Δεν ξέρω αν έκανα λιανό πως στο μήνυμα που παρέθεσα αναφέρεσαι σε διάφορα άσχετα θέματα χωρίς νόημα ενώ (επίτηδες; ) παρεξηγείς τα λεγόμενα μου με τον τρόπο τα οποία ανέλυσα στην δεύτερη παράγραφο. Σε θέματα που ακόμη δεν έχεις απαντήσει ούτε σε μένα ούτε στον χάκερ και είναι τουλάχιστον πιθανό πως δεν έχεις απάντηση, btw.
Δεν ξέρω σε τι έχεις εκπαιδευτεί και τι όχι και δεν με απασχολεί το φλεξ σου. Δεν είπα πως "συζητάω μόνο με σοβαρά άτομα, ..." αυτές είναι δικές σου ερμηνείες και το "μαντάμ" ήταν χιουμοριστικό. Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται.
Δεν απαντώ σε άλλες λεξοσαλάτες και κενές προσωπικές επιθέσεις.
Τελευταία απάντηση που αφήνω εδώ και την αφήνω μόνο και μόνο επειδή έχει κάποια δεδομένα που πιθανότατα να ενδιαφέρουν κάποιο άτομο.
1. Δεν παρεξήγησα τα λεγόμενά σου. Έθεσα το ζήτημα σε βάση καθαρά κοινωνική επειδή, όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν ξέρω τίποτα (σε επιστημονικό επίπεδο -- αυτά που ξέρει όλος ο κόσμος, τα ξέρω κι εγώ, είναι common knowledge) από εξελικτική βιολογία. Όταν ζήτησα από εσένα και το χάκερ να μου δείξετε κάποιο paper ή κάποια έρευνα που να επιβεβεβαιώνει τα λεγόμενά σας, δεν το κάνατε.
2. Επειδή, όμως, με ενδιέφερε να μάθω τι ισχύει και τι έρευνες υπάρχουν αυτή τη στιγμή, επικοινώνησα με βιολόγο που κάνει έρευνα στην εξέλιξη.
Μου απάντησε (και αυτά είναι τα δεδομένα τα οποία με οδήγησαν να γράψω την απάντηση) ότι στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους αποδεδειγμένα τα μέλη του είδους "homo sapiens" έλκονταν από ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, σχετιζόμενα με τη σεξουαλικότητα και με την καρπερότητα. Δηλαδή, τα θηλυκά έλκονταν από τα πιο μυώδη αρσενικά, τα αρσενικά από τα θηλυκά που είχαν πιο ανοιχτή λεκάνη κλπ. Στη βιβλιογραφία που αναφέρω παρακάτω, αναφέρεται ως sexual selection.
3. Όμως. Αφενός, δεν έπαιζε κανένα ρόλο το πρόσωπο σε αυτή την (ασυνείδητη) φυσική επιλογή και η sexual selection είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ' αυτό που υπονοείτε καθ'όλη τη διάρκεια της συζήτησης.
4. Αφετέρου, με το πέρας των αιώνων, η σύγχρονη τάση στην εξελικτική βιολογία είναι ότι η φυσική επιλογή έχει μετατεθεί πλέον στο νευρικό σύστημα. Δηλαδή, πλέον επιβιώνει το πιο έξυπνο ον, όχι το πιο καρπερό.
5. Αυτά συζητιούνται αυτή τη στιγμή σε όλα τα παγκόσμια συνέδρια, αποτελούν αντικείμενα έρευνας και ανάλυσης, γι' αυτό και μιλάμε για "τάσεις" και όχι για "αντικειμενική πανανθρώπινη αλήθεια". Αυτό είναι επιστήμη. Δεν μπορεί να υπάρχει κάτι απόλυτο, μπορεί αύριο κιόλας να βγει μία έρευνα που να διαψεύσει τις προηγούμενες. Εμείς σήμερα μιλάμε με δαρβινικούς όρους αλλά σκεφτείτε τι ίσχυε στις φυσικές επιστήμες πριν το Δαρβίνο.
6. Από εκεί και πέρα, υπάρχει σαφώς η κοινωνική πλευρά του ζητήματος των πρότυπων γιατί οι κοινωνίες, σε αντίθεση με τα είδη, δεν εξελίσσονται βάσει φυσικής επιλογής. Οπότε, ακόμη κι αν η sexual selection έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους στους προϊστορικούς χρόνους i) το τι θεωρούνταν "attractive" στους προϊστορικούς χρόνους δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα σημερινά πρότυπα όπως το έχετε συνδέσει και, δη, με τα μοντέλα που ανέφερες σε προηγούμενη απάντησή σου (attractive θεωρούνταν να μην έχεις σάπια δόντια ή κάποια δυσμορφία, τουτέστιν να μπορείς να έχεις μία σεξουαλική και κοινωνική λειτουργικότητα που θα σου επέτρεπε να κάνεις σεξ/γεννήσεις παιδιά/πας για κυνήγι κλπ.) ii) τόσες χιλιετίες ιστορίας ανθρώπινων πολιτισμών έχουν συμβάλει στη δημιουργία συγκεκριμένων προτύπων ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται τα πρότυπα για το τι συνιστά "ομορφιά" ή "ωραίο σώμα" (και τα οποία όχι μόνο αλλάζουν με το πέρας των αιώνων αλλά και εξαρτώνται από τις εκάστοτε πολιτικές-κοινωνικές συνθήκες: παράδειγμα, οι African-American γυναίκες δεν θεωρούνταν όμορφες προ Civil War επειδή η σκλαβιά ήταν νομιμοποιημένη -- εν έτει 2019, γνωρίζουμε οτι η θεσμοθετημένη άνευ όρων εκμετάλλευση (η
κατοχή, βασικά) ενός ανθρώπου ήταν όχι μόνο αποτέλεσμα επιβολής εξουσίας αλλά ότι έδωσε, και ακόμα δίνει, τροφή σε έναν φυλετικό ρατσισμό· τον οποίο φυλετικό ρατσισμό, όμως, οι κοινωνίες οφείλουν να αφήσουν πίσω τους στην ολότητά του. Χρειάζεται να αναφέρω τι συνέβη στη Λατινική Αμερική με ιθαγενείς; παρόμοια περίπτωση).
7. Καμία προσωπική επίθεση. Όταν θες να μιλάς, καλό είναι να έχεις και δεδομένα. Η κουβέντα σου, από μόνη της, δεν είναι εγγύηση. Αν θέλεις να κάνεις συζήτηση σε σοβαρή βάση, δείξε papers, δείξε έρευνες ή ρώτα κάποιο άτομο που γνωρίζει πολύ καλύτερα από εσένα.
8. Όλα τα παραπάνω γράφτηκαν εν συντομία γιατί σε φόρουμ είμεθα και όχι σε συνέδριο. Πιθανότατα υπάρχουν πολλές διαφορετικές τάσεις (στην εξελικτική βιολογία σίγουρα αλλά και σε κάθε τομέα) που εγώ, εσείς ή οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αγνοούμε. Αν θέλουμε να βουτήξουμε βαθύτερα σε έναν τομέα, δεν θα το κάνουμε σίγουρα μέσω του i-school και του e-steki. Όλα όσα μοιραζόμαστε εδώ είναι, αναγκαστικά, απλά ενδεικτικά.
9. Τα βιβλιογραφικά δεδομένα που μου έστειλαν:
Αυτά! Καλή συνέχεια (for real, αυτή τη φορά)!