Φιλοσοφικές συζητήσεις

ROM32

Δραστήριο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 714 μηνύματα.
Δε θυμάμαι αν το υποστήριζε σθεναρά κιόλας για να είμαι ειλικρινής, αλλά σε σχετική συζήτηση στην τάξη θυμάμαι πως γενικά δε συμφωνούσε ακριβώς με όσα είχα πει.
Μιλάμε για μάθημα αρχαίων στη δευτέρα λυκείου.
Α! Οκ! Άσχετη δηλαδή...και σε επίπεδο μαθητικό που λογικά θα ήθελε να τονώσει το ηθικό των παιδιών.
 

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 4.534 μηνύματα.
Μα έτσι λειτουργεί η Δυτική Δημοκρατία από τα γεννοφασκια της και κυρίως από την εποχή που η πληροφόρηση έγινε μαζική. Αν ανατρέξεις σε αναλυτες του 19 αιώνα, του 20ου κλπ όλοι τον ίδιο μηχανισμό περιγράφουν. Πως σύρθηκαν στον Α ΠΠ οι λαοί; Που όλοι οι ιστορικοί αναρωτιούνται πώς έγινε, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Συνέβη διότι καλλιεργήθηκε στην κοινή γνώμη και αυτή το αγκάλιασε ένα πρόβλημα και μια λύση (που ήταν ο πόλεμος) με αρκετή πληροφόρηση (τότε ράδιο και εφημερίδες). Άπαξ και μετά η κοινή γνώμη πιστέψει πως πραγματικά η μόνη λύση είναι ο πόλεμος, ακόμα και οι πολιτικοί αν δεν τον θέλουν, θα αναγκαστούν να τον κάνουν. Βέβαια να πούμε ότι εδώ οι προπαγάνδες δεν πιάνουν πάντα, η ψυχολογία της μάζας και που θα κουμπώσει, είναι μυστήριο. Τώρα στα Τέμπη η μάζα ταυτίστηκε διότι κάποιες συγκυρίες βοήθησαν αλλά και επειδή έτυχε το περιστατικό να κουμπώσει με κάποια συναισθήματα της λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του (πχ συμμετοχή νέων παιδιών, ταύτιση με το αίσθημα θυματοποιησης κλπ). Δηλαδή υπήρχε η περίπτωση η αντιπολίτευση να έκανε την προπαγάνδα της αλλά να έπεφτε στο κενό και να μην ασχολιόταν κάνεις.

Έλα, το έβαλα εδώ για να μην χαλάμε το θέμα με τα Τέμπη. Λοιπόν, αρχικά να σου πω ότι η άποψή μου για τον πόλεμο δεν είναι απόλυτα αρνητική. Όχι ότι τον επιθυμώ ή κάτι παρόμοιο, αλλά κατανοώ ότι είναι μέρος της φύσης του ανθρώπου αυτή η σύγκρουση των αντιθέτων που κάποιες φορές εκδηλώνεται πολύ βίαια. «Πόλεμος πατήρ πάντων» δεν έλεγε και ο Ηράκλειτος; Η σύγκρουση οδηγεί στην εξέλιξη.

Τώρα, όσον αφορά στην ψυχολογία των μαζών, έχουν γραφτεί πολλά από το ομώνυμο βιβλίο του Λε Μπον κι έπειτα... ολόκληρη επιστήμη (κοινωνική ψυχολογία). Σε αυτό που διαφωνώ μαζί σου είναι ότι πιστεύω πως είναι εύκολα χειραγωγήσιμη, αν όχι και προβλέψιμη η αντίδραση της μάζας... θέλω να πω, με έναν τρόπο όπως ανάφερες στο άλλο μήνυμα, αναδεικνύεις μέσω social, ΜΜΕ κ.λπ. συγκεκριμένου είδους θέματα (πχ χειραφέτηση των γυναικών) και βομβαρδίζεις τον κόσμο με άρθρα ότι σχεδόν κάθε συμπεριφορά είναι δυνάμει μισογυνίστικη. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει (και γίνεται) με τα πάντα, και αποτελεί ένα είδος κοινωνικής μηχανικής. Σου δίνουν το ερέθισμα (είδηση) και προκαλούν εξαρτημένη αντίδραση (οργή, φόβος κοκ) σε αυτό.

Ο Λε Μπον που αναφέρω είχε παρατηρήσει ότι σε ένα πλήθος, ένας πάρα πολύ καλλιεργημένος και μορφωμένος άνθρωπος μπορεί να συμπεριφερθεί ακριβώς σαν έναν αγροίκο. Η μάζα έχει τη δύναμη να διαλύει την ατομικότητα. Αυτό για εμένα δεν είναι απαραίτητα κακό, όμως. Όπως και η προπαγάνδα, επίσης. Αποτελεί εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ευεργετικά (ξεσηκώνοντας για έναν καλό σκοπό) ή καταστρεπτικά. Εγώ βλέπω τον άνθρωπο ως κύτταρο ή σαν μέλισσα μίας κυψέλης. Αν λειτουργεί ατομικιστικά, αποτελεί καρκινικό κύτταρο ή άχρηστη μέλισσα για την κυψέλη.

Μια υγιής και ευημερούσα κοινωνία, λοιπόν, για εμένα είναι μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος βάζει πρώτιστα την «κυψέλη» (χώρα, κοινωνία κ.λπ.) και έπειτα τον εαυτό του. Θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία της. Δυστυχώς μας έχουν μάθει ότι αυτή η λογική είναι προβατοποίηση και ότι πρέπει να αναδεικνύεις την ατομικότητά και τη διαφορετικότητά σου και άλλα τέτοια. Διαφωνώ. Προβάλλουν το επιχείρημα ότι πρέπει πάνω από όλα να σκέφτεσαι τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου για να είσαι καλά, αρά να έχεις και υγιής διαπροσωπικές σχέσεις. Ναι, μόνο που δεν μας εξηγούν γιατί, παρόλο που στη δύση ακολουθείται πιστά αυτός ο πνευματικός αυνανισμός η συλλογική ψυχολογία πάει από το κακό στο χειρότερο.
 

ROM32

Δραστήριο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 714 μηνύματα.
Έλα, το έβαλα εδώ για να μην χαλάμε το θέμα με τα Τέμπη
Καλά έκανες!
Λοιπόν, αρχικά να σου πω ότι η άποψή μου για τον πόλεμο δεν είναι απόλυτα αρνητική. Όχι ότι τον επιθυμώ ή κάτι παρόμοιο, αλλά κατανοώ ότι είναι μέρος της φύσης του ανθρώπου αυτή η σύγκρουση των αντιθέτων που κάποιες φορές εκδηλώνεται πολύ βίαια. «Πόλεμος πατήρ πάντων» δεν έλεγε και ο Ηράκλειτος; Η σύγκρουση οδηγεί στην εξέλιξη.
Εντάξει, αυτό που ήθελα να πω εγώ με το παράδειγμα του Α ΠΠ είναι ότι ενώ ενδεχομένως να μην υπήρχε πρόβλημα η αν υπήρχε να είχε επιλυθεί με διαφορετικές λύσεις, αυτό δεν έγινε, διότι η κοινή γνώμη όπως πάντα αγκαλιάζει την πιο παράλογη και συναισθηματικη λυση, στην περίπτωση των Τεμπών την καταδίκη Υπουργού και Πρωθυπουργού που είναι όντως παράλογο. Γι'αυτό πολλά θέματα θα πρέπει να επιλύονται πριν αναχθούν σε θέματα της κοινής γνώμης, διότι σε αυτό το αρχικό σημείο μηδέν, οι λύσεις είναι περισσότερες και η ελευθερία επιλογών μεγάλη, όταν όμως το αγκαλιάσει η κοινή γνώμη τότε γίνεται μονόδρομος το θέμα.


Σε αυτό που διαφωνώ μαζί σου είναι ότι πιστεύω πως είναι εύκολα χειραγωγήσιμη, αν όχι και προβλέψιμη η αντίδραση της μάζας... θέλω να πω, με έναν τρόπο όπως ανάφερες στο άλλο μήνυμα, αναδεικνύεις μέσω social, ΜΜΕ κ.λπ. συγκεκριμένου είδους θέματα (πχ χειραφέτηση των γυναικών) και βομβαρδίζεις τον κόσμο με άρθρα ότι σχεδόν κάθε συμπεριφορά είναι δυνάμει μισογυνίστικη. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει (και γίνεται) με τα πάντα, και αποτελεί ένα είδος κοινωνικής μηχανικής. Σου δίνουν το ερέθισμα (είδηση) και προκαλούν εξαρτημένη αντίδραση (οργή, φόβος κοκ) σε αυτό.

Όχι δεν είναι εύκολα χειραγωγισημη, ας πάρουμε για παράδειγμα τις υποκλοπες. Σοβαρότατο θέμα, θίγει τον πυρήνα της Δημοκρατίας στα ίσια, η αντιπολίτευση προσπαθούσε να το προβάλει πολύ για να περάσει στην κοινή γνώμη και να γίνει θέμα, τελικά αυτό που έγινε ήταν η κοινή γνώμη απλώς να αλλάξει πλευρό στον ύπνο της. Δεν την άγγιξε, ίσως γιατί το γεγονός δεν "μιλούσε" στην καρδιά της και τα συναισθήματα της, δεν ήταν σέξι και γοητευτικό. Και εκεί η ευθύνη του πρωθυπουργού ήταν στο τέρμα και ξεκάθαρη σε σχέση με τα Τέμπη που είναι θολή.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top