Εγώ γενικά αυτό που παρατηρώ είναι ότι χρειάζεται μεγάλο ψάξιμο για να είσαι vegetarian/vegan σε όλους τους τομείς πλην της διατροφής. Μία από τις καλύτερές μου φίλες στην σχολή είναι vegan και την βλέπω πώς ζορίζεται, να αγοράζει από συγκεκριμένα μαγαζιά, συγκεκριμένα προϊόντα, να ψάχνει αν της προσφέρουμε κάτι συσκευασμένο μην έχει μέσα, αβγό, γάλα, σοκολάτα γάλακτος κλπ για να δει αν μπορεί να το φάει, όταν βγαίνουμε να την βγάζει με σαλάτα συνήθως γιατί δεν έχουν όλα τα μαγαζιά χορτοφαγικό μενού, ή να ψάχνουμε επί τούτου μαγαζί με χορτοφαγικό μενού για να μην ψωμολυσσάξει, και η λίστα συνεχίζεται. Και δεν δείχνει προφανώς ότι κάτι τέτοιο την ζορίζει και πιθανότατα να μην την ζορίζει όντως, αλλά για μένα το να φιλτράρεις κάθε μπουκιά για το αν μπορείς να την καταπιείς είναι πολύ ψυχαναγκαστικό για να το κάνω στον εαυτό μου. Προφανώς κάποιοι αφήνουν στην άκρη αυτήν την (για μένα) ψυχοφθόρα διαδικασία, και αφοσιώνονται σε αυτό. Δικαίωμά τους.
Btw η συγκεκριμένη έχει βαρβάτη αναιμία και προσπαθεί με συμπληρώματα διατροφής και διάφορα υποκατάστατα να καλύψει τις ανάγκες σε σίδηρο. Και φυσικά μπορείς να αναπτύξεις αναιμία αν αποκεί που έτρωγες 5 φορές τον μήνα κόκκινο κρέας και άλλες 5 άσπρο ξαφνικά τρως 0 χωρίς μια ενδιάμεση κατάσταση. Και όλο τον κήπο σου με σπανάκι να φας, δημιουργείται ξαφνικά μεγάλο έλλειμμα. Σαν να θες να κάνεις δίαιτα και αποκεί που έτρωγες 2000 θερμίδες σε μια μέρα να φας 0 και να περιμένεις ότι δεν θα λιποθυμήσεις από την ασιτία αν το συνεχίσεις.
Και enough σας παρακαλώ με το υφάκι "πόσο γαμάτοι είμαστε οι χορτοφάγοι". Έχετε κάνει μια πολύ συγκεκριμένη διατροφική επιλογή και μπράβο σας που την στηρίζετε, αλλά ειλικρινά ως εκεί. Αυτό που γράφτηκε παραπάνω σχετικά με την κατ' επιλογήν κρεατοφαγία, δεν ισχύει, γιατί η ρημάδα η φυσική επιλογή πριν άπειρα χρόνια έδωσε το πλεονέκτημα στους κυνηγούς και όχι σε αυτούς που τρέφονταν με σπόρους. Αυτοί επέζησαν, αυτοί εξελίχθηκαν, και απόγονοι αυτών γράφουν τώρα στο φόρουμ. Το ότι τώρα δεν βρισκόμαστε στην Εποχή των Παγετώνων ή ότι έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε σε σπίτια και να μαγειρεύουμε το κρέας, δεν σημαίνει ότι διαγράφουμε ξαφνικά την πορεία της εξέλιξης των ειδών.
Κάπου υπάρχει μια παρερμηνεία (και μερικές φορές μου δίνετε την εντύπωση ότι είναι σκόπιμη), ότι οι μεν χορτοφάγοι θεωρούν τους κρεατοφάγους άσπλαχνους και ασυγκίνητους και βουτηγμένους ως το λαιμό να κολυμπάνε στην ζωική πρωτεϊνη και λιπαρά, οι δε κρεατοφάγοι θεωρούν ότι το vegetarian/vegan κίνημα είναι μια πολυτέλεια για ανθρώπους που δεν έχουν τι καλύτερο να κάνουν στην ζωή τους. Ξέρετε τι θα γίνει αν συνεχίσει η υπερκατανάλωση κρέατος? Θα γαμηθεί η τροφική αλυσίδα. Ξέρετε τι θα γίνει αν στραφεί η πλειοψηφία σε καθαρά χορτοφαγικές επιλογές? Θα γαμηθεί η τροφική αλυσίδα.
Γι' αυτό, peace, και μέτρον άριστον.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.