Λόγω σχολής έχω πάει σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας για να φωτογραφήσω οικόπεδα και τη γύρω περιοχή αυτών. Η αντιμετώπιση ήταν ίδια παντού. Ερωτήσεις γύρω από το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε είναι λογικές, αλλά πολλοί υποπτεύονταν ότι σχεδιάζουμε κάτι κακό, μας απειλούσαν ότι θα φωνάξουν την αστυνομία γιατί απαγορεύεται να φωτογραφίζουμε ξένη περιουσία..
-Γιατί φωτογραφίζετε την πολυκατοικία μου;
-Εεεε είμαστε φοιτητές αρχιτεκτονικής και κάνουμε μια εργασία στο διπλανό σας οικόπεδο.
-Και το δικό μου τι το θέλετε;
-Hello πως θα κάνουμε μακέτα;
Το χερότερο το έχω περάσει σε ένα χωριό της Μάνης. Επειδή εκεί όλα τα κτίρια είναι διατηρητέα και έχουν κάνει ένα σωρό επεμβάσεις παράνομες (φυσικά) δε μας έλεγαν ούτε καλημέρα στο δρόμο και μέχρι να τους πείσουμε ότι δεν είμαστε της αρχαιολογικής υπηρεσίας και δεν πρόκειται να τους επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, τρομάξαμε!
Βέβαια αυτό δεν είναι τίποτα σε αντίθεση με αυτό που πέρασε ένας φίλος μου σε αυτά τα χωριά. Έβγαζε φωτογραφία έναν μισοκατεστραμμένο πύργο και βγαίνει ένας παππούς στην διπλανή αυλή και του είπε να φύγει, ότι δεν έχει άδεια για κάτι τέτοιο, ότι ο πύργος του ανήκει.
Το παιδί συνέχιζε να φωτογραφίζει, εξηγώντας του ότι το κάνει για μια εργασία στη σχολή.. και ο παππούς γυρίζει στο σπίτι του κι επιστρέφει με μια καραμπίνα να τον σημαδεύει!
Μεγάλο λάθος που οι καθηγητές δεν ενημερώνουν τους δήμους, ή που ο δήμος δεν ενημερώνει τους κατοίκους.
Είναι παράνομο άραγε να φωτογραφίζεις ξένη περιουσία; Χρειάζεσαι άδεια;