Ναι ακριβώς αυτό σκέφτηκα κι εγώ και έχεις δίκιο όπως το θέτεις. Αλλά σε ρωτώ, έστω λοιπόν οτι από την επόμενη γενιά ο κόσμος θα είναι κάποιο ποσοστό καλύτερος, και λογικά αυτό θα συμβεί. Άξιζε όμως; Όλες οι θυσίες που πέρασαν άνθρωποι που υπέφεραν στην εποχή τους λόγω καταγωγής, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικότητας, φύλου κλπ κλπ; Πόσοι θάνατοι, δολοφονίες, κατακραυγές, λιθοβολισμούς, ψυχολογικά θέματα, και πόσα και πόσα ακόμα έγιναν στο παρελθόν; Γι' αυτό συμφωνώ με αυτό που λέει, οτι ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που έχει το μυαλό να σκεφτεί κι έτσι γνωρίζει τα δεινά που πέρασαν οι προηγούμενες γενιές κι αυτό εμένα προσωπικά μού φαίνεται αβάσταχτο. Δηλαδή εγώ ως γυναίκα πάω για καφέ μόνη μου όποτε θέλω κι είμαι ευτυχισμένη εξ' αυτού. Πόσες γυναίκες όμως από την αρχή της ανθρωπότητας δεν μπορούσαν και δεν είχαν δικαιώματα και πέθαναν γι' αυτό, για να μπορώ εγώ τώρα να πάω τον καφέ μου; Όσο το σκέφτομαι βλέπω οτι δεν αξίζει όλο αυτό γιατί δεν έχει τελειώσει, εξακολουθεί και θα εξακολουθεί για αιώνες ακόμα για διάφορα ζητήματα. Ακόμα κι όταν η κοινωνία γίνει τέλεια θεωρητικά, πόσο αίμα θα έχει χυθεί για να γίνει αυτό;
Πάντα στη ζωή μου θυμάμαι μια παροιμία που λέει, σε όποιο σημείο του κακού σταματήσεις το κακό, είναι κέρδος.
Σαφως ειναι οπως το λες αν αξιζε τελικα ολος αυτος ο πονος,ομως θα ειχε τις ιδιες συνεπειες δεν ξερω, αν ολες αυτες τις κατακτησεις τις ειχαμε ετοιμες απο πριν χωρις την παραμικρη απωλεια,θα ηταν τοτε ο κοσμος μας καλυτερος? Δεν πιστευω οτι το κακο που προκαλεσε και προκαλει ο ανθρωπος σταματα με τον τερματισμο που περιγραφει ο Zapffe,γιατι ο ανθρωπος απο τη φυση του και την κατασκευη του το εχει αυτο,να αυτοκαταστρεφεται και να παρασυρει αλλους στο περασμα του.
Μηπως επρεπε σαν ανθρωπινο ειδος να επελθει μια ωριμανση μεσα μας? Κι επρεπε να περασουμε απο ολα αυτα που εγιναν στο παρελθον για να καταλαβουμε και τι αξιζει τελικα?
Και τοτε θα μπορουσαν να εχουν μια αγγελικα πλασμενη κοινωνια και δεν το εκαναν.
Η απαντηση που δινω εγω ειναι οτι δεν με καλυπτει εμενα το οτι σε οποιο σημειο το σταματησεις αυτο παυει να υπαρχει,δεν μου δινει την εγγυηση οτι θα παψει και εντελως.
Υποθετικα να παρουμε δεκα ανθρωπους και να τους διδαξουμε πως θα ειναι η ιδανικη κοινωνια και να τους αφησουμε να ζουν δημιουργωντας την ιδανικη,ε δεν θα πετυχει καποια στιγμη θα σκοτωθουν,ειναι αυτα τα αρχεγονα ενστικτα μας.
Και το να βαλουμε κοφτη να μη γεννηθουν αλλοι ερχεται σε αντιθεση,με οσα εκαναν οι προγονοι μας σε ολο τον πλανητη,παρα τις αντιξοοτητες δεν σταματησαν τη ζωη. Η ζωη προχωραει και το θεωρω αδικια να στερησουμε απο τις μελλοντικες γενιες μια ζωη που δεν ξερουμε πως θα ειναι καν,με μονο ερεισμα οτι ο ανθρωπος προκαλει κακο.Το κακο υπαρχει παντου γυρω μας, υπαρχει και μεσα μας.
Μηπως χρειαζεται πριν να σταθμισουμε κατι αλλο? Για να μην ειμαστε τερμα αδικοι.
Αφηνω αυτο "Ας εξαλείψουμε τον πόνο που επιβάλλεται από τους ανθρώπους στους ανθρώπους και τότε θα δούμε τι θα έχει απομείνει από αυτόν μέσα στον κόσμο. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν το γνωρίζουμε· τόσο πολύ η βία έχει διαποτίσει τον πόνο". Paul Ricœur
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 3 Ιανουαρίου 2022
Νομίζω ότι το έχουμε παρεξηγήσει λίγο το θέμα της ελευθερίας. Προφανώς και μια κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει ούτε να ευημερήσει αν δεν υπάρχουν κανόνες και διακριτά όρια. Αν είναι να είμαστε αμόλα και ο καθένας για την πάρτη του, ζήτω που καήκαμε.
Ακριβώς γι'αυτόν τον λόγο, δεν υπήρξε, δεν υπάρχει, ούτε ποτέ θα υπάρξει πραγματική ελευθερία. Σήμερα, για παράδειγμα, ο άνθρωπος είναι περισσότερο ελεύθερος από ποτέ να πιστέψει ή όχι σε μία θρησκεία, να ακολουθήσει οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό θέλει, όμως του απαγορεύεται να κάνει άλλα πράγματα, ιδιαίτερα οι απαγορεύσεις και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της ασφάλειας (και δεν μιλάω μόνο για τον κόβιντ) δίνουν και παίρνουν στις μέρες μας.
Τι να κάνεις, όμως; Κάτι παίρνεις, κάτι χάνεις, πάντα. Τα οφέλη που έχουμε αποκομίσει από τον σύγχρονο κόσμο είναι τεράστια (πρακτικά ζούμε με ανέσεις βασιλιά του Μεσαίωνα), οπότε από κάπου πρέπει να χάσουμε, γιατί η ισορροπία πάντα έρχεται, νομοτελειακά. Άρα, αυτό που έχει να κάνει ο σοφός είναι να παρατηρεί πολύ και να μιλάει λίγο, κι όταν το κάνει, να ξέρει τι να πει, που να το πει και, το κυριότερο, πότε να σιωπήσει .* Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση ελευθερίας που μπορούμε να έχουμε σε αυτόν τον κόσμο, οπότε ας συμβιβαστούμε μαζί της. Η μόνη εναλλακτική είναι να πάρουμε τα βουνά. Ή να πάρουμε το blue pill, μιας και ignorance is bliss.
*«the lips of wisdom are closed except to the ears of understanding», που λέει και στο Κυμβάλειον.
Μονο 2 δρομοι?Η΄τα βουνα ή τα χαπια?
Το να μπουμε μεσα στην κοινωνια και να την επαναδιαμορφωσουμε δεν παιζει?
Δεν εννοω να μην υπαρχουν αυτα τα ορια σεβασμου και ελευθεριας που σε βοηθουν να συνυπαρχεις ειρηνικα με πολλους αλλα να σταματησουμε οσο γινεται τις διακρισεις και τις απαγορευσεις και οτιδηποτε αλλο ενσωματωνεται στο σκεπτικο του "συμβιβασμου" που περιεγραψες. Ειναι λυτρωτικος ο συμβιβασμος ναι αλλα σε ωθει να χασεις.
Επισης το να σε βαζουν σε καλουπια ειναι μια στερηση. "Το να μην είστε κανείς άλλος εκτός από τον εαυτό σας σε έναν κόσμο που πασχίζει καθημερινά να σας κάνει ίδιο με όλους τους άλλους συνεπάγεται τον δυσκολότερο αγώνα που μπορεί ποτέ να δώσει έναν ανθρώπινο ον, έναν αγώνα που δεν τελειώνει ποτέ."E.E. Cummings
Εκτος και συμβιβαστεις για να ζεις σαν βασιλιας του μεσαιωνα.Ειναι κι αυτο μια νικη.