Αν και μου αρέσει περισσότερο η φυσική,νιώθω ότι τα μαθηματικά είναι ίσως μεγαλύτερο μυστήριο ακόμα και από τη φυσική.
Καταρχήν σκεπτόμενος τα μαθηματικά,το πρώτο ερώτημα που προκύπτει (σε μένα),είναι το εξής: Τα μαθηματικά είναι αυτοδημιούργητα,δηλαδή υπάρχουν και υπήρχαν πριν από την ύπαρξη συνείδησης,ή είναι κάτι που εμείς εφήβραμε,μια γλώσσα που δημιουργήσαμε για να επικοινωνούμε με το σύμπαν;
Θα πάρω ως πρώτο σενάριο την εκδοχή τα μαθηματικά να μην υπάρχουν στο σύμπαν,και ότι τα δημιουργήσαμε εμείς.
Σύμφωνα με τη παραπάνω πρόταση,εγείρονται διάφορα ερωτήματα.
Κάθε ανεπτυγμένος πολιτισμός θα είχε παρόμοια μαθηματικά;
Επίσης,τι θα ήταν τελικά τα μαθηματικά σε αυτή την εκδοχή;Ένας τρόπος να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα;Πως θα ξέραμε ότι προσεγγίζουμε τη πραγματικότητα,αφού τα μαθηματικά τα δημιουργήσαμε για να περιγράψουμε αυτά που παρατηρούμε;Τόσα άλλα που δεν μπορούμε να αντληφθούμε πως θα τα ανακαλύπταμε;Συνεπώς,θα σκεφτόμουν ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή (ή μόνο αυτή) που γνωρίζουμε.Ίσως τα πάντα θα μπορούσαν να είναι μέρος κάτι μεγαλύτερου,κάτι ασύλιτπου.
Σε ένα τέτοιο σύμπαν η ουσία της πραγματικότητας θα ήταν η φυσική.Ο τρόπος,οι νόμοι,που ακολουθούν τα πάντα.
Το δεύτερο σενάριο,το οποίο εμένα μου φαίνεται πιο ελκυστικό (μου δημιουργεί μια διαφορετική αίσθηση,με εξιτάρει περισσότερο) είναι ότι τα μαθηματικά ΕΙΝΑΙ το ίδιο το σύμπαν.Ότι παρατηρούμε δεν είναι παρά ένα πρόγραμμα που τρέχει σχεδιασμένο από τα αντίστοιχα των 0 και 1,τα μαθηματικά.Ίσως τίποτα από όσα βιώνουμε δεν είναι πραγματικό,ίσως όλα είναι ένα matrix,που περιγράφεται από τα μαθηματικά.Ίσως δηλαδή το σύμπαν να είναι ένα σύνολο από (ή άπειρες; ) πληροφοριες σε μαθηματικά τις οποίες εμείς αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα.Αν και τώρα που τα γράφω μου έρχονται στο μυαλό και άλλες σκέψεις,ερωτήσεις κ.λπ.,ως προς το νόημα όλου αυτού,ως προς το τι είμαστε κτλ.
Τα είπα πρόχειρα,δεν έχω κάτσει να τα ξεμπερδέψω στο μυαλό μου.Πάντως κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει...είναι τόσο μεγάλο μυστήριο η ύπαρξη,τα μαθηματικά κτλ.
Ανατρίχιασα.