τα ονειρα μου ή να χειροκροτας τις βλακειες μου? Για να χρησιμοποιησω ενα δικο σου επιχειρημα, αφου ειμαστε τοσο καρκινοι, αφηστε μας να αυτοκαταστραφουμε. Ολα αυτα σου φαινονται ατομισμος και τα κριτικαρεις, μεχρι να βρεθεις on the receiving end καποιων αποφασεων και μετα θα δεις ποσο χρησιμο ειναι να μπορεις να ζεις χωρις να εισαι σκλαβος της μαζας (και αυτων που την ελεγχουν). Και ας μην πιασουμε ποσος παρτακισμος, απληστια και διαφθορα κρυβεται πισω απο τα κολλεκτιβιστικα πυροτεχνηματα και "συμφεροντα μας", οποτε χεσε με που θα κανεις και ηθικο κηρυγμα
Κοιτα, δεν προκειται να ασχοληθω αλλο. Εκανα το mental masturbation μου, αλλα απο ενα σημειο και μετα κατανταει κουραστικο να απανταω σε ανουσια tantrums. Πιστευε ο,τι θελεις, αλλα εγω στη θεση σου θα εκανα το σταυρο μου καθε μερα μην γινει καμια μαλακεια και προσπαθησετε να εφαρμοσετε αυτα που εχεις στο κεφαλι σου