Χαίρομαι που μου δίνεις πίστωση χρόνου για την απάντηση
Όσον αφορά το θέμα πόνου στα φυτά, επειδή με απασχόλησε αρκετά το θέμα
έχω διαβάσει πολλά. Κορυφαίο βιβλίο το "Secret Life of Plants" του Peter Tompkins. (διάβασέ το αν το βρεις, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον). Σε αυτό που κατέληξα είναι πως οι αντιδράσεις των φυτών είναι
χημικές σε σχέση με των ζώων που προέρχονται
από τον εγκέφαλό τους. (Στο βιβλίο αναφέρονται πειράματα και έρευνες, και καταπληκτικά πράγματα για τα φυτά). Τα φυτά όμως δεν διαθέτουν εγκέφαλο που στέλνει σήμα πόνου. Το ραδίκι που αναφέρεις αν το τρυπήσεις, αρχίζει να επουλώνει την τρύπα ως χημική αντίδραση όχι γιατί πονάει εκείνη την ώρα και υποφέρει. Γενικά είναι μεγάλη κουβέντα περί συναισθημάτων των φυτών και πάλι θα αναρωτηθώ, γιατί βλέπω ότι επιμένεις,

εγώ αν μάθαινα ότι τα φυτά πονούν - με αποδείξεις επιστημονικές - θα έτρωγα μόνο καρπούς (υπάρχουν και αυτοί οι χορτοφάγοι με το όνομα fruitarians), εσύ που έχεις τις αποδείξεις για τον πόνο και τα συναισθήματα των ζώων από χίλιες μεριές (επιστήμονες, πανεπιστημιακές έρευνες, ψυχολόγους κλπ) γιατί συνεχίζεις και τα τρως γυρνώντας την πλάτη στον βασανισμό τους;
Πως εξισώνεις ένα πλάσμα που νιώθει πόνο και θέλει να ζήσει με ένα φυτό που δεν νιώθει πόνο; Με ποιά λογική; (και μη μου απαντήσεις πως και τα δύο πάνε στο στομάχι γιατί και μία πέτρα μπορείς να φας, αυτό δεν την εξισώνει με ένα φυτό ή ένα ζώο).
Τα φυτά είναι μία μορφή ζωής στον πλανήτη που δημιουργήθηκε και έθρεψε όλες τις υπόλοιπες. Αυτός είναι ο προορισμός τους. Τα ζώα επίσης υπάρχουν στον πλανήτη για να ζήσουν τη ζωή τους ελεύθερα αντιμετωπίζοντας τους φυσικούς τους εχθρούς και γίνονται τροφή για άλλα ζώα που είναι φτιαγμένα να τα τρώνε.
Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος να τρώει κρέας. Βιολογικά, ανατομικά μιλώντας. Δεν είναι θέμα ανωτερότητας και κατωτερότητας ...είναι θέμα επιβίωσης & φυσικής κατασκευής.
Τώρα, αν δεν σε ενδιαφέρει ποιός πονάει και ποιός όχι,
και ποιόν είναι ανήθικο να εκμεταλλευόμαστε και ποιόν όχι,
δεν έχει νόημα και η κουβέντα εφόσον θεωρείς πως όλα βρίσκονται στον πλανήτη...
για να καταλήγουν στο στομάχι μας...και ας μας σκοτώνουν στο τέλος μέσω ασθενειών.

ουφ!