Δεν πολυπιστευω ότι πρέπει να το δηλώσεις κατά το γάμο, γιατί όπως είπε και ο Mercury μπορεί και να μην υπάρχει γάμος. Η μπορεί να αλλάξεις γνώμη αργότερα, πολλοί κάνουν παιδιά χρόνια μετά το γάμο και οι αντιλήψεις τους δεν μένουν πάντα ίδιες. Οι δικοι μου παντρεύτηκαν πριν το '83 κι εγώ έχω και τα δύο επώνυμα, άρα πως έγινε?
καλά μην το πιστεύεις από μας.
Ρώτα μια παντρεμένη φίλη σου να στο επιβεβαιώσει!

Ή και την ίδια τη μαμά σου!

πάρε και ένα Link πο η απλοϊκότατη αναζήτηση στο google "πότε δίνεται το επίθετο των παιδιών?" βγάζει
https://www.paidorama.com/Οικογένεια/Νομικά/Το-επώνυμο-του-παιδιού.html
επίσης απο αναζήτηση στο google προκύπτει ότι ο νόμος πρέπει να τροποποιηθηκε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '80
(που επιτράπηκαν οι πολιτικοί γάμοι, που "επετράπη" στη γυναίκα να κρατάει το επώνυμό της (νομίζω το '83 γίναν όλα αυτα)) πιθανόν τότε να έγινε και η αλλαγή σχετικά με τα επίθετα των τέκνων.
edit: στο λινκ έχει κι άλλα, πχ τι γίνεται σε περίπτωση διπλών επωνύμων πατέρα και/ή μάνας, πότε μπορεί να αλλάξει το επώνυμο, νομίζω ότι καλύπτει πολλές περιπτώσεις γενικώς.
edit2: Ο ίδιος κώδικας λέει ότι αν το παιδί είναι εκτός γάμου το παιδί παίρνει αυτομάτως το όνομα της μητέρας και γίνεται ειδική πράξη για την αντικατάσταση του επωνύμου από αυτό του πατέρα ή την πρόσθεση του επωνύμου του πατέρα.
τέσπα ένα κάρο πράγματα λέει και είμαι σίγουρη ότι στο Internet υπάρχουν κι άλλα τόσα παρόμοια άρθρα a simple search solves all questions.
Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως είναι σαφής ο νόμος ότι το επώνυμο δηλώνεται (και οποιαδήποτε αλλαγή στην απόφαση επιτρέπεται) μέχρι την ημέρα του γάμου για τέκνα που γεννιούνται εντός γάμου.