Τι είναι ο "γνήσιος θεσμός" τελικά;
Τροφή προς σκέψη: Με αφορμή τη συμμετοχή του συγκροτήματος Imam Baildi σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου και σημαντικότερο των ΗΠΑ, South by southwest (SXSW), παραθέτω το πρόβλημα ενός από τα μέλη τους να ακολουθήσει...
Από το Facebook του Στράτου Σαφιολεα
Παρόμοια με τους Παλαιστήνιους. Γέννημα-θρέμμα της Ελλάδας και δεν του αναγνωρίζεται.
Να σημειώσω ότι ο πατέρας του Μανώλη ήρθε στην Ελλάδα για σπουδές.
Επίσης ο αδερφός του, Μιχάλης, πέρασε μία αξιοσημείωτη ιστορία: Τον συνέλαβε η αστυνομία επειδή ήταν μαύρος και είπαν: "Φίλε θα σε αφήσουμε στα σύνορα να πας από εκεί που ρθες"
Η απάντηση... "Δεν έχω έρθει από πουθενά, εδώ έχω γεννηθεί"
γιατί τα πράγματα -καμιά φορά- δεν είναι έτσι όπως τα γράφετε. (ή όπως τα αναπαράγετε)
ο λύσανδρος φαληρέας -μέλος των ιμαμ- μαζί μ'αυτά που είπε
θα έπρεπε να πει πως εφόσον ο πατέρας του μανώλη ήρθε εδώ
από φοιτητής και να υποθέσουμε πως ο μανώλης είναι τώρα 25 ετών,
είχε την δυνατότητα την τελευταία δεκαπενταετία να κάνει αίτημα για την απόκτηση
της ελληνικής ιθαγένειας, όπου και αν την έπαιρνε τότε και ο ίδιος αυτοδίκαια
θα αποκτούσε την ελληνική ιθαγένεια, έλκωντάς την από τον πατέρα του, πριν συμπληρώσει
βέβαια το 18ο έτος της ηλικίας του.
αν τώρα δεν απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια από τους γονείς του,
για τον α,β λόγο, δεν έκαναν αίτηση, έκαναν και απορρίφθηκαν,
θα μπορούσε και ο ίδιος να κάνει αίτηση πολιτογράφησης όταν έκλεισε τα 18ο του,
με μόνη προυπόθεση να ζούσαν οι γονείς του νόμιμα για κάποιο χρονικό διάστημα στη χώρα αυτή.
επίσης ο λύσανδρος θα έπρεπε να ενημερώσει τον κόσμο ότι αυτός που δεν έχει την ελληνική ιθαγένεια
δεν καθίσταται αυτόματα ανιθαγενείς, αλλά έχει την/τις υπηκοότητες των γονιών του και μέσω αυτών
μπορεί να βγάλει όσα διαβατήρια θέλει και να πάει σε όσες χώρες θέλει και τον δέχονται βέβαια!
το να μη συμφωνούμε με τον τρόπο απόκτησης της ιθαγένειας, είναι κάτι το υποκειμενικό,
(ούτε εγώ συμφωνώ)
αλλά το να κουνήσουμε και μεις λίγο το δάκτυλάκι μας είναι κάτι το.....αντικειμενικό.
επίσης, για να έχεις ελληνικό διαβατήριο, πρέπει να έχεις και ελλ. ιθαγένεια.
αυτό με την παλαιστίνη δεν το κατάλαβα, μήπως θα μπορούσες να το διευκρινήσης;
τώρα για το άλλο, τον αδερφό του, κάνω πως δεν το διάβασα.(όχι επειδή με βολεύει)