Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον φίλο insomniac και να προσθέσω ένα-δυό πραγματάκια:\
Προσωπικά φίλτατε Wishful όχι μονάχα δεν με αγγίζει η γνώμη σου, αλλά αν δεν είχα δει την ταινία θα αποτελούσε και ένα καλό έναυσμα να πάω να τη δω!
Είναι ιδίωμα του λαού μας, δε λέω, να έχει άποψη για όλα, ακόμα και για εκείνα που δεν γνωρίζει...
Μου θυμίζει τον ίδιο παράλογο και κοντόφθαλμο τρόπο που έκριναν κάποιοι πριν λίγα χρόνια τον "Τελευταίο Πειρασμό" - μια ταινία που απέδιδε αν μη τι άλλο υπέροχα το πνεύμα του Καζαντζάκη...
Και για να μπούμε στην ουσία:
Η ταινία είναι κατάλληλη άνω των 17. Αν στα 17 δεν έχει αναπτύξει κάποιος το μυαλό του με τέτοιο τρόπο ώστε να του δημιουργείται η ανάγκη της
έρευνας και της
διασταύρωσης των στοιχείων που συλλέγει στην καθημερινότητά του από την κοινωνία, τον κινηματογράφο, τα βιβλία που διαβάζει, ακόμα και τα όσα έχει διδαχθεί στο παρελθόν, τότε κλάφτα Χαράλαμπε!
Σαν πολύ δεν υποτιμάμε τους συνανθρώπους μας που θα τολμήσουν να δουν τους 300, τον Κώδικα Ντα Βίντσι, τον Τελευταίο Πειρασμό και τσουπ!...θα χάσουν την μια και μόνη αλήθεια που κατέχουν οι λίγοι, οι εκλεκτοί, αυτοί που ξέρουν πριν δουν, πριν διαβάσουν...
Οι 300 δεν είναι παρά η αποτύπωση του θαυμασμού ενός ξένου προς την ιστορία μας καλλιτέχνη/σκιτσογράφου μέσα από την προσωπική του αισθητική. Ο Miller διάβασε ελληνική ιστορία και εμπνεύστηκε τόσο, ώστε να νιώσει την ανάγκη να ζωγραφίσει αυτό που του έκανε τόση εντύπωση.
Αυτό από μόνο του εμένα σαν Ελληνίδα με τιμά!
Αυτός ο άνθρωπος έχει επιρρεαστεί τόσο πολύ από την Ελληνική ιστορία ώστε δημοσίευσε στο yahoo.answers την παρακάτω ερώτηση:
What lessons learned from Ancient Greece apply to modern society and civilizations?
(όποιος ενδιαφέρεται
εδώ)
Αν έκανες τον κόπο να δεις την ταινία και να μην επαναλαμβάνεις αυτά που άκουσες διάβασες ή σου είπαν δεξιά και αριστερά, θα έβλεπες πως η ταινία δεν απέχει και τόσο από την πραγματικότητα. Σίγουρα απέχει πολύ λιγότερο από αυτά που μαθαίναμε στο σχολείο για το κρυφό σχολείο...αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω...
Κάθε καρέ αυτής της ταινίας είναι ένας πανέμορφος ζωγραφικός πίνακας που εκθειάζει την Ελλάδα και τα Ελληνικά ιδεώδη πολύ περισσότερο ίσως από όσο τους πρέπει (σύμφωνα με κάποιους ξένους ιστορικούς) ...πολύ περισσότερο ίσως και από τους ίδιους τους νεοέλληνες...
Εκτός όλων των άλλων θα μαγευόσουν από τα χρώματα τις εικόνες και τη μουσική.
Αν φυσικά ο κινηματογράφος σαν τέχνη είναι κάτι που σε αγγίζει, διότι κάτι μου λέει πως δεν είσαι και πολύ φίλος τους είδους. Δεν έχω διαβασει ποτέ δικά σου σχόλια για ταινίες στα ανάλογα threads....