δεν χρησιμοποιώ efood και γενικά ντελίβερυ. αν θέλω κάτι, πάω και το παίρνω μόνος μου.
Για σένα που είσαι αρτιμελής ναι, είναι μια υπηρεσία που μπορείς να την αποφύγεις. Όπως επίσης μπορείς να πας και στον Σκλαβενίτη (τυχαίο παράδειγμα) και να διαλέξεις τα προϊόντα σου στα ράφια, να τα περιεργαστείς και να μην αναγκάσεις κάποιον υπάλληλο να έρθει να στα παραδώσει σπίτι (πολλές φορές αργά το βράδυ πιεσμένος με άλλα δρομολόγια).
Πράγματι, και σε αυτό τον κλάδο, οι εργασιακές συνθήκες είναι καταχρηστικές εως και απάνθρωπες, εντούτοις (και χωρίς να θέλω επ ουδενί να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα ή αυτά που καταδικάζω), οι υπηρεσίες αυτές εξακολουθούν να είναι απαραίτητες και λύνουν τα χέρια σε ανθρώπους με προβλήματα μετακίνησης ή και άλλα σοβαρά αποτρεπτικά ζητήματα.
Άλλο να κουβαλάς 10 σακούλες ψώνια, τις οποίες έχεις διαλέξει μετά από μια ώρα ορθοστασία στο τοπικο σουπερμάρκετ, κι άλλο να στις παραδίδει ο οδηγός στην πόρτα σου.
Άλλο να πηγαίνεις για ένα φιλέτο κοτόπουλο σχάρας ως το ΑΤΜ πρώτα να τραβήξεις ένα 20άρικο και μετά να πας ως το εστιατόριο, κι άλλο με ένα κλικ να χρεωθεί η κάρτα και να στο φέρουν σπίτι.
Όλα αυτά αν έχεις κάποιο πρόβλημα ξαναλέω που κάνει τη διαδικασία απο δύσκολη για κάποιους εως αδύνατη για άλλους.
Βεβαίως δεν περιμένω να συνυπολογίσεις αυτά τα δεδομένα, γιατί δεν σε επηρεάζουν προσωπικά, οπότε ας πάμε σε ένα άλλο παράδειγμα που θίγει μια άλλη πτυχή, αυτή της οικονομίας, της απασχόλησης και της χρησιμότητας των ειδικοτήτων:
Στις τηλεφωνικές εταιρίες που ισοπεδώνουν ψυχολογικά τους υπαλλήλους τους στα τηλεφωνικά κέντρα, πας κι εκεί μόνος σου και κάνεις τις απαραίτητες συνδέσεις στο τηλεφωνικό κέντρο κάθε φορά που θέλεις να κάνεις μια κλήση, ή το αφήνεις στο αυτόματο σύστημα και εξοπλισμό που έστησε κάποιος άλλος μηχανικός ή τεχνικός πεδίου;
Διότι, για να το θίξω και αυτό, άμα ήταν έτσι, θα τα κάναμε όλα μόνοι μας και δε θα δούλευε πολύς κόσμος.
Άλλο παράδειγμα, ήδη εγω που κουρεύομαι μόνος μου, έχασε η κομμώτριά μου έναν πελάτη εδώ και πολλά χρόνια. 12 ευρώ ανα τόσο διάστημα που δεν πέφτουν στην αγορά. Εμένα με συμφέρει γιατί έχω κάνει απόσβεση την κουρευτική μηχανή και πληρώνω μόνο το ρεύμα συν τον όποιο κόπο κάνω να κουρευτώ, αλλά το μικρό κομμωτήριο έχασε έναν πελάτη.
Δεν περιμένω να λυπηθείς τον μικροεπιχειρηματία ή να σκεφτείς τους ανθρώπους με προβλήματα, όχι δεν είσαι υποχρεωμένος επ ουδενί προς Θεου. Όμως είναι κι αυτό μια παράμετρος που ήθελα να εισφέρω στη συζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση για να είμαι ξεκάθαρος καταδικάζω ανοιχτά τέτοιες εργασιακές πρακτικές και όσο μπορώ θα απέχω, δεδομένου του πολύ σοβαρου διλήμματος "αυτοεξυπηρέτηση ή αλληλεγγύη".