Οι δύσκολες σχέσεις ειναι σχολείο, έχουν να διδαξουν πολλά που αφορούν κυριως τον εαυτό μας αλλά και την σχέση μας με τους άλλους.Όταν απεγκλωβίστεις και δεις τα πράγματα απ έξω τότε παίρνουν άλλη όψη! Γαληνευεις και ίσως φτάσεις σε επίπεδο να καταφέρεις να κρατήσεις μόνο τα όμορφα της σχέσης και τα δύσκολα να τα μελετήσεις και να γίνουν ένα ωραίο μάθημα εξέλιξης. Νιώθω ευγνώμων που έγινε τόσο βασανιστικά και τόσο αργά χρονικά αυτή η προσωπική ανακάλυψη. Μονο έτσι μαθαίνεις. Εύκολες διαδικασίες δεν υπάρχουν.. Και όλη αυτή η πορεία είναι ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ για να δώσεις εξηγήσεις, να εξελιχθείς να πας στο επόμενο επίπεδο.
Αυτές οι καταστάσεις όπως και όλα τα δύσκολα δεν είναι πάντα θέμα απόφασης πχ να πεις εμενα εδώ δεν μου αρέσει άρα φευγω. αλλά θέμα ωρίμανσης συναισθήματος η αντιμετώπιση τους. Δεν πατάς ένα κουμπί και αλλάζεις το συναίσθημα.. Αυτό όταν εμπλέκεται και αυτός ο πάραγοντας και έχει προχωρήσει η οποία σχέση. Η διαδικασία θα πάρει χρόνο και ΠΡΈΠΕΙ να πάρει χρόνο για να γίνει σωστά και να ειναι προς ωφελος σου. Όταν γίνει,θα το καταλάβεις και θα ξαλαφρωσεις!
Όταν είσαι εκλοβισμενος μέσα σε δυσκολη σχέση είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει.Υπάρχει συνέχεια ένα γιατί, ένα παράπονο, σκέψεις που παίρνουν και έρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με βάση τα γεγονότα κλπ. Χρειάζεται αρκετός καιρος για να δεις την πραγματικότητα ωμή (όχι αυτή που μπορεί να έχεις πλασει η αυτή που σε βολεύει η αυτη που σε κάνει να νιώθεις ανετα) και μετά έρχονται οι περισσότερες απαντήσεις να ολοκληρώσουν τις σκέψεις σου.
Το σημαντικό ειναι να καταλάβεις γιατί έχεις στην ζωή σου αυτόν τον άνθρωπο(για εμένα αυτο ηταν και είναι το πιο σημαντικό) , τι σου προσφέρει, γιατί μένεις στην σχέση ενώ δεν νιώθεις άνετα, γιατί επιτρέπεις ανουσιες συγκρούσεις, γιατί δεν έβαλες όρια όταν έπρεπε, γιατί δεν προστάτευσες την ψυχική σου υγεία, γιατί δεν ήσουν ειλικρινής κλπ. Ακόμα και στην αγάπη είναι καλό να υπάρχουν όρια και σεβασμός προς τον συνάνθρωπο ότι και να σου κάνει όπως και να είναι,οτι και να ξεστομίσει κλπ.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα τόσα ερωτηματικά που μπορεί να ταλαιπωρούν και να φαντάζουν βουνό.
Ήμουν αρκετά χρόνια σε μια σχέση προσπαθώντας να αλλαξω την σύσταση της. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της προσωπικης μου εμπειρίας αν θα μπορούσα να βάλω έναν τιτλο με δύο λόγια. Ήμουν σε μια σχέση που δεν υπήρχε χώρος για εμένα, δεν υπήρχε πλήρης αποδοχή δεν ένιωθα άνετα και ελεύθερα να εκφραστώ.
Υπήρχε έντονα το επικριτικό στοιχείο και η τάση να πιέζονται κατάστασης για να εξηπηρετησουν συνήθως την άλλη πλευρά.Όταν συνέβαινε ένα περιστατικό επετρεπα να με επηρεασει σε βαθμό να το σκέφτομαι όλη την ημέρα και να μην μπορώ να κοιμηθώ ήρεμη.Ήταν εξοντωτικό και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ τότε.Τονίζω ότι ήταν η μοναδική σχέση που αισθανόμουν έτσι.Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί..Μάλλον είναι το πιο δύσκολο και θα πάρει περισσότερο χρόνο να το βρω. Ήμουν σε μια σχέση που δεν παίρνουσα ομορφα-ξεγνοιαστα για πολλούς λόγους αλλά για άλλους τόσους δεν είχα την δυναμη να διακόψω. Υπήρχε ένας μηχανισμός που συντηρουσαμε και οι δύο πλευρές που έως και σήμερα δεν έχω καταλάβει πως προέκυψε..Πριν από λίγα χρόνια συνειδητοποίησα ξεκάθαρα και το είπα δυνατά στον εαυτό μου ότι πάντα προσπαθούσα να αλλάξω την σύσταση της και να πάρω απόσταση ασφαλείας αλλά ποτέ δεν τα κατάφερνα. Παντα γινόταν κάτι και με γυρνούσε πίσω πιθανόν και από συνήθεια. Δεν άκουγα εμένα και τους προβληματισμούς μου αυτό ειναι το μονο σίγουρο. Ίσως να μην ήμουν σε θέση ίσως να είχα την προσοχή μου στραμμένη αλλού ίσως να το κουκούλωνα, δεν εχω απαντήσει ξεκάθαρα ακόμα ούτε σε αυτό τον γρίφο. Το σίγουρο όμως είναι πως ανακάλυψα μέσα από μια επώδυνη για εμένα διαδικασία ότι δεν είχα μάθει να αντιμετωπίζω τα δύσκολα συναισθήματα μου. Δεν τα βιωνα στο επακρο και δεν τα αναγνώριζα πάντα. Τα εθαβα εις γνώση μου και αυτό είχε επίπτωση σε πολλούς τομείς της ζωής μου. Φυσικά μαζευοντουσαν και όταν γινόταν η έκρηξη ήταν πολύ άσχημο και στο τέλος ένιωθα τύψεις.. Αυτό είναι κάτι που έχω αλλάξει σιγά σιγά και είμαι σε πολύ καλό δρόμο,παντα με βοήθεια.
Αυτό ξεκίνησε όταν άρχισα να θέτω ερωτήματα στον εαυτό μου,οταν άρχισα να με υπολογίζω όταν άρχισα να αποφασίζω πως θέλω να είναι η ζωή μου και ποιον θέλω να έχω μέσα. Κάτω από αυτό το στρώμα υπήρχε ένα άλλο επίπεδο που έλεγε ότι στην πραγματικότητα ούτε εγώ απόδεχομουν τον άλλο και ούτε εγώ τον είχα μέσα στην καρδιά μου έτσι όπως ειναι η αγάπη και όλα αυτά τα πλούσια συναισθήματα που νιώθουμε για τους ανθρώπους μας. Κάποτε παίρνουσαμε καλά, με τις πλάκες μας και την τρέλα μας. Έκτοτε όταν το δέσιμο κάπως έγινε πιο στενό άλλαξαν όλα και εκεί ήταν το κομβικό σημείο για εμένα. Ήταν ένα σημείο που έλεγε ότι τώρα θα έρθει το επόμενο σταδιο σε αυτή τη σχέση και είτε μπαίνεις μέσα σε αυτό είτε το αφήνεις ως έχει. Αυτό δεν έγινε ποτέ, δεν καταφέραμε να εξελίξουμε κάτι παρόλο που το είχαμε συζητήσει. Πάλι θα πω ότι και εδώ ότι προϋπόθεση ειναι να θέλουν και οι δύο και να βγαίνει αυτό αβίαστα και φυσικά. Προσωπικά δεν είχα την δύναμη(τώρα το λέω) και δεν το σκεφτόμουν κιόλας εκείνη την περίοδο οπότε σιγά σιγά περνούσαν τα χρόνια και εγκλοβιζομουν όλο και περισσότερο σε μια σχέση που αντι να εξελίσσεται φυσιολογικά και να εξελίσσομαι και εγώ μέσα σε αυτη γινόταν το αντίθετο.Η στασιμότητα ηταν αυτό που ήταν αντίθετο στην ιδιοσυγκρασια μου και με στεναχωρουσε. Βαλτωνε και το αντιφατικό ήταν ότι και οι δύο συντηρουσαμε κάτι τέτοιο όντας σε αυτή την σχέση και μη διακόπτοντας της. Και οι δύο είχαμε παράπονα ο ένας από τον άλλον το ένιωθα συχνά παρόλο που μπορεί να μην το επικοινωνούσαμε πάντα άμεσα. Πιστεύω ότι δεν υπήρχε αποδοχή από καμιά πλευρά γι αυτό και η εξέλιξη αυτή. Δεν υπήρχε θαυμασμός, δεν υπήρχε η ανάγκη να μιλήσεις Ν ανοίξεις την καρδιά σου, δεν υπήρχε προσμονή να τον δεις να περιμένεις να σου πει την γνώμη του για κάτι που ζητήσες επειδή ξέρεις ότι θα σε ακούσει, θα προσέξει τι θα πει κλπ κλπ.
Επόμενο κομβικό σημείο ήταν όταν ξεκίνησα να ξεκαθαρίζω μέσα μου τι θέλω και τι όχι και εκεί προέκυψε αναταραχή γιατί ξεκίνησα να λέω ναι σε εμένα και όχι στους άλλους. Έκανα ότι πραγματικά ήθελα και όπου πιεζομουν έλεγα όχι και με προστατευα. Έγινε απότομα και καθόλου ευγενικά, απομακρυνθηκα πιο αποφασίστηκα αλλά χωρίς να σκεφτώ τι αφήνω πίσω. Φυσικά και ηθικά δεν ήμουν Ο.Κ αλλά εκείνη την στιγμή ήταν μεγαλύτερη η ανάγκη μου να υπερισχύσει το εγώ. Με ταλαιπώρησε ψυχικά πολύ όλη αυτη η διαδικασία γιατί ήξερα ότι έκανα το σωστό αλλά ένιωθα τύψεις παράλληλα γιατί ο τρόπος μου δεν ήταν καλός. Απ την άλλη πλευρά υπήρχε δυσαρέσκεια κάτι το οποίο ήταν απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό αλλά δεν μπορούσα να διαχειριστώ ταυτόχρονα την Επανάσταση μου και την άλλη πλευρά.
Πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει ευθύνη για τον εαυτό του και στον καθένα ανάλογει το δικό του μερίδιο. Η προσωπική ευθύνη είναι κάτι το οποίο δεν σκεφτόμουν στο παρελθόν γι αυτό και δεν είχα καταλάβει πόσο σοβαρο είναι αυτό το θέμα και πόσο προβληματικο είναι να συντηρεις κάτι που δεν μπορείς, δεν θες κάτω από αυτές τις συνθηκες, δεν νιώθεις άνετα. Φαινοταν ότι και οι δύο δεν παίρνουσαμε καλά, δεν υπήρχε χαρά στην σχέση μας και ανοιχτή καρδιά οπότε ήταν θέμα χρόνου να έρθει και το τέλος.
Το σοφό θα ήταν να κάναμε μια παύση, κάτι το οποίο επιδίωξα αλλά και πάλι δεν κατάφερνα να τηρήσω για πολλούς λόγους. Πάντα πίστευα ότι θα καταφέρουμε να συντονιστουμε ακόμα και σε αυτό αλλά ήταν αδύνατον.. Ήταν ακατάλληλες οι χρονικές στιγμές πάντα και ίσως να μην ήμουν ούτε εγώ έτοιμη για μια σχέση ουσιαστική αλλά με άλλους όρους. Σίγουρα υπήρχε λόγος και τώρα το καταλαβαίνω.
Υπάρχουν φυλές, αν βρεις που ανήκεις είσαι τυχερός. Η δική μου ανάγκη για αποδοχή, σεβασμό, αγάπη είναι πολύ εντονη. Αποδοχή όμως και από τις δύο πλευρές. Όπου δεν υπάρχει πλέον έχω καταλάβει ότι δεν ανήκω και αυτό δεν με ρίχνει ούτε με στεναχωρεί πάρα με ευχαριστεί γιατί το αναγνωρίζω και το αντιμετωπίζω. Έχει αλλάξει τελείως ο τρόπος που αισθάνομαι γιατι με υπολογίζω, έχω αυτοεκτίμηση και πολλά άλλα που ανακαλύπτω με το πέρασμα του χρόνου.
Η ιστορία αυτή αφορά φιλική σχέση και όχι ερωτική.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 17 Απριλίου 2021
Η σχέση που περιγραφεις μου θυμίζει δύο ζευγάρια στο πολύ κοντινό μου περιβάλλον που επαναλαμβανονται και στις δύο περιπτώσεις τα ίδια μοτίβα.
Εσύ τα κατάφερες. Εκείνες ακόμα όχι..
Ο άντρας είναι τρελά ερωτευμένος όπως και εκεινη, πείθει την γυναικα να παντρευτουν πολύ σύντομα και εν συνεχεία να αποκτήσουν παιδάκι.
Γίνονται αυτά και σιγά σιγά μετά την γέννα ξεκινά ο Γολγοθάς.. Εκείνος πολύ έντεχνα και σιγά εμφανίζει το πραγματικό του πρόσωπο, είναι ζηλιάρης, δεν επιτρέπει στην γυναίκα του εξόδους-ταξίδια με φίλες, γίνεται επιθετικός λεκτικά αλλά και σωματικά. Προσπαθεί και τα καταφέρνει φυσικά να απόκοψει εκείνη από το οικογενειακό δέντρο αλλά και από φίλους και πλέον είναι όλη δικιά του. Δέχεται βία σε όλα τα επίπεδα, είναι εγκλωβισμένη και αδυνατεί να μιλήσει.
Αυτα τα μοτίβα,αυτη η τακτική είναι πολύ συγκεκριμένη και επαναλαμβανονται σαν φαύλος κύκλος που ΜΌΝΟ η γυναίκα είναι σε θέσει να αλλάξει κάτι. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να φύγει χωρίς να ειδοποιήσει δηλαδή στα κρυφά και να μην αφήσει κανένα ίχνος πίσω της. Αν δεν γίνει έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις που ο άντρας σκοτώνει την γυναίκα γιατί δεν αντέχει την εγκαταληψη.
Έδω υπαρχουν σοβαρά ψυχιατρικά θέματα τα οποία δεν μπορείς πάντα να αντιληφθείς.
Είσαι τυχερή που είχες την τύχη και την δύναμη να φύγεις. Υπάρχουν γυναίκες που υπομενουν τα πάντα γιατί μέσα στο καλάθι που λέγεται αγάπη αυτή περιλαμβάνει το οτιδήποτε έχει να κάνει με τον άνθρωπο τους.