Potmos
Ερώτηση τριτοδεσμίτη:
Ως επιστημονικές μέθοδοι θεωρούνται η παρατήρηση και το πείραμα. Αφού με κάθε παρατήρηση και κάθε πείραμα, σε οποιοδήποτε εργαστήριο σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνεται (μέχρι στιγμής, έστω) ότι αν σε ένα κλειστό σύστημα τοποθετήσεις μία μονάδα και άλλη μία, έχεις αυτομάτως δύο, αυτό δεν αποδεικνύει ότι 1+1=2;
Υ.Γ. Αν κάποιος μου αποδείξει ότι πραγματικά η παρατήρηση δεν έχει καμία αξία και υπάρχει λόγος κάτι τόσο απλό να χρειάζεται 300+ σελίδες για να το αποδείξεις, θα ξαναγαπήσω τα μαθηματικά που μίσησα στο Λύκειο
Αγαπητέ φίλε:
1. Η παρατήρηση και το πείραμα αφορούν την όντως επιστήμη της φυσικής. Τα μαθηματικά δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι φυσική επιστήμη. Αν θέλουμε να τα περιγράψουμε ακριβέστερα, είναι μια ιδιαίτερη εσωτερική επιστήμη που έχει σαν βάση αναπόδεικτες αλήθειες και όλη τους η επιστημονική φύση εμπεριέχεται στη μέθοδο, στη λειτουργικότητα και την εσωτερική αρμονική συνέπεια με μοναδικό κριτήριο ορθότητας τα αξιώματα.
α. Στέλιος Μαρίνης, μέλος της ΕΜΕ και της ΟΛΜΕ (βάλε το όνομά του στο Google να δεις σε ποιον μαθηματικό αναφέρομαι) μου έχει πει (γνωριζόμαστε προσωπικά με δική του πρωτοβουλία γνωρίζοντας τις ιδέες μου από το διαδίκτυο):
Κύριε Μαγκλάρα τα μαθηματικά δεν είναι επιστήμη αλλά ένα παιχνίδι όξυνσης και γύμνασης του νου.
Μπορείς να τον βρεις αν σε ενδιαφέρει να το διασταυρώσεις και η αιτία που μου το είπε, είναι αυτή ακριβώς που μου λες εσύ σχετικά με την παρατήρηση και το πείραμα που εγώ είχα επικαλεστεί τότε (πριν αρκετά χρόνια), όπως εσύ τώρα.
β. Πάρις Πάμφιλος, καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης στη εργασία του «εισαγωγή στη γεωμετρία»:
Έτσι η γεωμετρία παίρνει τη μορφή ενός παιχνιδιού όπως το σκάκι που τα αξιώματα παίζουν το ρόλο των απαράβατων κανόνων του παιχνιδιού.
γ. Κωνσταντίνος Δρόσος, καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών:
Κύριε Μαγκλάρα στα μαθηματικά δεν απασχολεί τι κάνει η φύση και η πρακτική, γιατί τα μαθηματικά δουλεύουν «αφαιρετικά της φύσης» ήτοι νοερά.
δ. Ευγένιος Αγγελόπουλος, καθηγητής πολυτεχνείου Αθηνών:
Κύριε Μαγκλάρα στα μαθηματικά δεν μας απασχολεί τι κάνει η φύση.
ε. Άνοιξε όποιο βιβλίο Γεωμετρίας του ΟΕΔΒ της Α΄ Λυκείου και θα διαπιστώσεις αυτό που σου λέω: Τα μαθηματικά λειτουργούν αφαιρετικά της φύσης.
στ. Πήγαινε στο εδώ φόρουμ στο θέμα «Τρόποι απόδειξης του Πυθαγορείου θεωρήματος» και διάβασε το μήνυμα Νο 29 να δεις ότι η ΕΜΕ δεν αποδέχεται σχετικά με το πυθαγόρειο αυτό που ισχύει στην πράξη, αναγνωρίζοντας ότι το πυθαγόρειο δεν ισχύει στην φύση, στην πρακτική – εποπτική γεωμετρία και με αθροίσεις σχημάτων. Θα σου λυθούν πολλές απορίες που είναι δικαιολογημένες επειδή αγνοείς ότι το δικό σου ερώτημα ήταν πρώτα δικό μου.
2. Λες: …ότι αν σε ένα κλειστό σύστημα τοποθετήσεις μία μονάδα και άλλη μία, έχεις αυτομάτως δύο, αυτό δεν αποδεικνύει ότι 1+1=2;
Λέω: Σε αυτό ποιος διαφωνεί; Η διαφορά είναι ότι αν έχεις μία και μία μονάδες, έχεις αυτόματα όπως λες, δύο μονάδες (κατά πλήθος και τάξη και προβλεπόμενες από το αξιωματικό σύστημα του Ευκλείδη), αλλά δεν έχεις 1 μονάδα που περιέχει τις δύο, δηλαδή δεν έχεις ακέραιο πολλαπλάσιο του 1, που δεν προβλέπεται από το αξιωματικό σύστημα του Ευκλείδη. Έτσι 1+1 είναι 2 από μόνες τους, χωρίς πράξη και επομένως είναι 2 από μόνο του και δεν κάνει 2, μέσω πράξης. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το όλο πρόβλημα με εξαιρετική σαφήνεια τοποθετώ στην ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ, οπότε δεν έχει καμία αξία το τι αποδεικνύεται σήμερα στα εργαστήρια - βρισκόμαστε εκτός θέματος - αν και στα εργαστήρια
ισχύουν παντά και σήμερα αυτά που ισχυρίζομαι. Απλά έχεις παρεξηγήσει το τι ισχυρίζομαι.
3. Κανείς δεν μπορεί να σου αποδείξει ότι η παρατήρηση δεν έχει αξία. Το πείραμα όμως σαν βεβαιωτική μέθοδος συμπερασμών αποδεικνύεται ότι δεν ανήκει στα μαθηματικά και αυτό δεν είναι δική μου άποψη αλλά των ίδιων των μαθηματικών. Προσωπικά έχω την άποψη ότι τα μαθηματικά ΜΠΟΡΟΥΝ να καταστούν επιστήμη, να είναι δηλαδή πειραματικά συμπερασματική η οποία συλλογιστική τους, αλλά αυτός δεν είναι του παρόντος. Βλέπεις οι αλήθειες τους είναι αξιωματικές (δηλαδή μη αποδείξιμες) και έτσι αυτοεξαιρούνται από φυσική επιστήμη (όπως τα αντιλαμβάνεσαι) που έχει ανάγκη την παρατήρηση και την πειραματική βεβαίωση περί του ορθού συμπεράσματος.
Στη διάθεσή σου