Τα πιο ωραία βιβλία με θέμα την Αρχαία Ελλάδα, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 21.190 μηνύματα.
Έχετε κάποια πρόταση για ελληνική μυθολογία;
Ψάχνω κάτι πλήρες ή έστω σειρά βιβλίων που καταλήγει σε κάτι πλήρες.

Δεν με πειράζει αν είναι γραμμένο από ξένο συγγραφέα, αρκεί να είναι στα ελληνικά (μεταφρασμένο ή εξ αρχής ελληνικό).

amarelia

Διακεκριμένο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει από Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7.725 μηνύματα.
Έχετε κάποια πρόταση για ελληνική μυθολογία;
Ψάχνω κάτι πλήρες ή έστω σειρά βιβλίων που καταλήγει σε κάτι πλήρες.
πλήρες εννοείς θες ενα εγχειρίδιο να τα έχει όλα ή θες να είναι ογκώδες και να τα εχει ολα με τη παραμικρή λεπτομέρεια;

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 21.190 μηνύματα.
πλήρες εννοείς θες ενα εγχειρίδιο να τα έχει όλα ή θες να είναι ογκώδες και να τα εχει ολα με τη παραμικρή λεπτομέρεια;
Ογκώδες. Και με εικόνες αν γίνεται.
Έχω ήδη ένα εγχειρίδιο (Α-Β τόμος, μικρούλια μην φανταστείς) από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Σφυρόερα, καλά το πάω, αλλά δεν με καλύπτει είναι υπερβολικά συνοπτικό.

Ουριήλ

Διάσημο μέλος

Ο Ουριήλ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αγία Παρασκευή (Αττική). Έχει γράψει 2.355 μηνύματα.
1004.jpg

Kate1914

Διακεκριμένο μέλος

Η Kate1914 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 7.171 μηνύματα.
Λοιπόν, ώρα να κάνω και εγώ τη συμβολή μου σε αυτό το θρεντ.
Και κυρίως θα ήθελα να ρωτήσω εσένα @ilias90, αν έχεις διαβάσει το "Τα εις εαυτόν" του Μάρκου Αυρήλιου. Αν ναι, ποια είναι η άποψή σου σχετικά με το έργο του, και ειδικότερα για τον στωικισμό που αντιπροσωπεύει;

Να πω εδώ ότι δεν έχω διαβάσει όλο το έργο του, έχω μόλις δύο μέρες που το ξεκίνησα (και μόλις σήμερα τελείωσα το πρώτο βιβλίο του από τα δώδεκα, έχω δρόμο ακόμη), οπότε θα δεχτώ με χαρά τα σχόλια οποιουδήποτε το έχει διαβάσει, ως πρακτικά αρχάρια στον κόσμο της φιλοσοφίας.

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλλεται Γιατρός και μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 3.227 μηνύματα.
Και κυρίως θα ήθελα να ρωτήσω εσένα @ilias90, αν έχεις διαβάσει το "Τα εις εαυτόν" του Μάρκου Αυρήλιου. Αν ναι, ποια είναι η άποψή σου σχετικά με το έργο του, και ειδικότερα για τον στωικισμό που αντιπροσωπεύει;

Να πω εδώ ότι δεν έχω διαβάσει όλο το έργο του, έχω μόλις δύο μέρες που το ξεκίνησα (και μόλις σήμερα τελείωσα το πρώτο βιβλίο του από τα δώδεκα, έχω δρόμο ακόμη), οπότε θα δεχτώ με χαρά τα σχόλια οποιουδήποτε το έχει διαβάσει, ως πρακτικά αρχάρια στον κόσμο της φιλοσοφίας.

Καλά τα λέει αλλά αρκετές φορές στην ζωή του δεν τα εφαρμόζε .

Συνολικά πιστεύω ότι η θεώρηση που είχε τον βοήθησε αρκετά στο να επιτύχει στο πολιτικό εργο του , έστω και αν δεν έπραττε πάντοτε και σε κάθε περίπτωση στωικά.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 23.616 μηνύματα.
Το Τάδε Έφη Ζαρατούστρα του Νίτσε είναι ένα απίστευτα δύσκολο και δυσνόητο βιβλίο. Όμως αξέχαστη η στιγμή με τον θαλαμοφύλακα στον στρατό 3 τα ξημερώματα που το πιάσαμε παρέα και κάναμε αναλύσεις. Πήγα για ύπνο, αυτός ζήτησε και κράτησε το βιβλίο να διαβάσει στην υπηρεσία του και 6:30 το πρωί μετά το εγερτήριο ήρθε δίπλα και συνεχίσαμε την ανάλυση ενώ ήμασταν ζόμπυ από αϋπνία.

Το βιβλίο απαιτεί οπωσδήποτε και παράλληλη χρήση βίντεο-αναλύσεων αφού πρώτα το έχεις διαβάσει το κεφάλαιο δύο φορές και μετά αναλυτικά πρόταση πρόταση. Είναι μπελάς.

Kougami

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Kougami αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 285 μηνύματα.
Το Τάδε Έφη Ζαρατούστρα του Νίτσε είναι ένα απίστευτα δύσκολο και δυσνόητο βιβλίο. Όμως αξέχαστη η στιγμή με τον θαλαμοφύλακα στον στρατό 3 τα ξημερώματα που το πιάσαμε παρέα και κάναμε αναλύσεις. Πήγα για ύπνο, αυτός ζήτησε και κράτησε το βιβλίο να διαβάσει στην υπηρεσία του και 6:30 το πρωί μετά το εγερτήριο ήρθε δίπλα και συνεχίσαμε την ανάλυση ενώ ήμασταν ζόμπυ από αϋπνία.

Το βιβλίο απαιτεί οπωσδήποτε και παράλληλη χρήση βίντεο-αναλύσεων αφού πρώτα το έχεις διαβάσει το κεφάλαιο δύο φορές και μετά αναλυτικά πρόταση πρόταση. Είναι μπελάς.

Νομίζω απαιτεί να έχεις διαβάσει άλλα έργα του Νίτσε πρώτα αλλιώς όντως ίσως δεν βγάλεις νόημα. Τουλάχιστον έτσι μου έχουν πει όσοι το έχουν διαβάσει.
Απλά συχνά πολλοί πέφτουν στην παγίδα να ξεκινάνε με αυτό διότι είναι μάλλον το πιο γνώστο του.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 23.616 μηνύματα.
Νομίζω απαιτεί να έχεις διαβάσει άλλα έργα του Νίτσε πρώτα αλλιώς όντως ίσως δεν βγάλεις νόημα. Τουλάχιστον έτσι μου έχουν πει όσοι το έχουν διαβάσει.
Απλά συχνά πολλοί πέφτουν στην παγίδα να ξεκινάνε με αυτό διότι είναι μάλλον το πιο γνώστο του.
Και γενικά να ξέρεις για τον Νίτσε και τι πρέσβευε. Ας πούμε κάποια σημεία ήταν έξυπνοι παραλληλισμοί ενάντια στις χριστιανικές διδαχές, κάτι που μπορούσες να το καταλάβεις μόνο αν ήξερες πόσο εχθρικός προς τον χριστιανισμό ήταν ως φιλόσοφος. Έχει νομίζω και βιβλίο ο Αντίχριστος, κάπως έτσι.

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 5.289 μηνύματα.

Κοίτα, ο στωικισμός είναι περισσότερο πρακτική φιλοσοφία. Δεν πιάνει μεταφυσική ή πολιτική φιλοσοφία ουσιαστικά, αλλά σου λέει πώς να ζεις. Μπορείς να τον συνοψίσεις κάπως έτσι: μάθε να προσπαθείς να αλλάξεις μόνο όσα μπορούν να αλλάξουν και σε όλα τα άλλα μάθε να υπομένεις και να προσαρμόζεσαι. Το να προσπαθείς να αλλάξεις πράγματα που δεν γίνεται να αλλάξουν είναι σαν να προσπαθείς να κόψεις τα κύματα της θάλασσας με ένα σπαθί. Μάταιο. Πήγαινε με τη φόρα του κύματος, έχε υπόψη σου ότι η ζωή είναι δύσκολη και γεμάτη πόνο. Αποδέξου το.

Μου αρέσει επίσης η ασημαντότητα του Εγώ στον Στωικισμό, που ομοιάζει με την ταπεινότητα του Χριστιανισμού. Αποδέξου ότι κάποια στιγμή, όλοι, από τον πιο ασήμαντο έως τον πιο σημαντικό στη ζωή θα ξεχαστούν. Ούτε η μνήμη του πιο διάσημου ανθρώπου δεν θα μείνει για πάντα (κάποτε θα έρθει μια μαζική καταστροφή, κάποτε ο κόσμος θα τελειώσει.) Εσύ να είσαι σωστός, τίμιος, αξιοπρεπής και να κάνεις πάντα αυτό που μπορείς, εκεί που μπορείς.

Σε κάποιους αρέσει αυτή η φιλοσοφία στη ζωή, άλλη τη βρίσκουν κάπως ατομικιστική και μοιρολατρική, ότι καθιστά τον άνθρωπο έρμαιο της ζωής. Δεν το βλέπω έτσι, γιατί θεωρώ πως ο άνθρωπος όντως ελάχιστα μπορεί στην πραγματικότητα να αλλάξει και αν δεις την ανθρώπινη ιστορία στο σύνολό της, δεν θα βρεις μεγάλες διαφορές στην κοινωνική διαστρωμάτωση, την ιεραρχία, τον ανταγωνισμό και άλλα πολλά. Όμως δεν σου λέει να μένεις άπραγος αλλά να αγωνίζεσαι για ό,τι επιδέχεται αλλαγής. Είναι πολύ ενδιαφέρον δε ότι έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με τον ζεν Βουδισμό, ακόμα και στις απόψεις για το υπερβατικό, που σου λένε ουσιαστικά αμφότεροι ότι η ανθρώπινη ζωή είναι τόσο μικρή και η αντίληψή μας τόσο στενή, που δεν αξίζει να σπαταλάμε χρόνο στο να μάθουμε τί υπάρχει πέρα από εδώ.

Τελευταία επεξεργασία:

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 7.120 μηνύματα.
Ογκώδες. Και με εικόνες αν γίνεται.
Έχω ήδη ένα εγχειρίδιο (Α-Β τόμος, μικρούλια μην φανταστείς) από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Σφυρόερα, καλά το πάω, αλλά δεν με καλύπτει είναι υπερβολικά συνοπτικό.
5 τόμοι με εικόνες. Νομίζω κάτι τέτοιο θα σε ικανοποιούσε
IMG_20250901_074353.jpg

Scandal

Διαχειριστής

5 τόμοι με εικόνες. Νομίζω κάτι τέτοιο θα σε ικανοποιούσε
View attachment 152102
Ναι το εχω εντοπίσει κι εγω, είναι σε επιμέλεια του Κακριδή των 80s έκδοση έγχρωμα εικονογραφημενο.
Πανάκριβο, το βρίσκεις min 80 EUR σε αγγελίες.
Θα το τιμήσω σύντομα.

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 7.120 μηνύματα.
Ναι το εχω εντοπίσει κι εγω, είναι σε επιμέλεια του Κακριδή των 80s έκδοση έγχρωμα εικονογραφημενο.
Πανάκριβο, το βρίσκεις min 80 EUR σε αγγελίες.
Θα το τιμήσω σύντομα.
Είναι παρα πολυ ωραία έκδοση, καλαισθητη, με ιλουστρασιον χαρτί ,πλούσια εικονογράφηση και παραρτήματα ( ούτε που θυμάμαι πόσο αγοράστηκε )

Χρήστες Βρείτε παρόμοια