Άκουσε φίλε Hilbert μια μικρή ιστορία. Έστειλα την εργασία μου στην ΕΜΕ. Οι "κριτές" απάντησαν ότι δεν γίνονται αποδεκτές οι απόψεις, χωρίς βέβαια να αιτιολογήσουν το γιατί. Φρονώ ότι ούτε καν το διάβασαν γιατί εξαρχής γνωστοποιώ ότι δεν είμαι μαθηματικός. Στη συνέχεια και μετά από μερικούς μήνες, εντελώς απρόσμενα χτύπησε το τηλέφωνο και με κάλεσε μαθηματικός μέλος της επιτροπής Ευκλείδης Β΄ μετά από προτροπή του τότε προέδρου κυρίου Εξαρχάκου, για να μου πει ότι οι απόψεις μου - τις οποίες διάβασε - είναι ενδιαφέρουσες. Μου ζήτησε συνάντηση, παρέθεσα και προφορικά τις απόψεις και συμφώνησε (πως θα μπορούσε άλλωστε να κάνει και αλλιώς ο άνθρωπος

ότι το πυθαγόρειο δεν έχει αξιωματική στήριξη, δεν ισχύει στη φύση, στην πρακτική - εποπτική γεωμετρία, με αθροίσεις σχημάτων (δηλαδή με κάθε μορφή μετασχηματισμού) και με κάλεσε επίσημα στην ΕΜΕ για συζήτηση με την Επιτροπή.
Το αποτέλεσμα το γνωρίζεις.
Το ίδιο και στην ΟΛΜΕ. Άλλος καθηγητής μαθηματικών, που εμφανίζεται και στην τηλεόραση και έχω πολλές φορές αναφερθεί το πρόσωπό του, με κάλεσε ο ίδιος και πήγα. Πήγα και πανηγύριζε λέγοντας στους συνεδέλφους του (άλλων ειδικοτήτων) ότι κάνω επανάσταση στα μαθηματικά ανατρέποντας το πυθαγόρειο. Μου υποσχέθηκε να με καλέσει για διάλεξη στην ΕΜΕ στην οποία έχει εξέχουσα θέση.
Την άλλη μέρα εξαφανίστηκε! Το σκέφτηκε καλά!!!
Στηρίζουν φίλε Hilbert το πυθαγόρειο με το αξίωμα εμβαδού και εισαγωγή ερμηνείας. Ανεξάρτητα από το ότι αποδεικνύω πως δεν ισχύει σε εφαρμογή του αξιώματος εμβαδού, αυτή καθαυτή η εισαγωγή ερμηνείας μετά από 2500 χρόνια και χωρίς κανείς να αναιρεί τις μετασχηματιστικές αποδείξεις μερικές των οποίων σου έχω παραθέσει και έχοντας εκ παραλλήλου τον κύριο Πάμφιλο να κάνει πλακοστρώσεις, μπορεί να γίνει μόνο με εισαγωγή ορισμού. Του έγραψα του κυρίου Πάμφιλου. Ούτε κουβέντα. Μιλιά. Τσιμουδιά να υπερασπιστεί τις πλακοστρώσεις του! Το ότι είναι καθηγητής πανεπιστημίου για μένα δεν σημαίνει τίποτα. Έναν ανήμπορο άνθρωπο έχω την άποψη ότι αντιμετωπίζω εξαιρετικό κάτοχο και λειτουργό του εσφαλμένου μαθηματικού υπόβαθρου. Το ότι δεν μου απάντησε - να με βάλει στη θέση μου βρε αδελφέ - δεν το θεωρώ καθόλου προσβολή για μένα, αλλά απώλεια της όποιας μαθηματικής λάμψης του στα μάτια μου. Κοντολογίς δεν μασάω αν μιλάω με καθηγητή πανεπιστημίου, με πρόεδρο της δημοκρατίας ή με τον πάπα της Ρώμης. Άνθρωποι είμαστε όλοι με βαθμούς συνείδησης που πρέπει να αξιολογούνται περισσότερο και σε προτεραιότητα από τους βαθμούς γνώσης.
Περί την ερμηνεία τώρα που εισάγεται νεόκοπα και χωρίς να αποσβένεται η παλιά διατύπωση: Ερμηνεία σημαίνει ορισμός και ορισμός ερμηνεία των εννοιών που χρησιμοποιούμε. Τέτοιος ορισμός όμως ποτέ δεν διατυπώθηκε επίσημα (ώστε επίσημα να τον προσβάλλω) αλλά ειπώθηκε άπαξ και απεκρύβη.
Τι έπρεπε να λέει ένας τέτοιος ορισμός; Απλά να αναδιατυπώνει το πυθαγόρειο να αφορά εμβαδά της μορφής:
Το άθροισμα των εμβαδών (και όχι απλά των τετραγώνων) των τετραγώνων ορθογωνίου τριγώνου ισούται με το εμβαδόν του τετραγώνου της υποτείνουσας.
Συγχρόνως έπρεπε να ενημερωθεί η μαθηματική κοινότητα στο σύνολό της - και ιδίως τα παιδιά μας - ότι το πυθαγόρειο δεν ισχύει με σχήματα. Ρώτα όποιο παιδί θέλεις αν γνωρίζει ότι το πυθαγόρειο δεν ισχύει μετασχηματιστικά. Αυτό θα ήταν το ορθό, για να μπορώ να αντιπαρατεθώ στην νέα διατύπωση που είναι εύκολο για μένα. Όμως μια τέτοια κίνηση όπως αντιλαμβάνεσαι ισοδυναμεί με κατάργηση του πυθαγορείου ανεξάρτητα από την ορθότητα ή μη αυτού του θεωρήματος με εμβαδά, διότι αναδιατυπώνεται και επομένως δεν μιλάμε πλέον για πυθαγόρειο.
Υπάρχει εν τω μεταξύ κενό "εξουσίας" του πυθαγορείου από τον εποχή του Πυθαγόρα και του Ευκλείδη μέχρι την εποχή διατύπωσης του αξιώματος του εμβαδού. Μεταξύ αυτού του διαστήματος το πυθαγόρειο αναφέρεται πουθενά ότι δεν ίσχυε; Θα μου πεις εδώ δεν αναφέρεται ότι δεν ισχύει ακόμα και σήμερα και διδάσκεται μετασχηματιστικά θα αναφερόταν η ειδική περίοδος όπου δεν υπήρχε το αξίωμα του εμβαδού;
Δεν τα έχω βέβαια με τον εξαιρετικό αυτό μαθηματικό καθηγητή (πασίγνωστο συγγραφέα και εξαιρετικό άνθρωπο) με τον οποίο διατηρώ και σχέσεις μάλιστα, αλλά σου δίνω να καταλάβεις πως αντιμετωπίζονται οι μη μαθηματικοί. Αν ήμουνα μαθηματικός το πράγμα ή θα είχε τελειώσει ή θα είχα γκρεμίσει την ΕΜΕ.
Τώρα κάθομαι και διαπληκτίζομαι μαζί σου και ας μου είναι ευχάριστο. Δεν μειώνομαι σε καμία περίπτωση. Τα μαθηματικά μειώνονται γιατί ότι υποστηρίζω είναι αληθές.
Η εμπειρία μου έχει γίνει εξαιρετική από τα διάφορα φόρουμ. Τώρα μπορώ να αντιμετωπίζω το πυθαγόρειο και σε σχέση με τα εμβαδά και σε σχέση με τους αριθμούς και σε σχέση με την ανάλυση και σε σχέση με την θεωρία συνόλων. Πουθενά (σε κανέναν τομέα δηλαδή) δε ισχύει. ΠΟΥΘΕΝΑ.
Έτσι λοιπόν καλέ μου φίλε, τι να το κάνω το μαθηματικό περιοδικό; Τι να τους κάνω τους κριτές; Ξέρουν περισσότερα οι κριτές κάθε περιοδικού, από αυτούς που δεν μπορούν να με αντιμετωπίζουν και σιωπούν, όπως είναι πλήθος καθηγητών πανεπιστημίου, πολυτεχνείου κ.τ.λ.;
Δεν απευθύνομαι σε κανέναν έκτοτε (διότι αμφισβητώ και τις δυνατότητές τους, αλλά και τις προθέσεις τους και γνωρίζω τη δύναμη της συντεχνίας), παρά λέω - και θα εξακολουθήσω βέβαια - την άποψή μου στο διαδίκτυο και όποιος πιστός στα ισχύοντα μαθηματικά ας προσέλθει.
Όλοι φοβούνται την κατάρρευση του οικοδομήματος των μαθηματικών που όντως θα επέλθει σε περίπτωση ανατροπής του πυθαγορείου (έχει επιπτώσεις επί όλων των μαθηματικών χωρίς εξαιρέσεις) και σιωπούν προσπαθώντας να με διαβάλουν συγχρόνως σαν γραφικό! Θα έρθει δυστυχώς κάποια στιγμή φίλε Hilbert που ξένοι θα εισάγουν αυτές τις αντιλήψεις σαν δικές τους και θα σπεύσει σύσσωμη η ελληνική μαθηματική κοινότητα να υποκλιθεί χωρίς ντροπή για τη στάση της. Αυτό το λέω βλέποντας μπροστά μου το κόκκινο φανάρι που σηματοδοτεί το τέλος της δικής μου διαδρομής.
Όπως αντιλαμβάνεσαι πρόκειται για μια μορφή εξομολόγησης που για να την αντιληφθείς σαν τέτοια μόνο αν αντιληφθείς τους ισχυρισμούς μου θα τα καταφέρεις. Δεν έχω ΤΙΠΟΤΑ να κερδίσω και αν έχω σας τα χαρίζω.
Να είσαι καλά.