Επειδή προβλέπεται μεγάλο σεντόνι, σας αφιερώνω ένα
τραγούδι, έτσι για να διαβαστεί πιο ευχάριστα!
Αν δεν σας αρέσει, μη βαράτε, η πρόθεση μετράει!
Το συμφέρον των ξένων εταίρων μας είναι να τα κάνουμε όλα ριμαδιό (είμαστε πολύ κοντά πλέον) για να επωφεληθούν από το επερχόμενο ξεπούλημα, καθώς ούτως ή άλλως τα λεφτά τους είναι 100% εξασφαλισμένα, το αν θα τα πάρουν σε 5 ή 500 χρόνια ή αν θα τα πάρουν σε € ή δραχμές δεν τους καίει ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι τόκοι καταβάλλονται ατόφιοι από τα δανεικά που μας δίνουν!

Για ποιο λόγο να ενδιαφερθούν οι ξένοι για το "καλό" μας όταν ούτε εμείς οι ίδιοι δεν ενδιαφερόμαστε να γίνουν αυτά που πρέπει, όπως πρέπει;
Εν τέλει από τη μια έρχεσαι στα λόγια μου μέσω Τρικάλων (ότι δηλαδή όντως είμαστε αφερέγγυοι και άρα δεν μπορούμε παρά να κάνουμε μόκο σε όλα κ.λπ.) και από την άλλη μου λες ότι ο έλεγχος που μας επιβάλουν είναι ανεπαρκής!
Μη στενοχωριέσαι και θα έρθει η μέρα που θα μας κυβερνούν Γερμανοί, Φινλανδοί, Ολλανδοί κ.λπ. υπουργοί τεχνοκράτες και αυτό φυσικά θα γίνει όταν θα έχουν ξεπουληθεί τα πάντα και θα είμαστε σχεδόν πεθαμένοι οικονομικά...όταν έρθει εκείνη η μέρα όμως μη τυχόν ακούσω από σένα ή τον οποιονδήποτε παράπονο!
Σου είπα,
Για τις σπατάλες και τα αίσχη του δημοσίου τομέα προσυπογράφω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αγιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος είναι επίσης βαθιά αναποτελεσματικός.
ενώ γενικά έχω επίσης πει ότι και εμείς είμαστε αφερέγγυοι για αυτό και χρειάζεται αντίστοιχα και καλύτερος έλεγχος - δεν έχω κανένα βίτσιο να είναι πάνω από το κεφάλι μας οι εταίροι και να μας λένε τι πρέπει να κάνουμε!
Τώρα αν αυτό εσύ το θεωρείς ότι καταλήγω στα λόγια σου μέσω Τρικάλων... μάλλον μένεις Τρίκαλα, my friend!
Ιδιωτικός τομέας;;;Τι είναι αυτό;;;Τρώγεται;

Ααααα λες για εκείνες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή έφυγαν στο εξωτερικό και τώρα όσα μαγαζάκια έχουν απομείνει δεν κόβουν αποδείξεις για λόγους επιβίωσης;Μα ο Ελληνικός λαός δεν ήθελε κομμουνισμό;Τι να τον κάνει τον Ιδιωτικό τομέα;
Δεν έχει σημασία αν είναι και οι δύο "σκάρτοι" τομείς ή όχι, σημασία έχει ότι ο ένας τομέας "ταΐζει" τον άλλο κι εμείς φροντίσαμε να καταστρέψουμε τον τροφοδοτούντα για να "σώσουμε" τον τροφοδοτούμενο και τελικά θα καταστραφούν αμφότεροι όταν ο δεύτερος δεν έχει από που να "φάει" για να συντηρηθεί!
Αν τρώγεται λέει; Και τρώει και τρώγεται! Γιατί ιδιωτικός τομέας δεν είναι μόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μαγαζάκια που έχουν απομείνει και δεν κόβουν αποδείξεις όπως γλαφυρά λες! Ιδιωτικός τομέας είναι και οι Κολωνακιώτες γιατροί και δικηγόροι, με τα ... μαύρα εκατομμύρια στις τράπεζες που όμως δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 10.000€.
Αν δεν ήταν σκάρτοι και οι δυο (που έχει μεγάλη σημασία) ο δημόσιος τομέας δεν θα ήταν παρασιτικός και δε θα έπλυτε τον ιδιωτικό. Τόσο απλά. Για αυτό έχει σημασία να μην είναι σκάρτοι! Και δηλώσεις τύπου "ο ελληνικός λαός επέλεξε κομμουνισμό καλά να πάθει" είναι πολύ μηδενιστικές. Πρώτον, δεν επέλεξε κομμουνισμό. Δεύτερον, καλά να πάθουν αυτοί που τόσα χρόνια τρώγανε και ψηφίζανε με γνώμονα την τσέπη τους, τα παιδιά που τώρα είναι 16 και θα δουλεύουν (αν δουλεύουν) για 400 ευρώ και δε θα πάρουν ποτέ σύνταξη, τι φταίνε, οεο;
Υ.Γ. Τα περί "θέσης ισχύος" πες τα στο Λιθουανό που σε έβλεπε δεκαετίες ολόκληρες να καταβροχθίζεις τα κοινοτικά κονδύλια όταν εκείνος πετούσε τους μισούς Δ.Υ. του στο δρόμο για να καταφέρει όχι να αγοράσει Cayenne ή να πάει στις Μαλδίβες, αλλά να μπει στην Ε.Ε.!
Τώρα και εκείνος θα καταφέρει αυτό που πάντα ήθελε... να καταπίνει κοινοτικά κονδύλια όπως κάναμε και όλοι υπόλοιποι της Ευρώπης, και Cayenne θα πάρει και στις Μαλδίβες θα πάει!
Προσωπικά ψήφισα Ποτάμι και ΝΑΙ.
Αρκετά μέτρα του μνημονίου 3 δημιουργήθηκαν εξαιτίας των capital control. Εσείς "οι επαναστάτες του ΟΧΙ" ουσιαστικά δώσατε ψήφο εμπιστοσύνης για την 6μηνη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Νομίζω στο μυαλό σου ο χρόνος είναι μία πολύ ... σχετική έννοια!

Η διαπραγμάτευση ήρθε πριν το δημοψήφισμα οπότε οι επαναστάτες του ΟΧΙ δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για την διαπραγμάτευση, αφού η τελευταία προηγήθηκε!
Δεν κάθομαι να ψάξω για κάτι που είναι γνωστό. Η κυβέρνηση Σαμαρά έφερε ανάπτυξη μετά από πέντε χρόνια χρόνια ύφεση. Αν συγκρίνεις της Αυγουστιάτικη Αθήνα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, θα καταλάβεις πόσο καλά αξιοποίησες την ψήφο σου.
Για αυτό ψηφίζεις μάλλον Ποτάμι.
Το να παρουσιάσει μία κυβέρνηση πλεόνασμα, ειδικά αν αυτό είναι μικρό, της τάξης 1-2.5% είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζεις, χωρίς ουσιαστικά να λαμβάνει μέτρα και πολιτικές που ωθούν την χώρα στην ανάπτυξη. Απλά, υπερεκτιμάνε τα έσοδα και υποτιμούν τις δαπάνες, για αυτό και αρκετοί άνθρωποι μιλούσαν επί πλασματικού πλεονάσματος, το οποίο δεν αντικατόπτριζε επ'ουδενί μία υγιή οικονομία που έβγαινε από το στάδιο της ύφεσης.
Αν θες μία φιλική συμβουλή και το λέω με καλή πρόθεση, ψάχνε λίγο παραπάνω, διάβαζε περισσότερες πηγές, διάβαζε και ξένες πηγές αν έχεις την δυνατότητα. Το να βλέπουμε τα πράγματα από μία μόνο γωνία δεν νομίζω ότι βοηθάει.
Δεν απευθύνεσαι σε εμένα, αλλά θα σου απαντήσω και εγώ.
Και πριν βιαστείς να μου απαντήσεις ως εξής:
... παρακαλώ θυμίσου πρώτα ότι το θέμα των μνημονίων είναι και οικονομικό και πολιτικό και αφορά ανθρώπους και όχι στατιστικές μονάδες.
Τι τιμή που ... σκαλίζετε τα μηνύματά μου, νιώθω κολακευμένη, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορώ να αγιάσω εδώ μέσα!

Το ότι αυτά τα θέματα εμπίπτουν σε πολιτικά πλαίσια είναι ο ...εφιάλτης κάθε οικονομολόγου, καθ' ότι αν αφορούσαν απλά στατιστικές μονάδες, η δουλειά μας θα ήταν πιο εύκολη και η συνείδησή μας πιο καθαρή!

Σταματώ το μονόλογο και σας ευχαριστώ για την απάντηση.
Αγαπητή μου, τα Μνημόνια εφαρμόστηκαν κατά βάση.
1) Εφαρμόστηκαν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων. 2) Εφαρμόστηκαν σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικροϊδιοκτήτες οι αυξήσεις στη φορολογία, η επιβολή νέων φόρων, η αύξηση των εισφορών, η κατάργηση επιδομάτων κ.α. 3) Η δωρεάν Παιδεία και Υγεία, ουσιαστικά σταμάτησαν να υφίστανται. Στη Υγεία, ουσιαστικά η πρωτοβάθμια περίθαλψη διαλύθηκε: μέχρι τώρα υπάρχουν περιοχές που τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν σύμβαση με βασικές ειδικότητες. Υπάρχει μεγάλη πόλη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που η πρωτοβάθμια περίθαλψη, δεν έχει σύμβαση με οφθαλμίατρο, ενδοκρινολόγο και νευρολόγο. Στην ίδια περιοχή, ούτε το κρατικό νοσοκομείο έχει ενδοκρινολόγο. Πρακτικά εξαναγκάζει όλους τους ασθενείς με ενδοκρινολογικά προβλήματα (από προβλήματα στον θυρεοειδή, μέχρι προβλήματα γενετικών ορμονών, μέχρι προβλήματα διαβήτη κ.α.) σε εξωτερικό ιατρείο ή αν έχουν κάτι σοβαρό, να μεταβούν σε νοσοκομείο στην Αθήνα. Όσο δε για την Παιδεία, φοιτήτρια βλέπω είσαι, θα ξέρεις ότι σας δίνουν έναν τόμο ανά μάθημα και ότι αν αν το μάθημα περιέχει ύλη και από τον δεύτερο τόμο ενός συγγράμματος, θα πρέπει να το αγοράσεις μόνη σου. Θα ξέρεις ότι οι φοιτητικές εστίες είναι λίγες και με υποδομές της πλάκας. Θα ξέρεις ότι το φαγητό στις λέσχες είναι κακό, πολλές φορές με κακά υλικά και πολλές φορές λίγο. Ενδεχόμενα, όμως, να μη ξέρεις τις τραγικές αλλαγές που είχαν προωθηθεί στη μέση εκπαίδευση. Εκεί πρακτικά είναι σα να λέμε στους μαθητές, παρατήστε το σχολείο, γιατί δεν αξίζει και αν θέλετε να συνεχίσετε να πάτε τουλάχιστον σε φροντιστήριο από το το Γυμνάσιο.
Μάλλον θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στην εφαρμογή των προηγούμενων μνημονίων.
Δέχομαι όμως όσα λέτε. Κάποιοι τομείς όπως η υγεία και η παιδεία "αποδομήθηκαν" τελείως, κοινώς γίνανε όλα ένα ρημαδιό. Όμως επιμένω ότι δεν εφαρμόστηκαν όλα όσα είχαν συμφωνηθεί. Οι ιδιωτικοποιήσεις των οργανισμών κοινής ωφέλειας ήταν μεταρρύθμιση που προβλεπόταν και σε προηγούμενα μνημόνια. Δεν έγιναν (σωστά). Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η εξυγίανση των δημοσίων εσόδων, επίσης προβλεπόταν. Δεν έγινε σωστά. Προβλεπόταν επίσης, ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα διόρθωνε κάποιες στρεβλώσεις και θα είχε σταθερή ισχύ. Όχι μόνο δεν έγινε σωστά, αλλά μέσα σε ένα έτος για αυτό το ρημάδι το νομοσχέδιο βγάλανε 72 τροποποιήσεις!!
Εν ολίγοις, όχι καλές μέρες για να είναι κάποιος λογιστής!
Πού θέλω να καταλήξω;
Στο ότι είτε μου αρέσει σαν πολιτική και οικονομική επιλογή είτε όχι, δεν εφαρμόστηκαν σωστά τα μνημόνια, και με τη λέξη σωστά, ορίζω την εφαρμογή όπως είχαν συμφωνηθεί από τις δυο συμβαλλόμενες πλευρές!

Στο θέμα της ορθότητας των μνημονίων ως οικονομικό μέτρο έχω πάαααρα πολλά να πω και δεν είναι καθόλου κολακευτικά. Από τα "mea culpa" στην αποσιώπηση της μη βιωσιμότητας του χρέους και την "υστέρηση στην ύφεση" όπως η δίνη μας ονομάζεται, υπάρχει σωρεία αποδείξεων ότι τα μνημόνια σαν
σύνολο μέτρων ήταν κοντόφθαλμα.
Σε όλα αυτά ποιοι δεν πλήρωσαν καθόλου; Ναι, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές που εδράζονται στην Ελλάδα, οι εφοπλιστές επίσης δεν είδαν να αυξάνονται οι φόροι τους ή να μειώνονται οι παροχές που τους δίνονται! Μα, θα μου πεις, αν φορολογήσουν τους εφοπλιστές και τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα σηκωθούν να φύγουν. Να τους το απαγορεύσουμε δια νόμου, τότε. Δεν καταλαβαίνω, γιατί το δικαίωμα ενός επιχειρηματία στο κέρδος και η ελευθερία του να μπορεί να μετακινεί τα κεφάλαιά του από χώρα σε χώρα για να μειώσει τα έξοδά του, είναι σημαντικότερο από το δικαίωμα στην εργασία έντεκα εκατομμυρίων ανθρώπων. Τι άλλο δεν είχε γίνει σε όση έκταση είχε ζητηθεί και προωθείται τώρα; Το ξεπούλημα των πάντων. Ό,τι έχουμε και δεν έχουμε που στηρίζει τον βασικό κορμό της ζωής μας (Ηλεκτρικό, Νερό, αστικές συγκοινωνίες κλπ) και των αρχαιοτήτων μας.
Μα δε λέω πουθενά, ότι δεν πρέπει να φορολογούνται όλες αυτές οι ευνοημένες ομάδες. Ίσα-ίσα, θα έπρεπε να συνεισφέρουν περισσότερο και από την στιγμή που δεν προτίθενται να το κάνουν μέσω των επενδύσεων που δεν πραγματοποιούν εδώ, θα πρέπει να έρθει κάποιος νόμος, όπως πολύ σωστά λέτε, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους.
Αλλά πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ το πώς η ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού, του νερού, των αστικών συγκοινωνιών, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα, τους πολίτες της. Σε όποια χώρα έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως προβλήματα εγείρονται και για δύο λόγους: κάποια από αυτά είναι φυσικά μονοπώλια και όλα από αυτά είναι κοινωνικά αγαθά σε μια σύγχρονη κοινωνία και είναι αδιανόητο να τα εμπορεύεσαι.
Ιδανικά, και εγώ πιστεύω ότι τα δημόσια αγαθά είναι και θα πρέπει να είναι ελεύθερα, γιατί πολύ απλά είναι χρέος της κοινωνίας έναντι σε αυτούς που δεν είναι τόσο προνομιούχοι, να μπορούν να απολαμβάνουν ενέργεια, νερό, εκπαίδευση χωρίς ή σε πολύ χαμηλό κόστος. Δε μου αρέσει η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Αλλά στην Ελλάδα, την θεωρώ αναγκαία, πολύ απλά για τον λόγο που συμφωνούμε με τον Jack. Διότι ο Έλληνας έχει αποδείξει πολλάκις ότι παρ' όλα τα άλλα καλά που έχει, είναι αφερέγγυος. Και για να ξεθάψω μία άλλη δημοσίευσή μου από το θέμα που δανειστήκατε την προηγούμενη....
Και αυτό, διότι ο Έλληνας έχει αποδείξει πως οτιδήποτε κρατικό, που θα μπορούσε δυνητικά να λειτουργεί σωστά, να παρέχεται δωρέαν και να βάζει γερά θεμέλια σε μία κοινωνία που χρειάζεται απεγνωσμένα θεσμούς που να εξασφαλίζουν ισότητα και πρόνοια, έχει την τάση να το ξεφτυλίζει για προσωπικό συμφέρον. Εκεί κολλάνε οι μίζες, τα 12 χιλιάρικα σε γραβάτες υπουργών με έξοδα φορολογουμένων κτλ κτλ...
Για παράδειγμα, ένα πολύ απλό και πολύ σημαντικό, τα έτη 2007-2013 δόθηκαν παραπάνω από 100.000.000 ευρώ (από την Ε.Ε) για την αποκατάσταση μονάδων ψυχικής υγείας, την επάνδρωσή τους με προσωπικό, την ενημέρωση του κόσμου κτλ... Για τους σκοπούς αυτούς ούτε 10 εκ. δεν χρησιμοποιήθηκαν, τελικά...
Θέλω να πιστεύω πως έγινα πιο κατανοητή.
Και όλα αυτά τα μέτρα για ποιο λόγο χρειάστηκαν; Για να μας δώσουν δάνειο. Και πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα από το δάνειο; Σε πληρωμή τόκων προηγούμενων δανείων, και στην προστασία των τραπεζών. Να μιλήσουμε με καπιταλιστικούς όρους; Τι από αυτά πήγε σε κοινωνικές ανάγκες, σε ελεύθερους επαγγελματίες σε μικρές επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα είναι αυτές που δίνουν εργασία στην πλειοψηφία του Ελληνικού εργαζόμενου λαού; Τίποτα. Αντίθετα τους πήραν και χρήματα και μάλιστα με βάση των συμφωνιών των μνημονίων και τώρα τους ρημάζουν ακόμη περισσότερο. Πώς ακριβώς, λοιπόν, πιστεύεις, ότι, στα πλαίσια του καπιταλισμού, μπορεί να ανακάμψει μία οικονομία στην οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις, διαλύονται από τους φόρους και το ανταγωνισμό με τα μεγαλοκαταστήματα, τις μεγάλες επιχειρήσεις;
Δε θεωρώ ότι μπορεί να ανακάμψει, αλλά αντίστοιχα, δε μπορεί να πάει μπροστά μία οικονομία όπου για να συσταθεί νομικά και να αναγνωρίζεται από τον νόμο μία εταιρεία χρειάζονται 20 μέρες!

Το πρόβλημα στην Ελλάδα, θα το λέω συνέχεια μέχρι να με βαρεθείτε και να φάω ban είναι ότι και το δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας δεν λειτουργούν σωστά. Αν ο ένας ήταν έστω κατάτι καλύτερος, η μεταρρύθμιση θα ήταν πιο εύκολη. Τώρα είμαστε σαν το γεφύρι της Άρτας!
Εμένα η ελπίδα μου είναι ότι μέσα από όλη αυτή την κατάσταση, θα πάρουμε κάποια μαθήματα. Θα μάθουμε πως δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την δική μας τσέπη αλλά θα πρέπει να σεβόμαστε και το κράτος όχι σαν απρόσωπη και καταπιεστική οντότητα, αλλά σαν ένα σύνολο αναγκαίο για την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Και αντίστοιχα, οι θεσμοί θα αναμορφωθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε αυτές οι έννοιες να μην είναι μόνο θεωρητικές φαντασιώσεις.
edit: Το θέμα σίγουρα το διαβάζουν και άτομα που δεν απαντάνε και νομίζω η δική μας φαγομάρα για φασίστες-κομμούνια-ναζί τους αφήνει αδιάφορους! Καλό θα ήταν να προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά τους τόνους, να μιλάμε με επιχείρηματα και όταν καλούμαστε να υποστηρίξουμε αυτά που λέμε με ... τεκμήρια (see what I did there?

) να μην κλεινόμαστε στο καβούκι μας!

Εν συντομία, μη με πει κανένας φασίστα ή κομμούνι, το νου σας!