Μέσα σ' όλα αυτά, εγώ και πολλοί άλλοι, απ' όσο έχω συζητήσει, διατηρούμε την εξής απορία: Διαβάσαμε κι ακούσαμε από ειδικούς σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα, ότι τα προβλήματα στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα ξεκίνησαν, λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης των αντλιών του συστήματος ψύξης, εξαιτίας του σεισμού, ο οποίος προκάλεσε το κλείσιμο δεκατεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων. Το λοιπόν,
ήταν τόσο δύσκολο να έχουν προβλέψει, οι κατά τ' άλλα μεθοδικότατοι Ιάπωνες, να υπάρχει από μια εφεδρική γεννήτρια πετρελαίου στα ψυκτικά τους συστήματα, έτσι ώστε αυτά να μην κλείνουν ποτέ; Για ποιο λόγο υπήρξε μια τόσο σοβαρή αμέλεια μπροστά στο προφανές;
Στην ίδια εκπομπή, καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, μας είπε την εξής υπέροχη ιστορία: Είκοσι χρόνια μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ, η ΠΟΥ (WHO) διεξήγαγε ένα review της βιβλιογραφίας, προκειμένου να αποτιμήσει τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας αυτού του ατυχήματος στην παγκόσμια υγεία.
Δεν βρήκε καμμία απολύτως αύξηση σε καρκίνους κλπ στον γενικό πληθυσμό, πράγμα που θα έκανε τον έποτε να καγχάζει χλευαστικά για το πόσο ηλίθιοι είμαστε εμείς οι υπόλοιποι. Ωστόσο, σε κάποιους το γεγονός έκανε μεγάλη εντύπωση, οπότε άρχισαν να το ψάχνουν λίγο βαθύτερα, για ν' ανακαλύψουν τελικά ότι το review περί ου ο λόγος
βασίστηκε μόλις σε μερικές δεκάδες δημοσιεύσεις κι αυτές ήταν όλες αγγλόφωνες!!
Τότε, η ακαδημία επιστημών της ΝΥ ανέλαβε να ξανακάνει το ίδιο review, λαμβάνοντας όμως υπόψιν και ρωσσόφωνες και λοιπές μη αγγλόφωνες πηγές. Τότε, τ' αποτελέσματα άλλαξαν άρδην, με τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην υγεία των πληθυσμών να αποκαλύπτονται ιδιαίτερα ...Αποκαλυπτικής φύσεως.
Όμως μήπως η ΠΟΥ έκανε κάποιο λάθος από αβλεψία; Δυστυχώς, απάντηση δόθηκε κι επ' αυτού: Αποκαλύφτηκε ότι
από το 1959 η ΠΟΥ είχε υπογράψει με την ΙΑΕΑ σύμφωνο συγκάλυψης των επιπτώσεων της ραδιενέργειας!!
Στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Παπαζάχος, παλιά καραβάνα της σεισμολογίας, επέμενε ότι
εφόσον το ρήγμα βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον αντιδραστήρα, καμμία δομική προδιαγραφή δεν μπορεί να τον προστατεύσει από την καταστροφή, σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού. Στην παρατήρηση ότι δεν θα πάμε να χτίσουμε πυρηνικό εργοστάσιο πάνω σε γνωστό ρήγμα, εκείνος ανταπάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το πού ακριβώς υπάρχει ένα ανενεργό ρήγμα, ή να είναι σίγουρος ότι δεν θα δημιουργηθεί ξαφνικά ένα καινούριο...
Έτσι, ο αγαπητός κατά τ' άλλα έποτε, χλευάζει την προπαγάνδα των ανεπίσημων πηγών (αλήτες-ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι ένα πράγμα, αλλά από την ανάποδη), απλά επειδή προτιμά να χάφτει αμάσητη και να διαδίδει με γκεμπελική προσήλωση, επιμονή κι υπομονή, την επίσημη προπαγάνδα όσων έχουν συμφέροντα από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Προτιμήσεις είναι αυτές, τι μπορώ να πω εγώ; Ο καθένας διαλέγει το ναρκωτικό του...
Απλά οι θέσεις του μου θυμίζουν εκείνο το παλιό τραγουδάκι του Χάρρυ Κλυνν:
Δώστε μου μόλυνση και πάρτε την ψυχή μου
ραδιενέργεια ποτίστε το κορμί μου...
άλα η πρόοδος!!