Δεν ξερω τι να πω γι αυτην την ταινια...
Οταν ειχε πρωτο βγει, δεν ειχα καταφερει τον εαυτο μου να δει πανω απο ενα δεκαλεπτο.
Αφου διαβασα τα σχολια απο Μελιω και Καλυψω, σκεφτηκα πως ισως ειναι η καταλληλη στιγμη πλεον να τη δω, ουσα "ωριμοτερη" απεναντι στον ευρωπαικο κινηματογραφο και εφοσον εκτιμω πλεον περισσοτερο τη μεγαλη οθονη γενικοτερα σε συγκριση με παλαιοτερα που η αδυναμια μου ηταν το θεατρο (και παραμενει βεβαιως βεβαιως).
Ε κοριτσια, ουτε καν το συνεχες χαμογελο της Εδαδ δεν ειχα. Ουτε με προβληματισε, ουτε με συγκινησε, ουτε τιποτα...ριαν που λενε και οι Γαλλοι. Μετα δυσκολιας την παρακολουθησα και ισως μονο γιατι μου αρεσε η ερμηνεια της Tautou με αυτο το υπεροχο εκφραστικο προσωπο.
Ολα αυτα που αναφερει η Μελιω για το τι βγαζει αυτη η ταινια οπως:
- "Υπάρχει πιο σαγηνευτική χαρά από το να ανακαλύψεις πως μπορείς να είσαι χαρούμενος μέσα από τα πιο απλά και τετριμένα πράγματα κι ότι τελικά δεν χρειάζεται να γυρίσει το σύμπαν ανάποδα για να νιώσεις λιγες στιγμές ευτυχίας ? Κι ότι η ευτυχία δεν είναι αυτό που περιμένουμε να ʽ ρθει αλλά αυτό που ζούμε κάθε λεπτο της ζωής μας ?"
- "Είμαστε οι πόθοι , τα όνειρα μας , είμαστε οι φόβοι και οι ελπίδες μας αλλά είμαστε και οι αναμνήσεις , είναι αυτές που μας κάνουν να μην ξεχνάμε τι σημαίνει να είσαι παιδί , ερωτευμένος , ανόητος , αμαθής με αποτέλεσμα να είσαι πιο επιεικής με τους άλλους … και με τον εαυτό σου .
Ε, ναι είμαστε και οι αποσκευές στο ντουλαπάκι της μνήμης μόνο που είναι στο χέρι μας αν θα τις εξιδανικεύσουμε , αν θα τις ποδοπατήσουμε ή αν θα μάθουμε να πορεύομαστε μαζί με αυτές και τα διδάγματά τους .."
...ισχυουν, αλλα επειδη δεν ειναι ουτε η πρωτη αλλα ουτε και η τελευταια ταινια που πραγματευεται τετοιες ανησυχιες.
Στη συγκεκριμενη δε θεωρω οτι δοθηκαν με τον τροπο που τους αρμοζε και ποσο μαλλον να καταφερνε η ταινια να σε καθηλωσει, η οποια για μενα ηταν βαρετη και φλατ...Μαλλον ο σκηνοθετης κατι δεν εκανε καλα.
Ειλικρινα δεν ειμαι σιγουρη, εαν θα προετρεπα καποιον να τη δει.
Τι να πω, ισως χρειαζεται να την παρακολουθησω αλλη μια τριτη, μηπως αναθεωρησω και νοιωσω ολα αυτα που δεν καταφερα τις 2 πρωτες φορες.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.