Polyanna
Νεοφερμένο μέλος

καθόμουν αρκετή ώρα και σκεφτόμουν το τρόπο που οδήγησα και πόσα λάθη έκανα. Αν διαπίστωνα λάθος το επεξεργαζόμουν στο μυαλό μου κι έλεγα μέσα μου αυτό ΔΕΝ πρέπει να γίνεται έτσι αλλά αλλιώς. Κι επιπλέον πάντα θυμόμουν κάτι που μου είχε πει ο δάσκαλος μου στην οδήγηση: Σύμφωνα με τις στατιστικές, το πρώτο εξάμηνο όλοι σχεδόν οι νέοι οδηγοί εμπλέκονται σε ένα ατύχημα όχι ιδιαίτερα σοβαρό και στο 2ο εξάμηνο επειδή νιώθουν μεγαλύτερη άνεση εμπλέκονται σε σοβαρά ατυχήματα! Εγώ τότε είχα βάλει στοίχημα πως θα φροντίσω τον 1ο χρόνο να μην προκαλέσω κανένα ατύχημα σε κόντρα των ασφαλιστικών στατιστικών! Κι έτσι κι έγινε. Ενας χρόνος και είμαι καθαρή!

Ναι είσαι ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ προσεκτική που σημαίνει ότι πρέπει να προβλέπεις και τα χαζά των άλλων (που είναι άπειρα). Να κοιτάς συνέχεια τους καθρέφτες σου και να χρησιμοποιείς όσο περισσότερο γίνεται το αυτοκίνητο γιατί μόνο με την πρακτική βελτιώνεσαι και μαθαίνεις να κυκλοφορείς στους δρόμους.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Oralee
Τιμώμενο Μέλος

Επειδή οι δρόμοι είναι γεμάτοι εκπλήξεις...
...παρακάτω παραθέτουμε μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να είστε περισσότερο ασφαλείς
Θέση οδήγησης
Ρυθμίζουμε το κάθισμα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι καρποί μας να ακουμπούν στο τιμόνι όταν τεντώνουμε τους βραχίονες. Ρυθμίζουμε το προσκέφαλο του καθίσματος για να καλύπτει ακριβώς το πίσω μέρος του κεφαλιού μας. Καλό είναι να έχουμε και τα δύο χέρια μας στη θέση "9 και τέταρτο" πάνω στο τιμόνι, προκειμένου να μπορούμε να στρίβουμε γρήγορα και με ακρίβεια.
ABS
Αν το αυτοκίνητό μας διαθέτει σύστημα AΒS, μην περιμένουμε να μας συμβεί ατύχημα για να το χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά. Βρίσκουμε ένα άδειο πάρκινγκ και δοκιμάζουμε να φρενάρουμε απότομα, ώστε να ενεργοποιηθεί το ABS, και έτσι να έχουμε την εμπειρία του πώς θα αντιδράσει το αυτοκίνητό μας τη συγκεκριμένη στιγμή.
Η κίνηση στην αριστερή λωρίδα
Η αριστερή λωρίδα είναι μόνο για προσπέραση και όχι λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Μην εμποδίζουμε όσους κινούνται σε αυτήν με υπερβολική ταχύτητα. Αφήνουμε την αστυνόμευση στην αστυνομία
Φλας
Χρησιμοποιούμε τα φλας, όχι μόνο όταν θέλουμε να στρίψουμε, αλλά και όταν θέλουμε να αλλάξουμε λωρίδα. Να θυμόμαστε ότι το φλας προειδοποιεί, δεν υποχρεώνει.
Κρατάμε το αυτοκίνητο σε σωστή θέση πριν στρίψουμε αριστερά
Όταν σταματάμε σε διασταύρωση και περιμένουμε να σταματήσει η κυκλοφορία για να στρίψουμε, φροντίζουμε να έχουμε τις ρόδες σε ευθεία θέση μέχρι να ελευθερωθεί ο δρόμος. Όταν σταματήσουμε και έχουμε τους τροχούς στραμμένους προς την κατεύθυνση που θέλουμε να στρίψουμε, υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση σύγκρουσης να βρεθούμε μέσα στην επερχόμενη ροή κυκλοφορίας.
Ελαττώνουμε ταχύτητα πριν στρίψουμε
Επιλέγουμε την πρέπουσα ταχύτητα πριν από τη στροφή. Το απότομο φρενάρισμα και η απότομη επιτάχυνση στη μέση της στροφής μεταβάλλει την ισορροπία του αυτοκινήτου.
Απομακρυνόμαστε από τις ομάδες αυτοκινήτων
Στις εθνικές οδούς απομακρυνόμαστε από τους αργούς οδηγούς (προσπερνώντας με ασφάλεια), ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο να εμπλακούμε σε ένα δικό τους ατύχημα.
Νυχτερινή οδήγηση
Μην προσηλωνόμαστε στα φώτα των αυτοκινήτων που πλησιάζουν. Μη χρησιμοποιούμε τη μεγάλη σκάλα, όταν υπάρχει αντίθετη κυκλοφορία.
Κινητό και οδήγηση
Πρόσφατες στατιστικές έδειξαν ότι, χρησιμοποιώντας το κινητό μας κατά την οδήγηση, τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος να εμπλακούμε σε ατύχημα. Ο κίνδυνος είναι ο ίδιος ακόμη και για τα hands free ή την ανοικτή ακρόαση (car kit).
Πρόβλεψη
Κοιτάζουμε προσεκτικά μέχρι το τέλος του δρόμου και εντοπίζουμε τυχόν εμπόδια πριν ακόμα τα συναντήσουμε. Να κάνουμε συνεχή έλεγχο στους καθρέφτες. Ο οδηγός πρέπει να λειτουργεί σαν παίκτης σκάκι. Πρέπει να προσπαθεί να προβλέψει τις κινήσεις των άλλων και τις πιθανές δικές τους αντιδράσεις.
Υπνηλία
Όταν αισθανόμαστε νύστα, ας μη συνεχίσουμε να οδηγούμε. Η υπνηλία είναι ο συναγερμός του οργανισμού ότι "τελειώνουν" τα καύσιμά του. Μόλις βρούμε ένα ασφαλές σημείο, σταματάμε και κοιμόμαστε για λίγα λεπτά.
Ή οδηγούμε ή καπνίζουμε
Δεν καπνίζουμε όταν οδηγούμε. Αν είμαστε καπνιστές, έχουμε μια καλή "δικαιολογία" κάθε περίπου 2-2 1/2 ώρες να σταματάμε για ένα τσιγαράκι. Το ξεμούδιασμα κάνει καλό στη συνέχεια της οδήγησης.
Καθαρές γυάλινες επιφάνειες
Δε μειώνουμε σε καμία περίπτωση την ορατότητα γύρω μας τοποθετώντας αυτοκόλλητα στα τζάμια. Ακόμα και το σήμα των τελών κυκλοφορίας μπορεί να μπει σε κάποια τυφλή γωνία.
Αίτιο του γλιστρήματος, η ταχύτητα
Όταν ένα αυτοκίνητο γλιστρά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι η μείωση (πάντα προοδευτικά) της ταχύτητας.
Εξασφαλίζουμε πάνω απ' όλα τα παιδιά
Τα παιδιά στο αυτοκίνητο είναι άκρως "ευαίσθητο φορτίο". Ενημερωνόμαστε για το σωστό τρόπο (ηλικία, βάρος, ύψος) μεταφοράς τους από τα βιβλία οδηγιών χρήσης (owners manual) που διαθέτουν όλα τα αυτοκίνητα.
Υπεύθυνος ΠΑΝΤΑ ο οδηγός
Μην ψάχνουμε άλλοθι στα αυτοκίνητα ή στους δρόμους. Ο οδηγός που επιλέγει να οδηγεί έχει την απόλυτη ευθύνη τόσο για το αυτοκίνητο όσο και για το δρόμο. Το λογικό ον, ο άνθρωπος, έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση της οδήγησης.
Στον ίδιο χώρο έχει και πρόγραμμα για τέτοια σεμινάρια, αλλά μου φάνηκαν πανάκριβα (500?, μισή τιμή αν είσαι κάτω των 24). Έχει κάνει κανείς; Νομίζω θα το δοκιμάσω, γιατί ως νέα οδηγός είναι πολλές οι φορές που νιώθω ψιλοάσχετη και θα ήθελα να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βελτιώσω τις οδηγικές μου ικανότητες.. Θα ήθελα όμως να ακούσω και άλλες απόψεις.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dark_kronos
Επιφανές μέλος

Oralee
Τιμώμενο Μέλος

Σιγουρα ομως δουλευει το Driving Academy, τιμες καπου στα 200 εχει παρει το αυτι μου (το αριστερο). Θελω να το κανω καποια στιγμη.
EDIT: ναι 190+φπα ειναι (δεν τις ειχαν αναρτησει την προηγουμενη φορα που πηγα στη σελιδα)
Oralee
Τιμώμενο Μέλος

Επίσης ένα βιβλιαράκι του Ιαβέρη που φαίνεται πολύ χρήσιμο μπορείτε να το βρείτε εδώ.
ΥΓ: Άμα ψήνεσαι πάμε μαζί;

Guest 990498
Επισκέπτης

Oralee
Τιμώμενο Μέλος

misslittledevil
Επιφανές μέλος

Επίσης, αν ενδιαφέρεστε αρκετοί, ίσως θα μπορούσαμε να πάμε όλοι μαζί σε ένα σεμινάριο και ίσως πάρουμε καλύτερη τιμή!![]()
Αυτο ισχυει σιγουρα. Σε καποιο κλαμπ που συμμετεχω [με θεμα την αυτοκινηση] εχουν διοργανωσει κατι τετοιο ομαδικα, και πηραν πολυ καλυτερη τιμη.

Oralee
Τιμώμενο Μέλος

misslittledevil
Επιφανές μέλος

Oralee
Τιμώμενο Μέλος

ΥΓ: Τα μαλλιά κοτσιδάκια δεν γίνεται να τα κάνει. Είναι σχετικά κοντά.. ίσως αν βάλει περούκα όμως..

misslittledevil
Επιφανές μέλος

Παω να δω αν επιτρεπονται αγορακια κι ερχομαι.
Εντιτ: Λοιπον η ανακοινωση που υπηρχε ηταν για σεμιναρια με κοστος 80,00 ?. Πολυ καλη τιμη για κατι τετοιο, σε σχεση και με τα ποσα που ακουγονται γενικοτερα. Και φυσικα οποια κοπελα ηθελε μπορουσε να παρει παρεα μαζι.
Δυστυχως ακυρωθηκαν ομως γιατι δεν υπηρξε συμμετοχη.

Oralee
Τιμώμενο Μέλος

misslittledevil
Επιφανές μέλος

Ολο και κατι θα βρω..

Oralee
Τιμώμενο Μέλος

dooo
Διακεκριμένο μέλος

Idril
Πολύ δραστήριο μέλος

Ποιες είναι μέσα?

misslittledevil
Επιφανές μέλος

Εσύ θέλεις να έρθεις;![]()
Αμε, αρκει να συμφερει και την τσεπη μου.

Μόλις μου ήρθε μια φαεινή ιδέα! Διοργάνωση all-steki, all-star, all-girl κόντρες! Και drag και driftάκια βεβαίως βεβαίως!
Ποιες είναι μέσα?![]()

Youki
Πολύ δραστήριο μέλος

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.