Isiliel
Επιφανές μέλος


...άλλο ένα θέμα που θα πάει άπατο;

Εάν δείτε κάτι που σας άρεσε από το νέο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, μοιραστείτε το μαζί μας.
Κάνω την αρχή με ένα αφιέρωμα στον Ελύτη: "Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα"
Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ στην εκπομπή αυτή μιλά λίγο μετά τη βράβευσή του με το Βραβείο ΝΟΜΠΕΛ Λογοτεχνίας (1979). Η αφήγησή του ξεκινά με πληροφορίες που αφορούν στη ζωή του και στον καταλυτικό ρόλο της παρουσίας της ελληνικής θάλασσας και των τοπίων στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και κατʼ επέκταση στη διατύπωση ανάλογων εικόνων στην ποίησή του. Μιλά για τη συμμετοχή του στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 και παραθέτει λεπτομέρειες από τη συγγραφή του «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» αλλά και την ευτυχή συγκυρία της συνεργασίας του με τον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ που μελοποίησε το ποιητικό αυτό κείμενο. Ολοκληρώνοντας, καταθέτει την άποψή του για την έννοια της ποίησης και το ρόλο της και αναφέρεται στο έργο του «ΜΑΡΙΑ ΝΕΦΕΛΗ», μέσα από το οποίο θέλησε να εκφράσει τις σκέψεις του για τους νέους, χρησιμοποιώντας ως μέσο την ίδια την ηρωίδα του. πηγή
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ruko
Εκκολαπτόμενο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DreamsRevenge
Περιβόητο μέλος


Περιττό να σας πω, ότι στο πρωϊνό πρόγραμμα της δορυφορικής ΕΡΤ παίζει ακόμα το Φωτογράφο του Χωριού, το πέτυχα πριν από ... Νοέμβριος πρέπει να ήταν, όξω από δω, στην τηλεόραση του ξενοδοχείου, χαράματα

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ruko
Εκκολαπτόμενο μέλος




Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Α, έχει να πέσει πολλή δουλειά..
Ωστόσο, δε βρίσκω τον Αγαπητικό της Βοσκοπούλας και τους Εμπόρους των Εθνών.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος


Βρήκα ωστόσο ένα αφιέρωμα στον Παπαγιαννόπουλο από το Φρέντυ Γερμανό.
Θα δείτε τη Ναταλία Γερμανού μελαχροινή, τον Χατζηνικολάου τζόβενο και έναν καταπληκτικό Παπαγιαννόπουλο, να διηγείται περιστατικά από τη ζωή του.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος



Η σειρά "Αναζητώντας την Βερενίκη" και το πρώτο επεισόδιο που παρουσιάζει την ιστορία της πραγματικής βασίλισσας Βερενίκης και πώς η κόμη της έδωσε το όνομά της στον γνωστό αστερισμό.

Με τον λατρεμένο μου Γραμματικάκη.
Περιγραφή:
Εν αρχή ήν ο μύθος. Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΕΡΕΝΙΚΗ» παρουσιάζει αρχαίες δοξασίες για τη γέννηση του κόσμου. Τι πίστευαν, για παράδειγμα, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Εκεί, δίπλα στο ασάλευτο και αινιγματικό πρόσωπο της ΣΦΙΓΓΑΣ, ακούμε για την κοσμογονία των αρχαίων Αιγυπτίων.
Όμως, στην ΑΙΓΥΠΤΟ, αυτή των Πτολεμαίων, έζησε και η πραγματική ΒΕΡΕΝΙΚΗ. Μια φορά κι έναν καιρό, στο Βασίλειο της ΑΙΓΥΠΤΟΥ, αυτό που ίδρυσαν οι Πτολεμαίοι μετά το θάνατο του Μεγάλου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ζούσε μια Βασίλισσα που την έλεγαν ΒΕΡΕΝΙΚΗ. . . κι εκεί, στο Μουσείο της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, υπάρχει το πορτραίτο της, δίπλα σε δεκάδες υπέροχα εκθέματα της ελληνιστικής περιόδου. Είναι αλήθεια: η ΒΕΡΕΝΙΚΗ ήταν πραγματική Βασίλισσα, γυναίκα του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ του Γ. Και ο μύθος με την κόμη της; Ήταν κι αυτός αληθινός; Κι αν δεν ήταν αληθινός, πως ο αστερισμός πήρε το όνομά του;
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΕΡΕΝΙΚΗ δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να θέτουμε ερωτήματα. Όπως, για παράδειγμα, ποιό ήταν στην ουσία του το πτολεμαϊκό σύστημα που έθετε τη Γη στο κέντρο του Σύμπαντος και που διατηρήθηκε στην αστρονομία περίπου για μία χιλιετία; Και μετά τον Πτολεμαίο τι ακολούθησε; Ποιά ήταν η επανάσταση του ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΥ και του ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ; Και μετά από αυτούς, δεν άλλαξε άραγε τίποτα; Πως φτάσαμε στον ΑΪΝΣΤΑΪΝ, στη θεωρία του και στην άποψη, ότι το Σύμπαν δεν έχει κέντρο, ότι διαστέλλεται και ότι, ίσως να μην είναι το μοναδικό, αλλά να υπάρχουν και άλλα Σύμπαντα που δεν γνωρίζουμε και ίσως κάποτε, αν επιβιώσουμε ως είδος, τα μάθουμε.
Για την ώρα, όμως, προέχει το παραμύθι. Κι αυτό μας λέει πως η Βασίλισσα ΒΕΡΕΝΙΚΗ, έταξε την κόμη της στην Θεά ΑΦΡΟΔΙΤΗ, πως την έκοψε και την απώθεσε στο βωμό και πως εκείνη, δηλαδή η κόμη, έφυγε μακρυά στον ουρανό κι έγινε αστερισμός που πήρε το όνομα της Βασίλισσας ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ.
Στο επεισόδιο αυτό παίρνουν μέρος: ο Αιγύπτιος Αρχαιολόγος Doctor HAWAS, η Καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΛΙΛΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ο Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο ΚΡΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΦΑΣ, και τέλος, η Ηθοποιός ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ που αφηγείται το παραμύθι της ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ. [πηγή]
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DreamsRevenge
Περιβόητο μέλος


Ο Χριστός ξανασταυρώνεται!!!
Α, έχει να πέσει πολλή δουλειά..
Ωστόσο, δε βρίσκω τον Αγαπητικό της Βοσκοπούλας και τους Εμπόρους των Εθνών.![]()
Τους Εμπόρους των Εθνών δεν θα τους βρεις και είναι ίσως από τις πιο στενάχωρες διαπιστώσεις που κάνουμε σκαλίζοντας το αρχείο...
Μεγάλος αριθμός βιντεοκασσετών είχε σβηστεί παλαιότερα για να γραφτούν πάνω τους νέα προγράμματα, στέλνοντας διαμαντάκια στην εικονική λήθη κι αφήνοντας μας με τις αναμνήσεις...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Nascentes morimur
Διάσημο μέλος


Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
https://www.ert.gr/ert-arxeio/pagkosmia-imera-gia-ta-dikaiomata-toy-paidioy-20-noemvrioy-3/
Nascentes morimur
Διάσημο μέλος


https://www.ert.gr/ert-arxeio/i-anatinaxi-tis-gefyras-toy-gorgopotamoy-25-noemvrioy-1942/
Nascentes morimur
Διάσημο μέλος


Μεταξύ των εκτελεσθέντων, ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης ο οποίος δεν δέχθηκε να φύγει αν και του το πρότειναν οι Γερμανοί. Η κόρη του Άννυ Καρβούνη-Ρηγοπούλου καταθέτει τη δική της μαρτυρία για τα γεγονότα που συνδέονται με τον πατέρα της.
Δείτε όλο το ντοκιμαντέρ εδώ:
https://archive.ert.gr/71593/
Nascentes morimur
Διάσημο μέλος


Στα σημαντικότερα δημιουργήματά του συγκαταλέγονται τα έργα του «Άννα Κρίστι» (Anna Christie, 1922, βραβείο Πούλιτζερ), «Πόθοι Κάτω από τις Λεύκες» (Desire Under the Elms, 1924), «Παράξενο Ιντερμέτζο» (Strange Interlude, 1928, βραβείο Πούλιτζερ), «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (Mourning Becomes Electra, 1931), και «Το Μεγάλο Ταξίδι της Μέρας Μέσα στη Νύχτα» (Long Day’s Journey into Night, 1956) και άλλα.
Το κορυφαίο δράμα του αμερικανικού ρεαλισμού "Πόθοι κάτω από τις λεύκες" προβλήθηκε από την ΕΡΤ Α.Ε. στις 24 Νοεμβρίου 1994 και αποτελούσε την εναρκτήριο έργο της εκπομπής "Βραδιά Θεάτρου" με την οποία άνοιγε ξανά η τηλεοπτική θεατρική αυλαία ύστερα από δύο χρόνια διακοπής, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του "Θεάτρου της Δευτέρας".Το έργο εκδόθηκε και παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1924. Ο συγγραφέας, επηρεασμένος από τον Στρίντμπεργκ και από την ελληνική τραγωδία, συνθέτει ένα σύγχρονο δράμα, με αναφορές σε ελληνικά μυθολογικά πρότυπα. Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1931 από το θίασο Βεάκη, Παξινού, Μινωτή.
Η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Χονδρογιάννη ενώ η διεύθυνση παραγωγής του Στέφανου Αγοραστάκη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Τάσου Ζωγράφου. Στους κεντρικούς ρόλους εμφανίζονται οι: Τίτος Βανδής (Εφραίμ Κάμποτ), Νίκος Παπαδόπουλος (Ίμπεν), Έφη Μουρίκη (Άμπι). Παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Διονύσης Ξάνθος και Βασίλης Κεχαγιάς. Μετάφραση: Ντόρα Βολανάκη. Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης
Διάρκεια: 1 ώρα και 35’
Παραγωγή: Τμήμα Θεάτρου της ΕΤ 1, Copyright 1994
Δείτε την παράσταση εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
https://www.ert.gr/ert-arxeio/eygenios-o-nil-27-noemvrioy-1953/
Nascentes morimur
Διάσημο μέλος


Με την αφορμή των έξι ετών από τον θάνατο του σπουδαίου ανθρώπου του θεάτρου, το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. προτείνει μια συνέντευξη που είχε δώσει στην δημοσιογράφο Εύη Κυριακοπούλου στο πλαίσιο της εκπομπής «Η ζωή είναι αλλού» το 2007, στην οποία αυτοβιογραφείται, κάνοντας ανφορά στις σημαντικότερες στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας. Στο απόσπασμα της εκπομπής, ο Μ.Χατζησάββας μιλά για τους ρόλους που σημάδεψαν την καριέρα του, σχολιάζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο του Διονύσου που έπαιξε στις "Βάκχες" του Μ.Λάνγκχοφ στην Επίδαυρο, και αναφέρεται στα "όρια" του ηθοποιού σε μια θεατρική παράσταση.
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:
https://www.ert.gr/archeio/
Nascentes morimur
Διάσημο μέλος


Παρακολουθεί τις πρώτες αντιδράσεις της κοινωνίας στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο κατά την εμφάνιση του θανατηφόρου και άγνωστου ιού, την άγνοια, την αρχική αντιμετώπισή του ως νόσου των ομοφυλόφιλων, την ενοχοποίηση των ασθενών και την περιθωριοποίησή τους. Παρουσιάζει, επίσης, τα πρώτα διάσημα θύματα και ασχολείται με την εμπορευματοποίηση και σκανδαλοθηρική εκμετάλλευση αυτού του ευαίσθητου θέματος από τον Τύπο της εποχής.
Ειδικά για την Ελλάδα, καταγράφει τα πρώτα κρούσματα που εντοπίστηκαν το 1983 και τις κοινωνικές προεκτάσεις του θέματος μέσα από την τραγική ιστορία του πρώτου διάσημου θύματος, του πετυχημένου σχεδιαστή μόδας Βασίλη Κουρκουμέλη γνωστού ως Μπίλι Μπο, ο θάνατος του οποίου ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη όταν έγινε γνωστό δημόσια ότι έχασε τη ζωή του από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Μιλούν γιατροί επιστήμονες, όπως ο Γιάννης Κοσμίδης που διέγνωσε το πρώτο κρούσμα, δημοσιογράφοι και γνωστοί καλλιτέχνες που μεταφέρουν το κλίμα εκείνης της εποχής.
Δείτε την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/.../pagkosmia-imera-kata-toy-aids-1.../
Nascentes morimur
Διάσημο μέλος


Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ Α.Ε. στον Π.Σιδηρόπουλο εδώ:
https://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/
https://www.ertnews.gr/eidiseis/pol...s-o-prigkipas-tis-rok-efyge-san-simera-video/
https://www.ertnews.gr/arxeio-afierwmata/paylos-sidiropoylos-6-dekemvrioy-1990/
Nascentes morimur
Διάσημο μέλος


Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:
https://www.ert.gr/ert-arxeio/110-c...EOnI3HDuEhq6G3bM5FNqGFyRWd9gYQ84wLgC5FbmLX5Tg
Nascentes morimur
Διάσημο μέλος


https://www.ert.gr/ert-arxeio/pagkosmia-imera-gia-ta-dikaiomata-toy-paidioy-11-dekemvrioy/
Nascentes morimur
Διάσημο μέλος


Το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε., με αφορμή την θλιβερή επέτειο και ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, παρουσιάζει το αφιέρωμα του 1988 "ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ" που αναφέρεται στην τραγωδία που εκτυλίχθηκε τον Δεκέμβριο του 1943 στο τρίγωνο Καλάβρυτα, Κερπινή, Ρογοί, με κορύφωση τη μαζική εκτέλεση Καλαβρυτινών από τις ναζιστικές δυνάμεις στη μαρτυρική κωμόπολη στις 13 Δεκεμβρίου 1943.
Ο ιστορικός Σπύρος Λουκάτος (γεν.1915- θαν.2014) δίνει το ιστορικό πλαίσιο και περιγράφει λεπτομερώς τα γεγονότα που προηγήθηκαν της μεγάλης σφαγής στα Καλάβρυτα, ενώ διασωθέντες από το ολοκαύτωμα των Ρογών στις 8 Δεκεμβρίου 1943 και την καταστροφή των Καλαβρύτων μεταφέρουν, μέσα από τις εμπειρίες τους, τη φρίκη του μεγαλύτερου μαζικού εγκλήματος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Σπάνια πλάνα αρχείου και φωτογραφικό υλικό από την τοποθεσία-ορόσημο της ναζιστικής θηριωδίας συμπληρώνουν τις αφηγήσεις.
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσαρόπουλος
Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ: https://www.ert.gr/.../to-olokaytoma-ton-kalavryton-13.../
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 53 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.