Καλά όλα αυτά που λες, αλλά γιατί θεωρείς πως η παθητικοτητα θα έπρεπε αν είναι ίδιον των γυναικών ; με την έννοια να μην φέρει αντιρρήσεις σε έναν άνδρα ;να είναι υπάκουη ; τι;
Α ρε Γλαύκη, μόλις χθες μιλούσες για τον άνθρωπο που θα σκέπτεται τελείως ελεύθερα από ιδεολογίες και εσύ σαν εξαρτημένη αντίδραση στο ερέθισμα που ήταν η λέξη «παθητικότητα» απαντάς με ερώτηση για υπάκουες και σκλάβες γυναίκες. Πέρα από τις ιδεολογικές σου απόψεις (αριστερά, φεμινισμός) η ερώτηση αυτή έγινε και συναισθηματικά. Εσύ, ως γυναίκα που θίγεσαι το ρωτάς.
Τέλος πάντων, δεν είναι αυτό το θέμα μας. Η ενεργητικότητα και παθητικότητα ως στοιχεία και αντίθετοι πόλοι δεν αφορούν στο ποιος είναι αφέντης και ποιος σκλάβος. Δεν περιορίζονται καν στα φύλα, υπάρχει ευρύτερη σημασία. Όλοι οι πολιτισμοί διέκριναν σε
αρσενική και
θηλυκή ενέργεια. Το γινγκ και γιανγκ του Ταοϊσμού (και όχι, δεν είναι το σύμβολο του καλού και του κακού) συμβολίζει την ισορροπία της αρσενικής και θηλυκής ενέργειας. Με λίγα λόγια η αρσενική ενέργεια είναι η δυναμικότητα, η ορμή, η
ενεργητικότητα ενώ η θηλυκή η ηρεμία, η γαλήνη, η
παθητικότητα, η διαφύλαξη. Βρίσκονται σε αέναη πάλη και ο στόχος βρίσκεται στην ισορροπία.
Οι Πυθαγόρειοι είχαν το ίδιο ακριβώς, τους νόμους των αντιθέτων (Φως - Σκοτάδι, Δεξιό - Αριστερό, Άρρεν - θήλυ) όπου στόχος ήταν η ισορροπία. Σε όλη την ανθρωπότητα υπήρχαν οι Ηλιακοί (ή
φαλλικοί κατά Γιουνγκ) Θεοί όπως ο Μίθρας, ο Απόλλωνας, ο Χριστός* κοκ και οι σεληνιακές (Εκάτη, Κάλι κ.λπ.) Θεές. Στη γλώσσα των συμβόλων του συλλογικού ασυνείδητου ο άντρας εμφανίζεται (κυρίως στα όνειρα) με φαλλικά σύμβολα (πχ ράβδος, φίδι) ενώ η γυναίκα με σύμβολα όπως η σπηλιά, το σπίτι κ.λπ. Αυτό γίνεται γιατί τα φαλλικά σύμβολα συμβολίζουν την ενεργητική δύναμη (μπαίνω κάπου) ενώ τα θηλυκά την παθητική (δέχομαι κάτι μέσα μου).
Εν κατακλείδι, έχεις τη συσσωρευμένη γνώση χιλιετιών και την πραγματικότητα να συγκρούονται με ένα μάτσο ισοπεδωτές που βάλθηκαν να καταστρέψουν τον κόσμο. Ποτέ δεν είναι αργά να αναθεωρήσεις πράγματα και να κάνεις reset στο μυαλό σου. Η εκτενής παρατήρηση των ατόμων που πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα φύλα και άλλες παλαβομάρες μπορεί να σου δώσει φοβερή διαύγεια για τα αποτελέσματα, όμως όχι για τις αιτίες. Τις αιτίες θα τις βρεις με απαιτητικό και αυστηρό διάβασμα γιατί η γνώση -κι όμως, wait for it- δεν βρίσκεται στη rosa και την athens voice. Ελπίζω να σε κάλυψα, κι αν ο τρόπος μου δεν είναι ωραίος δεν πειράζει, το θέμα μας είναι η Αλήθεια και όχι τα συναισθήματά μας.
*ο Χριστός αποτελεί Ηλιακή Θεότητα και γιατί γεννιέται εκ νέου (αναγεννιέται) όπως ο Ήλιος δύει και ανατέλλει στο διηνεκές. Γενικά διάβασε Γιουνγκ.