epote, από τα όσα μου λες προφανώς η ψυχολόγος ήταν ένα μάτσο χάλια και το καταλαβαίνω. Αφού μέχρι και φέτος όποιος έπιανε πρώτο πτυχίο ψυχολογίας θεωρείτο αυτόματα και ψυχολόγος στο Ελλαδιστάν!!! Στις ΗΠΑ πρέπει να κάνεις διδακτορικό ΚΑΙ πρατική ασκηση 2 χρόνια με εποπτεία, στην Γερμανία μεταπτυχιακό και στην Κύπρο να έχεις μεταπτυχιακό και 2 χρόνια πρακτική άσκηση. Και για Αγγλία κάτι με διδακτορικό νομίζω... Φαντάσου διαφορά επιπέδου!
Και ένας άσχετος που είχε κάνει ας πούμε 1 χρόνο μαθημάτων ψυχολογίας και του έλεγες τα χαρακτηριστικά στης κοπέλας (αθλήτρια, νέα, με άγχος λόγω ερωτικών κτλ) θα καταλάβαινε ότι το όλο πρόβλημα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ασυνείδητα κτλ κτλ κτλ. Ένα DSM δηλαδή να έχεις στο γραφείο σου, καταλαβαίνεις αμέσως περί τίνος πρόκειται και κυρίως ότι πρέπει να ακολουθηθεί βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση, όπως άλλωστε επιτάσσου όλες οι σύγχρονες ψυχολογικές έρευνες...
Οπότε δεν μπαίνω καν στον κόπο να υπερασπιστώ την κυρία "ψυχολόγο". Και εγώ αν ήμουν σε δύσκολη θέση μάλλον ψυχίατρο θα επισκεπτόμουν στην Ελλάδα, καθώς ξέρω τουλάχιστον ότι έχει γνώσεις, ενώ ένας ψυχολόγος σήμερα μπορεί να είναι απλά ένας πτυχιούχος πανεπιστημίου (τίποτα δηλαδή...)
Ναι, νομίζω τα placebo έχουν την ίδια επίδραση με ορισμένες (κλασσικές συνήθως) τεχνικές της ψυχανάλυσης. Το άτομο πρέπει να θέλει και να πιστέψει ότι ξεπερνά το πρόβλημά του.
----------------------------
giannisvitara θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ την διαφορά γνωστικής και συμπεριφορικής προσέγγισης.
Γνωστική προσέγγιση έχουμε όταν δεχόμαστε ότι οι όποιες αλλαγές στην συμπεριφορά μας είναι αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών (σκέψεις, πεποιθήσεις, φόβοι κτλ). Επομένως για να αναλύσουμε και να θεραπεύσουμε κάποια αποκλίνουσα συμπεριφορά θα πρέπει να βοηθήσουμε το άτομο να αναλύσεις αυτές τους τις εσωτερικές διεργασίες και να μάθει να τις ελέγχει. Πολύ απλά και μπακάλικα...
Συμπεριφορική προσέγγιση έχουμε όταν θεωρούμε ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά μας είναι αποτέλεσμα μάθησης βάσει εξωτερικών ερεθισμάτων. Για παράδειγμα, με πονάει το στομάχι όταν ακούω για νοσοκομεία, γιατί έχω συνδέσει την έννοια του νοσοκομείου με τον πόνο στο στομάχι που είχα όταν με έβαλαν μέσα για πλύση στομάχου. Άλλο παράδειγμα συμπεριφορισμού είναι όταν τείνουμε να επαναλαμβάνουμε ενέργειες που έχουν θετικά αποτελέσματα και να αποφεύγουμε άλλες που έχουν αρνητικά και τέλος το τρίτο παράδειγμα συμπεριφορισμού είναι η κοινωνική μάθηση που τείνουμε να μιμούμαστε πρότυπα ανάλογα με την ανταμοιβή ή τις τιμωρίες που ΑΥΤΑ παίρνουν για τις πράξεις τους.
Αυτές οι δύο θεωρίες τείνουν όμως να πηγαίνουν πακέτο καθώς έχουν πολλά κοινά σημεία (εμείς επιλέγουμε τι έχει αξία για εμάς, εμείς ιεραρχούμε τις ανάγκες μας και οι ανάγκες μας υπάρχουν σε σχέση με τις σκέψεις μας ή ακόμη εμείς κάνουμε τη σύνδεση εξωτερικού ερεθίσματος με κάποια έννοια). Και πάλι χοντρά χοντρά και μπακάλικα...
Όταν λες ΙΨΔ εννοείς ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή; Ρωτάω γιατί μαθαίνουμε με τα αγγλικά ονόματα τα σύνδρομα και οι ελληνικές συντομογραφίες με μπερδεύουν γιατί δεν τις έχω μάθει ακόμη...
Κοίτα, από ότι ξέρω αυτού του είδους η διαταραχή θεραπεύεται με γνωστικο-συμπεριφορική θεραπεία, ένα mix δηλαδή των πιο πάνω.
Πιο συγκεκριμένα, η πιο διαδεδομένη θεραπεία είναι η συστηματική απευαισθητοποίηση. Αρχικά το άτομο μαθαίνει τεχνικές χαλάρωσης του σώματος, ώστε να είναι σε ηρεμία. Μόνο όταν μάθει αυτές τις τεχνικές και είναι χαλαρός, τότε αρχίζει η συστηματική απευαισθητοποίηση. Τι είναι αυτό; Ο πελάτης έρχεται σε επαφή με αυτό που φοβάται (στην συγκεκριμένη περίπτωση την αποφυγή της ιδεοψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς - π.χ. να μην πλένει τα χέρια του 50 φορές τη μέρα). Αλλά όχι απότομα!!! (Αυτή είναι μια άλλη τεχνική όπου το άτομο απλά αναγκάζεται να αποφύγει την συμπεριφορά του εντελώς, ούτως ώστε να καταλάβει το γνωστικό του λάθος και να δει ότι μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς αυτή τη συμπεριφορά.)
Στην συστηματική απευαισθητοποίηση το άτομο έρχεται σιγά σιγά σε επαφή με αυτό που φοβάται, ξεκινώντας από την πιο "άκακη επαφή" και καταλήγοντας στην άμεση. Αρχικά, και ενώ είναι σε πλήρη χαλάρωση του λέμε να φανταστεί ότι πιάνει π.χ. μια πετσέτα από το πάτωμα και δεν πάει να πλύνει τα χέρια του. Εαν και όταν το πετύχει αυτό θα έχουμε καταφέρει να συνδέσει την ηρεμία του σώματος με την πράξη της σκέψης αποφυγής του πλυσίματος των χεριών. Στη συνέχεια συνεχώς δυσκολεύουμε την "άσκηση" (την επόμενη φορά φαντάζεται ότι πιάνει κάτι πιο βρώμικο και μετά πιο βρώμικο, στη συνέχεια του δίνουμε να πιάσει κάτι άκακο που μπορεί να είναι λίγο βρώμικο, μετά να αποφύγει να πλύνει τα χέρια του 50 φορές, αλλά μόνο 40, μετά 30, μετά 20, μετά 10, μετά 5 κτλ) έως που να φτάσει το άτομο να αισθάνεται ήρεμο - η συμπεριφορικού τύπου μάθηση που λέγαμε - όταν κάνει αυτό που φοβάται.
Άλλη γνωστική θεραπεία είναι να βοηθήσουμε το άτομο να επεξεργάζεται αυτή του την εμμονή όσο πιο συχνά μπορεί. Αυτό θα οδηγήσει σε απόσβεση της σκέψης και η εμμονή θα χάσει τη δύναμή της μετά από μερικές εβδομάδες (ή μήνες, εξαρτάται από τη σοβαρότητα)
Γενικά οι γνωστικο-συμπεριφορικές τεχνικές χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο εύρος ψυχολογικών δυσλειτουργιών, κυρίως σε εμμονές, φοβίες, αγχώδεις διαταραχές κτλ
Φυσικά θα πρέπει το άτομο που νομίζει ότι έχει OCD (ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή) να πάει σε ψυχολόγο!!! Δεν πρέπει να βασιστείς στις θεωρητικές γνώσεις που σου μεταβιβάζω. Η καθοδήγηση σε κάθε στάδιο της θεραπείας είναι απαραίτητη, αλλιώς η παραμικρή αποτυχία μπορεί να θεωρηθεί ως γενική αποτυχία του ατόμου να ξεφύγει από το πρόβλημα. Έπειτα ανάλογα με την περίπτωση υπάρχουν και άλλου τύπου τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέρα από αυτές που σου ανέφερα. Δεν λειτουργούν όλες με όλα τα άτομα. Το κάθε άτομο θέλει τον τρόπο του.
ΟΥΦ! Ελπίζω να σε κάλυψα!

Ξεπατώθηκα να γράφω! Που να προσπαθούσα να κάνω και ανάλυση τρομάρα μου!