Luke87
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο Luke87 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 971 μηνύματα.

30-10-23

05:51
Εμένα μου άρεσαν οι απόκριες. Είχα ντυθεί power Ranger δυο φορές. Ο κόκκινος και ο λευκός. Ενας φίλος μου είχε έρθει μια φορά ντυμένος άραβας. Με ένα μεγάλο μαύρο μούσι. Απίστευτο γέλιο.
Guest 126033
Επισκέπτης
αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.

30-10-23

07:02
Λεπτή γραμμή όσο αφορά την Χριστιανική αποδοχή αυτού του αρχαιοελληνικου εθίμου.Ένα όμορφο αμερικανικό έθιμο. Ως εκεί. Δεν έχει δουλειά στην Ελλάδα.
Η Ελλάς έχει τις αποκριές, ένα χριστιανοποιημένο αρχαιοελληνικό έθιμο.
Ειχε πλήρη επίγνωση του μαγικο-θρησκευτικού πυρήνα πίσω από τον οποίο κρύβονταν οι αρχέγονες δοξασίες και δεισιδαιμονίες αλλά είχε τρεις επιλογές.
Να τους καταδικάσει ως ειδωλολατρικές.
Να το ενσωματώσει όπως ακριβώς ήταν και τέλος να το αγνοεί κρατώντας απέναντι τους μια στάση ουδετερότητας αλλά χωρίς να παύει σε κάθε ευκαιρία να τονίζει την παγανιστική τους προέλευση.
Αναγκαστηκε λοιπον να μεινει στην τριτη επιλογη εφοσον αφορα μια παραδοση αιωνων, δεν παύει ομως ν αναφερει πόσο ανούσιο ειναι το νόημα αυτών των τελετών .
Αναφέρουμε από πηγή πως
" Η Εκκλησία καταδίκασε και απέρριψε τις γιορτές του καρναβαλιού με την 6η Οικουμενική Σύνοδο του 692, όμως με μια υπέροχη στάση ανοχής και αγάπης παρακολούθησε το λαό να το συνδέει, έστω και τυπικά, με το εορτολόγιο της Εκκλησίας, μέσω της εξαγνιστικής Σαρακοστής. Δηλαδή συνδυάζεται το γλέντι ο χορός και το ξεφάντωμα, με την αυστηρή νηστεία και τη λατρεία της Μ. Τεσσαρακοστής, η οποία θα επακολουθήσει. Και θα απαιτήσει από τον πιστό λαό να ακολουθήσει την κατανυκτική λατρευτική ατμόσφαιρα της Εκκλησίας, με τα Απόδειπνα, τους Κατανυκτικούς εσπερινούς και τους Χαιρετισμούς, την μεγάλη πορεία προς το κέντρο των εκδηλώσεων, την Μεγάλη Κυριακή του Πάσχα."
Σε καμία των περιπτώσεων η Εκκλησία δεν δέχεται τις σημερινές παρελάσεις με την μορφή που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια ,τις καταδικαζει όταν μέσα σε αυτές κυριαρχεί η εικόνα ....
Άλλωστε τι ν αποδεχτεί τα φημισμένα παρτυ που γίνονται στην Πάτρα μια εβδομάδα πριν την παρέλαση;
Ή την μετεπειτα εξέλιξη και κατάληξη αυτών ;
Αλλη μια " εμπορική ξενοφερτη γιορτή " ,όπως ειναι και του Αγίου.Βαλεντινου ,εφόσον καθαρά Ελληνικες παρομοιες χριστιανικες γιορτές έχουμε αλλά κανένας δεν τις ξέρει ούτε τις τιμά...
Δεν λέω καλό είναι να υπάρχουν αφορμές να γλενταει και να χαίρετε ο κόσμος αλλά η απορία ειναι γιατί υιοθετουμε ξένα έθιμα από την στιγμή που έχουμε τα δικά μας ;;
Καμία αίσθηση για έθιμα στα οποία δεν έχω παιδικές όμορφες μνήμες!
Ειδικά ξενοφερτα εθιμα που οδηγουν στην οικονομικξ εκμετάλλευση του λαου ...
Τα σημερινά παιδιά μπορεί μεγαλώνοντας να το βλέπουν αλλιώς εφοσον θα το ζήσουν σαν έθιμο από την παιδική σκοπιά!
Για εμάς τους μεγαλύτερους όμως πραγματικα καμία αίσθηση σε όλα αυτή την στήριξη της αμερικανιας, ειδικά όταν την βλέπω να υπάρχει από ανθρώπους που υποτιμούν σπουδαία ελληνικά έθιμα και επιλεγουν να υιοθετούν όλο αυτό!
Κρατάμε μόνο ότι θα χαρίσει μια νότα χαράς, γέλιου στους ανθρώπους που θα συμμετέχουν σε όλο αυτό και φυσικά για την αγορά που θα δουλέψει με αφορμή άλλο ένα καθαρά ξενοφερτο εμπορικό έθιμο!
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

30-10-23

07:18
Ερθει ..δεν ερθει..χεσμενο το εχω.
Κια ναι..ειναι σοβαρη απαντηση.
Ειναι ανευ σημασιας το ζητουμενο.
Κια ναι..ειναι σοβαρη απαντηση.
Ειναι ανευ σημασιας το ζητουμενο.
rafaela11
Περιβόητο μέλος
Η Ραφαηλία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 24 ετών και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4.117 μηνύματα.

30-10-23

07:50
Θα συμφωνήσω σε αυτά που είπε η @glayki
Από παιδί δεν με ενθουσίαζαν οι απόκριες. Δεν έχει κάτι το ξεχωριστό, ένα κοινότυπο τζερτζελο είναι στους δρόμους απλώς με στολή... φοβερό έθιμο. Στις πόλεις τουλάχιστον αυτό είναι.
Μερικά χωριά κρατάνε έθιμα πιο παλιά αποκριάτικα, που φοράνε ειδικές στολές, όπως πχ στο Σοχό του Λαγκαδά με τους κουδουνοφόρους.
Το Halloween παρολα αυτά, μου φαίνεται πιο συμπαθητικο. Spooky και ατμοσφαιρικό.
Από παιδί δεν με ενθουσίαζαν οι απόκριες. Δεν έχει κάτι το ξεχωριστό, ένα κοινότυπο τζερτζελο είναι στους δρόμους απλώς με στολή... φοβερό έθιμο. Στις πόλεις τουλάχιστον αυτό είναι.
Μερικά χωριά κρατάνε έθιμα πιο παλιά αποκριάτικα, που φοράνε ειδικές στολές, όπως πχ στο Σοχό του Λαγκαδά με τους κουδουνοφόρους.
Το Halloween παρολα αυτά, μου φαίνεται πιο συμπαθητικο. Spooky και ατμοσφαιρικό.
Gaspar
Περιβόητο μέλος
Ο Gaspar αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4.261 μηνύματα.

30-10-23

11:50
God bless america
Θα πάω σήμερα σε ένα τέτοιο πάρτυ με την κόρη μου.
Tο κακό με το Halloween είναι οτι στην ελλάδα δεν έχει το ίδιο πνευμα με της αμερικής αλλα ουσιαστικά είναι καρναβάλια του οκτώβρη και ο καθένας ντύνεται με ότι στολή του ξέμεινε απο τις απόκριες.
Θα πάω σήμερα σε ένα τέτοιο πάρτυ με την κόρη μου.
Tο κακό με το Halloween είναι οτι στην ελλάδα δεν έχει το ίδιο πνευμα με της αμερικής αλλα ουσιαστικά είναι καρναβάλια του οκτώβρη και ο καθένας ντύνεται με ότι στολή του ξέμεινε απο τις απόκριες.

30-10-23

12:01
Εμενα μ αρεσoυν οι απόκριες, αλλά πιστεύω το τζέρτζελο είναι το ντύσιμο. Πως θα συνδυάσεις τα ρούχα με τι περούκα και τι μακιγιάζ πάνω σε ένα συγκεκριμένο concept . Δεν ξέρω που είναι το αστείο και ο χαβαλές να πάρεις μια έτοιμη στολή η να βάλεις ένα καπέλο και απλά να βγεις έξω.Θα συμφωνήσω σε αυτά που είπε η @glayki
View attachment 124740
rafaela11
Περιβόητο μέλος
Η Ραφαηλία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 24 ετών και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4.117 μηνύματα.

30-10-23

12:04
Η δημιουργικότητα ωραία είναι, αλλά 70 στους 100 φοράνε τα ρούχα τους με κάτι γελοία γυαλιά η περούκα, και τα κορίτσια φοράνε δύο κέρατα ή φτερά.Εμενα μ αρεσoυν οι απόκριες, αλλά πιστεύω το τζέρτζελο είναι το ντύσιμο. Πως θα συνδυάσεις τα ρούχα με τι περούκα και τι μακιγιάζ πάνω σε ένα συγκεκριμένο concept . Δεν ξέρω που είναι το αστείο και ο χαβαλές να πάρεις μια έτοιμη στολή η να βάλεις ένα καπέλο και απλά να βγεις έξω.
Εχ....
giannhs2001
Επιφανές μέλος
Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.023 μηνύματα.

30-10-23

14:00
Το σχόλιο μου ήτο σκόπιμο και επίτηδες. Δεν είχα πρόθεση να θίξω γενικά όλους τους αριστερούς. Όμως δυστυχώς είναι αλήθεια πως αριστεροί και φιλελεύθεροι έχουν έναν άσκημο αρνητισμό προς τα ελληνικά έθιμα. Οι δεύτεροι δε είναι και χειρότεροι καθώς στα ελληνικά έθιμα είναι σε φάση "okay bro προχώρησε ο κόσμος" αλλά μόλις δουν αμερικανικό ή γενικά δυτικόφερτο έθιμο πανηγυρίζουν.αυτό που οι ακροαριστεροί και οι ακροδεξιοι εχουν την ικανοτητα να κανουν το οτιδηποτε περι πολιτικής και κομμουνιστων σοσιαλιστων φασιστων πραγματικα με ξεπερναει![]()
Καθ'όλου ανοικτοί σάμαελ. Σε μία εποχή όπου τα έθιμα τα δικά μας πεθαίνουν είναι τουλάχιστον αισχρό να πανηγυρίζουμε με ξένα. Σε αυτά είμαι αμερόληπτος, όπως δεν θέλω τα βάρβαρα ισλαμικά έθιμα της κλειτοριδεκτομής, του αυτομαστιγώματος (για το σιϊτικό ισλάμ αυτό) κ.λπ. έτσι δεν γουστάρω και τα δυτικά όπως το Halloween, το black friday και όλα αυτά. Για να μη μιλήσω πως όλα αυτά όπως και η μόδα είναι φαινόμενα του παγκοσμιοποιητικού καπιταλισμού που δεν διστάζει να διαλύει σύνορα, έθνη, παραδόσεις, πολιτισμούς... για να πουλήσουν νέα πράγματα στην άμυαλη καταναλωτική μηχανή, ήτοι ο λαουτζίκος.Γιάννη, σε αυτό το κομμάτι πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί. Δεν είναι κακό να παίρνεις ιδέες απο άλλους λαούς.
Στην τελική αυτό που έχει σημασία είναι να περνάει καλά ο κόσμος. Και εφόσον κανένας δεν βλάπτεται, δεν βλέπω τον λόγο να μην το εισάγουμε.
Μην ξεχνάμε οτι τέτοια "έθιμα" που λες, δίνουν ώθηση και για νέα βιβλία, νέες ταινίες και νέες δραστηριότητες! Όπως θα στολίσεις τα Χριστούγεννα και θα σου φτιάξει την διάθεση, έτσι στολίζεις και το Halloween και σου φτιάχνει η διάθεση. Βάζεις να δεις και σχετικές ταινίες, και γενικά δημιουργείται μια ατμόσφαιρα που σε ανεβάζει. Ο κόσμος έχει πολύ δυστυχία ήδη, είναι κρίμα να αρνηθούμε έθιμα που αποδεδειγμένα προσφέρουν χαρά, απλώς επειδή δεν προέρχονται απο τον τόπο μας.
Αν μη τι άλλο η ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων διατηρεί και τους λαούς ζωντανούς, διότι χωρίς επικοινωνία υπάρχει στασιμότητα, και άρα νέκρα.
Υπάρχουν πολλά έθιμα που προσφέρουν χαρά και στην χώρα μας τα οποία δυστυχώς οι περισσότεροι δεν θα μάθουμε ποτέ πως υπήρξαν....
------------------------------------------------------------
Ανήμερα της 1ης Μαρτίου πριν ξημερώσει οι νοικοκύρηδες άναβαν φωτιές στις αυλές τους, στις πλατείες, παντού δημιουργώντας ένα γιορτινό κλίμα. Οι οικογένειες πηδούσαν απάνω από την φωτιά τρεις φορές και εν συνεχεία αντάλλαζαν ευχές για να ξορκιστεί το κακό λέγοντας «Μάρτης γδάρτης και παλουκοκάφτης». Ήταν ο αποχαιρετισμός του χειμώνος και το καλωσόρισμα της άνοιξης.
Πόσοι το γνωρίζουν αυτό;;; Για τα greek halloween πρώτοι είμαστε.
amarelia
Περιβόητο μέλος
Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5.282 μηνύματα.

30-10-23

14:08
εγώ που τους έχω χεσμένους τους αμερικανούς αλλά μ'αρέσει αυτό το έθιμο που ανήκω Γιάννη μας;αλλά μόλις δουν αμερικανικό
Με άφησες αταμπέλωτη.

Και δεν μου απάντησες κι αν θα ρθεις και στο παρτέι
taketrance
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο taketrance αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1.221 μηνύματα.

30-10-23

14:09
Make «Μάρτης γδάρτης και παλουκοκάφτης» Great Again.Το σχόλιο μου ήτο σκόπιμο και επίτηδες. Δεν είχα πρόθεση να θίξω γενικά όλους τους αριστερούς. Όμως δυστυχώς είναι αλήθεια πως αριστεροί και φιλελεύθεροι έχουν έναν άσκημο αρνητισμό προς τα ελληνικά έθιμα. Οι δεύτεροι δε είναι και χειρότεροι καθώς στα ελληνικά έθιμα είναι σε φάση "okay bro προχώρησε ο κόσμος" αλλά μόλις δουν αμερικανικό ή γενικά δυτικόφερτο έθιμο πανηγυρίζουν.
Καθ'όλου ανοικτοί σάμαελ. Σε μία εποχή όπου τα έθιμα τα δικά μας πεθαίνουν είναι τουλάχιστον αισχρό να πανηγυρίζουμε με ξένα. Σε αυτά είμαι αμερόληπτος, όπως δεν θέλω τα βάρβαρα ισλαμικά έθιμα της κλειτοριδεκτομής, του αυτομαστιγώματος (για το σιϊτικό ισλάμ αυτό) κ.λπ. έτσι δεν γουστάρω και τα δυτικά όπως το Halloween, το black friday και όλα αυτά. Για να μη μιλήσω πως όλα αυτά όπως και η μόδα είναι φαινόμενα του παγκοσμιοποιητικού καπιταλισμού που δεν διστάζει να διαλύει σύνορα, έθνη, παραδόσεις, πολιτισμούς... για να πουλήσουν νέα πράγματα στην άμυαλη καταναλωτική μηχανή, ήτοι ο λαουτζίκος.
Υπάρχουν πολλά έθιμα που προσφέρουν χαρά και στην χώρα μας τα οποία δυστυχώς οι περισσότεροι δεν θα μάθουμε ποτέ πως υπήρξαν....
Ανήμερα της 1ης Μαρτίου πριν ξημερώσει οι νοικοκύρηδες άναβαν φωτιές στις αυλές τους, στις πλατείες, παντού δημιουργώντας ένα γιορτινό κλίμα. Οι οικογένειες πηδούσαν απάνω από την φωτιά τρεις φορές και εν συνεχεία αντάλλαζαν ευχές για να ξορκιστεί το κακό λέγοντας «Μάρτης γδάρτης και παλουκοκάφτης». Ήταν ο αποχαιρετισμός του χειμώνος και το καλωσόρισμα της άνοιξης.
Samael
Τιμώμενο Μέλος
Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11.436 μηνύματα.

30-10-23

14:17
Είναι άλλο πράγμα η διάσωση των δικών μας εθίμων και άλλο το να είμαστε δεκτικοί σε ξενόφερνα έθιμα. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Ούτως η άλλως αυτά τα πράγματα λειτουργούν αμφίδρομα και οι ξένοι έχουν υιοθετήσει πολλές δικές μας συνήθειες. Η εισαγωγή ξένων πολιτιστικών στοιχείων σε μια κοινωνία δεν εκφυλίζει τα δικά της. Είναι επιλογή του κάθε λαού εαν θα διατηρήσει τα δικά του ήθη/έθιμα και παραδόσεις, ή εαν θα τα εξελίξει.Καθ'όλου ανοικτοί σάμαελ. Σε μία εποχή όπου τα έθιμα τα δικά μας πεθαίνουν είναι τουλάχιστον αισχρό να πανηγυρίζουμε με ξένα. Σε αυτά είμαι αμερόληπτος, όπως δεν θέλω τα βάρβαρα ισλαμικά έθιμα της κλειτοριδεκτομής, του αυτομαστιγώματος (για το σιϊτικό ισλάμ αυτό) κ.λπ. έτσι δεν γουστάρω και τα δυτικά όπως το Halloween, το black friday και όλα αυτά. Για να μη μιλήσω πως όλα αυτά όπως και η μόδα είναι φαινόμενα του παγκοσμιοποιητικού καπιταλισμού που δεν διστάζει να διαλύει σύνορα, έθνη, παραδόσεις, πολιτισμούς... για να πουλήσουν νέα πράγματα στην άμυαλη καταναλωτική μηχανή, ήτοι ο λαουτζίκος.
Δεν διαφωνώ πως υπάρχει οικονομικό κέρδος απο όλο αυτό, αλλά το ίδιο συμβαίνει σε πολλές άλλες γιορτές όπως τα Χριστούγεννα ας πούμε. Δεν βλέπω που είναι το κακό στο να βγάζει κάποιος χρήματα μέσω τέτοιων εθίμων/γιορτών εφόσον τα προϊόντα του ή οι υπηρεσίες του προσφέρουν χαρά. Υπάρχουν κάποιοι που κινούνται αποκλειστικά με γνόμωνα να βγάλουν χρήματα ; Ναι, αλλά δεν βλέπω αυτό πως αναιρεί το γεγονός οτι πολύς κόσμος απολαμβάνει αυτές τις γιορτές.
Η ανάγκη για μια spooky εποχή ζει μέσα σε κάθε άνθρωπο θεωρώ, όχι μόνο στους Αμερικάνους. Για αυτό και το έθιμο αγκαλιάζεται με τόσο ζεστό τρόπο απο άλλες χώρες. Δεν έχει σημασία η χώρα προέλευσης δηλαδή. Και οι Τούρκοι να το είχαν ανακαλύψει, και εμείς να το είχαμε ανακαλύψει, πάλι θα ενδιαφερόταν ο κόσμος γιατί στοχεύει στο να εκφράσει μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και να καλύψει ένα σετ διάθεσης και συναισθημάτων που οι άλλες γιορτές δεν καλύπτουν( φόβος, μυστήριο κτλπ.).
Dias
Επιφανές μέλος
Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Φυσικός. Έχει γράψει 10.315 μηνύματα.

30-10-23

14:30
Μη μένουμε κολλημένοι στις παραδόσεις. Πολλές υπήρχαν και με το χρόνο ξεχνιούνται, όσο και αν κάποιοι δήμοι προσπαθούν να αναβιώσουν φολκλορικά έθιμα για τουριστικούς λόγους. Ο κόσμος προχωρά και το να μένουμε κοιτάζοντας πίσω μόνο καλό δεν μας κάνει. Πολλά έθιμα άλλων χωρών καθιερώνονται και σε μας. Δεν το βλέπω κακό, το αντίθετο. Το Halloween είναι ένα από αυτά που δίνει χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Δεν είναι και τόσο κακό η παγκοσμιοποίηση. Κοινή γλώσσα, χαλαρά σύνορα, όχι μάχη θρησκειών, κοινό νόμισμα, κοινές γιορτές. Κάποια μέρα θα γίνουν και αυτά. Ναι, θα κερδίσει και ο κακός καπιταλισμός, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει κάτι καλύτερο. Αγοράστε λοιπόν την κολοκύθα σας, κάνετέ τη φαναράκι και γιορτάστε μαζί με τόσους άλλους στη Γη που είναι το σπίτι όλων.
Υδροχόος
Περιβόητο μέλος
Η Χριστίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 6.026 μηνύματα.

30-10-23

14:30
Γνώμη μου είναι, να μην πηγαίνουμε και στο άλλο άκρο...Υπάρχουν πολλά έθιμα που προσφέρουν χαρά και στην χώρα μας τα οποία δυστυχώς οι περισσότεροι δεν θα μάθουμε ποτέ πως υπήρξαν....
Κάποια έθιμα, πάνω - κάτω, τα γνωρίζουμε. Άλλωστε κάθε τόπος έχει και τα δικά του. Όπως τα ξέρεις εσύ, έτσι και κάποιοι άλλοι/ες έχουν χωριό, παππού, γιαγιά, κάποιο συγγενή...Όλο και κάτι έχει ο καθένας...
Το έθιμο που ανέφερες, μια χαρά είναι. Και γνωστό. Και είναι ωραίο που μπορούν και το αναβιώνουν κάποιοι/ες στον τόπο τους. Μα φαντάζεσαι τις νοικοκυρές, εδώ στην Αθήνα, να βγούμε έξω και ν' ανάβουμε φωτιές ; Και να πηδάμε από πάνω ;;; Το καλύτερο σενάριο θα είναι να μας πουν τρελές. Το...χειρότερο να μας μπουζουριάσουν. Με λίγα λόγια, πρέπει να είναι και ο τόπος κατάλληλος για το κάθε τι. Ειδικά για εμάς που δε ζούμε σε κωμοπόλεις ή χωριά...
Και το χριστουγεννιάτικο δέντρο ξενόφερτο έθιμο είναι. Και μια χαρά μεγάλωσε (και μεγαλώνει...), γενιές και γενιές. Λίγοι είναι αυτοί που δεν τους αρέσουν τα φωτάκια/λαμπάκια και το κλίμα που έχουν οι γιορτές...
Το Halloween, ειδικά για τα παιδάκια, είναι μια χαρά. Άλλο κλίμα από τις απόκριες, άλλο ντεκόρ, άλλη διάθεση...
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Ναι, σε μια ταινία ίσως τα δούμε όλα αυτά (που ονειρεύεσαι...). Θα καθόμαστε και όλοι στο ίδιο τραπέζι και θα συντρώγουμε. Ακόμα και ο Ισραηλίτης με τον Παλαιστίνιο θα γίνουν φίλοι. Σ' έναν ονειρικό κόσμο, που δε θα κυβερνά το χρήμα, ναι μπορεί...Δεν είναι και τόσο κακό η παγκοσμιοποίηση. Κοινή γλώσσα, χαλαρά σύνορα, όχι μάχη θρησκειών, κοινό νόμισμα, κοινές γιορτές. Κάποια μέρα θα γίνουν και αυτά.
touvlo
Διάσημο μέλος
Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.905 μηνύματα.

30-10-23

15:01
Παιδιά, μ αρέσει αυτή η σαχλαμαρίτσα πολύ!!
Όταν τα παιδιά ήταν μικρά, ζούσαμε σε μια γερμανική πόλη, που το γιόρταζαν. Την επόμενη, 1η Νοέμβρη ήταν αργία και τα παιδιά κάθονταν ως αργά. Έχω τις πιο όμορφες αναμνήσεις!
Τα παιδιά μασκαρεύονταν φαντασματάκια κλπ, έπαιρναν φακούς και καθε τι φοβιστικό και ασφαλώς πανινες σακούλες για γλυκισματα. Μαζεύονταν σε παρέες και γύριζαν τις γειτονιές. Όταν ήταν μικρά, πήγαιναν και κάποιοι ενήλικες μαζί. Από 9 χρονών και έπειτα, πήγαιναν μόνοι στις κοντινές γειτονιές και έπαιζαν μες στη νύχτα. Έβρισκαν άλλες συμμορίες μασκαρεμένων, αλληλοφοβιζόντουσαν, γύρευαν γλυκίσματα απ τα σπίτια.... Περνούσαν τέλεια! Και εμείς οι ενήλικες καθόμασταν σε σπίτια, μαγειρεύαμε διάφορες λιχουδιές, βαζαμε μουσική, ημίφως και περνούσαμε τέλεια.

Όταν τα παιδιά ήταν μικρά, ζούσαμε σε μια γερμανική πόλη, που το γιόρταζαν. Την επόμενη, 1η Νοέμβρη ήταν αργία και τα παιδιά κάθονταν ως αργά. Έχω τις πιο όμορφες αναμνήσεις!
Τα παιδιά μασκαρεύονταν φαντασματάκια κλπ, έπαιρναν φακούς και καθε τι φοβιστικό και ασφαλώς πανινες σακούλες για γλυκισματα. Μαζεύονταν σε παρέες και γύριζαν τις γειτονιές. Όταν ήταν μικρά, πήγαιναν και κάποιοι ενήλικες μαζί. Από 9 χρονών και έπειτα, πήγαιναν μόνοι στις κοντινές γειτονιές και έπαιζαν μες στη νύχτα. Έβρισκαν άλλες συμμορίες μασκαρεμένων, αλληλοφοβιζόντουσαν, γύρευαν γλυκίσματα απ τα σπίτια.... Περνούσαν τέλεια! Και εμείς οι ενήλικες καθόμασταν σε σπίτια, μαγειρεύαμε διάφορες λιχουδιές, βαζαμε μουσική, ημίφως και περνούσαμε τέλεια.

glayki
Περιβόητο μέλος
Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.449 μηνύματα.

30-10-23

15:05
Θα προσθέσω πως και για τα ελληνικά έθιμα Έχουμε στην πλειοψηφία μας απωλέσει την πνευματική διάσταση και τα έχουμε συνδέσει αποκλειστικά με γλέντι και φαγοπότιΤο σχόλιο μου ήτο σκόπιμο και επίτηδες. Δεν είχα πρόθεση να θίξω γενικά όλους τους αριστερούς. Όμως δυστυχώς είναι αλήθεια πως αριστεροί και φιλελεύθεροι έχουν έναν άσκημο αρνητισμό προς τα ελληνικά έθιμα. Οι δεύτεροι δε είναι και χειρότεροι καθώς στα ελληνικά έθιμα είναι σε φάση "okay bro προχώρησε ο κόσμος" αλλά μόλις δουν αμερικανικό ή γενικά δυτικόφερτο έθιμο πανηγυρίζουν.
Καθ'όλου ανοικτοί σάμαελ. Σε μία εποχή όπου τα έθιμα τα δικά μας πεθαίνουν είναι τουλάχιστον αισχρό να πανηγυρίζουμε με ξένα. Σε αυτά είμαι αμερόληπτος, όπως δεν θέλω τα βάρβαρα ισλαμικά έθιμα της κλειτοριδεκτομής, του αυτομαστιγώματος (για το σιϊτικό ισλάμ αυτό) κ.λπ. έτσι δεν γουστάρω και τα δυτικά όπως το Halloween, το black friday και όλα αυτά. Για να μη μιλήσω πως όλα αυτά όπως και η μόδα είναι φαινόμενα του παγκοσμιοποιητικού καπιταλισμού που δεν διστάζει να διαλύει σύνορα, έθνη, παραδόσεις, πολιτισμούς... για να πουλήσουν νέα πράγματα στην άμυαλη καταναλωτική μηχανή, ήτοι ο λαουτζίκος.
giannhs2001
Επιφανές μέλος
Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.023 μηνύματα.

30-10-23

15:08
Nope, απλά οι εποχές της αποικιοκρατίας δεν τελείωσαν ποτέ. Ακόμα και λαοί που δεν έζησαν την αποικιοκρατία στο πετσί τους (όπως οι Τούρκοι, οι Έλληνες, οι Κορεάτες και οι Ιάπωνες/σχετικό το τελευταίο κ.λπ.) συνήθιζαν από μόνοι τους να θεωρούν κάθε τι δυτικό ως το ευγενές και το ανθρώπινο ενώ τα ιδικά τους τα θεωρούσαν χωριατίλα και παρακμή. Ήταν ένα είδος «πολιτιστικής αυτοαποικιοκρατοποίησης» (καθαρά δικός μου όρος) των λαών. Συνήθως το έφερναν πρώτα οι αριστοκρατικές τάξεις και εν συνεχεία το ενστερνίζονταν δειλά και τα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Τα πάντα από έθιμα έως και ενδυματολογικές επιλογές. Δεν είναι καθ'όλου τυχαίο.. Σε μία εποχή όπου πολιτιστική υπερδύναμη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες οι άλλοι λαοί συνηθίζουν να την έχουν ως πρότυπο.Για αυτό και το έθιμο αγκαλιάζεται με τόσο ζεστό τρόπο απο άλλες χώρες
Γνώμη μου είναι, να μην πηγαίνουμε και στο άλλο άκρο...
Κάποια έθιμα, πάνω - κάτω, τα γνωρίζουμε. Άλλωστε κάθε τόπος έχει και τα δικά του. Όπως τα ξέρεις εσύ, έτσι και κάποιοι άλλοι/ες έχουν χωριό, παππού, γιαγιά, κάποιο συγγενή...Όλο και κάτι έχει ο καθένας...
Το έθιμο που ανέφερες, μια χαρά είναι. Και γνωστό. Και είναι ωραίο που μπορούν και το αναβιώνουν κάποιοι/ες στον τόπο τους. Μα φαντάζεσαι τις νοικοκυρές, εδώ στην Αθήνα, να βγούμε έξω και ν' ανάβουμε φωτιές ; Και να πηδάμε από πάνω ;;; Το καλύτερο σενάριο θα είναι να μας πουν τρελές. Το...χειρότερο να μας μπουζουριάσουν. Με λίγα λόγια, πρέπει να είναι και ο τόπος κατάλληλος για το κάθε τι. Ειδικά για εμάς που δε ζούμε σε κωμοπόλεις ή χωριά...
Και το χριστουγεννιάτικο δέντρο ξενόφερτο έθιμο είναι. Και μια χαρά μεγάλωσε (και μεγαλώνει...), γενιές και γενιές. Λίγοι είναι αυτοί που δεν τους αρέσουν τα φωτάκια/λαμπάκια και το κλίμα που έχουν οι γιορτές...
Το Halloween, ειδικά για τα παιδάκια, είναι μια χαρά. Άλλο κλίμα από τις απόκριες, άλλο ντεκόρ, άλλη διάθεση...
Τα χριστούγεννα είναι από μόνα τους μία ελληνική εορτή. Τα παγανιστικά ηλιούγεννα του Θεού Ήλιου. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι γερμανικό έθιμο (Tannenbaum). Στην Ελλάδα η παράδοση μας θέλει να στολίζουμε καράβι λόγω της ιστορικής μας σχέσης με την θάλασσα (καραβοκύρηδες, νησιωτική Ελλάς κλπ).
Το έθιμο ήτο ένα απλό τυχαίο παράδειγμα, προφανώς δεν μπαίνω σε θέση αυθεντίας εδώ μέσα πως εγώ μόνο τα ξέρω. Επίσης γνωρίζω για προσπάθειες αναπτέρωσης των. Αναφέρομαι όμως σε συνολικό επίπεδο. Το τωρινό μισητό κράτος δυστυχώς δεν προωθεί στους πολίτες τα έθιμα μας, είναι πρώτο όμως σε έμμεση προώθηση καταναλωτικών ηλιθιοτήτων όπως το black friday (και σύντομα και το white nights) ή αμερικανόδουλων όπως το Halloween.
Από εκεί και έπειτα εννοείται κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει σε αυτή τη ζωή. Προσωπικά, συνειδητά έχω αποφασίσει πως ουδέποτε στη ζωή μου θα ψωνίζω σε black friday και ουδέποτε θα βάλω κολοκύθα έξω από το σπίτι μου και ανοησίες για το χάλλοουιν. Με το δικό μου τρόπο προσπαθώ να κρατάω ζωντανά τα δικά μας έθιμα και αυτό θεωρώ υπάρχει μόνο. Οι λίγοι πυρήνες ανθρώπων που προσπαθούν μόνοι τους, κόντρα σε μία ξεπεσμένη εποχή, να περισώσουν ό,τι μπορούν.
Dias
Επιφανές μέλος
Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Φυσικός. Έχει γράψει 10.315 μηνύματα.

30-10-23

15:09
Βρήκα ποιοι είναι αντίθετοι με το Halloween και γιατί.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ON LINE: Η σύγχρονη εκδοχή του αρχαίου Κελτικού παγανισμού. Μη γιορτάζετε το Halloween. Μια πρώην μάγισσα, η Μπεθ μίλησε απροκάλυπτα για τις στανιστικές τελετουργίες που λαμβάνουν χώρα την περίοδο αυτή..
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ” : Αποτελεί έναν εύκολο τρόπο εξοικείωσης των νέων με τη μαγεία. Αποτελεί ακόμη, προθάλαμο για την ένταξη σε οργανώσεις μαγισσών. Έχει παρατηρηθεί ότι εξοικειώνει ανεπαίσθητα αλλά σταθερά και με τον σατανισμό, και μάλιστα από τις μικρές τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Στο σατανιστικό ημερολόγιο είναι μία από τις δύο σημαντικότερες γιορτές. Οι νεοειδωλολατρικές οργανώσεις θεωρούν το Χάλλογουιν επίσημη γιορτή και τη συνοδεύουν με ποικίλες τελετές. Πέρα από αυτά τα στοιχεία, στις ψυχές των παιδιών και των νέων, γίνεται συχνά σύγχυση όταν ανακατεύονται οι παραδόσεις μας με τα ξενόφερτα ήθη. Και κάτι ακόμη άξιο προσοχής. Υπάρχει μια γενικότερη παγκόσμια προσπάθεια ανάδειξης νέων εορτών, παγκόσμιων ημερών, που σταδιακά υποβαθμίζουν τις χριστιανικές γιορτές μας και μπερδεύουν τον νέο κόσμο για το ποια γιορτή είναι σημαντική και ποια όχι. Σ’ αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η συγκεκριμένη μέρα.
ORTHODOXIA ON LINE: Η σατανική γιορτή τώρα και στην Ελλάδα.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ON LINE: Η σύγχρονη εκδοχή του αρχαίου Κελτικού παγανισμού. Μη γιορτάζετε το Halloween. Μια πρώην μάγισσα, η Μπεθ μίλησε απροκάλυπτα για τις στανιστικές τελετουργίες που λαμβάνουν χώρα την περίοδο αυτή..
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ” : Αποτελεί έναν εύκολο τρόπο εξοικείωσης των νέων με τη μαγεία. Αποτελεί ακόμη, προθάλαμο για την ένταξη σε οργανώσεις μαγισσών. Έχει παρατηρηθεί ότι εξοικειώνει ανεπαίσθητα αλλά σταθερά και με τον σατανισμό, και μάλιστα από τις μικρές τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Στο σατανιστικό ημερολόγιο είναι μία από τις δύο σημαντικότερες γιορτές. Οι νεοειδωλολατρικές οργανώσεις θεωρούν το Χάλλογουιν επίσημη γιορτή και τη συνοδεύουν με ποικίλες τελετές. Πέρα από αυτά τα στοιχεία, στις ψυχές των παιδιών και των νέων, γίνεται συχνά σύγχυση όταν ανακατεύονται οι παραδόσεις μας με τα ξενόφερτα ήθη. Και κάτι ακόμη άξιο προσοχής. Υπάρχει μια γενικότερη παγκόσμια προσπάθεια ανάδειξης νέων εορτών, παγκόσμιων ημερών, που σταδιακά υποβαθμίζουν τις χριστιανικές γιορτές μας και μπερδεύουν τον νέο κόσμο για το ποια γιορτή είναι σημαντική και ποια όχι. Σ’ αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η συγκεκριμένη μέρα.
Luke87
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο Luke87 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 971 μηνύματα.

30-10-23

15:10
Μιας και το 'φερε η κουβέντα που σφάζουμε αρνάκι το Πάσχα δεν "ενοχλεί" κανέναν? Για να τιμήσουμε τον θεό?
amarelia
Περιβόητο μέλος
Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5.282 μηνύματα.

30-10-23

15:16
απίστευτοΒρήκα ποιοι είναι αντίθετοι με το Halloween και γιατί.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
εσύ επειδή έγινες βίγκαν τώρα ήρθες να μας "ξενερώσεις" παντούσφάζουμε αρνάκι το Πάσχα δεν "ενοχλεί" κανέναν? Για να τιμήσουμε τον θεό?

touvlo
Διάσημο μέλος
Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.905 μηνύματα.

30-10-23

15:21
Νόμιζα, πως είχε σχέση με τη γιορτή των καθολικών, των αγίων πάντων 1η Νοέμβρη, κάτι σαν τα καλικατζαρακια τα δικά μας, παραμονή των Φωτων. Διάβασα όμως πως προέρχεται από ινδιάνικες φυλές.
Τι σημασία έχει όμως; Αφού περνάμε όμορφα και είναι ευκαιρία να διασκεδάσουμε λίγο, μετά από πανδημίες και πολέμους, ας το κάνουμε
Τι σημασία έχει όμως; Αφού περνάμε όμορφα και είναι ευκαιρία να διασκεδάσουμε λίγο, μετά από πανδημίες και πολέμους, ας το κάνουμε
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 105 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- Libertus
- Kate1914
- Hased Babis
- Giorgkalo
- Memetchi
- taketrance
- Paragontas7000
- Scandal
- American Economist
- touvlo
- charmander
- Paladin
- fourkaki
- chester20080
- AggelikiGr
- dreamer!!
- ayahuasca97
- Ilma
- Ωρορα
- Wonderkid
- fmarulezkd
- J.Cameron
- Advocatus diaboli
- A350
- D a f n i
- giannhs2001
- Fernando_A
- rafaela11
- tsiobieman
- Debugging_Demon
- vasilis123321
- Sosstoss
- synthnightingale
- GeorgePap2003
- kalhkardia
- camil
- korlef
- jj!
- ROM32
- Ness
- phleidhs
- johnsala
- Arianara S3
- User2350
- kiyoshi
- Joji
- P.Dam.
- marww
- iew
- Alessandra Eliza
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.