Psychologist

Διάσημο μέλος

Ο Psychologist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,350 μηνύματα.
Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πειράματα στην Ιστορία της Ψυχολογίας με εξαιρετικές επιπτώσεις στο πως οι Ψυχολόγοι κοιτούν σήμερα το ηθικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πειραματίζοντε διεθνώς. Μας έδωσε πάμπολες πληροφορίες για την ανθρώπινη συμπεριφορά σε συνθήκες κράτησης και για τα όρια στα οποία μπορούμε να φτάσουμε όταν μας δωθεί εξουσία ή νιώσουμε εξουσιαζόμενοι.

Μιλάω φυσικά για το Stanford Prison Experiment που σημειώθηκε το 1971 ύπο την εποπτεία του Ψυχολόγου Dr.Philip Zimbardo και την ομάδα Ψυχολόγων του Πανεπιστημίου Stanford και παραλίγο να εξελιγθεί σε αληθινό αιματοκύλισμα αν δεν ήταν η δυναμική παρέμβαση μιας ειδικευόμενης Ψυχολόγου που κατάφερε και σταμάτησε το πείραμα όταν αντιλήφθηκε τις διαστάσεις του.

Ένας μεγάλος χώρος του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Stanford διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να προσομοιάζει φυλακές.Κελιά καθώς και χώρος απομόνωσης δημιουργήθηκαν όπως και ειδικοί χώροι για τους φύλακες με όλους τους συμμετέχοντες στο πείραμα να έχουν καλωδιωθεί ώστε οι επιστήμονες να μελετούν τη συμπεριφορά τους συνεχώς. Μια ομάδα αντρών με πάνω από 60 φοιτητές και άτομα από το γενικό πληθυσμό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανεπιστημίου για αμοιβόμενη συμμετοχή στο πείραμα.Οι επιστήμονες απέκλεισαν τα άτομα που έπασχαν από ψυχολογικά προβλήματα και αποφάσισαν να επιτρέψουν συμμετοχή σε άτομα με καλή φυσική υγεία,χωρίς παθολογία και με καθαρό ποινικό μητρώο.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε ''φυλακισμένους'' και ''φύλακες''.Το πείραμα κράτησε συνολικά 6 μέρες ενώ η προγραμματισμένη διάρκεια του ήταν 2 εβδομάδες.Οι φύλακες δεν είχαν πάρει ξεκάθαρες εντολές από τον ''διευθυντή'' της φυλακής τον υπεύθυνο δηλαδή Ψυχολόγο παρα μόνο τους ζητήθηκε ''να τηρούν το νόμο''.Οι φύλακες εφοδιάστηκαν με αληθινά γκλόμπ,σφυρίχτρες,ανάλογο εξοπλισμό και τους ζητήθηκε να φορούν μαύρα γυαλιά ώστε οι φυλακισμένοι να μη μπορούν να δουν τις εκφράσεις των ματιών τους.

Σύντομα η κατάσταση είχε αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο καθώς από την δεύτερη κιόλας ημέρα οι φύλακες σε μια επίδειξη ισχύως άρχισαν να εξευτελίζουν και να κακοποιούν τους φυλακισμένους.Οι φυλακισμένοι αντέδρασαν στην αρχή σπασμωδικά ενώ ήδη από την 3η μέρα οχυρώθηκαν στα κελία τους χρησιμοποιόντας τα κρεβάτια τους και ότι έβρισκαν.Ο εξευτελισμός που υπέστησαν οι φυλακισμένοι από τους φύλακες ήταν τραγικός.Τους αλυσοδεσαν στα πόδια και πέρασαν καλσόν στα μαλλιά τους και σύντομα έφτιαξαν τους δικούς τους ''νόμους'' με βίαιες νυχτερινές αφυπνίσεις,διαρκή λεκτική κακοποίηση και προσβολές που τις τελευταίες ήμερες έφτασε στα όρια των σεξουαλικών εξευτελισμών.Δυο φυλακισμένοι κατέρευσαν και αποχώρησαν από το πείραμα με εμφανή σημάδια ψυχολογικού τραύματος.

Ακόμα και ο ίδιος ο υπεύθυνος Ψυχολόγος είχε απορροφιθεί τόσο από το πείραμα που έφτασε το σημείο να ζητάει από την αστυνομία να μπουν οι φυλακισμένοι σε χώρο απομόνωσης γιατί φοβόταν για τη σωματική τους ακεραιότητα.Το πρωί της 6ης ημέρας μια ειδικευόμενη Ψυχολόγος βλέπωντας ότι η κατάσταση πλέον είχε ξεφύγει από τα όρια κατάφερε και σταμάτησε το πείραμα επεμβαίνοντας δυναμικά.

Το πείραμα δέχτηκε έντονη κριτική τις επόμενες μέρες και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου με αποτέλεσμα να αλλάξει ριζικά ο τρόπος του ''Ethical Approval and Clearance'' για τη διαδικασία με την οποία εκτελείται σήμερα παγκοσμίως η Ψυχολογική έρευνα και τα Ψυχολογικά πειράματα.Το πείραμα εκτός των άλλων δέχτηκε σφοδρή ακαδημαική κριτική και πήρε τραγικές διαστάσεις στον Τύπο.

Σήμερα ένα τέτοιο πείραμα θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί σε κάποιο τμήμα Ψυχολογίας παγκοσμίως και οι Ψυχολόγοι διεθνώς τελούν υπό αυστηρότατο πλαίσιο δεοντολογικών περιορισμών που αφορούν τη Ψυχολογική έρευνα.

Εδώ η ιστοσελίδα του Dr.Philip Zimbardo με αναλυτικότατες πληροφορίες και πλούσιο υλικό για το πείραμα καθώς και για τις επιπτώσεις αλλά και πρακτικές εφαρμογές που αυτό έχει σήμερα στην επιστήμη της Ψυχολογίας.Σήμερα το πείραμα και οι επιπτώσεις του διδάσκεται σε όλα τα τμήματα Ψυχολογίας του κόσμου εκτενώς καθώς και σε διάφορες άλλες επιστήμες.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ που συνιστά ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος και που σήμερα χρησιμοποιείται εκτενώς από διάφορες υπηρεσιές στην Αμερική,Καναδά,Βρετανία και Αυστραλία καθώς και για την εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού των Η.Π.Α με σκοπό την επιμόρφωση τους για τον κίνδυνο που η κατάχρηση εξουσίας μπορεί να κρύβει.

Τα σχόλια δικά σας...

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Psychologist

Διάσημο μέλος

Ο Psychologist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,350 μηνύματα.
Παρακάτω παραθέτω το ωραίο σήμειο από τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο (από το λινκ που έδωσα πιο πάνω) για τις πρακτικές εφαρμογές του πειράματος αλλά κυρίως για τη σημασία και αν θέλετε επιπτώσεις αυτού στο πως η Ψυχολογία βλέπει το πείραμα σήμερα.


Significance
The Stanford Prison Experiment has become one of psychology's most dramatic illustrations of how good people can be transformed into perpetrators of evil, and healthy people can begin to experience pathological reactions - traceable to situational forces. Its messages have been carried in many textbooks in the social sciences, in classroom lectures across many nations, and in popular media renditions. Its web site has gotten over 15 million unique page views in the past four years, and more than a million a week in the weeks following the expose of the abuse of Iraqi prisoners by American Military Police army reservists in Abu Ghraib Prison.



Practical Application
The lessons of the Stanford Prison Experiment have gone well beyond the classroom (Haney & Zimbardo, 1998). Zimbardo was invited to give testimony to a Congressional Committee investigating the causes of prison riots (Zimbardo, 1971), and to a Senate Judiciary Committee on crime and prisons focused on detention of juveniles (Zimbardo, 1974). Its chair, Senator Birch Bayh, prepared a new law for federal prisons requiring juveniles in pre-trial detention to be housed separately from adult inmates (to prevent their being abused), based on the abuse reported in the Stanford Prison Experiment of its juveniles in the pre-trial detention facility of the Stanford jail.
A video documentary of the study, "Quiet Rage: the Stanford Prison Experiment," has been used extensively by many agencies within the civilian and military criminal justice system, as well as in shelters for abused women. It is also used to educate role-playing military interrogators in the Navy SEAR program (SURVIVAL, EVASION, and RESISTANCE) on the potential dangers of abusing their power against others who role-playing pretend spies and terrorists (Zimbardo, Personal communication, fall, 2003, Annapolis Naval College psychology staff).
The eerily direct parallels between the sadistic acts perpetrator by the Stanford Prison Experiment guard and the Abu Ghraib Prison guards, as well as the conclusions about situational forces dominating dispositional aspects of the guards' abusive behavior have propelled this research into the national dialogue. It is seen as a relevant contribution to understanding the multiple situational causes of such aberrant behavior. The situational analysis of the Stanford Prison Experiment redirects the search for blame from an exclusive focus on the character of an alleged "few bad apples" to systemic abuses that were inherent in the "bad barrel" of that corrupting prison environment.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Το πείραμα του Μίλγκραμ και τα διλήμματα της πολιτικής «αυθεντίας»

Screen%20Shot%202012-04-11%20at%2012.02.39%20PM.png

Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν φρικτά πράγματα, αν πειστούν πως υπηρετούν έναν σκοπό. Μπορούν ν’ αποδεχτούν δολοφόνους ως αυθεντίες, ανήθικους ως εκπροσώπους του θεού και απατεώνες ως πολιτικούς. Να στρατολογηθούν σε τάγματα θανάτου, να προσκυνήσουν ανόητες σέχτες, να ζήσουν με το ψέμα ως υπέρτατη αλήθεια, ανατρέποντας το ίδιο το ηθικό τους σύστημα. Θύτες και θύματα, πολύ συχνά συνδέονται με τον γόρδιο δεσμό της υπακοής. Έχετε δει κάποιες από εκείνες τις διαφημίσεις για οδοντόκρεμες και καλλυντικά, όπου ένας ηθοποιός, ντυμένος ερευνητής εργαστηρίου, διαβεβαιώνει πως το προϊόν στο οποίο αναφέρεται είναι ένα θαύμα της επιστήμης. Η σύλληψη είναι πραγματικά γελοία. Γιατί να πιστέψεις πως ένας ηθοποιός μασκαρεμένος σε γιατρό λέει αλήθεια; Υπάρχει κάποιος ο οποίος δεν ξέρει πως πρόκειται για ένα στημένο διαφημιστικό παραμύθι, στο οποίο ένας ηθοποιός φόρεσε μια άσπρη ρόμπα και παριστάνει τον γιατρό για μερικές δεκάδες ευρώ; Πίστεψε ποτέ κανένας πως ο μακαρίτης ο Κούρκουλος ήταν ένας επιστήμονας που διαβεβαίωνε πως η οδοντόβουρτσα «φτάνει ως τα πίσω δόντια;». Προφανώς και όχι. Οι διαφημιστικές, όμως, συνεχίζουν να επιμένουν σε τέτοιες διαφημίσεις. Ο λόγος είναι πως η εικόνα της «επιστημονικής αυθεντίας», ακόμη και αν είναι ψεύτικη, είναι ικανή να κινητοποιήσει την «υπακοή».
Η υπακοή, λένε οι επιστήμονες, είναι η ψυχολογική μας σχέση με την εξουσία. Μέσω της συνειδητής ή ασυνείδητης υπακοής δεν πούλησε μόνο ο Κούρκουλος οδοντόβουρτσες, αλλά ο Χίτλερ ισχύ, ο υπαρκτός σοσιαλισμός κοινωνική δικαιοσύνη, οι θρησκείες σωτηρία μέσω εγκλημάτων, ακόμη και ο έρωτας αυταπάτες.
Για την εξουσία το θέμα είναι απλώς να εμφανίσει την εικόνα της αυθεντίας, την ασφάλειας που εξαφανίζει την απειλή, τη διαδικασία που προάγει έναν σκοπό. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο οι εγκληματίες πολέμου που οδηγήθηκαν σε δίκες δήλωναν πως ήταν απλοί στρατιώτες ενός σκοπού τον οποίο έπρεπε να υπηρετήσουν. Προφανώς και ήταν μια προσπάθεια αυτοαθώωσης και το πιο ασφαλές νομικό επιχείρημα, αλλά είχε δόση αλήθειας.

shock_generator.jpg

Ο Στάνλεϊ Μίλγκραμ έκανε ένα πείραμα για να εξακριβώσει πώς διαμορφώνεται και κυριαρχεί η υπακοή μέσω του συστήματος της εξουσίας. Πήρε λοιπόν 40 εθελοντές οι οποίοι, υπό την επίβλεψη κάποιου που εμφανιζόταν ως επιστήμονας κύρους, φορώντας απλώς μια ιατρική φόρμα, θα εφάρμοζαν στις εντολές τους. Το πείραμα προέβλεπε πως οι εθελοντές θα υπέβαλλαν ερωτήσεις σε κάποιους που δεν έβλεπαν και οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με μια συσκευή ηλεκτροσόκ. Αν απαντούσαν σωστά, συνέχιζαν στην επόμενη ερώτηση, ενώ αν απαντούσαν λάθος ή δεν απαντούσαν τους, διοχέτευαν ποσότητα ρεύματος για «τιμωρία». Η ποσότητα αυτή αυξανόταν σε κάθε λανθασμένη απάντηση. Αυτός που έπρεπε να υποστεί το ηλεκτροσόκ ήταν στην πραγματικότητα ένας ηθοποιός που ούρλιαζε, όποτε υποτίθεται πως του διοχέτευαν ρεύμα. Οι 26 από τους εθελοντές συμμετείχαν έως το τέλος στο πείραμα κάτω από τις εντολές του γιατρού, αυξάνοντας την ένταση του ρεύματος κάθε φορά που τους έδινε εντολή, ακόμη και όταν άκουγαν το «θύμα» να ουρλιάζει. Παρότι γνώριζαν πως η μεγάλη ένταση ρεύματος θα του προκαλούσε καρδιακή προσβολή (τους είχε γνωστοποιηθεί πως έχει καρδιακά προβλήματα), ταυτίστηκαν με την «αυθεντία» του γιατρού, ξεπερνώντας κάθε ηθικό ενδοιασμό. Μόνο 14 θεώρησαν αυτό που γινόταν βίαιο και ανήθικο και αποχώρησαν. Για τους υπόλοιπους η αυθεντία και ο σκοπός γεννούσαν απλώς την αναγκαιότητα και την υπακοή.

milgram.jpg

Το πείραμα του Μίλγκραμ ίσως εξηγεί τη συμπεριφορά της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια. Στον τεράστιο πειραματικό χώρο που λέγεται Ελλάδα οι αυθεντίες της οικονομίας, οι επιστήμονες των τραπεζών, οι πολιτικοί των τεχνοκρατικών συνταγών, προτείνουν τη λύση που πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν έχει καμία σημασία αν δεν είναι τίποτα άλλο από ηθοποιοί σε ρόλους συμφερόντων, οι Κούρκουλοι μιας ψεύτικης καμπάνιας που θα οδηγήσει στην αγορά του προϊόντος. Σημασία έχει πώς θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της υποταγής. Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άσχετος περί τα οικονομικά, κατάφερε μέσα από τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών ν’ αποκτήσει την αναγκαία εικόνα της οικονομικής αυθεντίας και του συνομιλητή της ευρωπαϊκής ελίτ, για να δημιουργήσει την απαιτούμενη υπακοή στον πολιτικό του χώρο. Αυτές τις μέρες ο συνταγματολόγος Βενιζέλος έκανε μια δήλωση προσβλητική για τη Δημοκρατία και τη συνταγματική λειτουργία της χώρας. Είπε πως αν οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι αυτοί που δείχνουν τα γκάλοπ, τότε τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα για τη χώρα. Αν δηλαδή η Δημοκρατία δεν επιβεβαιώνει το πολιτικό του μοντέλο, τότε δεν είναι καλή Δημοκρατία. Είναι ακόμη και επικίνδυνη.
Χρησιμοποιώντας τον ρόλο της «αυθεντίας» της πολιτικής του εξουσίας, προσπαθεί να δημιουργήσει υπακοή. Παράγει και, όπως το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, θα αναπαράγει όλα τα εκφοβιστικά διλήμματα που συνδέουν παραδοσιακά την εξουσία με την υπακοή. Όσο πιο πολλά διλήμματα δημιουργηθούν από αυτούς που λόγω θέσης μπορούν να τα θέτουν, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η χειραγώγηση: «Ευρώ ή δραχμή», «ασφάλεια ή ακυβερνησία», «ισχυρά κόμματα ή αστάθεια». Και όπως ακριβώς στο πείραμα του Μίλγκραμ, οι «εθελοντές» θα ξεπεράσουν ενδεχομένως και την αγανάκτηση και το ηθικό τους σύστημα, προκειμένου να υπηρετήσουν τον «σκοπό» διά της υποταγής.

Σε αυτές τις εκλογές θα μοιάζουμε με τους θεατές της διαφήμισης του Κούρκουλου. Θα ξέρουμε πως όσα ακούγονται είναι ψέματα, ένα απλό διαφημιστικό σποτ, αλλά αντανακλαστικά θα λειτουργεί η εικόνα της αυθεντίας που θα οδηγεί στην υποταγή. Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως, όπως ακριβώς στη διαφήμιση, θέλουν να φτάσει «ως τα πίσω δόντια».
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Και ιδού η απορία, όταν κάποιος δεν έχεις τις ικανότητες, ή έστω και την διάθεση, να αποφασίσει την βέλτιστη επιλογή τι πρέπει να κάνει; Προφανώς φωτογραφίζω τις εκλογές, πόσοι από εμάς έχουμε το κατάλληλο υπόβαθρο, γνώσεις και κρίση να αποφασίσουμε ποίο κόμμα είναι κατάλληλο να είναι στην βουλή & εξουσία; Αλλά δεν στέκομαι εκεί, καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωπει με αποφασίσεις που είναι εκτός το πεδίου γνώσης και ενδιαφέροντος μας. Ακόμη και από πιο supermarket επιλέγουμε να γεμίσουμε το ψυγείο εν τέλη έχει ένα ολόκληρο φιλοσοφικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα, μπορεί το φθηνό supermarket να μοιράζει μισθούς πείνας ενώ αυτό που έχει λίγο τσιμπημένες τιμές μπορεί να σέβεται ακόμη και την καθαρίστρια.

Η καθημερινότητα μας είναι τόσο σύνθετη, που ίσως ακόμη και η πιο απλή απόφαση να έχει τρομερές αποφάσεις. Είναι λογικό να ψάχνουμε να δανειστούμε σκέψεις από ειδικούς, που πολλές φορές δεν μπορούμε ούτε καν τους αξιολογήσουμε.

Το θέμα για εμένα είναι πως "ξεμπλέκουμε" από τους ανήθικους ειδικούς
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Η καθημερινότητα μας είναι τόσο σύνθετη, που ίσως ακόμη και η πιο απλή απόφαση να έχει τρομερές αποφάσεις. Είναι λογικό να ψάχνουμε να δανειστούμε σκέψεις από ειδικούς, που πολλές φορές δεν μπορούμε ούτε καν τους αξιολογήσουμε.
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, πρώτο και καλύτερο, φροντίζει να αποδυναμώσει όσο περισσότερο μπορεί την κριτική μας ικανότητα. Δεν βλέπεις πόσοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τυφλοσούρτες και ...βίβλους;
Η λύση είναι να οξύνουμε την κρίση μας και να μην θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο επειδή το είπε κάποια αυθεντία.

Το πρόβλημα πηγάζει από εμάς, έχουμε εθιστεί στους ειδικούς. Έχουμε εθιστεί στη βεβαιότητα τους, στην καθησύχαση, στην προσδιοριστικότητά τους, και κατά τη διαδικασία, έχουμε παραχωρήσει την ευθύνη μας, αντικαθιστώντας τη διανόηση και τη νοημοσύνη μας με τις υποτιθέμενες σοφές τους λέξεις. Έχουμε παραδώσει τη δύναμη μας, ανταλλάσσοντας τη δυσφορία μας με αβεβαιότητα για τη ψευδαίσθηση της βεβαιότητας που παρέχουν. Δεν είναι υπερβολή. Σε ένα πρόσφατο πείραμα, απεικονίστηκαν οι εγκέφαλοι μιας ομάδας ενηλίκων με μαγνητικές τομογραφίες καθώς άκουγαν τους ειδικούς ενώ μιλούσαν. Τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα. Καθώς άκουγαν τις φωνές των ειδικών, οι περιοχές των εγκεφάλων που παίρνουν ανεξάρτητες αποφάσεις είχαν σβήσει. Είχαν κυριολεκτικά νεκρωθεί. Άκουγαν οτιδήποτε τους έλεγαν οι ειδικοί και ακολουθούσαν τις συμβουλές τους, είτε ήταν σωστές είτε λάθος.
Από το θέμα της Νορίνα Χέρτζ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...
Η λύση είναι να οξύνουμε την κρίση μας και να μην θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο επειδή το είπε κάποια αυθεντία.


Από το θέμα της Νορίνα Χέρτζ

:redface:: Πάντως, το όριο μίας οξυμένης κριτικά διάνοιας βρίσκεται ακριβώς εκεί, όπου ξεκινάει η περιπέτεια κάθε "αυθεντικής διάνοιας"!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
:redface:: Πάντως, το όριο μίας οξυμένης κριτικά διάνοιας βρίσκεται ακριβώς εκεί, όπου ξεκινάει η περιπέτεια κάθε "αυθεντικής διάνοιας"!
Επειδή ξέρω πως ο Νωέας δεν πρόκειται να το κάνει, όποιος κατάλαβε τι είπε -ειδικός ή μη :P- ας βοηθήσει κι εμένα που δεν κατάλαβα. :redface:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Να υποθέσω ότι κανείς δεν κατάλαβε, ή ότι κανείς δεν θέλει να με βοηθήσει; :/: :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

gregory nub

Διάσημο μέλος

Ο gregory nub αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,619 μηνύματα.
Να υποθέσω ότι κανείς δεν κατάλαβε, ή ότι κανείς δεν θέλει να με βοηθήσει; :/: :P

Είναι δυσνόητος ο άτιμος, αλλά έτσι όπως μου φαίνεται σαν να εννοεί πως το να είσαι αυθεντία και να έχεις κριτική σκέψη δεν πάνε μαζί :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

diotima

Διάσημο μέλος

Ο diotima αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,480 μηνύματα.
Ας προσπαθήσω να δώσω μια εξήγηση όπως το εξέλαβα (μάλλον οι δύο κύριοι που τους άρεσε το συγκεκριμένο ποστ και κατάλαβαν "τι θέλει να πει ο ποιητής" δε θέλουν να κάνουν τον κόπο).

:redface: : Ίσως ήθελε να τονίσει ότι σε αντίθεση με μια "αυθεντική διάνοια", η "οξυμένη κριτικά διάνοια" πάντα θα υποπέφτει στην επίκληση της αυθεντίας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Επειδή ξέρω πως ο Νωέας δεν πρόκειται να το κάνει, όποιος κατάλαβε τι είπε -ειδικός ή μη :P- ας βοηθήσει κι εμένα που δεν κατάλαβα. :redface:

:redface::redface::redface:: Καλή μου Ίσι, αυθεντία νοείται ο Θεός, εφόσον ενυπάρχει ταυτόχρονα τόσο στο άπειρο, όσο και στο μηδέν. Μόνον ένα μηδενισμένο ανθρώπινο εγώ ή, αν θες, ένα εγώ που νοεί, ότι δε γνωρίζει παρά μόνον την άγνοιά του, είναι ικανό να κάνει ένα βήμα αυθεντικό, πέρα από την κρίση του επί του γνωστού. Τότε αρχίζει μία πορεία, που μόνον οι "ταπεινοί τω πνεύματι" τη συνεχίζουν, ελλειψει περαιτέρω κρίσης: με πίστη!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

diotima

Διάσημο μέλος

Ο diotima αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,480 μηνύματα.
Isiliel συγχώρεσέ με για το λάθος συμπέρασμα.Τον παράγοντα "θεός" δεν τον έλαβα καν υπόψιν μου..Θα φαίνεται και στην υπογραφή μου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Isiliel συγχώρεσέ με για το λάθος συμπέρασμα.Τον παράγοντα "θεός" δεν τον έλαβα καν υπόψιν μου..Θα φαίνεται και στην υπογραφή μου.

:(:redface::hmm:: Μουδιασμένα τα νύχια των δαχτύλων μου, σκάβουνε τόπους άγνωστους, να βρουν...την εξουσία της υπογραφής σου!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

diotima

Διάσημο μέλος

Ο diotima αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,480 μηνύματα.
:(:redface::hmm:: Μουδιασμένα τα νύχια των δαχτύλων μου, σκάβουνε τόπους άγνωστους, να βρουν...την εξουσία της υπογραφής σου!

ειχα αλλη υπογραφη τοτε :redface:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Το απόσπασμα του βίντεο που ακολουθεί, είναι από μια εκπομπή της Candid Camera στις ΗΠΑ του 1962, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να είναι μέρος ενός πειράματος κοινωνικής ψυχολογίας. Σε αυτό βλέπουμε πως η ομαδική συμπεριφορά, όσο ασυνήθιστη και αν είναι, μπορεί να ασκήσει τόσο μεγάλη πίεση στο άτομο, ώστε να το αναγκάσει να ακολουθήσει τους κανόνες της ομάδας.

Για να το δείτε με ελληνικούς υπότιτλους, κάντε κλικ εδώ.


πηγή Ψυχολογείν
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrHouse

Διάσημο μέλος

Ο intelligentsia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Λέκτορας και μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 3,560 μηνύματα.
:redface::redface::redface:: Καλή μου Ίσι, αυθεντία νοείται ο Θεός, εφόσον ενυπάρχει ταυτόχρονα τόσο στο άπειρο, όσο και στο μηδέν. Μόνον ένα μηδενισμένο ανθρώπινο εγώ ή, αν θες, ένα εγώ που νοεί, ότι δε γνωρίζει παρά μόνον την άγνοιά του, είναι ικανό να κάνει ένα βήμα αυθεντικό, πέρα από την κρίση του επί του γνωστού. Τότε αρχίζει μία πορεία, που μόνον οι "ταπεινοί τω πνεύματι" τη συνεχίζουν, ελλειψει περαιτέρω κρίσης: με πίστη!

Αυθεντια νοειται ο Θεος?Καταρχην,εδω οδηγεις τον εαυτο σου στο λογικο σφαλμα ''ληψης του αιτουμενου'',ας μην βαζουμε αρα ως βαρονους της νοησης,πραγματα που δεν υπαρχουν και ανηκουν στο μεταφυσικο φασμα.

Η Αυθεντια,αντικειμενικα πανω σε καποια δεδομενα μπορει να υπαρξει,με την εννοια της τεταμενης ερευνας.
Αλλα αυθεντια επι παντων,δεν μπορει να υπαρξει.

Εξαλλου,και απο την σκοπια της αντιληψης αμα το δουμε,η αληθεια βασιζεται σε μια αξιολογικη ικανοτητα των κρισεων μας και των νοητικων μας κατασκευων,καθως και μεσα απο τις σχεσεις που δημιουργουνται μεταξυ των πραγματων,που λαμβανει ο ανθρωπινος νους.

Η αληθεια λοιπον δεν ειναι μια ''αξια'',ουτε κατι ''θεικο'',αλλα ειναι παραγωγο της ανθρωπινης αντιληψης και νοησης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

transcendence

Νεοφερμένος

Ο Διομήδης Τρανέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 52 ετών, επαγγέλεται Υπεύθυνος πωλήσεων και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 118 μηνύματα.
Έχουμε λοιπόν ένα ευφυέστατο και, καθώς φαίνεται, διαχρονικό πείραμα κοινωνικής ψυχολογίας. Σας απασχόλησε ποτέ το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στην πράξη γίνονται από τα κατώτερα στρώματα, τους απλούς στρατιώτες; Ανταποκρίνεται στη νόησή σας η εξήγηση που δίνεται για τις ακρότητες στις οποίες προβαίνουν οι άνθρωποι ως εντολοδόχοι; Πώς πιστεύετε ότι θα αντιδρούσατε εσείς....
Μάλιστα, χρειάζεται ανεπτυγμένη πνευματική ικανότητα και πειράματα κοινωνικής ψυχολογίας για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως όποιος "καλύπεται" πίσω από εντολές άρα δεν έχει και την ευθύνη της πράξης, μπορεί να κάνει τα πάντα, ότι "η συνείδηση" δεν είναι παρά μόνον ο φόβος των συνεπειών και πως κάποιοι πιστεύουν πως το να διατάζεις, είναι καλύτερο από το να γαμείς :hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Heptamer

Δραστήριο μέλος

Ο Heptamer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 688 μηνύματα.
Καντε υπομονή και στο εγγυς μελλον, οπου τα εκτελεστικα οργανα παντος είδους θα (χρειαστεί να) αντικατασταθουν πιθανον από πειθηνια (ρομποτο-)ανδροειδη , κατασκευάσματα διχως συνειδησιακες ή ηθικες αναστολες / κρισεις και ολοι αυτοι που σημερα αναγκαστικα εν γενει συνθλίβονται κατω από το βαρος της ενοχης και που πρεπει να εκτελουν εντολες, κρυβομενοι ενιοτε πισω από αυτές (κανοντας τη βρωμικη δουλεια), θα απαλλαγουν / ανασανουν με ανακουφιση.....:P

Αλλα και αυτοι που δινουν τις εντολες, θα ανασανουν επισης, καθως θα εχει εξαλειφθεί ενας σημαντικος / "ενοχλητικος" αστάθμητος παραγοντας και η εκτελεση εντολων θα είναι πλεον πιο απροσκοπτη και ομαλη από ποτε.:P

See you later, Terminator!:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

transcendence

Νεοφερμένος

Ο Διομήδης Τρανέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 52 ετών, επαγγέλεται Υπεύθυνος πωλήσεων και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 118 μηνύματα.
Καντε υπομονή και στο εγγυς μελλον, οπου τα εκτελεστικα οργανα παντος είδους θα (χρειαστεί να) αντικατασταθουν πιθανον από πειθηνια (ρομποτο-)ανδροειδη , κατασκευάσματα διχως συνειδησιακες ή ηθικες αναστολες / κρισεις...
... στο μακρινό μέλλον, ρομπότ σχεδιασμένα από ρομπότ θα μας κάνουν "ρομπότ" τους και η Γιουγκιανή αναλυτική ψυχολογία που βάζει τους ανθρώπους σε κουτάκια με διαφορετικά χρώματα θα πάει στον κάδο ανακύκλωσης.
Η απελευθέρωση του ανθρώπου δυστυχώς είναι ανέφικτη :(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

cortomaltese

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο cortomaltese αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 167 μηνύματα.
Παιδια που τα ειδατε αυτα?ποιος τα λεει?
Οσο υπαρχει Ελληνας αλλο τοσο θα υπαρχει ελευθερια.Ξεχαστε το ρομποτ οι ελληνες εχουνε τεσσερα balls
Και ελληνες δεν ειναι μονο το κρατος μας που δεν τον κοβω να υπαρχει για πολυ.Υπαρχει ελληνισμος σε ολοκληρη την οικουμενη
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top