Παρακαλούνται όσοι ξέρουν από φακούς να με βοηθήσουν λίγο.
Εγώ πριν από λίγο καιρό το'πα στους γονείς μου (οι οποίοι ήταν αντίθετοι) για την ιδέα των φακών. Όταν ρώτησα στο κατάστημα με τα οπτικά ποια είναι η διαδικασία για να βάλω φακούς μου είπαν να κανονίσω κάποια μέρα να περάσω από εκεί να με δει ο οπτικός να δει αν σηκώνει το μάτι μου φακούς από τώρα και να βάλω (τελικά).
Όταν το'πα στη μαμά δεν ήθελε να ακούσει ότι θα πάω στον οπτικό για φακούς και είπε ότι προτιμάει να το ακούσει από κάποιον οφθαλμίατρο.
Η μαλακία του όλου ζητήματος είναι ότι δεν υπάρχει οφθαλμίατρος εδώ που να'ναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ και θα πρέπει να τρέχω στο νοσοκομείο. Συν τοις άλλοις,έχω την υποψία ότι και στο νοσοκομείο να πάω θα με στείλει στον οπτικό. Γενικά,και΄γω έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στον οφθαλμίατρο όμως πάω σε αυτόν μόνο και μόνο για να μου δώσει ο ίδιος τους φακούς και όχι ο οπτικός.
Αν τελικά πάω σε οφθαλμίατρο θα μου πάρει κάτι για τους φακούς; Αν ναι,πόσο περίπου;
Λοιπόν, αρχικά μην πελαγοδρομείς.
Η διαδικασία είναι η εξής:
1) Πας στον οφθαλμίατρο και σου μετράει τη μυωπία/αστιγματισμό/υπερμετρωπία... ό,τι έχεις τέλος πάντων. Και στο νοσοκομείο ΦΥΣΙΚΑ γίνεται αυτό. Του λες ότι θες να βάλεις φακούς επαφής, σου κάνει μια κερατομέτρηση (δηλαδή πόσο καμπυλωτός είναι ο κερατοειδής σου, εκεί που θα εφαρμόζει ο φακός). Θα σου γράψει σε ένα χαρτάκι (αυτό με το δεξί και το αριστερό μάτι) τη συνταγή.
2) Έπειτα, θα πας σε κατάστημα οπτικών και θα παραγγείλεις τους φακούς σου.
Τους φακούς τους αγοράζουμε από
καταστήματα οπτικών και όχι συνήθως από το γιατρό. Ο γιατρός δεν είναι έμπορας. Και αν σου πει να σου φέρει εκείνος, θα τους πάρεις πολύ πιο ακριβά.
Τώρα, ένας τυπικός γιατρός θα πρέπει να σου φορέσει ένα φακό εκείνη τη στιγμή που σε εξετάζει ώστε να δει πως αντιδράει στο μάτι, αν σε τσούζει, αν σε ενοχλεί κλπ. Πολλοί δεν το κάνουν. Επίσης ή ο οπτικός ή ο οφθαλμίατρος θα σε ενημερώσει για τη σωστή χρήση των φακών επαφής, τον τρόπο με τον οποίο θα τους πλένεις.
Είσαι σχετικά μικρή, εγώ φακούς έβαλα στην τρίτη γυμνασίου και μέχρι να τους συνηθίσω πρόσεχα πάρα πολύ. Στην ηλικία σου γενικά όλοι είναι διστακτικοί όχι γιατί και καλά το μάτι σου "δεν σηκώνει φακούς" (αυτά είναι σαχλά), αλλά γιατί λόγο ηλικίας υπάρχει συντριπτικά μεγαλύτερος κίνδυνος να πάθεις μόλυνση στα μάτια, επειδή δε θα φροντίζεις καλά τους φακούς και δε θα τους πλένεις σωστά.
Και να επαναλάβω, τους φακούς τους αγοράζουμε από οπτικό όχι τον οφθαλμίατρο. Μαζί θα πάρεις και υγρά φακών. Οι φακοί είναι σφραγισμένοι από το εργοστάσιο, οπότε δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους (αν σου δώσει ο γιατρός δε σημαίνει ότι θα είναι καλύτεροι). Και εννοείται στην ηλικία σου μιλάμε μόνο για μηνιαίους άντε και ημερίσιους για το καλοκαίρι.
Οι φακοί δεν είναι παίξε γέλασε, είναι σοβαρή υπόθεση, αν δεν φερθείς με ωριμότητα μπορεί να πάθεις πολύ σοβαρή βλάβη στα μάτια. Να ξέρεις επίσης ότι όταν το μάτι είναι άρρωστο, πχ έχεις αλλεργίες ή παίρνεις κολλύριο ΔΕΝ ΦΟΡΑΣ ΦΑΚΟΥΣ για εκείνη την περίοδο. Κανόνας.