ChatGPT της OpenAI / συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη (AI)

Αλλά γιατί να πας να δουλέψεις σε μια εταιρία; :hmm:
 
Η δικιά μου γνώμη είναι παρόλο που το AI (όχι μόνο απαραίτητα μια συγκεκριμένη τεχνολογία όπως τα LLM) έχει ακόμα περιθώρια ανάπτυξης, αυτή την στιγμή επικρατεί μια τρομολαγνεία γύρω από τι μπορούν να κάνουν τα εργαλεία αυτά. Έχω φτάσει σε σημείο να μην ανοίγω καν άρθρα με περίεργο τίτλο καθώς είμαι πεπεισμένος εκ των προτέρων ότι απλά σπέρνουν πανικό.

Το κλειδί βέβαια είναι ο τρόπος που τα χρησιμοποιείς. Παραδείγματος χάρη, αν θες όσο το πιο δυνατόν ακριβή αποτελέσματα το prompt σου πρέπει να είναι ανάλογο. Είναι επίσης καλό να κρίνεις και το αποτέλεσμα που σου επιστρέφει.
 
Χθες διάβασα ένα άρθρο στην εφημερίδα και μιλούσε για το παγκόσμιο εγγυημένο εισόδημα ως μια σκέψη των 3 παιχτών της ΤΝ παγκοσμίως που θέλουν κάπως, κάπου, δεν το λένε ξεκάθαρα, να φτιάξουν μια κοινωνία χωρίς δουλειές! Πειραματίζονταν ότι εφόσον η δουλειά θέλει κίνητρο, θα μπορούσαν οι άνθρωποι με ένα ψεύτικο κίνητρο να εργάζονται για κοινωνίες ρομπότ. Αυτό το πρότζεκτ έγινε από μια Βελγική εταιρία σε τέτοια θέματα. Αναφέρομαι στο ψεύτικο κίνητρο επειδή δεν θα υπάρχει μισθός. Οπότε για να γίνει η δουλειά θα έπρεπε να υπάρχει ένα αντίδοτο: κάτι που να ανταμοίβει το αποτέλεσμα (π.χ. ένα πιάτο φαγητό από ελεγχόμενα εστιατόρια-θερμοθαλάμους με ένα κουπόνι). Το άρθρο βέβαια δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις ποιο ακριβώς θα είναι το αποτέλεσμα αλλά σίγουρα θα υπάρχουν δισεκατομμύρια άνεργοι και άνθρωποι που δεν έχουν καμία φυσική δυνατότητα να αποτελούν μέρος από αυτή την δυστοπική τρέλα της ΤΝ.

Νομίζω ότι απλά γίνεται ένα κοινωνικό πείραμα ενός νεομεσαιώνα με άλλο τρόπο: υπάρχει υπερεξελιγμένο σύστημα τεχνολογίας και ένα απρόσωπο σύστημα ψηφιοποίησης προσωπικών δεδομένων, που είναι τα δεσμά προς τον φεουδάρχη "κοινωνικό ισορροπιστή". Ο κοινωνικός ισορροπιστής (εκπαιδευτικός φορέας, εταιρία τεχνολογικού αέρα κοπανιστού) απλά σου λέει ότι πρέπει συνεχώς να μορφώνεσαι, σου υποδεικνύει την σκέψη που πρέπει να έχεις, τις γνώσεις που πρέπει να έχεις, να κάθεσαι και να παίρνεις μια σειρά από πιστοποιήσεις με 0 εκπαιδευτική αξία μόνο και μόνο για να κάνεις εντύπωση σε μια συνέντευξη εργασίας για να μπει πιο μπροστά ο φάκελός σου και να σε προσλάβουν κάπου με έναν μισθό ... μέχρι να σε απολύσουν ξανά, επειδή δεν υπάρχει καμία δουλειά με διά βίου εγγυημένη διάρκεια (πλήν δημοσίου). Ο όρος του νεομεσαίωνα αναφέρεται συχνά το τελευταίο διάστημα σε διάφορα συνέδρια οικονομικής ανάλυσης.

Αυτό το είδος κοινωνικής προσαρμογής απλά εξελίσσεται ως προς τον περιορισμό της προσωπικότητας, της αυτοτέλειας του ατόμου ως προς την Βεμπερική αξία του ανθρώπου ως πηγή γνώσης και οικονομικής αξίας σε μια απρόσωπη κοινωνία ατόμων-δεξιοτήτων με ημερομηνία λήξης. Η διάρκεια της γνώσης θα είναι συμβατή με την κινεζοποιημένη λογική της NVIDIA: ο ίδιος ο CEO μιλούσε σε ημερίδα και έλεγε ότι άνω του 50% των Κινέζων αυτή τη στιγμή σπουδάζουν πάνω στο αντικείμενο της ΤΝ χωρίς να εξηγεί γιατί. Επίσης επαινούσε την Κίνα που έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ στον τομέα της ΤΝ, λες και πρέπει να γίνεται αυτό. Προφανώς η Κίνα δεν είναι μια δημοκρατική χώρα και οι Κινέζοι φημίζονται για την υπακοή τους σε έναν αφέντη, δηλαδή, το ΚΚ. Αυτό σημαίνει και την απώλεια προσωπικότητας των πολιτών καθώς το ΚΚ φροντίζει για όλα. Ο μέσος Κινέζος έχει πιστοποιητικό κοινωνικής συμμόρφωσης. Όμως σε μια δυτική κοινωνία σαν τη χώρα μας που δεν έχει το ύφος και το μέγεθος της Κίνας γιατί θα πρέπει να μας αφορά αυτή η πραγματικότητα; Επειδή το αναφέρει το συγκεκριμένο στέλεχος; Ο άνθρωπος αυτός προφανώς πουλάει προϊόν και είναι λογικό να κοπανιέται στα κοινωνικά δίκτυα για να αυξήσει την δημοφιλία του προϊόντος πασχίζοντας να πείσει τους επενδυτές ότι αξίζει να ρίξουν και άλλα δις σε μια τέτοια καινοτομία. Την ίδια στιγμή καθηγητές Πανεπιστημίων στην ΤΝ στο ΜΙΤ και σε άλλα Πανεπιστήμια-ερευνητικά κέντρα, έχουν άλλη άποψη. Προτείνουν μια εγκράτεια και ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο γιατί αλλιώς θα χαθεί η κοινωνία που γνωρίζουμε. Υπάρχει ένα έντονο χάσμα πληροφοριών: σαν να γίνεται μια μάχη να καθιερωθούν συγκεκριμένες εταιρίες νέων τεχνολογιών εις βάρος του ανθρώπινου πολιτισμού.

Σίγουρα υπάρχει τρομοκρατία πληροφοριών, πολλές πληροφορίες μπορεί σκοπίμως να εμφανίζονται φουσκωμένες για άλλου είδους συμφέροντα. Είναι φυσιολογικό ότι ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να φιλτράρει ένα εύρος πληροφοριών ειδικά όταν δεν υπάρχει αντίλογος. Πλέον όλοι μας, άθελά μας, έχουμε μετατραπεί σε ακροατές ειδήσεων. Κάποιοι μιλάνε σε ανώνυμο πλήθος: όλους μας, λένε μια άποψη, δεν υπάρχει αντίλογος γιατί ο αντίλογος είναι έξω από την εταιρική κουλτούρα της εποχής.
 
Εδω υπάρχει θεση εργασίας στην deloitte ως σύμβουλος prompt engineering, τι να λεμε τωρα.. εκει εχουμε φτάσει
 
Σε podcast εξωτερικού πάντως που παρακολουθώ, όλοι μιλάνε για κατάργηση του 80% των παραδοσιακών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μέχρι το 2030. Λίγο υπερβολικό ίσως το 80% και στην Ελλάδα θα πάρει παραπάνω, αλλά ο "θαυμαστός" καινούργιος κόσμος έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι προγραμματιστές θα καταργηθούν μεταλλασσόμενοι σε prompters. Θα πάρει ένα βάθος δεκαετίας βέβαια μέχρι όλα τα legacy συστήματα να αφομοιωθούν απ' τις ΑΙ πλατφόρμες. Το εντυπωσιακό είναι πως όλα γίνονται απίστευτα γρήγορα. Πριν 3-4 χρόνια θυμάμαι που μας ζάλιζαν για το συστήματα SaaS (Software as a Service), μας εκπαιδεύανε να τα μάθουμε και τώρα όλοι τα παρατάνε ως "πανάκριβα".

Χρησιμοποιούν το AI ως μέσο για "cost cutting" και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα του συστήματος. Που θα βρεθούν τα λεφτά για να αποσβέσουν τις τεράστιες επενδύσεις σε AI; Μόνο η OpenAI έχει τζίρο (όχι καθαρά κέρδη) 20 δις και δάνεια που λήγουν το 2027 ύψους 60!

Θα βάλουν τα κράτη να πληρώσουν τους agents για να παραμένουν free; :hmm:
 
Ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να μελετάμε το κινέζικο σύστημα οικονομίας.
Σωστή παρατήρηση αλλά τι σε κάνει να πιστεύεις πως και ο Κινέζος δεν είναι στο κόλπο;
Όταν θα πατηθεί το κουμπί, όλα θα είναι "μιλημένα".. ;)
 
Πέρα από το τεχνολογικό "όφελος" δεν βλέπω κάποιο όφελος για τον ΑΙ-μετασχηματισμό της κοινωνίας καθώς η ανεργία και η χρονική καταστροφή πολλών ανθρώπων και των οικογένειών τους θα έχει τρομακτικές συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα. Όσο απλά "λένε" οι εταιρίες επιμορφωθείτε, να μάθετε νέα πράγματα κτλ, την ίδια στιγμή αυτή η τεχνολογία όπως και οι δυστοπικές συμβουλές δισεκατομμυριούχων CEO δεν έχουν καμία βάση. Δεν είναι πραγματιστές. Αναφέρονται σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων και όχι στην πλατιά κοινωνία. Επίσης δεν μιλάνε ανοιχτά ώστε να εξηγήσουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

Σωστή παρατήρηση αλλά τι σε κάνει να πιστεύεις πως και ο Κινέζος δεν είναι στο κόλπο;
Όταν θα πατηθεί το κουμπί, όλα θα είναι "μιλημένα".. ;)

Αν η ΗΠΑ μαζί με άλλες χώρες θέλουν να διαλύσουν την Κίνα, με μια μόνο εντολή παγώνουν τις εξαγωγές των πλαστικών ρομπότ και της τεχνολογίας ΤΝ από την Κίνα. Μετά η Κίνα λόγω οικονομικής κατρακύλας, ας φάει την τεχνολογία ρομπότ και την ΤΝ. Αυτό είναι ένα σενάριο και έχει συμβεί πολλές φορές στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Δεν νομίζω ότι συμφέρει το θεσμικό σύστημα (νομική βάση κάθε χώρας) να περάσουμε σε μια κοινωνία με 80% απώλειας εργασίας. Το θεσμικό σύστημα είναι αυτό που κρατάει την πολιτική εξουσία.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πέρα από το τεχνολογικό "όφελος" δεν βλέπω κάποιο όφελος για τον ΑΙ-μετασχηματισμό της κοινωνίας καθώς η ανεργία και η χρονική καταστροφή πολλών ανθρώπων και των οικογένειών τους θα έχει τρομακτικές συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα. Όσο απλά "λένε" οι εταιρίες επιμορφωθείτε, να μάθετε νέα πράγματα κτλ, την ίδια στιγμή αυτή η τεχνολογία όπως και οι δυστοπικές συμβουλές δισεκατομμυριούχων CEO δεν έχουν καμία βάση. Δεν είναι πραγματιστές. Αναφέρονται σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων και όχι στην πλατιά κοινωνία. Επίσης δεν μιλάνε ανοιχτά ώστε να εξηγήσουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο.
Δεν ενδιαφέρονται για την σταθερότητα του συστήματος πλέον, θέλουν να το καταστρέψουν, σαν να καταστρέφουν το "παλιό" ένα πράγμα.

Μπούκαρε ο Τράμπ στο Ιράν, δες τι έγινε στο crypto, σφαγή:

1772268821971.png


Ό,τι καλό πάει να οικοδομηθεί στην οικονομία - μία αποκέντρωση θα ήταν σανίδα σωτηρίας για το σύστημα - μπαίνει στο μικροσκόπιο της καταστροφής. Το ΑΙ είναι δυστοπικό εργαλείο για τον άνθρωπο αφού μηδενίζει την αξία του ως μέσο παραγωγής. Θα πει κάποιος βέβαια, ο άνθρωπος δεν είναι "μηχανή που παράγει" αλλά ο καπιταλισμός έτσι το έβλεπε μέχρι τώρα..

Τι γίνεται, αλλάζει ο καπιταλισμός;

 

Eνδιαφέροντα στοιχεία που ανεβάζεις @parafernalia. Όμως ακόμη και σε αυτό το άρθρο της Καθημερινής βλέπεις ότι οι μόνοι που ενδιαφέρονται είναι όσοι εμπλέκονται με τα οικονομικά οφέλη αυτών των εταιριών. Ο μέσος άνθρωπος γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρεται να αυξήσει τα οικονομικά οφέλη του Ίλον; :hmm: :P
 
Ο μέσος άνθρωπος γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρεται να αυξήσει τα οικονομικά οφέλη του Ίλον; :hmm: :P
Δεν υπάρχει πια "μέσος άνθρωπος". Υπάρχει η διεθνής ελίτ των 12, οι παρατρεχάμενοί της (καμιά 200αριά), οι μαριονέτες της (πολιτικοί), τα τσιράκια (κάποιοι εφοπλιστές, βιομήχανοι), οι κομπάρσοι (δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές :P) και η πλέμπα!

Εσύ κι εγώ που είμαστε άραγε στη "διατροφική" αλυσίδα; :hmm:

Ο "πρώην" μέσος άνθρωπος έχει να ελπίζει μόνο στη σύγκρουση συμφερόντων και στην αυτοκαταστροφή τους. Παλιά υπήρχε η πάλη των τάξεων, τώρα υπάρχει η πάλη των "ανώτερων" τάξεων (αν υπάρχει κι αυτή ακόμα). Η δυστοπία θα έρθει όταν συνετεριστούν μεταξύ τους σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση χωρίς την "πλέμπα".

Αν θέλεις κάτι "καλό" να κάνεις για τον εαυτό σου, το μόνο που μπορείς είναι να γίνεις λίγο πιο ανθεκτικός πνευματικά έτσι ώστε να αντέξεις περισσότερο για να σε φάει η αρκούδα τελευταίο. Αν το αντέχεις κι αυτό όμως, γιατί θα βλέπεις την κατάρρευση των αγαπημένων σου μες τα μάτια σου και δεν θα ξέρεις πως να βοηθήσεις.
 
O Λαβρόφ όταν είχε ρωτηθεί σχετικά με το άγχος των ανθρώπων για την ΤΝ και την ενδεχόμενη κοινωνική αποσταθεροποίηση είχε απαντήσει με μια ερώτηση χαμογελώντας γιατί δεν βγάζουμε το καλώδιο από την πρίζα. Όσο επιμένουμε όλοι μας, έμμεσα, άμεσα, ακούσια, εκούσια, να συντηρούμε ως πελάτες αυτήν την ελίτ ή να θυσιάζουμε τη ζωή μας για να δώσουμε ζωή σε αλγοριθμικά όντα, είναι λογικό αυτοί μετά να μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμους για το παγκόσμιο κοινωνικό εισόδημα ... των δισεκατομμυρίων ανέργων.

Όμως όσο καλοσχεδιασμένη και αν είναι η μελέτη που κάνουν με πιθανοτικά δεδομένα της κοινωνίας του 2030, 2050, 2080, κτλ, δεν λαμβάνουν υπόψιν έναν αδυσώπητο εχθρό όλων: τον χρόνο, τις ξαφνικές φούσκες του χρηματιστηρίου και την μικρή διάρκεια ζωής των ανθρώπων μαζί με τους απρόβλεπτους παράγοντες που σταματούν τη ζωή ξαφνικά! Πριν γεννηθεί ο τάδε CEO-φιλανθρωπιστής που θέλει να με "σώσει", η ζωή προχωρούσε, μετά το θάνατό του, πάλι η ζωή θα προχωράει χωρίς τα εκατομμύρια που κάθε χρόνο κοστίζει ο ίδιος στην εταιρία του ως ένας μισθός αφού σαν ανθρώπινο ον θα τον τρώνε τα σκουλίκια του θανάτου του. Οπότε γιατί μπαίνουν οι άνθρωποι σε έναν κύκλο ματαιότητας από την στιγμή που κανείς δεν ξέρει ΑΝ θα ζει το 2030 από αυτούς που μας «ανοίγουν» τα μάτια σήμερα; Και όχι μόνο αυτό, ότι γεμίζουν με σκουπίδια του διαδίκτυο με τεχνολογική τρομοκρατία και στο σημείο να ρωτάνε γονείς αν αξίζει να πάνε τα παιδιά τους λύκειο ή να σταματήσουν το σχολείο από τα 12, αφού θα έρθει το 2050 ένα ρομπότ να τους πάρει τη δουλειά. Γι' αυτό πάμε σε έναν νεομεσαίωνα με μπόλικη τεχνολογική πρόοδο.

Ήδη το επίπεδο έκφρασης μαθητών σε πολλές χώρες του "ανεπτυγμένου" κόσμου είναι προβληματικά χαμηλό.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back
Top