Η τρομολαγνεία γύρω από τα Εξάρχεια καλά κρατεί. Κι εγώ ως επαρχιωτάκι ερχόμενο στην Αθήνα είχα τις φοβίες μου, αλλά, μιας και η σχολή μου είναι 5 λεπτά απ’ την πλατεία, πήγαινα καθημερινά μετά τα μαθήματα για καφέ και συχνά τη νύχτα για ποτό και διαπίστωσα πως ήταν μια χαρά φυσιολογική περιοχή. Επί Τσίπρα κιόλας(λες και άλλαξε τίποτα μέτα

). Σφύζουν από ζωή πρωί μεσημέρι βράδυ, συνεπώς σπάνια θα νιώσεις μόνος, εκτός αν περνάς από απομακρυσμένα σοκάκια. Κι εκεί όμως η επικινδυνότητα είναι στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη Αθήνα. Ίσως αυτό που φοβίζει τους συντηρητικότερους είναι το εσθέτικ της ποστ-αποκαλύπτικ γκραφιτοτσιμεντίλας. Όμως, τα πραγματικά γκέτα με συμμορίες κλπ που σε ληστεύουν μέρα μεσημέρι αλλού είναι.
Φίλες μου έχουν δουλέψει πέριξ της πλατείας σε καταστήματα και γραφεία, φεύγοντας μόνες νύχτα και μου λένε τα ίδια.
Όσο για το μετρό, προσωπικά δεν έχω θέμα. Η περιοχή δε θα αλλοιωθεί, δε θα γίνει υπερεμπορική λόγω αυτού. Ομόνοια και πανεπιστήμιο είναι στα 7-10 λεπτά με τα πόδια, δεν είναι απομονωμένη περιοχή δηλαδή. Εξάλλου συνεχώς περνάνε λεωφορεία.
Όσο για τα δέντρα, δε μου φαίνεται πειστική δικαιολογία. Δε θα αποκτήσουν ποτέ μετρό τα Εξάρχεια λόγω των δέντρων; Κάποτε, το 2050, το 2100, δεν ξέρω, θα πρέπει να αποκτήσουν κι αυτοί μετρό. Πάντα το να μην κοπούν τα δέντρα για μερικά χρόνια θα είναι εμπόδιο;
Άλλωστε, όπως λένε και οι μηχανικοί, δύσκολα μπορεί να φτιαχτεί σε άλλο σημείο σταθμός, εκτός από την πλατεία. Πέρα από τις ιδιαιτερότητες του υπεδάφους, και από άποψη χώρου επιφάνειας δεν μπορώ να σκεφτώ αλλού, μιας και δεν υπάρχουν μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι για να φτιάξεις εισόδους.
Και γενικότερα, τα Εξάρχεια είναι μεγάλη και σημαντική περιοχή, ένας σταθμός μετρό θα ήταν μεγάλη διευκόλυνση. Η Μαδρίτη με 7 μύρια πληθυσμό έχει κοντά 300 σταθμούς μετρό, η Αθήνα με το μισό πληθυσμό πόσους έχει, 50; Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να είναι όλες οι σημαντικές περιοχές προσβάσιμες με το μετρό. Προσωπικά, μένω πολύ κοντά σε σταθμό και μου έχει κάνει τη ζωή πολύ ευκολότερη.